Ledinio įvaizdžio diktatorė A. Wintour, pakeitusi mados pasaulį

Tikriausiai daugelio nestebina, kad žymiausia visų laikų mados redaktorė Anna Wintour (65 m.), jau 25 metus dirbanti įtakingam mados žurnalui „Vogue“, šių metų Britų mados apdovanojimuose pelnė prestižinį apdovanojimą už nuopelnus mados srityje.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 2, 2014, 7:19 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:55 AM

Ikona laikoma amerikietiškojo „Vogue“ redaktorė ir kompanijos „Conde Nast“ kūrybos vadovė už didžiulį indėlį į mados industriją buvo apdovanota per gruodžio 1-ąją vykusią apdovanojimų ceremoniją Londono Koliziejuje, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Daugumai vis kyla klausimas, kas gi yra ta ledinio įvaizdžio moteris, besislepianti už juodų saulės akinių ir jau nuo 14-ojo gimtadienio plaukus kerpanti tuo pačiu griežtu „bob“ stiliumi? Vienareikšmiškai ji yra karjeros moteris, žvaigždė.

65-erių A.Wintour tėvai – garsus laikraščio „London Evening Standard“ redaktorius Charlesas Wintouras, žinomas slapyvardžiu Chilly Charlie, ir filantropė Eleanor Wintour. Tikima, kad griežtą būdą ir žurnalisto gyslelę Anna paveldėjo būtent iš tėvo, kuris ilgainiui pastūmėjo ją ir į mados pasaulį.

„Manau, kad sprendimą siekti karjeros mados pasaulyje už mane priėmė mano tėvas“, – dokumentiniame filme „The September Issue“ teigė A.Wintour. Ir išties, būdama 15 metų savo pirmąjį darbą prestižiniame drabužių butike „Biba“ Anna gavo būtent tėvo dėka. Netrukus Charlesas dukrai liepė lankyti specialias mados pamokas, tačiau Anna jose neužsibuvo, pareiškusi, kad „madą arba supranti, arba ne“.

Visada linkusi į nepriklausomybę pretenzingoji redaktorė laiko veltui nešvaistė ir 1970-aisiais pradėjo dirbti žurnale „Harpers & Queen“ – tai simbolizavo jos karjeros mados žurnalistikoje pradžią. Naujoje darbovietėje A.Wintour tvirtai paskelbė apie savo užmojus – vieną dieną ji taps „Vogue“ redaktore.

Karjerai atsidavusios moters svajonei buvo lemta išsipildyti. 1983 m. ji pradėjo dirbti korporacijai „Conde Nast“, valdančiai tokius leidinius kaip „Vogue“, „Vanity Fair“, „GQ“ ir „Glamour“. 1985 m. Anna buvo pakviesta į pokalbį su tuomete amerikietiškojo „Vogue“ redaktore Grace Mirabella. Redaktorei paklausus, kokį darbą Anna galėtų dirbti žurnale „Vogue“, ji nekukliai atrėžė: „Jūsų.“ Toks įžūlumas sukėlė Grace pyktį, tačiau ji vis vien nusprendė pasiūlyti Annai redaktoriaus pareigas britiškajame „Vogue“.

Sakoma, kad 37-erius gyvenimo metus leidiniui atidavusi G.Mirabella tądien padarė didžiulę klaidą, numodama ranka į potencialią konkurentę. Ryžtingai moteriai prireikė vos trejų metų, kad nuverstų Grace nuo sosto – jau 1988-aisiais A.Wintour perėmė amerikietiškojo „Vogue“ mados redaktorės postą. Šią žinią G.Mirabella sužinojo iš savo vyro, o šis – iš žinių.

Tarp dviejų žemynų ilgą laiką besiblaškiusi A.Wintour galų gale išsikovojo trokštamą darbą neribotų galimybių mieste.

„Niujorkas skirtas trokštantiems dirbti. Dievinu tai, kad čia gyvena žmonės iš įvairiausių pasaulio kraštų, tad niekas nedrįsta tavęs teisti dėl kitokio akcento, kaip ir niekam neįdomu, kokias pareigas eina tavo tėvas“, – kadaise teigė mados redaktorė.

