Legendinis komikas Billas Cosby kalės nuo trejų iki 10 metų

Nešlovę užsitraukusi televizijos legenda Billas Cosby antradienį buvo surakintas antrankiais ir sulaikytas, kad pradėtų mažiausiai trejų metų įkalinimo bausmę už lytinę prievartą.

 Legendinis komikas Billas Cosby kalės nuo trejų iki 10 metų.
 Legendinis komikas Billas Cosby kalės nuo trejų iki 10 metų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-26 10:51

Nusikaltimas prieš moterį, dėl kurio jis buvo nuteistas, įvyko jo namuose Filadelfijoje prieš 14 metų. 81 metų komikas, kurį kažkada milijonai mylėjo kaip „Amerikos tėtį“, yra pirmoji garsenybė, nuteista ir nubausta už lytinį nusikaltimą, po Harvey Weinsteino (Harvio Veinsteino) nuopolio kilus judėjimui „#MeToo“.

B. Cosby balandžio 26 dieną buvo pripažintas kaltu dėl Andreos Constand apsvaiginimo vaistais ir bandymo išžaginti. Antradienį teisėjui Stevenui O'Neillui Noristaune Pensilvanijoje skiriant bausmę, jis neparodė jokių emocijų.

Teisėjui atmetus gynybos prašymą paleisti B. Cosby už užstatą, kol bus nagrinėjama apeliacija, jis buvo surakintas antrankiais ir išvestas iš teismo salės.

Jis yra vienas įžymiausių amerikiečių, kada nors pasiųstų į kalėjimą šalyje, kur šlovė, turtas ir brangūs advokatai dažniausiai padėdavo garsenybėms išvengti viso įstatymo griežtumo.

Jo kalėjimo bausmė reiškia, kad B. Cosby po trejų metų gali teikti prašymą paleisti jį pirma laiko. Prašymus nagrinės specialus komitetas. Prašymai gali būti atmetami tol, kol sueis maksimalus laisvės atėmimo bausmės laikas – 10 metų.

„Jūs buvot nuteistas už labai sunkų nusikaltimą, – jam pasakė S. O'Neillas. – Niekas nėra virš įstatymo.“

S. O'Neillas taip pat pavadino B, Cosby „lytiškai smurtaujančiu grobuonimi“. Šis žeminantis apibrėžimas vers jį visą savo likusį gyvenimą registruotis policijoje ir lankyti privalomas psichologo konsultacijas.

Prokurorai reikalavo įkalinimo nuo penkerių iki 10 metų, kai trys kaltinimai užpuolimu sunkinančiomis aplinkybėmis buvo sujungti į vieną, taip išgelbstint jį nuo teoriškai maksimalios 30 metų įkalinimo bausmės.

„Teisingumas įvykdytas“

„Praėjo daug laiko, bet šiandien teisingumas buvo įvykdytas“, – spaudos konferencijoje sakė prokuroras Kevinas Steele'as (Kevinas Stilas).

„Pagaliau buvo nuplėšta Billo Cosby kaukė ir mes pamatėme tikrąjį žmogų, ir jis keliauja į kalėjimą“, – pridūrė jis.

Nufilmuota, kaip aktorius surakintas antrankiais, be švarko įsodinamas ant galinės automobilio sėdynės. Pirmiausia jis buvo nuvežtas į Montgomerio apygardos pataisos įstaigą, o paskui turi būti nuvežtas į Pensilvanijos pataisos departamentą ir galiausiai perkeltas į valstijos kalėjimą.

Maždaug 60 moterų, kurių daugelis kažkada siekė aktorės ar modelio karjeros, viešai vadina B. Cosby gudriu grobuonimi maniaku, daugiau kaip keturis dešimtmečius girdydavusiu aukoms raminamųjų ir alkoholio, kad pasiguldytų jas į lovą.

„Norėjau 30 metų ... Labai džiaugiuosi žinodama, kad p. Cosby sėdės kalėjime“, – sakė viena jį kaltinančių moterų, teisme liudijusi Chelan Lasha (Čelan Laša).

Gynybos advokatai norėjo, kad B. Cosby būtų skirtas namų areštas, kaip buvo po jo kaltės pripažinimo, ir įrodinėjo, kad jis yra pernelyg senas ir pernelyg silpnos sveikatos sėdėti kalėjime. Aktorius teigia, kad teisiškai yra pripažintas aklu.

Tuo tarpu B. Cosby biografas Andrew Wyattas (Endrius Vajatas) apkaltino apygardos prokurorą pasinaudojus „sufalsifikuotais įrodymais“ ir atėmus teisingo teismo galimybę.

„Sugniuždė mano sielą“

„Ši neteisybė turi būti nedelsiant ištaisyta“, – žurnalistams sakė A. Wyattas.

„Žinome, ką ši šalis šimtmečius darė juodiesiems žmonėms. Tad p. Cosby laikosi gerai... O, visi, kas norite pasakyti ką nors negatyvaus, apsijuokiate“, – pridūrė jis.

B. Cosby praėjusio amžiaus pabaigoje buvo viena garsiausių Amerikos populiariosios kultūros figūrų. Jis yra pirmasis juodaodis aktorius, pasirodęs geriausiu JAV televizijos laiku, ir ištisus dešimtmečius buvo laikomas didvyriu, ypač afroamerikiečių bendruomenėje.

Visame televiziją žiūrinčiame pasaulyje jis buvo gerbiamas už draugiško akušerio ir tėvo Klifo Hakstablo vaidmenį 1984-1992 metais rodytame seriale „The Cosby Show“. Net ir nuteistas jis viešai nepareiškė jokios atgailos.

Jis atsisakė liudyti teisme ar atsivesti kokių nors liudininkų, kurie akcentuotų jo ankstesnę filantropinę veiklą kaip lengvinančią aplinkybę. Jo žmona Camille (Kamil) nedalyvavo teismo posėdyje dėl bausmės paskyrimo.

A. Constand, buvusios Templo universiteto darbuotojos, dabar užsiimančios masažo terapija, byla yra tik viena iš dešimčių jam reiškiamų įtarimų, kuriems dar nesuėjęs senaties terminas.

„Billas Cosby pasiėmė mano gražią, sveiką, jauną sielą ir ją sugniuždė. Jis atėmė iš manęs sveikatą ir gyvybingumą, mano prigimtinį atvirumą ir pasitikėjimą savimi bei kitais“, – penkių puslapių pareiškime rašė A. Constand.

„Kai įvyko tas lytinis užpuolimas, buvau jauna, pasitikėjimu trykštanti moteris, žvelgianti į šviesią, galimybių kupiną ateitį, – rašė ji. – Dabar, po beveik 15 metų, esu vidutinio amžiaus moteris, kuri beveik visą savo, kaip suaugusio žmogaus, gyvenimą yra įstrigusi, negalinti visiškai pasveikti ar eiti į priekį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.