Dietų karaliumi tituluojamas Pierre'as Dukanas dievina avižas

Pagal žinomo prancūzų dietologo Pierre’o Dukano metodiką nereikalingų kilogramų atsikrato kino žvaigždės Jennifer Lopez, Penelope Cruz, topmodelis Gisele Bundchen, Didžiosios Britanijos sosto įpėdinio princo Williamo žmona Catherine, Prancūzijos prezidentas François Hollande’as.

Daugiau nuotraukų (1)

Ona Kacėnaitė

Jun 2, 2014, 10:41 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:05 AM

Sakoma, kad visa, kas esama gera gyvenime, yra neteisėta, amoralu arba baigiasi nutukimu. Bet bent jau dėl pastarojo samprotavimo P.Dukanas ginčytųsi, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Prancūzijos gydytojas dietologas, anksčiau dirbęs neurologu, P.Dukanas įrodė, kad naudingas maistas gali būti skanus, o norint visiems laikams išlaikyti liauną kūną visiškai nebūtina atsisakyti mėgstamų produktų.

Jo metodikos esmė – teikti pirmenybę maistui, kuriame gausu baltymų, o jo kiekio galima neriboti. Pagalbininkais kelyje į lieknėjimą tampa avižų sėlenos (galima sakyti, kad jos – dietos pagrindas) ir 1,5 litro negazuoto vandens per dieną.

Per pirmąjį etapą – puolimą – leidžiama vartoti 72 baltyminius produktus, taip pat jautieną, žuvį, kiaušinius, liesus pieno produktus. Per šį etapą galima vartoti tik grynuosius baltymus. Bet jokių, net menkiausių, nuodėmių negali būti! Jau po savaitės keli nekenčiami kilogramai dingsta be pėdsakų.

Per antrąjį etapą – kaitaliojimą – prie valgiaraščio dar pridedamos 28 rūšių daržovės ir kūnas pasiekia normalų svorį.

Trečiasis etapas – įtvirtinimo – trunka kelias savaites, o svarbiausias uždavinys – išlaikyti pasiektą svorį. Šis etapas sunkus psichologiškai, nes vilioja daugybė pagundų ir kūnas privalo priprasti prie naujojo svorio.

Ir pagaliau per ketvirtąjį etapą – kasdienį gyvenimą – galima valgyti viską, tik stengtis nepersivalgyti, kasdien svertis ir toliau kartą per savaitę skirti sau grynųjų baltymų dieną.

Garsioji P.Dukano dieta, kuri Prancūzijoje dar žinoma „Protal“ pavadinimu, turi daug gerbėjų, bet ne mažiau ir priešininkų.

Kai kurių specialistų nuomone, dideliais kiekiais vartojamas baltyminis maistas gali turėti įtakos daugeliui organizmo sistemų, neigiamai veikti kepenų, skrandžio ir virškinamojo trakto darbą.

Bet juk bet kuri dieta daro rimtą poveikį organizmui, gali sukelti tiek teigiamų, tiek neigiamų padarinių. Todėl apsisprendžiant laikytis vienokios ar kitokios dietos būtina pasitarti su gydytoju.

Pateikiame interviu su garsiuoju dietologu P.Dukanu.

– Kodėl tapote dietologu?

– Aštuntajame dešimtmetyje dirbau bendrosios praktikos gydytoju. Vienas mano pacientų paprašė sukurti mitybos planą, kuris padėtų atsikratyti antsvorio: jis svėrė 140 kilogramų. Žmogus pasakė sutinkantis su bet kokiais apribojimais, bet mėsos jokiu būdu neatsisakysiantis ir vien žole nesimaitinsiantis.

Pasiūliau jam valgyti tik liesą mėsą ir gerti daug vandens. Per 5 dienas jis numetė 5 kilogramus. Jis iš viso numetė 40 kilogramų. Supratau, kad mėsa, žuvis ir visi kiti baltyminiai produktai nėra kliūtis atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Tuomet ir pradėjau kurti savo baltyminę metodiką. Ji nepagrįsta kalorijų skaičiavimo sistema, kuri buvo pasitelkiama anuomet. Mat iš baltymų gaunamos kalorijos ne tokios pavojingos nei iš bulvių, gyvulinių riebalų ar aliejaus.

– Ar laikotės sveiko gyvenimo būdo?

– Daug vaikštau, kasdien bėgioju, net ir kelionėse. Valgau avižų sėlenas, stengiuosi vartoti daug baltymų: valgyti šviežios žuvies, krevečių. Tad nieko nuostabaus, kad mano mėgstamiausia virtuvė – japonų. Negaliu gyventi be daržovių – kasdien suvalgau po kilogramą.

– O kaip kelionėse sutvarkyti savo mitybą asmenims, kurie laikosi jūsų dietos?

– Kodėl nepasiimti sėlenų? Jų pakelį visuomet įsidedu į lagaminą. Kita vertus, šiais laikais bet kokios šalies prekybos centre atsiras produktų, įtrauktų į mano dietą, taip pat ir lieso jogurto.

– Kuo naudingos avižų sėlenos?

– Patekusios į organizmą jos sugeria visas kenksmingąsias medžiagas – cholesterolį, cukrų, riebalus – ir jas pašalina. Dar viena jų savybė: žarnyne sėlenos išbrinksta, užima didžiulį plotą ir taip palaiko sotumą.

– Bet visuomet esama pagundos nukrypti nuo dietos. Juk laikytis griežto mitybos režimo nelengva.

– Taip, kartais žmogaus valia gali sušlubuoti. Dėl to ir sugalvojau pirmąjį etapą – puolimo, per kurį jau po savaitės pacientas atsikrato dviejų kilogramų. Įkvėpti tokios sėkmės pacientai pasirengę tęsti. Be to, kenksmingus maisto produktus galima pakeisti naudingais: vietoj cukraus vartoti jo pakaitalą, vietoj šokolado – vieno procento riebumo kakavą.

Valgome ne tik todėl, kad organizmas gautų vitaminų: maistas, ypač saldumynai, suteikia malonumą, nes pasigamina hormono serotonino. Bet juk džiaugsmo, geros nuotaikos gali suteikti knygos, muzika, šokiai, pasivaikščiojimai. Žmogus privalo daugiau judėti, ir serotonino lygis kils, o nuotaika bus geresnė.

Desertas – keksiukai

- 4 kiaušiniai

- 12 valgomųjų šaukštų avižų sėlenų

- 4 valgomieji šaukštai liesos varškės

- 1 valgomasis šaukštas skysto

cukraus pakaitalo

- 0,5 paketėlio (5 g) sausų mielių

- 1 valgomasis šaukštas aromatinės medžiagos.

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Baltymus suplakti iki tirštų putų.

Sumaišyti likusius produktus: trynius, sėlenas, varškę, mieles, cukraus pakaitalą. Po to įpilti suplaktus baltymus. Paskaninti pasirinkta aromatine medžiaga.

Paruoštą mišinį išpilstyti į silikonines keksiukų formeles ir kepti 20–30 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.