Atlikėjas B.Dylanas Prancūzijoje apkaltintas dėl komentarų apie kroatus

Bobas Dylanas

B.Dylanas Prancūzijoje buvo apkaltintas įžeidžiamų elgesiu ir neapykantos kurstymu<br>AP nuotr.
B.Dylanas Prancūzijoje buvo apkaltintas įžeidžiamų elgesiu ir neapykantos kurstymu<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 3, 2013, 1:54 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:26 AM

Amerikiečių dainininkas buvo apklaustas ir apkaltintas lapkričio pabaigoje, po to, kai minėta grupė pasiskundė dėl interviu, kuriame jis santykius tarp žydų ir nacių esą palygino su santykiais tarp serbų ir kroatų.

Kroatų taryba Prancūzijoje (CRICCF) tą skundą pateikė prieš metus, dėl analogijos 2012 metų interviu apie rasinius santykius Jungtinėse Valstijose.

„Ši šalis tiesiog per daug susikrušusi dėl spalvos ... Žmonės kimba vieni kitiems į gerkles vien dėl to, kad yra skirtingų spalvų“, - sakė B.Dylanas „Rolling Stone“.

„Juodieji žino, kad kai kurie baltieji nenorėjo atsisakyti vergovės – kad jeigu būtų buvusi jų valia, jie tebebūtų po jungu, ir jie negali apsimesti, kad to nežino, - kalbėjo dainininkas. - Jei tavo kraujyje yra vergų šeimininkas ar Klanas, juodieji tai junta. Tas dalykas užsiliko iki šių dienų. Visai kaip žydai gali justi nacių kraują, o serbai gali justi kroatų kraują“.

Praėjusį mėnesį 72 metų muzikos legenda Prancūzijoje atsiėmė Garbės legiono ordiną, kuris gali būti teikiamas bet kokiam užsieniečiui, pasitarnavusiam Prancūzijos interesams ar palaikiusiam jos vertybes.

Prancūzijos kultūros ministrė Aurelie Filippetti pasiūlė apdovanoti „žmogų, kurį pats Barackas Obama vadina didžiausiu per visą istoriją Amerikos muzikantu“.

B.Dylano studijos atstovas sakė, kad nežino apie šiuos teisinius veiksmus prieš žvaigždę, o CRICCF kol kas atsisakė komentuoti.

Kroatija ir Serbija kariavo po Jugoslavijos subyrėjimo ir per tą 1991-1995 metų karą žuvo maždaug 20 tūkst. žmonių.

Kroatai labai jautriai reaguoja į jų paminėjimus esant su naciais susijusiam kontekstui.

Ankstesnis jų bandymas susikurti valstybę įvyko Antrojo pasaulinio karo metais, su vadinamąja Nepriklausoma Kroatijos Valstybe. Tuometis judėjimo „Ustaša“ - nacių sąjungininko – režimas savo mirties stovyklose išžudė šimtus tūkstančių serbų, žydų, romų ir antifašistų kroatų.

Garsiausia jų mirties stovykla buvo Jasenovacas, dar vadinamas Kroatijos Aušvicu.

Iki šių dienų ginčijamasi dėl Jasenovace nužudytų žmonių, daugiausia – serbų, skaičiaus. Kroatijos vyriausybės nurodomas skaičius yra 80 tūkst., o serbai kalba apie 700 tūkstančių.

Tačiau daugelis kroatų kovojo antifašistinio partizaninio judėjimo, kuriam vadovavo Kroatijoje gimęs buvusios Jugoslavijos prezidentas Josipas Brozas Tito, gretose.

Kroatijai 1991 metais paskelbus nepriklausomybę, kai kurios organizacijos bandė reabilituoti tam tikrus „Ustaša“ režimo aspektus. Jo šalininkų kartais galima pamatyti futbolo stadionuose, demonstruojančius nacių pasisveikinimą.

B.Dylanas, kuris 2010 metais koncertavo Serbijoje ir Kroatijoje, išgarsėjo 7-ajame dešimtmetyje, iš dalies - dėl savo paramos JAV judėjimui už pilietines teises.

B.Obama, pirmasis juodaodis JAV prezidentas, pernai apdovanojo B.Dylaną aukščiausiu Amerikos civiliniu apdovanojimu – Prezidento laisvės medaliu – ir pasakė: „Nėra didesnio milžino Amerikos muzikos istorijoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?