Dainininkas G.Paškevičius: „Mano vaikystė dar nesibaigė“

Išgirdus žodį „vaikystė“, kyla gausybė vaizdinių. Vieni prisimena prie ežero leistas vasaras, pačių skaniausių ledų skonį, kiti - į visam gyvenimui per vaikišką neapdairumą likusias žymes. Apie vaikystę, šypseną sukeliančius prisiminimus - pokalbis su Lietuvos didmiesčių arenose netrukus koncertuosiančiu atlikėju Gyčiu Paškevičiumi.

„Buvau padykęs vaikas“, - prisipažino į prisiminimus leidęsis dainininkas G.Paškevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Buvau padykęs vaikas“, - prisipažino į prisiminimus leidęsis dainininkas G.Paškevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2011-11-03 12:40, atnaujinta 2018-03-27 08:04

- Kur prabėgo jūsų vaikiškos dienos? Kokios jos buvo?

- Gimiau Šiauliuose, o vasaras leisdavau kaime Pakruojo, Joniškėlio pusėje pas močiutę. Gražios tos dienos buvo. Šiauliuose gyvenau pramonės rajone: aplink įvairūs kombinatai, fabrikai. Buvo, ką veikti. Pamenu baldų kombinatą. Kai pjaudavo lentas, likdavo daug pjuvenų – tarp jų buvome įsirengę būstinę.

- Kas žavėjo vaikystėje, ir ar tie patys dalykai žavi dabar?

- Vaikystėje žavėjo tai, kas saldu, skanu. Brandesniame amžiuje daug kas išlieka, bet atsiranda nauji potyriai, skoniai – aštrumas, kartumas, kas vaikystėje visai nepatikdavo. Suaugusius sužavi kiti dalykai. Apskritai vaikystėje žavi gerumas. Jeigu aplinka gera, teigiama, vaikui ji patinka. Suaugusiam žmogui – tas pats. Tik skirtumas tas, kad vaikas rinktis negali, o suaugęs žmogus gali spręsti, kur ir su kuo būti.

- Paminėjote saldumą. Ką labiausiai mėgote?

- Pats didžiausias desertas – ledai. Šokoladiniai. Juk gyvenau šalia pieno kombinato. Suvalgydavau po 10 porcijų. Ir dabar galėčiau gal net daugiau suvalgyti, bet gaila balso stygų. Nors ir labai norėtųsi, reikia ir apie sveikatą galvoti.

- Koks buvote vaikystėje: padykęs, darbštus, paklusnus?

- Kaip ir visi vaikai – padykęs. Visokių įvykių pamenu. Kartą sėdėjau ant važiuojančio dviračio vairo. Kaip kritau... Tris dienas žalias vaikščiojau. O kaip brolis pyko, kai sulaužiau jo dviratį! Gaudavau nuo jo ir sesės (brolis vyresnis šešeriais, o sesuo – penkeriais metais) į kailį. Nenorėdavo manęs niekur vestis, nes visur lįsdavau. Bet su jų draugais gerai sutardavau, tai ir bendravau daugiau su jais, visur mane pasiimdavo.

- Ar su vaikystės draugais bendraujate iki šiol?

- Nelabai susitinkame. Visi išsibarstę: vieni Vilniuje, kiti Panevėžyje, treti dar kažkur išvykę. Smagu, kai kartais po koncertų prie manęs prieina ir klausia: „Ar prisimeni mane, juk kartu augom?“. Gera matyti, kaip pasikeičia žmonės, sužinoti, kaip sekasi. Šiaip gatvėje jų turbūt nepažinčiau. Po dešimties metų kai kuriuos sunku pažinti, o ką čia jau kalbėti apie tokį laiko tarpą.

- Ar bent viena vaikystės svajonė sutampa su realybe, dabarties pasiekimais?

- Nesutampa. Visai. Maži svajojome būti indėnais. Vaikystėje labai mėgau knygas apie juos. Pamenu, draugas davė dokumentinę knygą „Indėnai be tomahaukų“. Labai ji mane sudomino. Ypač indėnus vaidinti galėjome, kai persikėlėme gyventi į kitą rajoną, kuris buvo šalia miško, ežero. Kartais net per naktį paežerėje likdavome, žvejodavome.

- Nebijodavo tėvai išleisti paauglį visą naktį būti miške? Vadinasi, buvote ne tik padykęs, bet ir patikimas?

- Nebijodavo. Tėvas visą gyvenimą žvejojo. Ir naktimis. Tad suprato, kokia smagi yra naktinė žūklė. O leisdavo negrįžti namo, nes nė karto neteko raudonuoti: blogais dalykais neužsiiminėdavome, policijai nebuvo dėl ko įkliūti.

- Kokių dar pomėgių turėjote be žūklės ir žaidimų pjuvenose?

- Kaip ir visi vaikai - lankiau įvairius būrelius. Mėgau sportą. Rimčiau užsiėmiau lengvąja atletika, bet mėgau ir futbolą, krepšinį. Tiesa, krepšiniui trūko ūgio, o futbolas – puikus komandinis žaidimas. Labai patiko jį žaisti.

- O kada į rankas paėmėte pirmąjį muzikos instrumentą? Koks jis buvo?

- Turbūt antroje klasėje. Brolis man neduodavo savo keturstygės gitaros. Bet ją vis pasiimdavau ir bandydavau groti.

- Kaip manote, kada baigiasi vaikystė?

- Man ji dar nesibaigė (juokiasi). Tik žaislai didesni ir brangesni. Vaikystė neturi baigtis: visą gyvenimą į daugelį dalykų reikia žiūrėti su šypsena, neprarasti vaikiškumo, naivumo, gerumo. Juk sakoma, kad žmones į Dangų pasiima tik su vaikiška širdim.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.