Po šlovės ir spindesio – kasdienybė tuščiomis kišenėmis

Iš skurdo – į Holivudo šlovės žvaigždžių būrį. O suspindus tarp jų – vėl tuščiomis kišenėmis. Taip gyvenimas blaško netikėtai išgarsėjusį somalietį Barkhadą Abdi. Bet jis nenusimena – būna ir blogiau.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 16, 2014, 9:42 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:19 AM

Prieš kelias savaites Los Andžele raudonuoju kilimu žengė ne tik visas būrys garsiausių pasaulio aktorių, kino kūrėjų, bet ir vienas liesas, nuoširdžiai dėmesiu besimėgaujantis somalietis.

Dar prieš kurį laiką niekam nežinomas 28-erių skurdžius iš Somalio, neturintis aktorystės patirties, buvo nominuotas garbingam „Oskaro“ apdovanojimui už antraplanį vaidmenį.

Už savo darbą B.Abdi gavo 65 tūkst. JAV dolerių, kuriuos jam sumokėjo Holivudo kino kūrėjai. Bet šiuos pinigus jis jau seniai išleido – dovanos šeimai, prabangaus „Ferrari“ nuoma.

Ar gali būti, kad „Oskarui“ nominuotas aktorius kišenėje skaičiuoja paskutinius centus? Sunku patikėti, tačiau filme „Kapitonas Filipsas“ („Captain Phillips“) suspindėjęs somalietis kaip tik taip ir gyvena. Jo istorija – išties nepaprasta.

Atlyginimą jau išleido

B.Abdi vaidmuo tikrais faktais pagrįstoje kino režisieriaus Paulo Greengrasso juostoje nukrito tarsi iš dangaus.

Ir jis suvaidino puikiai. Tai įvertinta viena britų kino apdovanojimų BAFTA statulėle, Auksinio gaublio, „Oskaro“ nominacijomis. Tikrai neblogai pradedančiajam aktoriui.

B.Abdi suvaidino Somalio piratų vadą, kurio vadovaujama gauja užgrobia amerikiečių laivą.

JAV įgulos vado vaidmenį filme atliko Tomas Hanksas.

Gerai įvertintas filmas ir pagrindinių aktorių vaidyba pelnė ir žiūrovų simpatijas.

Pats filmas apdovanojimų nepelnė, bet kino teatruose jam sekasi visai neblogai. Atmetus kūrimo išlaidas, juosta uždirbo mažiausiai 162 mln. dolerių.

Tačiau prieš dvejus metus už devynių savaičių darbą 65 tūkst. dolerių gavusiam B.Abdi dėl to piniginė nepastorėjo.

Nors filmas sulaukė sėkmės, už tai jis papildomo užmokesčio negavo. B.Abdi pasiūlyta tokia sutartis – gauni tokią sumą ir daugiau nieko. B.Abdi sutiko, o šlovė jam svarbesnė nei pinigai.

„Filmas sulaukė didelės sėkmės, nominuotas net „Oskarui“. Tiesiog per sunku tai suvokti. Bet toks gyvenimas. Ieškau naujų nuotykių“, – nesisielojo B.Abdi.

Iki šiol elgiasi kukliai

Tiesa, atvykti į „Oskarų“ teikimo ceremoniją jam sudarė šiek tiek sunkumų. Ir nors per pastarąjį pusmetį jis tapo dažnu įvairių renginių ir Holivudo žvaigždžių vakarėlių svečiu, visas spindesys, anot somaliečio, – tik paradinė pusė.

Aktoriui teko nuomotis kostiumą. Atskridęs iš Minesotos valstijos, kur gyvena, jis apsistojo kukliame viešbutyje netoli aktoriaus bičiulio, kuris pažadėjo esant reikalui įžymybę pavėžėti savo automobiliu, namų.

Bet dėl to B.Abdi pernelyg nesikremta ir į gyvenimą žiūri paprastai. Juk į JAV, svajonių šalį, iš skurde skendinčio Somalio prieš 14 metų atvykęs B.Abdi anksčiau nė negalėjo pasvajoti, kad jį sveikins Holivudo žvaigždės, fotografuosis kartu.

