10 garsiosios Sophios Loren grožio ir gyvenimo pamokų

Italijos kino legenda ir nemirtingoji primadona Sophia Loren savo 80-ąjį gimtadienį pasitiko atsiminimų knyga „Vakar, šiandien, rytoj“, kurioje atskleidė detales apie savo gyvenimą ir išgarsėjimą. Du „Oskarus“ pelniusi kino žvaigždė iki šiol nuostabi. Iš nelengvo Sophios Loren gyvenimo galima daug ko pasimokyti. Pateikiame 10 žvaigždės gyvenimo pamokų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2014, 8:48 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 10:47 PM

1. Grožis visada gerai parduodamas

1934 metais jauna mokytoja Romilda Villani nuo gražuolio vėjavaikio meilužio Ricardo Scicolone pagimdė dukterį Sofią. Mergaitę vaikinas įsidukrino, bet vesti jos motinos nepanoro. Po trejų metų Romilda padovanojo jam dar vieną dukterį Anną Marią tikėdamasi, kad jau dabar Ricardo paims ją į žmonas. Bet gražuolis įsiuto, antrojo vaiko nepripažino ir draugę pametė.

Sofia oficialiai buvo vaikas, gimęs nesantuokoje, o tai, skurdaus Neapolio provincijos miesto Pocuolio gyventojų požiūriu, buvo didžiulė nuodėmė. Ji buvo erzinama mokykloje, skriaudžiama gatvėje. Šeima gyveno vargingai, kartais net badavo. Kai būdama 15-os, liesutė, Dantų Krapštuku pravardžiuojama Sofia pražydo, ji suvokė, kad išvaizda – vienintelis jos kapitalas, iš kurio jai reikia gyventi ir maitinti lengvabūdę motiną ir sesutę.

Sofia apsirengė iš užuolaidų pasiūtą suknelę, baltais aliejiniais dažais nudažė juodus batus, užėmė antrąją vietą miestelio grožio konkurse ir gavo apdovanojimą – keletą ritinių apmušalų, bilietą į Romą ir 35 JAV dolerius.

Ji nusprendė išvažiuoti į Romą ir filmuotis kine. Į Italijos sostinę Sofią palydėjo motina, bet po kelių mėnesių grįžo namo. Jos 16-metė duktė, likusi viena, lakstė po kino studijas, demonstravo nuogą krūtinę filmuose suaugusiesiems ir už gautus pinigus išlaikė motiną, seserį ir padėjo močiutei.

Ji netapo namine kate – turtuolio meiluže: laukė to, kuris pasiūlys už jos grožį didžiausią sumą ir pakylės iki naujo lygmens. Ir sulaukė. Žinomas Italijos prodiuseris Carlo Ponti, pamatęs ją kavinėje, per padavėją įteikė vizitinę kortelę ir pakvietė į savo biurą.

2. Savigarba traukia stiprius ir valdingus

Per pirmą susitikimą C.Ponti – mažo ūgio, storas, bet neįtikėtinai energingas – įteikė merginai sąrašą, ką reikėtų pakeisti, jei ji norinti tapti aktore: sutrumpinti nosį, suliesėti, nes klubai labai jau apvalūs, atsikratyti neapolietiško akcento, užsirašyti į aktorinio meistriškumo kursus.

Gražuolė švelniai paklausė: „Jums nepatinka mano veidas ir mano figūra?“ Nužvelgęs ją nuo galvos iki kojų C.Ponti atsakė: „Kuo čia dėtas veidas ir figūra? Ilga nosis ir apvalios kūno formos dabar nemadingos.“ „Mada praeis, o aš liksiu“, – atšovė Sofia.

Ji atsisakė laikytis dietos ir plastikos chirurgo paslaugų. Dėl tokio nepaklusimo C.Ponti nustėro. Ir ne tik atkreipė dėmesį į jaunąją žvaigždutę, bet ir ją įsiminė. Prodiuseris pradėjo domėtis ne tik kur ji filmuojasi, bet ir su kuo mylisi.

Jis pradėjo siūlyti jai vis daugiau vaidmenų, sugalvojo sceninį vardą Loren, patarė vardą „Sofia“ pakeisti į „Sophia“, pasamdė anglų kalbos mokytoją, būrį vizažistų ir dizainerių. C.Ponti įsimylėjo gražuolę iki ausų, nors buvo vedęs dviejų vaikų tėvas. Sophios Loren šlovė peržengė Europos sienas ir pasiekė JAV.

3. Vyras kartais tikrai pakeičia tėvą

Sophia visada svajojo apie tikrą tėvą, kuris būtų ją gynęs, vadinęs „mano laimė“, pirkęs drabužius, mokęs gyventi ir tikėjęs jos šviesia ateitimi. Dvidešimt dvejais metais vyresnis C.Ponti tapo Sophiai idealiu tėvu.

