Vilniuje viešėjęs britų turtuolis M. Dawsonas visada mato puspilnę stiklinę

„Buvo baisu imtis naujos veiklos. Juk abu su broliu turėjome puikius darbus, o mūsų idėją daugelis smerkė vien ją išgirdę!” – kalbėjo britų verslininkas Martinas Dawsonas (61 m.). Nepaisydami skeptikų atkalbinėjimų broliai įkūrė džino bendrovę „Brokers” ir dabar mėgaujasi turtais bei sėkme, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Jun 6, 2013, 1:01 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:18 PM

Pirmą kartą Vilniuje lankęsis žinomas britų verslininkas ne tik derino verslo reikalus, bet ir spėjo pasivaikščioti po senamiestį su gide.

„Man buvo labai įdomu! Per tas kelias valandas sužinojau labai daug istorijos! Jūsų šalyje įvyko daug pokyčių, tai atsispindi ir architektūroje.

Mums patiko jūsų barai, o restoranai čia – aukščiausio lygio. Daugelis jų įsikūrę istorija dvelkiančiuose pastatuose, todėl jų aplinka išskirtinė. Londone tokių vietų nėra!” – kalbėjo M. Dawsonas.

Kompaniją „Brokers” Martinas ir jo metais jaunesnis brolis Andy įkūrė prieš 15 metų. Brolius įkvėpė mintis, kad pasaulyje tuo metu buvo tik trys populiarūs džino kūrėjai. O jie norėjo sukurti gėrimą, kuris skirtųsi nuo kitų.

Kodėl broliai pasirinko džino gamybą? Martinas ir pats pripažįsta, kad džentelmeniškajame Londone dabar kur kas populiaresni kiti gėrimai – viskis, alus ar net degtinė.

Tačiau iššūkių nebijantys vyrai nusprendė atgaivinti tradiciją – po Antrojo pasaulinio šis gėrimas Anglijoje buvo populiarus. Jie neabejojo, kad tikrieji britai dar pamena džino skonį ir mielai grįš prie kadaise Didžiojoje Britanijoje populiaraus gėrimo.

Džinas, atrodo, labiau tinkamas kokteiliams. Kokį gėrimą mėgstate jūs?

– Mano pirmasis alkoholinis gėrimas, kurio paragavau kur kas anksčiau, nei man buvo galima, buvo džinas su toniku. Mūsų šeima 11 metų gyveno Afrikoje, Nigerijoje. Tėvas ten dirbo mokytoju.

Namuose dažnai vykdavo britiški vakarėliai, į kuriuos ateidavo garbūs svečiai. Tad nuo vaikystės mes su broliais (jų turiu du) ant stalo matėme tik šį gėrimą. Gal dėl to būtent džinas ir kėlė mums sentimentus.

Ir dabar vakare ar savaitgalį aš įsipilu stiklą džino su toniku. Šis gėrimas – ne tik populiari kokteilių sudedamoji dalis, jis ragaujamas ir vienas. Džinas patiekiamas martinio taurėse su alyvuoge.

– Ką veikė jūsų tėvai, kokioje šeimoje užaugote?

– Mūsų tėvas po karo dirbo švietimo sistemoje. Afrikoje jis buvo mokyklos direktorius, vėliau – mokyklų inspektorius.

Mama buvo namų šeimininkė. Gyvendami Afrikoje turėjome tarnų – taip buvo priimta, todėl motinai buvo lengviau. Ji turėdavo daugiau laisvo laiko, gyveno aktyvų socialinį gyvenimą: lankė draugus, rengė vakarėlius.

Vėliau, kai grįžome į Didžiąją Britaniją, visus namų ūkio darbus ji turėjo nudirbti pati, todėl sukosi kaip bitė.

Įsivaizduojate, ką reiškia išlyginti marškinius keturiems vyrukams visai savaitei?! Mama buvo lyginimo ekspertė!

– Turite keturis vaikus – tris sūnus ir dukterį. Ar bent vienas jų dirba jūsų kompanijoje ir ruošiasi kada nors perimti tėvo ir dėdės verslą?

– Jaunieji sūnūs domisi kompanijos veikla, tačiau kol kas jie dar mokosi. Dabar jie – vieni geriausių mūsų rinkodaros specialistų – visiems savo draugams pasakoja apie „Brokers” džiną.

Mano vyriausias sūnus yra inžinierius. Jis dirba Olandijoje. Kol nebuvo ištekėjusi, kompanijoje dirbo ir dukra. Matote, kaip vyrai keičia moteris! Juokauju! Dukra – medikė.

– Ar versle jums padeda žmona Anne Marie?

– Ji yra žurnalistė, domisi naujausiomis technologijomis. Anne pamišusi dėl savo darbo, todėl manąjį palieka man.

Tačiau apie technologijas ji žino kur kas daugiau nei aš. Ir mano žmoną kur kas daugiau nei aš palaiko vaikai. (Juokiasi.)