„Niekada neįsivaizdavau savęs kaip garsenybės. Bet man patinka filmo ir istorijos kūrimo esmė. Įžymumui aš bandau nesuteikti daug reikšmės. Esu paprastas vaikinas. Nusipirkau paprastą automobilį „Saab“. Nesu garsių prekės ženklų gerbėjas“, – tikina vyras.

Bet tie laikai – praeitis. B.Abdi tikina, kad po to, kai buvo nominuotas „Oskarui“, nebegali pardavinėti mobiliųjų telefonų. Jis žada kraustytis į Holivudą ir tęsti aktoriaus karjerą.

Su somaliečiu vaidinęs Holivudo veteranas T.Hanksas jį palaiko.

„Tikiuosi, kad Holivudas turės fantazijos, kaip geriausiai panaudoti jo talentą. Kinui reikia aktorių, kurie savo gyvenimišką patirtį gali perteikti per didįjį ekraną. Juk vieni garsiausi Holivudo aktorių – nuo Gene Kelly iki Alo Pacino taip pat pasirodė lyg iš niekur“, – sakė T.Hanksas.

Paliko skurstančią gimtinę

Kad užsispyrimas, ryžtas siekti savo svajonės Amerikoje vis dar vertinamas, somalietis įsitikino pats. Nors paties B.Abdi gyvenimas tiek vaikystėje, tiek paauglystėje tikrai nebuvo pavyzdinis.

Šešerių metų jis paliko pilietinio karo nuniokotą gimtąjį Mogadišą ir išvyko į šalį, kuriai Somalis kelia ne pačių geriausių asociacijų.

Ne tik dėl skurdo, bet ir dėl praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje vykusio konflikto, į kurį įsivėlę JAV taikdariai susidūrė su netikėtai stipriu vietos gyventojų pasipriešinimu.

Kai per susirėmimus žuvo amerikiečių kariai, JAV prezidentui sunkiai sekėsi paaiškinti savo piliečiams, ką jo tautiečiai veikia Somalyje, kodėl ten juos žudo.

Šią istoriją kiek vėliau priminė Holivudas – Ridley Scotto juosta „Juodojo vanago žūtis“ („Blackhawk Down“) sužavėjo daugelį amerikiečių, o filmą jau atvykęs į Ameriką pamatė ir B.Abdi.

Būtent paauglystėje jis susižavėjo kino pasauliu, nors ir nesvajojo atsidurti ant raudonojo kilimo su „Raudonojo vanago žūtyje“ vaidinusiais aktoriais bei filmo kūrėjais.

Atvykęs į JAV somalietis, kaip ir dauguma jo tautiečių, įsikūrė Minesotos valstijos sostinėje Mineapolyje.

Čia Somalio bendruomenė yra itin didelė, organizuota.

Tačiau dėl to B.Abdi lengviau nebuvo – jam viską teko pradėti iš pradžių, kabintis į gyvenimą ir nuo mažų dienų ieškoti darbo.

Sėdėjo ir kalėjime

Ne visi darbai buvo legalūs, ir tai turėjo savo kainą. B.Abdi buvo apkaltintas sukčiavimu, policijai yra prisistatęs svetimu vardu. Kiek ironiška, jog somalietis 2012 metų rugpjūtį buvo sulaikytas Blak Hoko apygardoje, Ajovos valstijoje.

Somalietis apkaltintas dėl narkotinės medžiagos – kato (arabinio dusūno) laikymo ir vartojimo. Beje, katas – itin dažnai somaliečių vartojama svaiginamoji medžiaga.

Pakramtę kato lapų, kurie veikia kaip amfetaminas, žmonės jaučiasi laisviau, elgiasi drąsiau, įžūliau.

Būtent dėl šios priežasties šiuos lapus mėgsta kramtyti Somalio piratai.

Šio augalo ragavo ir B.Abdi, tad filmuojant „Kapitoną Filipsą“ pats paaiškino kolegoms, kaip tai daroma ir ką junta žmogus.

Kiek anksčiau, 2004-ųjų vasarį, dar būdamas paauglys B.Abdi 90 dienų buvo uždarytas kalėjime, nes išplūdo pareigūną ir prisistatė svetimu vardu, kai mėgino nelegaliai įsigyti alkoholio.

