Skaudi komiko A. Orlausko išpažintis

Iš humoristo Artūro Orlausko lūpų girdėti ne anekdotus, o skaudžias istorijas — neįprasta. Tačiau vieną dieną ant raudonosios atvirumo sofos su Asta Duduryte prisėdęs šiemet 50-ąjį jubiliejų atšventęs komikas buvo rimtas.

Pokyčiai asmeniniame gyvenime — meilės istorija ir vedybos su dešimt metų jaunesne žmona Edita — komikui A.Orlauskui suteikė ir malonių, ir skausmingų išgyvenimų.<br>„Lietuvos ryto" archyvo
Pokyčiai asmeniniame gyvenime — meilės istorija ir vedybos su dešimt metų jaunesne žmona Edita — komikui A.Orlauskui suteikė ir malonių, ir skausmingų išgyvenimų.<br>„Lietuvos ryto" archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („TV antena“)

Aug 27, 2012, 10:55 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:29 AM

Anekdotą humoristas suskėlė tik laidos „Vasara su Asta” pabaigoje. Šįkart A. Orlauskas dalijosi prisiminimais apie sunkias akimirkas, patirtas dėl meilės antrąja žmona tapusiai Editai.

„Lietuvos ryto” televizijos laidos „Vasara su Asta” kūrėjai raudoną sofą atsivežė į Kauno rajone esančią Garliavą, kur prieš ketverius metus įsikūrusi Orlauskų šeima augina jųdviejų penkiametį sūnų Marką. Čia juos aplanko ir Artūro dukra Ieva bei sūnus Martynas iš pirmos santuokos.

Komikas, aktorius, šalies Vandensvydžio federacijos prezidentas, sportininkas, žurnalistas, Kauno miesto savivaldybės narys, politikos bei visuomenės veikėjas, knygų autorius. Kaip naujiems pažįstamiems prisistato pats Artūras?

„Tėvai norėjo, kad rinkčiausi ne aktoriaus, o rimtą profesiją. Tad Kauno politechnikos institute įgijau mašinų gamybos technologo specialybę. Prieš šešerius metus baigiau ekonomikos studijas.

Dažniausiai prisistatau aktoriumi ir komiku — tai yra mano tikrasis darbas”, — pokalbį namų kieme ant raudonosios sofos pradėjo šiemet savo veiklos scenoje 30-metį minintis A. Orlauskas, kurio sceninis slapyvardis — Zakarauskas.

Romano verta istorija

Savaitgalius A. Orlauskas su trimis vaikais ir žmona Edita dažnai leidžia savo sodyboje Lazdijų rajone prie Prapunto ežero. Retsykiais visi nuvyksta prie Kauno marių paplaukioti burlente, kurią prieš kelerius metus vyras įsigijo įkalbėtas sūnaus Martyno.

„Susirenka draugų kompanija, moteriškės mėsytę kepa, tuntas vaikų savais reikalais užsiima, o mes plaukiojame po marias su savo burlentėmis”, — laisvalaikio akimirkomis dalijosi Kaune gimęs Artūras.

Dešimt metų jaunesnė žmona Edita dirba Kauno apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

„Mūsų istoriją turbūt galima būtų į knygą sudėti”, — apie savo pažintį pradėjo pasakoti sutuoktiniai, pirmą kartą susitikę viename iš Artūro koncertų, kai Editai tebuvo 15-a.

Tuo metu mergina su drauge Simno (Alytaus r.) kultūros namuose dirbo direktorės padėjėjomis. Editai humoristas Artūras jau nuo vaikystės buvo vienas mėgstamiausių atlikėjų. Tad tą vakarą ant renginio programėlės gavusi suraitytą jo autografą, kurį saugo iki šiol, mergina šokinėjo iš laimės.

Antrą kartą jiedu susitiko vienoje medžiotojų ir žvejų draugijoje, į kurios veiklą buvo įsitraukusi ir Edita. Artūras ten pateko sumanęs tapti medžiotoju. Humoristui tuomet buvo 33-eji, o Editai 23 metai.

„Turėjau sutvarkyti jo narystės dokumentus. Kai jis atėjo, net “labas” nepasakiau, kažkodėl iškart paklausiau, ar nori kavos. O jis prisipažino, kad mane jau yra matęs ir netgi atsimena, kokiais drabužiais buvau apsirengusi per pirmą susitikimą”, — iki šiol su nuostaba prisimena Edita.

Nors Artūras tuo metu buvo vedęs, turėjo šeimą, vaikų ir buvo dešimt metų vyresnis, merginos tai neišgąsdino. Širdžiai juk neįsakysi.

Perėjo ugnį ir vandenį

2002-aisiais Artūras laimėjo žaliąją kortelę, suteikiančią galimybę gyventi ir dirbti JAV. Susikrovęs lagaminus jis su šeima iškeliavo už Atlanto.

Svečioje šalyje vyras tikėjosi užtikrinti geresnę ateitį savo vaikams ir žmonai. Vis dėlto Amerikoje vyras praleido vos porą mėnesių.