Ir nors jis buvo plikas, mažo ūgio ir pilvotas, traukė dar stipriau: na, tikras tėvelis, o ne gražuoliukas meilužis! Ji nuoširdžiai pamilo Carlo dėl jo išminties, rūpestingumo.

4. Pavydas – puikus sąjungininkas

Praėjusio amžiaus šeštąjį dešimtmetį gyvenimas Italijoje buvo dar labai patriarchalinis, skyrybos laikomos didele nuodėme ir draudžiamos įstatymo, o į santuokinę neištikimybę žiūrima pro pirštus. C.Ponti manė, kad niekam iš filmavimo aikštelės partnerių nepavyks užimti jo vietos šalia Sophios, juk jis labai daug padarė jos labui: išmokė gerų manierų, užsienio kalbų, istorijos ir literatūros. Bet, kaip ir daugelis jo draugų, jis buvo nusiteikęs blaškytis tarp dvejų namų.

Bet Sophia neturėjo nė menkiausio noro pakartoti motinos likimo ir likti neištekėjusi. Ir jai teko imtis gudrybės. C.Ponti parūpino jai vaidmenį garsaus Holivudo režisieriaus Stanley Kramerio dramoje „Išdidumas ir aistra“. Kartu su Sophia filmavosi jos jaunystės dievaitis, garsusis gražuolis Cary Grantas.

Ir tarp jų įsiplieskė audringas romanas. C.Grantas pasiūlė Sophiai Loren tuoktis, bet ji atsakė. Ir kai jis vėl prabilo apie santuoką, sunerimęs C.Ponti pareiškė, jog pasirengęs vykti į Meksiką, ten išsiskirti su žmona ir vesti Sophią. Ir visai nesvarbu, kad ši santuoka negalios Italijoje: jie pasiliks JAV. Patenkinta Sophia priėmė meilužio pasiūlymą.

Deja, Italijoje prodiuserį C.Ponti dėl daugpatystės pradėjo persekioti teismas. Jis buvo priverstas po kelerių metų išsiskirti su Sophia, bet ji savo tikslą pasiekė, nes jie ir toliau kartu gyveno ir jau niekada nebesiskyrė. Kiek vėliau C.Ponti galėjo vesti Sophią antrą kartą, kai kartu su ja ir savo žmona gavo Prancūzijos pilietybę ir įteisino oficialias skyrybas.

Sophia Loren gudrybė pasisekė, nes ji išsirinko tinkamą vyrą, kuris Carlo sukėlė beprotišką pavydą. C.Grantas buvo turtingesnis, įtakingesnis už C.Ponti ir visiškai tinkamas tėvo vaidmeniui – buvo 30 metų vyresnis už Sophią. Jauniems vyrams C.Ponti jos nepavydėjo, nes gerai žinojo jos skonį. Seno, gražaus ir garsaus varžovo atsiradimas sukėlė prodiuserio isteriją.

Sophia Loren diplomatiškai sužaidė šią partiją: pademonstravo, kad vis dar myli C.Ponti ir tikisi tapti jo žmona. Bet jos viltis silpsta – vos vos rusena, o C.Grantas toks nuostabus...

5. Karjera arba vaikai

Būdama 28-erių Sophia Loren jau buvo nusifilmavusi 50 filmų ir jautėsi labai pavargusi. Po jungtuvių Meksikoje iškart nusprendė padaryti karjeros pertrauką ir gimdyti. Bet po trijų vienas po kito patirtų persileidimų gydytojai nustatė, kad jos organizme trūksta moteriškojo lytinio hormono estrogeno, kuris „sulaiko“ kūdikį gimdoje.

Šveicarų ginekologas paskyrė žvaigždei hormonų terapiją, ir 1969-aisiais ji pastojo. Sophia Loren apsistojo viename Šveicarijos viešbučių ir ten devynis mėnesius praleido lovoje beveik nejudėdama. Po cezario pjūvio gimė sūnus.

Kino legenda tiesiog pakvaišo iš laimės: neleido medicinos seserims rūpintis kūdikiu ir atsisakė išvykti iš klinikos. Tik po 50 dienų gydytojas vargais negalais įkalbėjo ją palikti ligoninę. Po ketverių metų Sophia vėl pastojo. Ir vėl lovos režimas, tik jau namie. Cezario pjūvis, ir vėl sūnus. Kino žvaigždė buvo labai laiminga.

6. Kaip tapti šventąja ir nieko neatsisakyti

C.Ponti ir Sophios santuoka nebuvo ideali. Jis buvo neištikimas jai, o ji – jam. Sophia turėjo artimų santykių su Marcello Mastroianni, mylimu kino filmų partneriu. Keistai būtų atrodę, jei garsioji gražuolė ir ne mažiau žymus lovelasas nebūtų išmėginę vienas kito seksu.

