Graikijos lakštingala Demis Roussos paliko pėdsaką ir Lietuvoje

„Man dainavimas – kaip talentinga meilužė. Kartais atrodo, kad nuo jos pavargote, prisiekiate, kad daugiau pas ją nekelsite kojos, tačiau po kiek laiko vėl grįžtate“, – sakydavo dainininkas Demis Roussos, ne kartą žadėjęs mesti muziką ir užsiimti kuo nors kitu. Bet nespėjo – mirtis buvo greitesnė.

2011-aisiais D.Roussos virpino klausytojų širdis Kauno sporto halėje.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
2011-aisiais D.Roussos virpino klausytojų širdis Kauno sporto halėje.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-02-02 06:13, atnaujinta 2018-01-14 10:25

Graikijoje D.Roussos buvo toks mylimas, kad jo mirtį valdžia nutarė kurį laiką slėpti, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

68 metų dainininko gyvybė užgeso Atėnų ligoninėje naktį į sekmadienį, tačiau tai pranešta tik pirmadienį – baimintasi, kad ši žinia gali sutrikdyti rinkimus į parlamentą, kurie buvo rengiami savaitgalį.

Jeigu ne muzika, D.Roussos greičiausiai būtų tapęs virėju. Dainininkas ne kartą yra sakęs, kad maisto ruošimas – taip pat menas.

Jo aistra maistui turėjo ir nemalonių pasekmių. Daug metų garsų atlikėją kamavo antsvoris. Pavyzdžiui, 1980-ųjų birželį jis svėrė 147 kilogramus.

Pradėjęs laikytis dietos graikų lakštingala vadinamas dainininkas per 10 mėnesių atsikratė 50 kilogramų.

1982 metais jis su bičiule Veronique Skawinska parašė knygą „Svorio klausimas“, kurioje šmaikščiai papasakojo, kaip jam pavyko suliesėti.

Vėliau paklaustas apie grumtynes su nutukimu, atlikėjas leisdavo suprasti, kad tai itin nemaloni tema.

D.Roussos sakė šią knygą išleidęs komerciniais tikslais. Tai buvo lyg verslo projektas, kuris padėjo uždirbti pluoštą šlamančiųjų.

Bet ar muzikos žvaigždė nebijojo prabilti apie savo trūkumus?

„Toje knygoje daugiau kalbėjau apie svorio metimo būdus, o ne savo pojūčius“, – sakė atlikėjas.

Nesvarbu, kurioje pasaulio scenoje graikas dainuodavo „Goodbye, My Love, Goodbye“, susirinkusių salėje moterų širdys pradėdavo plakti stipriau. Dailiosios lyties numylėtinio įvaizdį D.Roussos išsaugojo iki gyvenimo pabaigos.

D.Roussos (Artemios Venturi Roussos) gimė 1946 metų birželio 15-ąją Aleksandrijoje (Egiptas) turtingo graikų architekto šeimoje.

1961-aisiais kilus Sueco krizei padėtis Egipte tapo sudėtinga, todėl šeima buvo priversta kraustytis į Graikiją. Aleksandrijoje liko visas užgyventas turtas.

Paauglys Demis domėjosi daile, pūtė trimitą, lankė paskaitas konservatorijoje, kur išmoko groti kontrabosu, gitara ir graikų styginiu instrumentu buzukiu.

Vėliau vaikinas įstojo į universitetą – studijavo meno istoriją ir filologiją.

Laisvalaikiu Demis su bičiuliais koncertuodavo nedidelėse kavinėse, restoranuose ir taip pamažu įsitraukė į Atėnų muzikinį gyvenimą.

Koncertuodamas 1968 metais jis susipažino su klavišininku bei kompozitoriumi Vangeliu Papathanassiou (vėliau išgarsėjusiu tik Vangelio vardu), būgnininku Louku Sideru ir įkūrė roko grupę „Aphrodite’s Child“, įrašė keletą diskų.

Pirmosios „Aphrodite’s Child“ dainos sulaukė pripažinimo ne tik Graikijoje, bet ir Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje.

Jos buvo persmelktos graikų ir Balkanų tautų folkloro motyvais, paįvairintos elektroninės muzikos ir bigbito ritmais.

Angliški jų variantai tapo Europos hitais. Prancūzijoje „Aphrodite’s Child“ 1969-aisiais buvo antra pagal populiarumą grupė – po „The Beatles“.