– Gyvenote Afrikoje ne tik būdamas vaikas ir paauglys, bet ir vėliau dirbdamas kitose kompanijose, nuolat keliaujate. Kokios atostogos paliko didžiausią įspūdį?

– Greičiausiai išskirti galėčiau atostogas Tailande. Žmonės, maistas, tradicijos ten įkvepia, ypač lankantis pirmą kartą.

– Kuri šalis jums atrodo idealiai tinkama gyventi?

– Man labai patinka Šiaurės Europos šalys. Tik orai ten bjaurūs. Dievinu Jungtines Amerikos Valstijas.

Norėčiau turėti po mažą namą Šiaurės Europoje, JAV, Tailande ir Vilniuje. Man čia labai patiko!

– Kompanijoje esate atsakingas ir už dizainą, sukūrėte „Brokers” džino butelį su katiliuku ant dangtelio. Tokį galvos apdangalą dėvite ir pats.

– Jau mokykloje man labiau nei matematika ar fizika patiko menai, dailė, muzika. Ir sportas. Man buvo smagu idėjas išreikšti kuriant.

Savo džinui norėjau išskirtinio butelio. Ilgai galvojęs nusprendžiau ant etiketės nupiešti aktoriaus Charlie Chaplino ar superagento Džeimso Bondo stiliaus tipišką anglų verslo džentelmeną. Jis tarsi ragina žmones bendrauti. Tuomet ant butelio puikiai tiko ir katiliukas.

Dirbdamas visada esu su katiliuku! Mano katiliukas ypatingas. Jį pirkau Londone vienoje seniausiai jais prekiaujančių parduotuvių.

Tokį nešiojo ir mano tėvas. Man šis galvos apdangalas sukelia dvejopą jausmą – suteikia ir rimtumo, ir komiškumo tuo pačiu metu! Vieniems su juo galiu atrodyti rimtas niurgzlys verslininkas, kiti tai vertina žaismingai.

– Kiek katiliukų turite?

– Šis – trečias ir labai brangus. Pirmasis buvo pigus, pirktas gal už 15 svarų sterlingų (apie 60 Lt). Už šį, kurį dėviu dabar, mokėjau 400 eurų (1380 Lt).

– Esate turtingas, sėkmės spinduliuose besimaudantis verslininkas. Kiek prabangos yra jūsų gyvenime ir kiek jums jos reikia?

– Yra trys vadinamieji prabangos dalykai, kurie man svarbūs: katiliukas, laikrodis ir automobilis. Visa kita man nesvarbu.

– Kokį automobilį vairuojate?

– Apynaujį „Jaguar”.

– Kokių turite pomėgių?

– Žaidžiu tenisą ir groju gitara. Jaunystėje su draugais buvome įkūrę muzikos grupę – koncertuodavome draugų namuose, vakarėliuose.

Tačiau tai buvo mūsų linksmybės, o ne pragyvenimo šaltinis. Žmonės dažniau siūlydavo mums pinigų ne už muziką, o už tai, kad liautumės groti. (Juokiasi.)

Dabar gitarą į rankas imu tik namuose – savo žmonai groju meilės dainas. Ji dažnai manęs prašo jai pagroti.

– Atrodo, viskas, ko ėmėtės, jums pavyko. Turite sėkmingą verslą, gražią šeimą. Kokia jūsų sėkmės formulė?

– Mums pavyko sukurti produktą, kuris skiriasi nuo kitų, esančių rinkoje. Jo kitoks ir skonis, ir butelio dizainas. Šiandien „Brokers” džiną ragauja žmonės 61-oje šalyje.

Verslą pradėjome iš nieko. Nepaveldėjome iš senelių nei receptų, nei gamyklų, nei tradicijų. Viską darėme patys su broliu.

Žinoma, buvo baisu. Juk puikų darbą palikau dėl nežinomybės. O jei mums nepasiseks? Juk daugelis naujų produktų pasmerkti žlugti dar pačioje pradžioje, britai sunkiai prisijaukina naujoves.

Tačiau mes su broliu tikėjome savo idėjomis. Dabar, po penkiolikos metų, galime sakyti, jog mums pavyko!

Mus visada palaikė šeima. Tėvas mums dalijo patarimus, žmona manimi pasitikėjo, o vaikai nepyko, kad tėvas daug keliauja darbo reikalais. Dabar vaikai nekantrauja įsisukti į verslą!

Jaučiuosi laimingas ir dėl to, kad visada buvau ir esu optimistas. Visada ir visur matau puspilnę, o ne pustuštę stiklinę!

Tikiu, kad jei kuo nors labai tiki ir įdedi daug pastangų, pagaliau švęsi pergalę. Jei nukrisi žemyn, visada gali atsikelti ir bandyti iš naujo.

Tau pasiseks, jei niekada nepasiduosi ir neabejosi savo sėkme!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.