Ferranas Adria – virtuvės meistras, darantis stebuklus

Ferranas Adria (52 m.) – molekulinės virtuvės meistras, provokuotojas ir stereotipų griovėjas. Jis iš paprastų produktų sukuria keistus neatpažįstamo skonio ir išvaizdos patiekalus. Jo restoranas „El Bulli“ ilgus metus buvo laikomas vienu geriausių pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 26, 2014, 11:47 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 4:44 PM

„Man nepatinka mokytis, tad virėjo išsilavinimo neturiu. Jaunystėje nemokėjau gaminti ir ne itin tai mėgau“, – prisipažįsta virtuvės meistras.

F.Adria gimė namų šeimininkės ir tinkuotojo šeimoje, augo vargingame Barselonos priemiestyje. Baigęs vos du ekonomikos universiteto kursus pradėjo plauti indus nedideliame Barselonos viešbutyje, paskui restoranuose dirbo virėjo mokiniu.

Po to buvo tarnyba armijoje ir vasaros atostogos, kurias jis labai sėkmingai nusprendė praleisti nedideliame kurortinio Kosta Bravos regiono Roseso miestelyje. Norėdamas prisidurti pinigų, mėnesiui įsidarbino „El Bulli“ restorane – viename geriausių Ispanijoje, įvertintame dviem „Michelin“ žvaigždėmis ir kuriame puikūs prancūzų virėjai.

Kareivėlis taip patiko restorano savininkams, kad jie pasiūlė čia grįžti po armijos ir aprūpino F.Adrią garsių virėjų kulinarinėmis knygomis.

Jis taip ir padarė. O kai vyriausiasis „El Bulli“ virėjas išėjo iš darbo, jo vietą pasiūlė F.Adriai.

„Mano kelias nėra būdingas virtuvės vadovams, todėl man ir pavyksta ruošti kitokį maistą“, – sako F.Adria.

Terminą „molekulinė gastronomija“ išrado vengrų fizikas Nicholasas Kurti 1969-aisiais, kuris, kaip ir prancūzas Herve This, tyrinėjo fizikinius ir cheminius procesus, vykstančius ruošiant valgį.

Kodėl virimo metu keičiasi spalva ir konsistencija? Kas vyksta puodo viduje verdant ryžius ir bulves? Šie paprasti klausimai ir padėjo atsirasti naujam mokslui ir technologijoms.

Tuo susidomėjo F.Adria ir 1994-aisiais sudrebino virėjų pasaulį, sukūręs kulinarines putas.

Suflė pavidalo sriuba, kumpio skonio ledai, keptas melionas su slyvų padažu, aitriosiomis paprikomis ir silkių rutulėliu ant viršaus – F.Adria gamina smalsuoliams.

Jis vadinamas alchemiku, o jo virtuvė labiau panaši į laboratoriją. F.Adria produktą išskaido į elementus, kuriuos po to vėl sujungia į krūvą, bet visai kitokiu pavidalu.

Gavęs trečią „Michelin“ žvaigždę, restoranas „El Bulli“ tapo pasaulio gastronomijos centru. F.Adria pateko į prestižinių žurnalų viršelius ir pirmuosius laikraščių puslapius, o jų antraštės skelbė: „F.Adria – geriausias pasaulio vyriausiasis virėjas“.

Jo restoranas dirbo tik šešis mėnesius per metus, o po to tapdavo receptų kūrimo laboratorija. Bet „El Bulli“ užplūdo minios smalsuolių: daugiau nei 2 milijonai užsakymų 8 tūkstančiams vietų sezono metu. Laiminguosius atrinkdavo loterijos būdu.

Penkių valandų pietūs iš 30–50 patiekalų – prie daugelio buvo pridedama instrukcija – kainavo apie 250 eurų. F.Adria bendravo su klientais ir komentavo kiekvieną patiekalą. Obuolių ikrai, skystos alyvuogės, lakštiniai iš specialiai pagamintos žąsies ar anties kepenų, šerbetas iš austrių, valgomieji dūmai....

Deja, restoranas buvo nuostolingas: pernelyg daug darbuotojų, brangių įrenginių ir sudėtingų eksperimentų. 2011-ųjų vasarą „El Bulli“ pateikė paskutinius pietus – įžymusis restoranas buvo uždarytas.

Bet pabaiga – tai ir pradžia. Dabar jo pagrindu F.Adria kuria savo autorinės virtuvės centrą, kuriam priklausys jo kūrybinė laboratorija ir mokykla, kulinarijos muziejus, šiuolaikinės ispanų virtuvės namai ir gabių virėjų paramos fondas. Nauji receptai ir technologijos bus įkeliami į virtualią kulinarinę enciklopediją „La Bullipedia“ nemokamai.

F.Adria – programos per ispanų televiziją vedėjas, rengia kursus virtualiojoje erdvėje, moko vaikus atskirti tikrą maistą nuo greitai patiekiamo ir pagal projektą „Fast Good“ kuria naudingus valgiaraščius nebrangioms kavinėms.

Jis sukūrė kulinarines mokyklas visoje Ispanijoje, skaito paskaitas universitetuose, taip pat ir Harvardo, rašo kulinarinius bestselerius, o jo „Virtuvės chemija“ tapo mokykliniu vadovėliu.

Savo žmoną Isabel Perez Barcelo virtuvės meistras sutiko daugiau kaip prieš 20 metų Roseso miestelyje, kai pradėjo dirbti „El Bulli“. Ir nuo to laiko jie kartu. Išsilavinusi ir elegantiška F.Adria sutuoktinė – jo vertėja ir sekretorė.

F.Adria visiškai pasitiki jos nuomone. Vaikų pora neturi.

Virtuvės virtuozas neturi nei jachtos, nei „Ferrari“.

„Esu laimingas virtuvėje. Mano kasdieninės išlaidos veikiausiai mažesnės nei jūsų“, – yra sakęs F.Adria.

Skaičiai ir faktai apie Ferranas Adrią

Žurnalas „Forbes“ jį įtraukė tarp šimto įtakingiausių pasaulio virėjų.

Turi Geriausio vyriausiojo pasaulio virėjo titulą.

Jam suteikti šie vardai: Ispanų kultūros pasiuntinys, Barselonos garbės pilietis, Auksinė širdis, Auksinis šaukštas.

2013 metų balandį vakarienė su F.Adria buvo parduota „Sotheby’s“ aukcione Honkonge už 28 tūkst. dolerių. Šie pinigai buvo atiduoti labdarai.

2013 m. vasarą Londone buvo surengta paroda „El Bulli“: Ferranas Adria ir maisto menas“. Praėjusią žiemą – Niujorke.

Virtuvės principai

- Pasinaudoti visomis techninėmis galimybėmis.

- Derinti rūgštų ir kartų, saldų ir sūrų, šaltą ir karštą – skonio, spalvos ir temperatūros kontrastui pajusti.

- Daržovių, jūrų gėrybių, pieno produktų ir riešutų – daugiau, mėsos – mažiau.

- „Maistas turi veikti visus jutiminius organus – regėjimą, klausą, uoslę, ne tik skonį, sukelti fantaziją ir sužadinti intelektą – ne tik skrandį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.