A. Lukašenkos ir jo gydytojos sūnus – caraitis Nikolajus: tėvo įkaitas ar nuožmus išlepintas įpėdinis?

Kas jis – tėvo ambicijų įkaitas ar nuožmus išlepintas įpėdinis? Tokių klausimų kyla Baltarusijos įvykių stebėtojams, matantiems šalia Aliaksandro Lukašenkos jo penkiolikametį sūnų Nikolajų su ginklu rankose.

 Aliaksnadras Lukašenka, Nikolajus Lukašenka ir Vladimiras Putinas.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
 Aliaksnadras Lukašenka, Nikolajus Lukašenka ir Vladimiras Putinas.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
N. Lukašenka.<br>Scanpix/AP nuotr.
N. Lukašenka.<br>Scanpix/AP nuotr.
Aliaksandras Lukašenka su sūnumi (2015 m.).<br>Scanpix/FP nuotr.
Aliaksandras Lukašenka su sūnumi (2015 m.).<br>Scanpix/FP nuotr.
N.Lukašenkai – auksinis pistoletas iš Rusijos prezidento D.Medvedevo rankų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
N.Lukašenkai – auksinis pistoletas iš Rusijos prezidento D.Medvedevo rankų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Šią savaitę pasaulį apskriejo nuotrauka, kurioje matyti nepilnametis N.Lukašenka su ginklu savo tėvo kabinete.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Šią savaitę pasaulį apskriejo nuotrauka, kurioje matyti nepilnametis N.Lukašenka su ginklu savo tėvo kabinete.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 28, 2020, 7:17 PM

Šios savaitės pradžioje pasaulio žiniasklaidą apskriejusioje nuotraukoje – tuščias prezidento kabinetas Minske kaip patriarcho vienatvės simbolis. Prie didžiulio stalo – tik A.Lukašenka, jo sūnus Nikolajus ir prezidento spaudos atstovė Natalija Eismont. Baltarusiškas politinis biuras. Glaudžiai susitelkusi artimiausia aplinka.

Kai Baltarusijos prezidentas viešumoje pradėjo rodytis su atžala, į žurnalistų klausimus „Kodėl visur vedžiojatės berniuką?“ Lukašenka vyresnysis atsakydavo: „Ogi viskas banalu – sūnus, vaizdžiai tariant, mano uodega. Paprasčiausiai su niekuo negali likti! Todėl, kad nei jo aprengti, nei pamaitinti niekas negali – tik aš.“

Bet štai Nikolajui beveik šešiolika. Tačiau vietoj šaukšto rankose – automatas.

Pelnė numylėtinio titulą

Caraitis Nikolajus publikai pirmą kartą parodytas 2008-ųjų balandį, berniukui tuomet buvo treji su puse metų. Kartu su tėvu jis lygino betoną Minsko arenos statybų aikštelėje Nugalėtojų prospekte (Prospekt Pobeditelej).

Virš to paties prospekto, jau ne taip aišku, kieno garbei pavadinto, paaugęs Nikolajus šią savaitę skrido sraigtasparnio kabinoje, pro iliuminatorių žvilgčiodamas į demonstrantus.

Lukašenka vyresnysis nervingai žvalgėsi po valdas. Nikolajus pasitaisė karinę amuniciją, tarsi rengdamasis ginti savo tėvą.

Tie, kurie pastarąjį dešimtmetį stebėjo Nikolajaus brandą, nebuvo pratę matyti Baltarusijos sosto įpėdinio vilkinčio karinę uniformą. Vis dažniau gero kirpimo kostiumai ir madingi akiniai tamsiais stiklais – už tai jis ir gavo „pagrindinio gražuolio“ posovietinėje politinėje erdvėje ir mergaičių paauglių iš „TikTok“ „numylėtinio“ titulą.

Karinė uniforma – ne naujiena

Šios savaitės kadrai, tiesą sakant, niekuo neišsiskiria iš aukštuomenės kronikos bendrosios stilistikos, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Netgi Didžiosios Britanijos princas Harry, į kurį Nikolajus išoriškai toks panašus, vilkėjo kamufliažinę aprangą, pozavo prie sraigtasparnio.

O ir karinė uniforma A.Lukašenkos sūnui ne naujiena: 2015-ųjų gegužės 9-ąją tuomet vienuolikametis Nepriklausomybės rūmų paveldėtojas su tėvu priėmė paradą pergalės 70-mečio garbei.

Tiesa, tuomet vilkėdamas paradinę uniformą. Per tuos metus Nikolajus tapo tėvui ir pirmąja ponia, ir pirmuoju pavaduotoju, o dabar ir pirmuoju asmens sargybiniu.

Sūnus – Dievo dovana

Pirmąkart atsakydamas į klausimą, iš kur atsirado Nikolajus, tėvas taip kalbėjo: „Tai ne paslaptis, ką čia slėpti? Juk tai Viešpaties Dievo dovana! Kaip galima apie motinas arba vaikus sakyti, kad jie svetimi, ne mano? Tai nusikaltimas Dievui.

