Ekrano gražuolė Nancy Kovack, pavergusi muzikos genijų

Kai prieš savaitę Vilniaus gatvėmis vaikščiojo vienas žymiausių pasaulio dirigentų Zubinas Mehta (78 m.), jį lydėjo moteris, gerai žinoma kino mėgėjams. Į Lietuvą garsus muzikas atvyko su žmona – amerikiečių kino ir TV aktore Nancy Kovack (79 m.).

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 25, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:13 PM

Izraelio filharmonijos orkestrui dirigavęs ir kartu scenoje pasirodžiusiai Violetai Urmanai Nacionaliniame operos ir baleto teatre dėkojęs Z.Mehta – muzikos pasaulio gigantas, kurio autoritetui jau kelis dešimtmečius nereikia įrodymų.

Vis dėlto buvo laikai, kai pasauliui geriau buvo žinomas ne jis, o Nancy – žavi mergina iš serialų „Žvaigždžių kelias“ ir „Kerėtoja“.

Dirigentas ir aktorė kartu – jau 45 metus. Vyro karjera klesti, o žmona jau seniai pamiršo darbus ekrane.

Tačiau abu jaučiasi laimingi ir neslepia, kad tai juos visiškai tenkina. Tuo nesuabejotų niekas iš mačiusių šiltas poros šypsenas viešint Vilniuje.

Vaidino su geidžiamais vyrais

Pasukime laiką atgal. Flinto mieste gimusi Nancy mokėsi geriausiais pažymiais ir buvo pelnytai vadinama vunderkinde. Mičigano universitetą ji baigė būdama vos devyniolikos, bet dar rado laiko dirbti studentų radijo stotyje ir laimėti net keletą grožio konkursų.

Netrukus ji sužinojo, kad atranką į savo šou rengia garsus komikas Jackie Gleasonas. Prodiuseriai susižavėjo merginos išvaizda.

Taip prasidėjo Nancy karjera televizijoje, o 1960-aisiais – ir kine. Jau pirmajame filme „Strangers When We Meet“ ji vaidino su žaviuoju aktoriumi Kirku Douglasu.

Tai buvo tik pradžia. Garsių ekrano vyrų Nancy sutiko ne vieną.

Filme „Pamišėlio dienoraštis“ ji vaidino su tuomečiu siaubo filmų karaliumi Vincentu Price’u. Muzikiniame filme „Frenkė ir Džonis“ – su dainininku Elviu Presley. Juostoje „The Silencers“ – su legendiniu plevėsa, Franko Sinatros sėbru Deanu Martinu.

Filme „Tarzanas ir aukso slėnis“ Nancy įkūnijo nedorėlio Augusto Vinero meilužę, o pagal graikų mitą sukurtoje juostoje „Jasonas ir argonautai“ – žynę Medėją. Šis vaidmuo, sukurtas 1963-iaisiais, laikomas vienu įspūdingiausių Nancy karjeroje. To meto žiniasklaida rašė, kad milijonams vyrų įsiminė ne tik jos vaidyba, bet ir iškirptė.

Pasirodymų televizijoje irgi netrūko – be minėtų „Kerėtojos“ ir „Žvaigždžių kelio“, Nancy nusifilmavo dar keliolikoje serialų, iš kurių Lietuvos žiūrovams geriausiai žinomi „Ieškokit Gudručio!“, „Betmenas“ ir „Įsibrovėliai“.

Aktorė išmėgino jėgas ir Brodvėjaus pjesėse, o už vaidmenį detektyviniame seriale „Meniksas“ 1968-aisiais buvo nominuota „Emmy“ apdovanojimui.

Tačiau jo nelaimėjo. O po poros metų apskritai dingo iš ekrano.

Nenorėjo intrigų ir nuogybių

Kodėl išblėso žavios moters meilė ekranui? Atsakymas ne toks paprastas, kaip gali atrodyti.

1969-aisiais Nancy ištekėjo už Z.Mehtos ir nusprendė skirti visą dėmesį šeimai. Darbas kine jai atrodė ne toks svarbus. Bent jau tokia yra oficiali versija.

O Holivudo užkulisiuose sklandė visai kitokios istorijos. Kino pramonės folkloras skelbė, kad Nancy tiesiog nusivylė tuo, kaip klostėsi jos karjera. O dar labiau – kino užkulisių tradicijomis.

Filmų ir serialų sąrašas, kuriame šmėžuoja Nancy pavardė, – išties įspūdingas, tačiau dauguma jai per 15 karjeros metų pasiūlytų vaidmenų buvo antraplaniai.

Pavyzdžiui, filme „The Silencers“ ji vaidino moterį, nužudomą po striptizo. Seriale „Kerėtoja“ – vieno pagrindinių veikėjų Darino buvusią merginą, tikrai ne patį svarbiausią personažą šioje komedijoje.

Be to, keičiantis laikui keitėsi ir kino mados. Režisieriai ir agentai tapo vis drąsesni – aktorės buvo raginamos daugiau apsinuoginti, o Nancy net ir pozuodama su maudymosi kostiumėliu nesijautė jaukiai. Nemėgo ji ir Holivude rezgamų intrigų, nuožmios konkurencijos.