Sklido gandai, kad nuo jo Sophia pagimdė dukterį ir atidavė ją auklėti svetimiems. Tiesa tai ar ne, žino tik kino legenda, bet maždaug po 20 metų kažkokia Maria tvirtino esanti Sophios Loren duktė, reikalavo ją pripažinti, mylėti ir duoti jai pinigų. Italijos kino legenda tiesiog nekreipė į tai dėmesio.

Iš Didžiosios Britanijos kilusi Holivudo žvaigždė Richardas Burtonas, dar būdamas garsiosios Elizabeth Taylor vyras, du mėnesius svečiavosi Sophios viloje, kol jos sutuoktinis C.Ponti tvarkė savo meilužės pradedančios aktorės Dalilos Di Lazzaro karjeros reikalus.

Bet visi rašiniai apie Sophią Loren iki šiol mirga tokiomis frazėmis: „Kaip tikra katalikė ji saugojo ištikimybę savo sutuoktiniui ir niekada jos nesulaužė.“

Kokiu būdu pavyko tapti šventąja?

Apie C.Ponti meilės romaną su D.Di Lazzaro kalbėjo visa Italija, apie Sophios ryšį su R.Burtonu žinojo tik jo žmona E.Taylor – ji tik pasiuto ir reikalavo grąžinti vyrą namo.

Sophia nenorėjo nei skirtis su sutuoktiniu, nei keršyti jam už išdavystes, nei pagarsėti visame pasaulyje meilužių kokybe ir kiekybe.

Kino žvaigždė troško aistros ir dėmesio – ir visa tai gavo tylomis. Sophia visada sakė, kad jai nėra nieko svarbiau už vyrą ir vaikus. Ir nemelavo – juk ji neketino su jais skirtis!

7. Kaip tapti dievaite

Sophia Loren – dieviškai nuostabi, maloni, draugiška, atrodo, kad jai nepažįstamas nerimo jausmas. Bet jos asmeninio gyvenimo nepavadinsi ramiu. Kartą į kino legendos namus Holivude įsiveržė vagys ir grasindami pistoletu pagrobė brangenybių, kurių vertė – 700 tūkstančių dolerių.

Po kelerių metų banditai mėgino pagrobti jos vyrą: keletas automobilių naktį vijosi C.Ponti mašiną. Laimė, prodiuserio vairuotojui vargais negalais pavyko pasprukti nuo persekiotojų.

Paskui Paryžiaus name, kur Sophios Loren šeima nuomojosi butą, įsiplieskė gaisras. Kino žvaigždė kartu su vaikais ir tarnaite užsiropštė ant stogo ir valandą laukė gelbėtojų.

Italijoje dėl nesumokėtų mokesčių Sophia Loren pateko į kalėjimą ir čia praleido du mėnesius. Jos vyrui buvo iškelta baudžiamoji byla. Po kelerių metų visi kaltinimai subyrėjo it kortų namelis, bet visai šeimai tai kainavo daugybę nervų.

Brandaus amžiaus sulaukusi Sophios Loren motina pamėgo lankytis diskotekose su jaunais vyriškiais ir jiems išleisdavo krūvas pinigų.

Paskutiniais gyvenimo metais C.Ponti kentė nuo senatvinės dimensijos ir nesuvokė, kas esąs. Bet jo žmona Sophia visuomet šypsojosi, niekada nesiskundė ir nepasitelkė visuomenės kolektyvinio psichoterapeuto vaidmeniui. Ji ir dabar elgiasi didingai, yra maloni, rami, nepraranda savitvardos. Ir už tai tiesiog dievinama.

Kino legenda nuolat kartoja, kad būtina slėpti savo trūkumus ir išryškinti privalumus, užgniaužti nusivylimą, nerimą, spinduliuoti džiaugsmą ir pasitikėjimą savimi. Taip, toks elgesys – kaukė, bet jis padeda išgyventi, nesutrikti, kai užgriūva bėdos ir nemalonumai.

8. Kad ir ką išsigalvosi – tiesos nenuslėpsi

Sophia Loren tvirtina, kad dėl jaunatviškos išvaizdos turi būti dėkinga genams, kuriuos paveldėjo iš motinos ir močiutės. Ir daugelis naivių moterų tiki tuo, joms Sophia – gražaus, natūralaus moters senėjimo pavyzdys.

Iš tikrųjų Italijos kino legenda ne kartą naudojosi plastikos chirurgų paslaugomis. Būdama 63 metų net patyrė infarktą ant operacinio stalo – dvi dienas praleido reanimacijoje ir du mėnesius ligoninėje.

