Įspūdingiausios asmenukės – nuo kosmonauto iki popiežiaus

„Asmenukėms atėjo galas!“ – paskelbė įtakingas britų dienraštis. Staiga vieno asmens autoportretinės nuotraukos (anglų k. – selfie) tapo prasto skonio ženklu, ogrupinės asmenukės (anglų k. – usie) – aukščiausios klasės rodikliu.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2014-05-12 20:52, atnaujinta 2018-02-14 00:54

Grupinių asmenukių mada internautai užsikrėtė po „Oskarų“ teikimo ceremonijos, kai būrys Holivudo žvaigždžių mobiliuoju telefonu įsiamžino bendroje nuotraukoje, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas  „Stilius“. Televizijos laidų vedėjos Ellen DeGeneres inicijuota grupinė asmenukė tapo didžiausia visų laikų socialinio tinklo „Twitter“ sensacija. Iki „Oskarų“ ceremonijos pabaigos nuotrauka buvo persiųsta daugiau kaip 2,1 mln. kartų.

Į grupines asmenukes nespjauna net pats popiežius. Per Verbų sekmadienį po pustrečios valandos trukusios ceremonijos popiežius Pranciškus iššoko iš savo papamobilio ir pozavo grupinėms asmenukėms su minioje buvusiais jaunuoliais.

Su gerbėjais asmenukėms nusifotografavo ir britų princas Williamas su žmona Catherine. Australijoje viešėjusi karališkoji šeima nedrįso atsisakyti nusifotografuoti su Nina Kiwarskis.

Plaučių ir širdies transplantacijų laukiančiai moteriai Kembridžo kunigaikščių dėmesys buvo geriausia paguoda.

Viena įtakingiausių šeimų pasaulyje – JAV prezidento Baracko Obamos šeima – tiesiog dievina asmenukes. Pirmoji šalies dama Michelle įsiamžino žaisdama su šunimi sode, o jos dukros Sasha ir Malia neatsispyrė pagundai pasidaryti asmenukę per tėvo inauguraciją į JAV prezidentus.

Paties B.Obamos asmenukės sukelia pasipiktinimo bangas visame pasaulyje. Pavyzdžiui, B.Obama, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ir Danijos ministrė pirmininkė Helle Thorning Schmidt fotosesiją surengė per Nelsono Mandelos atminimo ceremoniją.

Tai įvyko iškart po N.Mandelos mirties, tad toks nederamas įtakingų valstybių vadovų elgesys sukrėtė visą pasaulį.

Didžiausią skandalą sukėlė JAV prezidento ir beisbolo žvaigždės Davido Ortizo, pravarde Big Papi, grupinė asmenukė. Pasirodo, kad žaibiškai internete išplitusi nuotrauka tebuvo „Samsung“ reklamos kampanijos dalis.

Nors B.Obama neigia tai žinojęs, Baltieji rūmai pusiau juokais, pusiau rimtai pranešė, kad jau svarsto galimybę uždrausti Barackui darytis asmenukes.

Internete žaibiškai plintant asmenukėms, mokslininkai jau skambina pavojaus varpais. Jie savęs fotografavimą sieja su psichikos ligomis.

Psichologai tiki, kad skaitmeninės narcisizmo apraiškos yra savęs demonstravimu paremta strategija, skirta kompensuoti labai žemą savivertę. Internetinių bičiulių pagyros tik apsunkina situaciją – jos įtvirtina iškreiptos tikrovės vaizdą ir patenkina narciziškas iliuzijas.

Didžiulis dėmesys savo nuotraukoms, nuolatinis sekimas, kas jas žiūrėjo, komentavo ir kam jos patiko, – tai psichinių negalavimų simptomai.

Bene didžiausia internetinio narcisizmo problema yra ta, kad žmonės ima siekti neįgyvendinamų tikslų.

Labiausiai nuo to nukenčia įžymybės. Visas pasaulis jas stebi pro didinamąjį stiklą, tad jų troškimas atrodyti tobulai yra visai suprantamas.

Juolab kad ant žurnalų viršelių puikuojasi tik retušuotos nuotraukos. Slėpdamos savo žmogiškąjį veidą garsenybės ima retušuoti net ir asmenukes.

Montažo specialistai pričiupo ne vieną virtualiai save pagražinusią įžymybę.

Tarp jų galima rasti televizijos šou žvaigždutę Kim Kardashian (virtualiai pasididino sėdmenis ir krūtinę), „Victoria’s Secret“ angelą Mirandą Kerr (nuolat ploninasi liemenį), dainininkę Beyonce (pasilieknino kojas).

Įdomybės

* Pirmosios aristokratiškosios asmenukės autorė – Rusijos kunigaikštytė Anastasija Nikolajevna. Ji savo atspindį veidrodyje nufotografavo dar XX amžiaus pradžioje.

* 2013 metai buvo pavadinti „selfie“ metais, o pats „selfie“ buvo vienareikšmiškai tituluotas „Oksfordo žodyno“ Metų žodžiu.

* Artėjant žiemos olimpinėms žaidynėms Sočyje internautai surengė asmenukių olimpiadą. Virtualioms žaidynėms skirta „Twitter“ paskyra aktyvi iki šiol.

* Įspūdingiausia asmenuke pripažįstama japonų kosmonauto Akihiko Hoshide daryta nuotrauka. Garsiąją asmenukę astronautas padarė atvirajame kosmose.

* Per šių metų „Oskarų“ teikimo ceremoniją padarytos garsenybių asmenukės vertė gali siekti 1 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.