TV žvaigždę O.Winfrey iš dugno ištraukė aštrus liežuvis

Išsibarsčiusi šeima, motinos meilės trūkumas, lytinis giminaičių priekabiavimas, skurdas, narkotikai. Dabar vienos įtakingiausių ir turtingiausių pasaulio moterų Oprah Winfrey gyvenimas vertas geriausio dramos filmo siužeto.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-04 15:33, atnaujinta 2021-11-30 17:20

Nors gyvenime patyrė daugybę negandų, Amerikos televizijos karalienė O.Winfrey nesiliauja stebinusi savo gerbėjų, trykšta jaunatviškumu, emocionalumu. O juk ši nepakartojama moteris sausio 29 dieną atšventė 60-ąjį gimtadienį.

Oprah Gail Winfrey gimė Amerikos provincijoje, Kosciuškos miestelyje (Misisipės valstija). Jos tikrasis vardas – Orpah. Būsimajai pramogų verslo žvaigždei tėvai davė biblinio personažo Orpos vardą. Bet šeimos draugams ir bičiuliams sunkiai sekdavosi ištarti tokį neįprastą vardą, ir tuomet tėvai jį pakeitė maloniau skambančiu.

Oprah vaikystė buvo gana sunki.

„Šeima? Jos niekada neturėjau. Mano gyvenime buvo senelė, motina ir tėvas – visi skyrium. Kai gimiau, mamai buvo 18 metų, o tėtis tuo metu tarnavo kariuomenėje.

Tėvai nebuvo įteisinę savo santykių. Ir mama, ieškodama geresnio gyvenimo, išvyko į Milvokį, palikusi mane globoti senelei“, – sako O.Winfrey.

Senelė Hatti Mae Lee augino anūkę griežtai, bet, pasak Oprah, įteikė jai brangiausią dovaną – išmokė skaityti ir rašyti, kai jai buvo vos dveji su puse metų. Mažylė lengvai perpasakodavo ištisus Biblijos skyrius, tuo stebindama vietos parapijiečius.

Vaikystėje ji ėmė interviu iš lėlių, pagamintų iš kukurūzų burbuolių, ir varnų, tupinčių ant tvoros.

„Nuo to laiko, kai tik pradėjau kalbėti, visuomet buvau tarsi scenoje. Aplinkiniai nuolat juokėsi iš manęs manydami, jog stengiuosi kažkuo tapti. O tas kažkas aš jau buvau“, – prisimena O.Winfrey.

Senelę ji vadino mama ir ji tapo pirmuoju jos pamėgdžiojimo pavyzdžiu.

„Taip, ji galėjo būti griežta, kartais už netinkamą elgesį talžė rykšte. Ir vis dėlto tai, kuo tapau, – tai mano senelės triūso rezultatas“, – sako televizijos žvaigždė.

Kai Oprah buvo šešeri, jos motina Vernita Lee, suspėjusi pagimdyti dar du vaikus, atsiėmė dukterį iš senelės. Ir tuomet prasidėjo sunkus mergaitės gyvenimo laikotarpis.

„Mama gyveno su jau kažkelintu draugu namuose, kurių niekada nepavadinsiu gimtaisiais ir saugiais. Po juos nuolat šmižinėjo įtartini veidai... Būdama devynerių patyriau pusbrolio lytinį priekabiavimą. Jo pavyzdžiu taip pat pasekė kiti giminaičiai...

Varginguose pigių kvartalų namuose tokios patyčios nepilnamečių atžvilgiu buvo laikomos norma. Pradėjau svaigintis narkotikais. Dažnokai vogdavau pinigus iš motinos, o būdama 13-os nusprendžiau pabėgti, bet buvau surasta ir įkurdinta sunkių paauglių centre. Ten, būdama 14 metų, pagimdžiau vaiką, bet jis netrukus mirė“, – prisimena O.Winfrey.

* * *

Supratusi, kad nesusidoros su motinos pareigomis, Vernita Lee atidavė dukterį jos tėvui Vernonui Winfrey.

„Tėvelis grąžino mane į gyvenimą. Jis nesiliovė tvirtinti, jog esu geresnė, nei apie save manau. Jis šventai tikėjo, kad galiu pasiekti dar daugiau.

Tėvelis užrašė mane į biblioteką. Būtent skaitymas suteikė man vilties, atskleidė, jog gyvenime yra ir kitokių žmonių.

Kas dvi savaites kūriau rašinėlį perskaitytos knygos tema, taip pat kasdien mokiausi penkis naujus žodžius – priešingu atveju likdavau be pietų“, – prisiminimais dalijasi O.Winfrey.

Tokie tėvo auklėjimo metodai davė puikių rezultatų: 16-metė Oprah laimėjo oratorinio meno konkursą ir buvo priimta į Tenesio valstijos universitetą.

Ji greitai tapo viena geriausių studenčių ir už tai gavo tuomečio JAV prezidento Richardo Nixono kvietimą apsilankyti Baltuosiuose rūmuose kaip gabaus jaunimo atstovė.