„Niekada nesiveržiau tapti kino žvaigžde. Man labiausiai patinka būti antrame plane“, – viename interviu prasitarė aktorė. Tik, žinoma, ne taip jau lengva tuo patikėti.

Meilė iš pirmo žvilgsnio

Aišku viena: nuo 1969-ųjų, kai ištekėjo už Z.Mehtos, aktorė nebesiekė karjeros televizijoje ir kine. Vieninteliai pasirodymai auditorijai buvo jos skaitomos paskaitos.

Indų kilmės dirigentas tuo metu jau buvo meno pasaulio aukštumose įsitaisęs muzikas – vadovavo Los Andželo filharmonijos orkestrui.

Be to, garsėjo kaip moterų magnetas. „Jis nerūkė ir negėrė, tačiau retai viešumoje pasirodydavo be žavingos moters už parankės“, – rašė žurnalas „People“.

Aktorę jis sutiko vakarėlyje, surengtame režisieriaus Vincente’o Minnelli.

„Iškart po vakarėlio turėjau skubėti į lėktuvą. Vos nuskridęs į Kanadą pirmiausia paskambinau Nancy“, – prisimena Z.Mehta.

Pora susituokė po aštuonių mėnesių draugystės. Įvyko dvi vestuvių ceremonijos – metodistų bažnyčioje ir pagal Zubino išpažįstamo zoroastrizmo apeigas.

Vestuvės turėjo kiek pikantišką prieskonį. Z.Mehtai tai – antroji santuoka. 1958-aisiais jis vedė kanadiečių operos dainininkę Carmen Lasky – pora susilaukė sūnaus Mervono ir dukters Zarinos.

Ši santuoka subyrėjo 1964-aisiais. Po poros metų C.Lasky vėl ištekėjo. Ir ne už bet ko, o už Zubino jaunesniojo brolio finansininko Zarino Mehtos, kuris vėliau dirbo Monrealio simfoninio ir Niujorko filharmonijos orkestrų direktoriumi.

Carmen vėl atgavo Mehtos pavardę, jos ir Zubino vaikams vyras, kurį anksčiau vadino dėde, tapo patėviu. O 1969-aisiais už Zubino ištekėjusi Nancy tuo pat metu tapo jo buvusios žmonos giminaite.

Rūpinosi ir sutuoktinio pinigais

Z.Mehtą karjera blaškė po pasaulį – 1998-aisiais pora persikraustė į Vokietiją, kur dirigentas vadovavo Bavarijos valstybiniam operos teatrui. Žmona kartu keliavo į Italiją, Austriją ir visur, kur tik vyrą nuvesdavo darbas.

JAV jų laukė antikvarinių baldų pilnas namas, įsigytas iš garsaus amerikiečių aktoriaus Steve’o McQueeno.

Vaikų pora nesusilaukė, tačiau santarvė ir neblėstanti meilė liejosi iš kiekvieno interviu.

Nancy pasakojo, kad dėl Zubino išmoko ruošti indų virtuvės patiekalus ir prižiūri visus sutuoktinio piniginės reikalus: „Jis net nemoka išrašyti čekio.“

Paslaptys išaiškėjo teisme

Ši detalė buvo prisiminta paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai Nancy savo padėjėja įdarbino Susan McDougal, pagarsėjusią nevykusiais nekilnojamojo turto sandoriais.

1998-aisiais ši istorija atsidūrė pirmuosiuose JAV dienraščių puslapiuose. Atleidus padėjėją paaiškėjo, kad ji išleido didžiules sumas šeimos pinigų, o Z.Mehta to net nežinojo.

S.McDougal buvo paduota į teismą, tačiau tvirtino, kad N.Kovack puikiai žinojo apie šias išlaidas ir netgi jas palaimino. Jos advokatas teigė, kad Nancy tikslingai tuštino vyro sąskaitas – esą siekdama sumažinti būsimą palikimą jo vaikams.

Teismas išgirdo liudijimų, kad Nancy yra neįtikėtinai dosni ir išlaidi moteris. Pavyzdžiui, iš JAV į Italiją atsiskraidino santechniką, kad šis pašalintų gedimą šeimos viloje.

Dienraštis „Los Angeles Times“ taip par rašė, kad moteris leido savo namuose gyventi šunų prižiūrėtojo dvylikametei dukterėčiai, rūpinosi ja kaip dukra ir net jai pasamdė žmogų, padedantį apsipirkti.

Iš teismui pateiktų dokumentų paaiškėjo ir tai, kad Z.Mehta turi nesantuokinių vaikų. Vieną jų jis pripažino 1999-aisiais – tuo metu Izraelyje augusiam muziko sūnui buvo aštuoneri.

Teismas nusprendė, kad S.McDougal nėra kalta dėl lėšų iššvaistymo. Dėl šio epizodo, sklandė gandai, Z.Mehtos ir N.Kovack šeimoje pakvipo skyrybomis.

Tačiau, atrodo, šis ryšys yra pernelyg tvirtas, kad būtų sugriautas neištikimybės ar neatsakingų poelgių.

Dirigentas ir aktorė tebėra kartu. Ir, sprendžiant iš nuotaikos Vilniuje, jiems tai labai patinka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.