Šaudymo čempionei V. Štenger meilės rate nepavyko pataikyti į dešimtuką

Violeta Štenger (42 m.) atleido. Apie skyrybas šį pavasarį viešai prabilusi ir dėl to vyro Edmundo Štengerio (38 m.), labiau žinomo Mundžio slapyvardžiu, sumušta tituluota gražuolė nebenori kariauti. Nors sutuoktinis su ja nesikalba ir vaikšto su nauja mylimąja, Violeta nusprendė nebelieti savigailos ašarų ir dviejų savo vaikų tėvą mylėti kaip brolį. Buvusi kulkinio šaudymo meistrė jaunystėje, matyt, pataikė ne į to vyro širdį.

„Visi pokyčiai į gera. Turiu daug darbų, atradau dvasinę ramybę. Žmogus gali būti laimingas net tada, kai sunku", - sako V. Štenger.<br>R. Neverbickas
„Visi pokyčiai į gera. Turiu daug darbų, atradau dvasinę ramybę. Žmogus gali būti laimingas net tada, kai sunku", - sako V. Štenger.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė ("Gyvenimo būdas")

2012-07-23 12:33, atnaujinta 2018-03-17 22:42

Beveik po 20 santuokos metų Violeta ryžosi pasakyti – jie su sutuoktiniu seniai eina skirtingais keliais. Pora kelerius metus gyvena atskirą gyvenimą, bet gražiuoju išsiskirti iki šiol nepavyko.

„Atrodo, kad kalbame skirtingomis kalbomis. Praėjo daug laiko, kol supratau, kad kito žmogaus nepakeisiu. Nebuvo taip, kad po vieno barnio nusprendžiau skirtis.

Galėjau tik prisitaikyti ar toliau ieškoti savo kaltės. Bet to nebenorėjau, todėl paprašiau, kad Edmundas išsikraustytų”, – pasakojo prieš metus skyrybų pareikalavusi moteris.

Nors Latvijos sostinėje Rygoje Mundį galima išvysti vaikštinėjantį rankomis susikibusį su šokėja Brigita Domarkaite, skirtis su žmona jis neskuba. Pora nesutaria dėl skyrybų sąlygų, bet Violeta nusprendė nebekovoti ir laukti Mundžio skyrybų pasiūlymo.

Prieš keturis mėnesius kilus skandalui dėl smurto šeimoje Violeta atrodė baugšti, nusivylusi moteris. Dabar ji šypsosi ir tikina esanti laiminga.

„Visi pokyčiai į gera. Turiu daug darbų, atradau dvasinę ramybę. Žmogus gali būti laimingas net tada, kai sunku.

O sunkumai, kurie mūsų nenužudo, tik sustiprina. Tai nėra vien knyginė išmintis. Kai esi jaunas, nori, kad viskas būtų tobula. Bet aš nebesiekiu idealo”, – šyptelėjo V.Štenger.

Susitaikyti su gyvenimo pokyčiais jai padėjo Dievas. Moteris po šeimos skandalų dar labiau paniro į dvasinius ieškojimus.

Vadovaudamasi religinėmis tiesomis Violeta surado stiprybės atleisti sutuoktiniui už tai, kad jis pavasarį pakėlė prieš ją ranką ir išsivežė vaikus – keturiolikametį sūnų ir penkiametę dukterį.

„Evangelijoje rašoma: „Mylėkite savo priešus ir melskitės už savo persekiotojus.” Aš nebepykstu ant Edmundo. Prieš dešimtmetį buvo visko – savigailos, bemiegių naktų, depresijos.

Buvo situacijų, kai manydavau, ar sugebėsiu atleisti. Dabar galvoju ne apie tai, kaip atleisti, o kaip mylėti savo priešą. Edmundą myliu kaip brolį”, – prisipažino Violeta.

Tiesa, po skandalo dėl smurto šeimoje Violeta ir Edmundas nesikalba. Jųdviejų bendravimas apsiriboja trumposiomis telefono žinutėmis. Oficialiai neišsiskyrę sutuoktiniai aptaria tik su vaikais susijusius klausimus.

Sutuoktiniui išsikrausčius iš nedidelio buto Pavilnyje V.Štenger ir vaikų gyvenimas nedaug pasikeitė. Moteris ir iki tol viena tvarkė namų ūkį ir prižiūrėjo vaikus.

„Vaikai tėvą namuose matydavo labai retai. Jis būdavo šventinis tėvas.

Dabar gal net geriau. Edmundas stengiasi su jais praleisti daugiau laiko”, – pasidžiaugė Violeta.

Šią vasarą vaikai atostogavo pas tėvo artimuosius. Kelias savaites Violeta džiaugėsi laisve. Tokia prabanga moteris mėgavosi jau seniai. Tačiau, užuot ilsėjusis, ji įniko į darbus.

„Niekada netroškau būti namų šeimininke. Bet mačiau, kad to reikia vaikams. Edmundas nenorėjo su jais leisti daug laiko. Jam tai mokslai, tai darbas. Jis ieškojo savęs, aš rūpinausi vaikais”, – be nuoskaudos sakė Violeta.

Drabužių konstravimo specialybę baigusi Violeta neatsigina prašymų pasiūti suknelę, dekoruoti namus.