Aš viešėjau su sūnumi pas Vladimirą Putiną, jis man pasakė: „Oi, Aliaksandrai, juk tai Dievo dovana!“

Kas iš tiesų yra Dievo dovanos motina, Baltarusijoje paslaptis, kurią visi žino. Oficialiai tai niekada nepatvirtinta, bet visa šalis informuota, kad berniuką pagimdė buvusi A.Lukašenkos gydytoja Irina Abelskaja. Ji – Baltarusijos sveikatos apsaugos ministro duktė. Beje, Nikolajus net iš veido į ją labai panašus.

Nė vienos bendros atžalos ir motinos nuotraukos nėra. Kol Nikolajus augo, sklandė gandai, kad I.Abelskajos prie jo neprileido. Ir netgi išsiuntė toliau nuo rūmų – dirbti gydytoja echoskopuotoja Minsko ligoninėje.

Tačiau 2009-ųjų rugsėjį I.Abelskaja vėl buvo paskirta vadovauti Prezidento reikalų valdybos klinikai. O 2015-aisiais A.Lukašenka net asmeniškai pakvietė mylimo sūnaus motiną į savo inauguracijos ceremoniją. Tiesa, pirmosiose eilėse šalia Nikolajaus vietos jai neatsirado.

Užtat ant krūtinės atsirado vietos Garbės ordinui – už tylėjimą ir nuolankumą, nusprendė baltarusiai.

Geba kalbėti kiniškai

I.Abelskaja gyvena vienoje prezidento rezidencijų, Drozduose. Nikolajus su tėvu – kitoje rezidencijoje, Oziorne. Ten pat lanko paprastą mokyklą.

Be įprastų pamokų, jo grafike – muzika, ledo ritulys, aktorinis meistriškumas ir net kinų kalba.

Vaizdo įraše, kurį internete paskelbė Baltarusijos ambasadorius Kinijoje, N.Lukašenka fortepijonu akompanuoja merginai, dainuojančiai kinišką dainą. Po to įpėdinis tarė trumpą žodį madingiausia tarp ypač svarbių asmenų atžalų kalba (netgi Rusijos vakarėlių, televizijos ir interneto žvaigždė Ksenija Sobčiak savo sūnų moko kinų kalbos, tai kaip gali atsilikti A.Lukašenka).

Paliko malonų įspūdį

Žinomas Baltarusijos TV laidų vedėjas Andrejus Makajonokas, neseniai protestuodamas išėjęs iš valstybinės televizijos, nekart vedė pirmojo asmens renginius.

Nikolajų jis matė savo akimis ir netgi su juo bendravo, o tuo gali pasigirti toli gražu ne kiekvienas vyriausybės narys, ką jau kalbėti apie pramogų verslo atstovus: „Galiu pasakyti, kad mano įspūdžiai apie Nikolajų tik teigiami. Labai išsilavinęs, išauklėtas ir simpatiškas jaunuolis. Maža to, turintis humoro jausmą.

Kai su juo bendravau, atrodė, kad šalia stovi mano bendraamžis, o ne penkiolikametis vaikinukas.“

A.Makajonoko kolega, taip pat dalyvaudavęs prezidento šventėse, teigė nepastebėjęs A.Lukašenkos jauniausio sūnaus žavėjimosi popmuzika, o ir vakarėliuose jį paprastai supdavo suaugę žmonės, ne bendraamžiai.

Kito svarbiausio šalies berniuko Timos Beloruskicho – baltarusių dainininko ir dainų autoriaus – įrašai renginiuose neskambėdavo. Merginų šalia Nikolajaus taip pat nebūdavo.

„Jo draugužės, kaip ir jo motina, jo bendraklasiai ir jo Tima Beloruskichas, – tai jo tėvas Aliaksandras“, – sakė TV laidų vedėjas, kitaip nei A.Makajonokas, tebedirbantis valstybinėje televizijoje, todėl linkęs neminėti savo pavardės.

Gavo dovanų auksinį pistoletą

Kartą pas N.Lukašenką atvyko jaunas rusų tinklaraštininkas Jevgenijus Grišinas, Baltarusijos prezidento jauniausiojo sūnaus bendraamžis. Tuomet jiems buvo po vienuolika.

Duodamas interviu Nikolajus prisipažino – jam labiausiai patinka ledo ritulys ir muzika, pianinu groja keturis kartus per savaitę. O kartą teko pamuzikuoti fortepijonu su pačiu V.Putinu.

Nikolajus buvo susitikęs ir su Rusijos politikos veikėju Dmitrijumi Medvedevu.

Kaip įpėdinis įpėdiniui D.Medvedevas tuomet padovanojo berniukui auksinį pistoletą. Tai vyko per karines pratybas.

Dabar Nikolajaus pratybos baigėsi. Štai ir pistoletas nebe auksinis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.