Atlikęs bausmę po metų vėl pateko už grotų – šį kartą pusei metų už tai, kad mėgino sukčiauti su kredito kortelėmis.

Nesitikėjo būti atrinktas

Galiausiai pasimokęs iš savo klaidų B.Abdi griebėsi teisėtų darbų – dirbo limuzino vairuotoju ir brolio įkurtoje mobiliųjų telefonų parduotuvėje.

Tačiau jaunas vyras suprato, kad nori ko nors daugiau, tad kai Mineapolyje išvydo skelbimą, kad somaliečiai kviečiami į aktorių atranką, B.Abdi nedvejojo – jis neturėjo ką prarasti.

Jis nežinojo, nei apie ką filmas, nei kaip vaidinti. Per atranką jis paklausė vieno svarbaus patarimo: „Jauskis ir elkis natūraliai. Tu esi Somalio piratas, štai tavo žodžiai, vaidink!“

Atrankos režisieriui įsiminė būtent B.Abdi pasirodymas, tačiau apie tai somalietis kelis mėnesius nieko nežinojo.

Kai režisierius P.Greengrassas pasakė, jog jam paskambins, būsimasis aktorius suprato, jog tai Amerikoje įprastas ir mandagiai ištartas: „Ačiū, bet mums jūsų nereikia.“

„Jis nežinojo, kad filmas bus tokio masto. Jis nė nežinojo, kad atsirinko būtent jį.

Tad jis grįžo namo ir dar ramiai kelis mėnesius dirbo, kol sulaukė skambučio. Žinojau, jog jis turi talentą, bet niekada nesitikėjau, kad jis pasieks tokių aukštumų“, – džiaugėsi vyresnysis B.Abdi brolis Guledas.

Atlikti vaidmenį somaliečiui buvo netikėta patirtis, o filmo pasirodymas kino ekranuose ir tolesni įvykiai buvo lengvas šokas.

Sulaukęs skambučio ir gavęs žinią, kad jis – vos pirmąjį vaidmenį gyvenime atlikęs – nominuotas Auksiniam gaubliui, somalietis ėmė šokinėti ant lovos tarsi pamišęs.

Žvaigždės vadina piratu

B.Abdi sakė, jog jam išties patiko vaidinti piratą Abduwali Muse, kuris 2009 metais užgrobė prekybinį laivą „Maersk Alabama“ ir vėliau JAV laivyno operacijos metu buvo nušautas.

Holivudo vakarėliuose žvaigždės noriai fotografavosi su B.Abdi ir traukdami per dantį naująjį kolegą vadina piratu.

Per Auksinių gaublių teikimo ceremoniją aktorė Amy Poehler somalietį pristatė kaip kuklų limuzino vairuotoją, kuris pasiekė savo svajonių šalį.

„Žiūrėkite, kokia graži gyvenimo pamoka merginoms: permiegokite su savo limuzino vairuotoju anksčiau, negu jis išgarsės“, – švelniai pasišaipė A.Poehler, o B.Abdi nė kiek nesupyko ir stengėsi šypsotis į kiekvieną objektyvą.

Žada vaidinti toliau

„Mano gyvenimas po filmo pasikeitė.

Ir nors likau be skatiko – viskas tik į gera ir bus dar geriau.

Anksčiau nepasitikėdavau savimi, tad norėčiau nuoširdžiai padėkoti režisieriui P.Greengrassui už tai, kad tiek daug padėjo ir manimi tikėjo, net kai padarydavau ką nors žioplo“, – sunkiai rinkdamas žodžius sakė B.Abdi.

Šiuo metu B.Abdi derasi dėl vaidmens filme apie Pietų Afrikos Respublikos bėgiką Willie Mtolo, kuris 1992 metais dalyvavo Niujorko maratone.

„Noriu toliau vaidinti. Nesvarbu, koks vaidmuo. Jei istorija gera, tai nėra svarbu.

Skaitau keletą scenarijų, ruošiuosi televizijos laidai. Kraustausi į Los Andželą“, – optimistiškai kalbėjo B.Abdi, kurį labiausiai išgarsino filme ištarta frazė „Dabar aš čia kapitonas“. („The Daily Mail“, „Hollywood Reporter“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.