„Oskarų” laureatų likimai - skyrybos, žlugusi karjera, žūtys

Yrančios šeimos, artimųjų išdavystės, griūvanti karjera, avarijos, net mirtys. Tokios nelaimės ir tragedijos „Oskarų” laureatus persekioja kur kas dažniau nei šlovės viršūnių nepasiekusius aktorius.

Po triumfo 2002-aisiais, kai pelnė geriausios aktorės „Oskarą” už vaidmenį „Monstrų puotoje”, H.Berry įsimintinų vaidmenų daugiau nesukūrė. O už prastą vaidybą fantastinėje juostoje „Moteris-Katė” aktorei buvo įteikta Auksinė avietė.
Po triumfo 2002-aisiais, kai pelnė geriausios aktorės „Oskarą” už vaidmenį „Monstrų puotoje”, H.Berry įsimintinų vaidmenų daugiau nesukūrė. O už prastą vaidybą fantastinėje juostoje „Moteris-Katė” aktorei buvo įteikta Auksinė avietė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 1, 2014, 12:56 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:45 PM

Savaitgalį Los Andžele daugybė ekrano žvaigždžių virpančiomis širdimis lauks, kam atiteks prestižiniai JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimai.

Tačiau ar tikrai laureatai turėtų džiūgauti, o negavusieji apdovanojimų lieti nuoskaudą? Mat teigiama, kad prestižiniai apdovanojimai užtraukia prakeiksmą, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Karjera smigo žemyn

Kolbio (JAV) koledžo Ekonomikos katedros profesorius Randy Nelsonas domėjosi, kaip klostėsi aktorių karjera, kai jie buvo apdovanoti „Oskaru”. Tyrimo rezultatai pribloškė.

Paaiškėjo, kad daugelio aktorių, gavusių taip trokštamą JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimą, karjera pakrypo žemyn. Būtent toks likimas ištiko Halle Berry, Helen Hunt, Adrieną Brody, Giną Davis, Cubą Goodingą jaunesn., Roberto Benigni, Whoopi Goldberg, Gwyneth Paltrow.

Visi šie profesionalai, gavę „Oskarą”, nusirito iki antraeilių ar trečiaeilių vaidmenų atlikėjų.

Tapę „Oskarų” savininkais H.Berry (2002 m. už vaidmenį „Monstrų puotoje”) ir C.Goodingas jaunesn. (1996 m. už vaidmenį filme „Džeris Magvairas”) ėmė vaidinti silpnose juostose, kurios taip ir nesulaukė didesnio žiūrovų susidomėjimo.

Nors ir toliau maudėsi šlovės spinduliuose, o įvairios reklamos kampanijos padėjo uždirbti solidžias pinigų sumas, daugiau reikšmingų vaidmenų šie aktoriai taip ir nesukūrė.

O vargšelė H.Hunt, 1997-aisiais kino akademikų pripažinta geriausia aktore už vaidmenį romantinėje komedijoje „Kaip bus, taip gerai”, apskritai daugiau nesulaukė įdomesnių režisierių ir prodiuserių pasiūlymų.

Nereikšmingi vaidmenys

G.Paltrow kartą liūdnai pajuokavo: „Atsiėmusi „Oskarą” kitą rytą atsibudau būdama aktorė, kurios niekas nenori matyti ekrane.”

„Yra dėl ko nusiminti, kai po tokio prestižinio apdovanojimo vietoj geidžiamų vaidmenų negauni absoliučiai nieko”, – liūdnai pastebėjo A.Brody, išgarsintas režisieriaus Romano Polanskio dramos „Pianistas” (2002 m.).

Aktorius iki šiol daug filmuojasi, bet atlieka tik nereikšmingus vaidmenis.

Tiesa, jis tapo kompanijos „Pepsi” reklamos veidu. Vis dėlto neatrodo, kad tai jam teikia didelį džiaugsmą.