Didžiulę grupės sėkmę lėmė spalvinga Vangelio asmenybė ir D.Roussos, dainuojantis aukštu, minkštu, išskirtinai vibruojančiu balsu.

Įrašinėjant trečią diską – kaip dažnai atsitinka pramogų versle – ryškiausios grupės asmenybės Vangelis ir Demis susipyko. Tuomet D.Roussos nusprendė pradėti solinę karjerą.

Kurdamas albumą jis atsiskleidė ne tik kaip puikus solistas, bet ir kaip gabus aranžuotojas, prodiuseris.

Tačiau pirmasis jo solinis albumas „Fire And Ice“ (1971 m.) buvo nepopuliarus ir patyrė komercinę nesėkmę.

Po dvejų metų pasirodęs albumas „Forever And Ever" tapo klasika ir buvo parduotas didesniu nei 12 milijonų egzempliorių tiražu.

Būtent „Forever And Ever“ įrašytas visas graikų garsenybės aukso fondas: „Forever And Ever“, „Goodbye, My Love, Goodbye“, „My Friend The Wind“ ir kitos. Pristatydamas šį albumą D.Roussos surengė didžiules gastroles – net 380 koncertų.

Albumas „Forever And Ever“ išgarsino dainininką ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Rio de Žaneiro (Brazilija) stadione į jo koncertą susirinko 150 tūkstančių žmonių. Tiek muzikos gerbėjų šiame stadione šėlo tik du kartus – koncertuojant legendiniam Frankui Sinatrai ir charizmatiškajam graikui.

Dainininkas ne kartą buvo sulaukęs pasiūlymų žengti į politiką, bet ši mintis jo neviliojo.

D.Roussos buvo įsitikinęs – politikas privalo būti talentingas melagis ir gabus vagis.

Jis mėgo pasakoti, kad populiarumą jam padėjo pelnyti ne tik išskirtinis balsas, bet ir ypatinga energija, kurios esą semiasi iš kosmoso.

Keliaudamas po pasaulį dainininkas buvo išmokęs septynias užsienio kalbas. Lietuvoje jis koncertavo 1999, 2008, 2011 ir 2012 metais. „Dabar mano žodyne atsirado ir keli lietuviški žodžiai“, – viešėdamas mūsų šalyje sakė Demis.

Prieš pirmąjį koncertą dizainerė Ramunė Piekautaitė, jo paprašyta, sumodeliavo sceninį kostiumą – kelius siekiantį švarką, užsagstomą keturiomis sagomis, ir aukštai užsegamą liemenę, kad po ja būtų galima vilkėti marškinius be kaklaraiščio.

Šį kostiumą D.Roussos vilkėjo Vilniaus scenoje.

Vyresnės kartos žmonių mėgstamas atlikėjas koncertuodamas Lietuvoje turėjo ir pageidavimų: reikalavo būti vežiojamas itin prabangiu automobiliu, prieš interviu liepdavo fotografuoti taip, kad nebūtų matyti jo figūros.

Charizmatiškam graikui, paperkančiam aukštu balsu, gerbėjai atleisdavo viską. Tikriausiai dėl to, kad D.Roussos pakluso jų skoniui ir pageidavimams.

„Publikos norų reikia paisyti. Priešintis publikai – prabanga, kurios negali sau leisti nė vienas atlikėjas“, – išskirtiniame interviu „Lietuvos rytui“ yra sakęs D.Roussos.

Dainininkas – teroristų nelaisvėje

Vienas baisiausių legendinio dainininko gyvenimo epizodų įvyko 1985 metais.

Iš Atėnų į Romą skrendantį lėktuvą, tarp kurio keleivių buvo ir D.Roussos su žmona, užgrobė Libano teroristai. Jie dvi dienas įkaitus laikė lėktuve, paskui – tris dienas Beiruto kalėjime.

Vėliau D.Roussos su dar septyniais graikais buvo iškeistas į vieną iš teroristų bendrininkų.

„Ta istorija man padėjo daug ką suprasti, o ypač apie politiką. Manau, sąžiningų politikų pasaulyje yra nedaug. Dauguma jų tik dangstosi skambiais šūkiais, o iš tiesų į valdžia eina tikėdamiesi praturtėti ir susitvarkyti reikalus“, – tuomet sakė D.Roussos.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.