Kalbėdama apie savo lūkesčius leidžiant mados Biblija laikomą žurnalą A.Wintour leidiniui „The Telegraph“ sakė: „Noriu, kad „Vogue“ būtų gyvas, aštrus ir seksualus, tačiau nenoriu labai brangaus ir reikalaujančio daug laiko leidinio.“

Taip pat garsioji redaktorė išsakė ir savo lūkesčius, susijusius su auditorija: „Noriu, kad mūsų skaitytojos būtų energingos, aukštas pareigas einančios moterys, pačios uždirbančios pinigus ir turinčios įvairių interesų.“

Pasak A.Wintour, egzistuoja naujos rūšies moteris – ją domina verslas ir pinigai. O apsipirkti laiko ji nebeturi. Tačiau tokia moteris nori žinoti: ką, kodėl, kur ir kaip.

Norėdama įtikti tokiai moteriai mados redaktorė ėmėsi ir atitinkamos strategijos. Pradėjusi vadovauti Amerikos „Vogue“ žurnalui ji sugebėjo jį ne tik atgaivinti finansiškai, bet ir grąžinti žurnalo šlovę (paskutiniais G.Mirabellos vadovavimo metais žurnalas pagal pardavimą nusileido leidiniui „Elle“). „Vogue“ viršeliams Anna pasitelkė įžymybes, pradėjo derinti dizainerių kurtus drabužius bei išpuoselėtą gatvės madą.

2004-ųjų rugsėjo mėnesio žurnalas buvo net 832 puslapių. Tai didžiausias kada nors buvęs mėnesinio žurnalo puslapių skaičius.

A.Wintour taip pat padėjo pasiekti aukštumas tokiems aukštosios mados kūrėjams kaip Marcas Jacobsas ir Alexanderis McQueenas.

„Mados pasaulyje svarbiausia turėti unikalų, originalų talentą. Yra daugybė nuostabių dizainerių, kuriančių dailius apdarus ir išaukštinančių moterų grožį. Tačiau tuo pat metu niekas nenori prarasti vilties, kad pasaulyje dar yra neatrastų kūrėjų, galinčių pakeisti visuomenės požiūrį į madą taip, kaip kadaise padarė Giorgio Armani, Johnas Galliano ir Alexanderis McQueenas“, – teigė A.Wintour.

Maža to, ji labai dosni, kai kalbama apie labdarą, leidžia savo vardą naudoti kilniems tikslams. A.Wintour aktyviai dalyvauja renkant lėšas AIDS tyrimams bei Metropolitano meno muziejui, kuris žymųjį Kostiumo institutą pervadino mados redaktorės garbei (dabartinis pavadinimas – Annos Wintour kostiumo centras).

2009 m. kaip atsaką ištikusiai ekonomikos krizei, turėjusiai daug neigiamos įtakos ir mados pramonei, A.Wintour pradėjo savotišką pasaulinę iniciatyvą – Mados naktį. Kasmet organizuojamas renginys ne tik skatina labiau pasitikėti mados kūrėjais, padeda atgaivinti mados industriją, bet ir tiesiog kviečia švęsti madą.

Apie asmeninį gyvenimą A.Wintour daug nekalba. Ji yra išsiskyrusi su Davidu Shafferiu, su kuriuo santuokoje išgyveno 15 metų (nuo 1984-ųjų iki 1999-ųjų). Juodu susilaukė dukros Katherine Bee ir Annos tėvo garbei pavadinto sūnaus Charleso.

Šiuo metu Anna gyvena Niujorke ir jau daugiau nei 15 metų turi širdies draugą investuotoją Johną Shelby Bryaną. Sakoma, kad jis šiek tiek suminkštino akmeninę Annos širdį. „Nepatikėsite, tačiau dabar ji dažniau šypsosi ir kartais netgi juokiasi!“ – britų dienraščiui „Observer“ šmaikštavo vienas A.Wintour bičiulių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.