O.Winfrey karjera prasidėjo nuo radijo. Padėjo atsitiktinumas – tiksliau sakant, dalyvavimas konkurse „Mis užgesina gaisrą“, kurį ji laimėjo. Komisijos nariai buvo apstulbinti emocionalaus mergaitės pasirodymo, kai ji ragino stebėti virykles ir neleisti vaikams žaisti su ugnimi.

Neliko O.Winfrey nepastebėta ir radijo stoties WVOL laidų vedėjo Johno Heidelbergo: jis priėmė ją į darbą. Savaitgaliais Oprah pasakodavo klausytojams naujausias žinias ir už tai gaudavo 100 dolerių per savaitę.

„Po pirmojo eterio tarsi pradėjau kvėpuoti! Apie tai visuomet svajojau“, – prisimena O.Winfrey.

Juo ilgiau Oprah dirbo radijuje, tuo ambicingesnius kūrė planus: nusprendė prasimušti į televiziją. Vienas Oprah bandymų buvo sėkmingas ir televizijos kanalas CBS pakvietė Juodąjį Perlą – taip vėliau ji buvo vadinama – dirbti informacinių laidų vedėjo padėjėja.

Ši sėkmė O.Winfrey džiugino dar ir dėl to, kad ji tapo pirmąja afroamerikiete, dirbančia Našvilio miesto (Kanzaso valstija) televizijoje.

Bet buvo ir kita medalio pusė: toli gražu ne visi juodaodę moterį vertino rimtai. Taip, kartą, darydama reportažą, O.Winfrey komentaro kreipėsi į parduotuvės savininką.

„Mes nebendraujame su nigeriais“, – mestelėjo jis.

Po šių žodžių Oprah tik nusišypsojo ir atsakė: „Galiu lažintis, kad dėl to nigeriai yra tik laimingi.“

Tiesmukiškumas visuomet buvo išskirtinis šios moters bruožas, ir tai padėjo jos karjerai.

Kita O.Winfrey darbo vieta tapo televizijos kanalas ABC Baltimorėje (Merilando valstija). Iš pradžių ji buvo vakaro žinių diktorė, vėliau tapo laidos „Labas rytas, Amerika“ ir rytinės pokalbių laidos „Kalba Baltimorė“ vedėja. O.Winfrey populiarumas augo kaip ant mielių.

Svarbiu karjeros posūkiu tapo jos paskyrimas į programos „Čikaga iki vidudienio“, įtrauktos į apatinę televizijos reitingų eilutę, vedėjos pareigas.

„Pirmąją atvykimo į Čikagą dieną – 1983 metų rugsėjo 4-ąją – pėstute apėjau visą miestą.

Tiksliai žinojau, kad visa tai mano, kad priklausau šiam miestui ir pelnysiu sėkmę“, – prisimena Oprah.

* * *

Kiek vėliau, pasirašydama sutartį, ją pasikvietusio Denniso Swansono paklausė, ar nekils problemų dėl to, kad programos „Čikaga iki vidudienio“ vedėja bus juodaodė.

„Nesijaudinčiau net jei būtum žaliaodė. Noriu tik viena: padaryti programą populiarią. Tik tai man rūpi ir domina“, – pasakė D.Swansonas.

Bet ar jis bent galėjo įsivaizduoti, kokia stulbinama sėkmė lydės šią televizijos programą?

Po kelių mėnesių „Čikaga iki vidudienio“ tapo populiariausia vietos televizijos kanalo laida, po dvejų metų prasiveržė į nacionalinį eterį, bet jau kaip „The Oprah Winfrey Show“.

Per 25 metus (1986–2011 m.) šią pokalbių laidą pamatė ne tik visos JAV, bet ir 25 milijonai žmonių 105 pasaulio šalyse. Per ketvirtį „The Oprah Winfrey Show“ gyvavimo amžiaus apsilankė apie 3 tūkstančius svečių. Beveik visos ano meto Holivudo žvaigždės ir garsenybės svajojo patekti į jos pokalbių laidą.

O.Winfrey pavyko pabendrauti su įžymiausiais planetos žmonėmis: politikais, atlikėjais, verslininkais. Ji kalbino JAV prezidentą Baracką Obamą ir jo žmoną Michelle, socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėją Marką Zuckerbergą, dabar jau Anapilin iškeliavusią popmuzikos žvaigždę Michaelą Jacksoną ir daugelį kitų.

* * *

Sunku rasti garsenybę, kuri Oprah nebūtų išklojusi kokios nors savo paslapties. O kur slypi šios unikalios moteris paslaptis?

„Sėkmė priklausė tik nuo manęs“, – šypsodamasi sako Amerikos televizijos dievaitė.

Ši moteris kilusi iš paprastų amerikiečių ir su namų šeimininkėmis bendravo jų kalba. O.Winfrey nesigėdijo tiesioginiame eteryje parodyti savo ašarų, milijonų žiūrovų stebima kovojo su antsvoriu, atvirai dalijosi savo gyvenimo smulkmenomis, įsimylėdavo ir išsiskirdavo.

Ji niekada nesistengė įpiršti savo nuomonės, o tiesiog kalbėdavosi su žmonėmis. O.Winfrey nepripažino jokių draudžiamų temų.