Aktorė H.Berry gavo „Oskarą” už „Monstrų puotą”, bet paskui vaidino filme „Moteris-Katė”. Jis buvo rodomas pustuštėse salėse, o Halle pelnė Auksinę avietę už blogiausią vaidybą.

Tad garsioji Džeimso Bondo mergina pradėjo uždarbiauti kaip kosmetikos koncerno „Revlon” modelis.

„Oskaro” savininkai Forestas Whitakeris, Jennifer Hudson ir Alanas Arkinas pastaruoju metu filmuojasi tik menkavertėse kino juostose.

Prizas – skyrybų pranašas

Holivude jau seniai kalbama, kad gauti „Oskarą” ypač pavojinga ištekėjusioms aktorėms, mat geidžiamiausia statulėlė prišaukia skyrybas.

Maždaug tokią išvadą padarė Toronto universiteto mokslininkai. Jų atliktas tyrimas atskleidė, kad iš 265 ištekėjusių aktorių, gavusių „Oskarą” 1936–2010 metais, 159 išsiskyrė.

Tikimybę, kad auksinės statulėlės savininkė išsiskirs, Toronto universiteto mokslininkai įvertino 60 procentų. Kitaip tariant, „Oskaro” laureatės su antrosiomis pusėmis skiriasi 1,68 karto dažniau nei aktorės, negavusios šio apdovanojimo.

Po triumfo – šeimos griūtis

Ypač nepatvarios tampa šeimos tų aktorių, kurios „Oskarą” pelno už pagrindinius vaidmenis. Su savo vyrais ar mylimaisiais išsiskyrė beveik visos moterys, kurios per pastaruosius 13 metų pelnė geriausios aktorės prizą.

1999-aisiais G.Paltrow gavo „Oskarą” už vaidmenį romantinėje dramoje „Įsimylėjęs Shakespeare’as”. Tuo metu ji susitikinėjo su Holivudo gražuoliu Benu Afflecku. Poros keliai išsiskyrė praėjus vos dviem mėnesiams po apdovanojimų ceremonijos.

Hilary Swank pirmą kartą auksinės statulėlės savininke tapo 2000-aisiais – buvo apdovanota už vaidmenį dramoje „Vaikinai neverkia”. 2005-aisiais ji buvo pripažinta geriausia aktore („Mergina, verta milijono”).

Dvigubas triumfas nesustiprino aktorės šeimos. Gal net priešingai – pagreitino jos griūtį. 2006-aisiais po aštuonerių santuokos metų Hilary išsiskyrė su savo vyru Chadu Lowe, nors buvo laikomi idealia pora.

Julia Roberts 2001 metais pelnė „Oskarą” kaip geriausia aktorė už vaidmenį dramoje „Erina Brokovič”. Praėjus vos trims mėnesiams po apdovanojimų ceremonijos ji išsiskyrė su televizijos serialo „Įstatymas ir tvarka” žvaigžde Benjaminu Brattu. Kartu jie gyveno ketverius metus.

Rėždavo padėkos kalbas

2002-aisiais gražuolė H.Berry gavo aukščiausią kino apdovanojimą už vaidmenį „Monstrų puotoje”.

Renginio scenoje sakydama jausmingą kalbą Halle savo vyrą Ericą Benetą vadino viso gyvenimo laime. Netrukus aktorė sužinojo, kad jai sutuoktinis buvo neištikimas. Pora pasuko skirtingais keliais.

Iš Pietų Afrikos Respublikos kilusi šviesiaplaukė Charlize Theron prestižinę statulėlę pelnė 2004-aisiais už prostitutės vaidmenį dramoje „Monstras”.

Atsiimdama „Oskarą” ji aktoriui Stuartui Townsendui ištarė tokius žodžius: „Noriu padėkoti savo nepaprastam draugui. Tu velniškai puikus vaikinas. Ačiū, kad buvai šalia.” Netrukus jie išsiskyrė.

Neištikimybės virusas

2006-aisiais Reese Witherspoon buvo pripažinta geriausia aktore. Nepraėjus nė metams šviesiaplaukė išsiskyrė su sutuoktiniu aktoriumi Ryanu Philippe’u.