Jei genų galia tikinčioms įdomu, kaip natūraliai, be grožio specialistų pagalbos sensta moterys, tegu pažvelgia į Prancūzijos kino žvaigždės, kadaise buvusio sekso simbolio Brigitte Bardot nuotraukas ir palygina jas su Sophios Loren.

Italijos kino legenda turi svarių priežasčių slėpti tiesą: ji parašė knygą apie rūpinimąsi savo išvaizda ir jai nedera garsiai sakyti, kiek atlikta veido patempimo operacijų.

Sophiai Loren kur kas naudingiau pranešti, kad grožį jai padėjo išsaugoti alyvuogių aliejaus kaukės, kremas su vitaminu A, ilgas miegas, gimnastika ir spagečiai.

„Ir paskutinė, pagrindinė, mano grožio paslaptis – meilė“, – visada priduria aktorė, omenyje turėdama santuoką su C.Ponti.

Taip, Sophios Loren patarimai skamba nuostabiai, bet, deja, neatjaunina.

Išties visuomet atsiras specialistas, kuris pažvelgęs į moterį profesionalo žvilgsniu nustatys tiesą. Sophia Loren ne tik darė veido patempimus, atliko cheminį veido odos šveitimą, pakėlė vokus, keitė akių formą, botoksu lygino raukšles ir leido riebalų injekcijas į skruostus. Po 50-ojo gimtadienio Italijos kino legenda senus krūtų implantus pakeitė naujais.

Gal žvaigždei tikrai nevertėjo sakyti netiesos? Juk melo kojos visada trumpos.

9. Žvaigždė ir aktorė – ne sinonimai

Sophia Loren anksti atsisveikino su filmavimo aikštele: 1974-aisiais kino ekranus pasiekė paskutinė juosta „Nuosprendis“, kurioje ji vaidino. Tuomet kino žvaigždei buvo 40 metų. Paskui filmuose Sophia įkūnijo pati save – kino legendą Sophią Loren arba nejauną, bet vis dar gražią italę, – beje, kiekviename filme vis blogiau.

C.Ponti nervinosi, dėl jos vaidmenų tarėsi su garsiais režisieriais, įkalbinėjo garsiąją žmoną dalyvauti naujuose kino projektuose. Sophia beveik visada atsisakydavo: ji nebesiveržė į kiną, nes ten jai tapo nebeįdomu.

Vyras pasiūlė Sophiai rašyti knygas: ji padiktavo keletą apie grožį, bet ne apie aktorystę. Ji gyvena iš savo kapitalo – grožio ir šlovės – procentų. Nuo 1980-ųjų galima įsigyti kvepalus „Sophia“, akinių rėmelius ir madingą bižuteriją. Ir to Italijos kino legendai pakanka.

Kodėl po 40-jo gimtadienio Sophios Loren darbai nebuvo sėkmingi?

Atsakymas labai paprastas: priešingai nei kitos garsios aktorės, ji visada vaidino tik vieną vaidmenį: pačią save, gražią, jausmingą moterį. Ji nėra apdovanota išskirtiniu aktoriniu talentu, kuris negali gyventi be kūrybos, naujų vaidmenų paieškos, scenos. Ir kai Sophia Loren sukūrė šeimą, pelnė šlovę ir užsidirbo didžiulius pinigus, jos noras filmuotis pamažu išblėso.

10. Amžius – tik skaičiai

2007 metais pusiau nuogos Sophios Loren nuotrauka papuošė garsųjį „Pirelli“ kalendorių. Iš aksesuarų – tik briliantiniai auskarai. Italijos kino legenda, koketiškai prisidengusi paklode, atrodė nuostabi ir skleidžianti seksualumą. „Pirelli“ kalendorius turėjo didžiulį pasisekimą.

Praėjo septyneri metai. Bet Sophia Loren, kaip ir anksčiau, nesigėdija savo kūno, deginasi nuoga krūtine ir nesislapsto nuo paparacų.

Puiku, kad Sophia Loren parodė visam pasauliui ir moterims, kad ir sulaukusi 70-ies silpnosios lyties atstovė svajoja apie meilę ir tam turi visišką teisę. Juk nėra tokio amžiaus, kai iš aukščiau pasigirsta komanda: liaukis būti moterimi!

Nešiok mini, jei išsaugojai gražias kojas, nebijok gilių iškirpčių, kaukšėk aukštakulniais ir atsisakyk pomėgio rengtis juodai. Imk pavyzdį iš Italijos kino legendos Sophios Loren, kuri per šių metų Kanų kino festivalį ant raudonojo kilimo pasirodė ryškiai raudonu aptemptu kelnių kostiumu ir palaidais plaukais.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.