Dar santuokos pradžioje moteris naktimis siūdavo vakarines sukneles. Už uždirbtus pinigus jaunavedžiai galėjo įsigyti automobilį, susitvarkyti Violetos tėvų padovanotą nedidelį butą.

Violeta 30 kvadratinių metrų butą netoli Vilniaus senamiesčio pati įsirengė Provanso stiliumi.

Violeta dėl vaikų stengėsi išsaugoti šeimą. Taip pat dėl jų ji ryžosi ir nebetylėti, kai sutuoktinis nebe pirmą kartą prieš ją pakėlė ranką. Moteris kreipėsi į policiją.

„Nenoriu, jog sūnus manytų, kad taip vyrui elgtis su moterimi yra normalu. Nenoriu, jog duktė manytų, kad vyras yra stipresnis, o moteris turi sukąsti dantis ir tyliai kaip pelytė sėdėti po šluota.

Po konflikto sūnus pyko ant tėvo. Nežinau, ar teisingai sakiau, kad teisti tėvo jis negali: „Jeigu matai, kad tėtis pasielgė netinkamai, neteisk jo, bet pats patekęs į panašią situaciją pagalvok, kaip tinkamai pasielgti.”

Nebe dvidešimtmetė, be aukštojo išsilavinimo, nuolatinio darbo, su dviem vaikais – visa tai nesustabdė Violetos ir ji pasiryžo skirtis.

„Man tik truputį per keturiasdešimt – aš dar visko galiu išmokti”, – optimistiškai kalbėjo moteris, dėl šeimos paaukojusi svajonę studijuoti Dailės akademijoje.

Tiesa, prireikė laiko, kol ji išdrįso pareikalauti skyrybų. Draugės jau seniai Violetai kartojo, kad būtų palikusios tokį vyrą kaip Edmundas.

Pramogų pasaulio atstovas Mundis ir daugkartinė kulkinio šaudymo čempionė, sporto meistrė Violeta Malevska visuomet skyrėsi lyg diena nuo nakties. Ji – rami, santūri. Jis – tikras linksmybių mėgėjas.

„Edmundui malonu rodytis vakarėliuose, man tai – tuščiai praleistas vakaras. Bet kaip žmona norėjau padėti Edmundui – stengiausi dalyvauti visur, kur jam reikėdavo palaikymo.

Edmundas – geras oratorius, istorijų kūrėjas. Jis turėtų būti rašytojas. Visos moterys stovėtų eilėje nusipirkti jo romanų.

Taip pat jis galėtų vyrams išleisti vadovėlį, kaip sugundyti moterį. Edmundas moka gražiai pakalbėti apie šeimą, dorovę. Bet ar jis taip gyveno?” – retoriškai klausė Violeta.

Kelių Lietuvos lenkaičių grožio konkursų prizininkei, „Mis Lietuva 1991” ir „Mis Baltic States 1991” pirmųjų vicemis titulų laimėtojai V.Malevskai niekuomet nestigo vyrų dėmesio.

Pažintis su Edmundu viename grožio konkursų buvo lemtinga, ir Violeta netrukus tapo Štenger.

Po grožio konkursų sportininkės spintoje atsirado aukštakulniai, daugiau suknelių. Tačiau Violeta taip ir neišmoko staipytis priešais veidrodį. Pasipuošusią suknele ir aukštakulniais ją galima išvysti tik teatre ar per draugų gimtadienius.

Dviejų vaikų motina liko ištikima sportiniam stiliui. Juolab kad dabar kasdien tenka minti dviratį. Jis – pagrindinė Violetos transporto priemonė.

Prabangiu šeimos automobiliu „Lexus” važinėja Edmundas. Tačiau dėl to Violeta nesiskundžia ir stengiasi visur įžvelgti privalumų.

„Neturime automobilio, bet yra visuomeninis transportas, dviratis.

Mindama dviratį sportuoju, pastebiu žydinčias erškėtrožes. Be to, neteršiu aplinkos”, – nusišypsojo Violeta.

Prabanga jai niekada nerūpėjo. Paklausta, ar nepikta, kad leisdamas pinigus prabangiems pirkiniams Edmundas nepagalvoja apie vaikus, Violeta nepuolė smerkti sutuoktinio.

„Čia jo pasirinkimas. Aš turiu savo vertybes, jis – savo. Turbūt todėl ir kyla konfliktų, kad mes tokie skirtingi”, – svarstė Violeta.

Gal šaudymo čempionė jaunystėje prašovė rinkdamasi vyrą?

Violeta neslėpė – viešai prakalbus apie skyrybas su Mundžiu padaugėjo vyrų dėmesio, tačiau moteris nepuola užmegzti naujų santykių.

„Kol nesu išsiskyrusi, apie tai negali būti jokių kalbų. Nesutinku su tais, kurie sako: „Įsimyli ir nieko negali sau padaryti.” Netikiu, kad negali.

Kiekvienas subrendęs žmogus gali kontroliuoti savo emocijas. Kol gyvenome susituokę, užverdavau duris visoms galimoms simpatijoms.

Jei išsiskirsiu, mano širdis bus laisva. Tada galėsiu rinktis”, – šyptelėjo šviesiaplaukė ir numynė dviračiu Vilniaus senamiesčio gatvėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.