Priežastis? Karinės dramos „Pakaks kariauti” filmavimo aikštelėje Ryanas užmezgė meilės romaną su iš Australijos kilusia aktore Abbie Cornish.

2009-aisiais aktorė Kate Winslet buvo apdovanota „Oskaru” už meistriškai įkūnytą nacių koncentracijos stovyklos prižiūrėtoją („Skaitovas”).

Jos santuoka su režisieriumi Samu Mendesu griuvo jau kitą savaitę po ceremonijos. Laureatę ištiko šokas, kai sužinojo, kad jos vyras per daug artimai bendravo su aktore Rebecca Hall.

Sandrai Bullock prestižinė JAV kino akademijos statulėlė buvo įteikta 2010-aisiais už vaidmenį biografinėje dramoje „Nematoma pusė”.

Netrukus aktorę pritrenkė nemaloni žinia. Paaiškėjo, kad jos vyras baikeris ir televizijos laidų vedėjas Jesse’is Jamesas seniai jai neištikimas su tatuiruotėmis savo kūną gausiai išpuošusiu modeliu Michelle McGee.

Pavojus – mirtinas

Pelnyti prestižinį JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimą kartais būna ir mirtinai pavojinga. Tai nėra iš piršto laužtas tvirtinimas.

Štai legendinė grupė „The Beatles” 1970-aisiais pelnė „Oskarą” už geriausią muzikos takelį filmui „Let It Be”.

Skrisdamas iš JAV į Didžiąją Britaniją Johnas Lennonas visą kelią nepaleido iš rankų auksinės statulėlės. Kiti grupės nariai dėl to jį net traukė per dantį. Po dešimties metų, 1980-aisiais, Niujorke atlikėjas krito nuo žudiko paleistos kulkos.

2008 metais po automobilio katastrofos per stebuklą gyvas liko „Oskaro” laureatas Morganas Freemanas. Aktorius greitkelyje nesėkmingai atliko manevrą, jo automobilis kelis kartus vertėsi ir nuriedėjo į pakelės griovį.

Atskubėję gelbėtojai transporto priemonę turėjo supjaustyti, kad išvaduotų M.Freemaną ir jo keleivę.

Sakoma, kad su faktais nepasiginčysi. O jie tikrai nėra palankūs siekiantiems „Oskarų”.

Smūgiai – ne tik aktoriams

Didelę kainą už „Oskarą” tenka sumokėti ne tik ekrano žvaigždėms, bet ir tiems, kurie triūsia už kadro ir kurių gerbėjai gatvėje dažniausiai nestvarsto už skvernų.

Atrodo, kad kartais likimas baudžia vien už prisiartinimą prie išsvajotos statulėlės – kad patirtum žiaurius jo smūgius, pakanka būti nominuotam.

2011-aisiais Libijoje buvo nužudytas fotografas, dokumentinių filmų kūrėjas, žurnalistas Timas Hetheringtonas, kuriam šlovę pelnė kartu su kolega Sebastianu Jungeriu sukurta juosta „Restrepo”.

Filmas, pasakojantis apie amerikiečių kareivius Afganistane, buvo nominuotas „Oskarui” geriausio dokumentinio filmo kategorijoje.

Garso režisierius Mike’as Hopkinsas žuvo gimtojoje Naujojoje Zelandijoje plaukdamas plaustu kalnų upe.

Tragedija įvyko 2012 metų gruodžio 30-ąją. Bangų iš plausto išmesto M.Hopkinso neišgelbėjo nei specialus kostiumas, nei apsauginė liemenė ir šalmas.

M.Hopkinsą labiausiai išgarsino filmai „Žvaigždžių valdovas: dvi tvirtovės” (2003 m.) ir „King Kongas” (2005 m.), kuriuos režisavo jo tėvynainis Peteris Jacksonas.

Už šias dvi kino juostas M.Hopkinsas pelnė du „Oskarus” geriausio garso montažo kategorijoje.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.