Garsioji pokalbių laidų vedėja visada mėgo stebinti ir lepinti savo gerbėjus. Tiesioginiame eteryje nuolat pasirodydavo specialios jos televizijos šou laidos pavadinimu „Mėgstami Oprah Winfrey daiktai“, kuriose ji pamalonindavo žiūrovus dosniomis dovanomis. Vienos laidos metu visi buvę studijoje žmonės (apie 300!) gavo po automobilį „Pontiac“. Paskutinio „The Oprah Winfrey Show“ sezono metu televizijos žvaigždė kiekvienam laidos svečiui padovanojo kelionę į Australiją.

Ir kai 2011 metų gegužę O.Winfrey paskutinį kartą vedė savo laidą, žiūrovai nesivaržydami raudojo. „Nesakau jums „sudie“, sakau „iki naujų susitikimų“, – vos neverkdama pasakė televizijos laidos vedėja.

O.Winfrey įkūrė 24 valandas transliuojantį kabelinės televizijos kanalą „Oprah Winfrey Network“. Pirmąją jo laidą JAV žiūrėjo 80 milijonų žmonių. Dabar televizijos žvaigždė vadovauja sėkmingai dirbančiai prodiuserinei bendrovei „Harpo Productions“, turi savo kino studiją, radijo stotį, leidžia žurnalą ir įsteigė populiarų interneto tinklalapį Oprah.com.

Televizijos karalienė žinoma ir kaip kino aktorė. 1985-aisiais ji nusifilmavo garsaus amerikiečių režisieriaus Steveno Spielbergo dramoje „Purpurinė pieva“. Šis filmas atnešė O.Winfrey dvi nominacijas Auksinių gaublių ir „Oskarų“ apdovanojimuose. Deja, nė vieno šių apdovanojimų negavo.

„Oskaras“ televizijos žvaigždei buvo įteiktas kur kas vėliau – 2011-aisiais už indėlį į televizijos industrijos plėtrą.

2013 metais O.Winfrey nusifilmavo biografinėje dramoje „Liokajus“. Už šį vaidmenį pelnė Kino aktorių gildijos premiją.

„Garbingiausias apdovanojimas – viena Čikagos gatvių pavadinta mano vardu. Juk anksčiau buvau niekam nežinoma tamsiaodė mergina iš Misisipės, o dabar mano vardu pavadinta gatvė didžiausiame pasaulio mieste!“ – šypsodamasi sako įtakingiausia Amerikos moteris.

* * *

Asmeninis O.Winfrey gyvenimas ilgą laiką klostėsi nelabai sėkmingai.

„Daugelis nori pasivažinėti su manimi limuzinu. Bet man reikia to, kuris važiuos su manimi autobusu, kai limuzinas suges“, – priduria ji.

Dėl kai kurių išsiskyrimų su stipriosios lyties atstovais ji gana skaudžiai išgyveno. 1981-aisiais po plačiai Amerikoje ir pasaulyje nuskambėjusių skyrybų su jaunikiu Williamu Bubba Tayloru televizijos žvaigždė net mėgino nusižudyti. Laimei, viskas baigėsi laimingai. Bet nuo to laiko ji santuokai kategoriškai ištarė „ne“.

„Nė vienas vyras negali įsiterpti tarp manęs ir karjeros, o šeiminis gyvenimas neišvengiamas be kompromisų, kuriems vargu ar esu pasirengusi“, – sako O.Winfrey.

Tokios pozicijos ji laikosi iki šiol. Daugiau nei 20 metų televizijos dievaitė bendrauja su verslininku Stedmanu Grahamu, bet iki šiol nesituokia.

„Man dažnai pateikiamas klausimas, kodėl neištekėjau už Stedmano. Kai jis man pasiūlė tuoktis, iš pradžių pasakiau „taip“, bet paskui persigalvojau. Pasirodo, jog norėjau išgirsti šiuos žodžius, bet tuoktis neketinu“, – pasakoja O.Winfrey.

Televizijos žvaigždė nesigaili ir dėl to, kad neturi vaikų. Pasak jos, ji niekada nesiekė tapti motina.

„Jei turėčiau vaikų, man būtų tekę ką nors paaukoti. Ir veikiausiai ta auka taptų būtent jie. Po daugelio metų jie sėdėtų į „The Oprah Winfrey Show“ panašios laidos studijoje ir pasakotų, kaip neapkenčia savo motinos. Žinote, dar vaikystės metais mano geriausia draugė ant suolo rašė savo būsimųjų vaikų vardus, o aš svajojau tapti antruoju Martinu Lutheriu Kingu. Ir tai man iš dalies pavyko. Reikia tiesiog daug dirbti!“ – sako O.Winfrey.

Televizijos žvaigždė pamiršo pridurti, kad jaunystėje tvirtino, jog vieną gražią dieną bus labai labai turtinga. Ji tikėjo tuo, ką sakė. Paprastai žmonės svarsto: „Aš noriu būti turtinga.“ Bet Oprah visada sakė: „Aš būtinai būsiu turtinga.“

Dabar jos turtas vertinamas 2,7 milijardo dolerių.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.