„Aš ir neplanavau ten pasilikti. Lietuvoje laukė Edita. O šeima jau buvo praktiškai iširusi anksčiau, dar prieš gaunant žaliąją kortelę. Kadangi atsirado puiki galimybė įsitvirtinti JAV, o Lietuvoje darbų nebuvo, išvykome.

Aš jau buvau susiruošęs palikti šeimą, tik bijojau, kad žmona liks be darbo. Vėliau ji baigė mokslus ir puikiai įsitvirtino”, — praeities detalėmis dalijosi Artūras, kuris 2006-aisiais išsiskyrė su pirma žmona ir vedė mylimąją Editą.

Skyrybos vyko civilizuotai. Artūro draugai naująją žmoną į savo būrį priėmė geranoriškai, nė vienas nenusigręžė. Tačiau daugybė Lietuvos žmonių porai buvo negailestingi. Jaunavedžiai turėjo atlaikyti smerkiančių apkalbų lavinas ir piktus komentarus viešojoje erdvėje.

Dabar Orlauskai sako, kad jiems abiem tuo metu ir vandenį, ir ugnį pereiti teko. Edita visur jautėsi kalta, o Artūras, kaip prisipažįsta, būdamas jautrios sielos viską ėmė giliai į širdį.

Vis dėlto labiau nei visuomenės Edita bijojo mylimojo vaikų reakcijos.

„Jo vaikams esu be galo dėkinga už tai, kad nespjovė man į veidą”, — atvirai kalbėjo Edita. Markas vyresniuosius Artūro vaikus vadina broliu ir seserimi. Jaunėliui jie — didžiausias autoritetas.

Scenos veteranas

Daugelis įsivaizduoja, kad gyventi su komiku yra labai linksma ir namiškiams iš juoko dažnai skauda žandikaulius. Įdomu, ar dažnai namuose Artūras pasakoja anekdotus?

„Anaiptol. Namuose jis rimtas, santūrus, ilgiau su juo pasikalbėti nepavyksta. Tad ir kalbuosi su savimi, su gėlėmis, o dabar ir su vaiku”, — šypsodamasi pasakojo Edita. Ji supranta, kad vyras save išdalija publikai.

„Pagrindinis darbas yra kalbėti scenoje. Vasarą turėjome nemažai koncertų pajūryje — Juodkrantėje, Šventojoje, Palangoje, Nidoje. Kone kasdien dvi valandos kalbėjimo, dainavimo.

O juk pasirodymams dar ir pasiruošti reikia. Išsikrauni, paskui vėl kažkaip reikia tą akumuliatorių įkrauti, kad galėtum dirbti. Tokia jau artistų dalia”, — kalbėjo Artūras.

Prieš tris dešimtmečius sceninį kelią grupėje “Alergija” pradėjęs komikas su nostalgija prisimena pirmą humoro laidą Lietuvoje „Bentski šou” (LTV).

Ją Artūras kūrė su Andriumi Rožicku ir Audriu Kriščiūnu-Tynta. Vėliau Artūras vaidino TV laidose “Šou bulvaras” (LNK), „Šeštadienio šou” (TV3), humoro seriale „Kaimynai” (rodė LNK ir BTV).

Prajuokina Kubiliaus pavardė

O ką garsusis komikas mano apie šiandienos humorą?

„Komikų Lietuvoje yra gal trys ar penki. Kiekvienas įsivaizduoja, kad gali papasakoti anekdotą ar ką nors pamėgdžioti, tačiau yra daug profesinių paslapčių. Tad iš tokių viską galinčių scenoje tik šlapia vieta būtų.

Humoro laidų dabar irgi nėra. Yra tik pavadintų humoristinėmis. Tokios laidos fone gali skambėti juokas, bet žiūrovų juk neapgausi, — įsitikinęs A. Orlauskas. — Anksčiau žmonės juokdavosi iš anekdotų apie Petką ir Čiapajevą, dabar visuomenę juokina Kubiliaus pavardė.”

„Kai išėjęs į sceną Airijoje Raimondas Šilanskas papasakojo anekdotą apie Andrių Kubilių, ovacijos griaudėjo gal penkias minutes”, — akimirkas iš koncertų, rengtų užsienyje, prisiminė komikas. Jis mano, kad svetur gyvenantys tautiečiai labiau atsipalaidavę ir ne taip varžo savo emocijas, o Lietuvoje publika santūresnė.

Per tris dešimtmečius scenoje komikas išmoko pajusti klausytojus. Tą patį anekdotą, pakeitęs kelis žodžius — sušvelninęs ar, priešingai, paaštrinęs, jis gali pasakoti skirtingo amžiaus ir nevienodų pažiūrų žmonėms. Vis dėlto net ir patyrusiam komikui prireikia repeticijų.

„Kiekvieną dieną skaitau, ieškau medžiagos, galvoju, šlifuoju frazes. Koncertuose būna daug improvizacijos, vienodų pasirodymų nepamatysi”, — sakė A. Orlauskas, kurio žmona naujos programos dar nėra mačiusi.

Moteriai vis trūksta laiko — po darbo reikia lėkti pasiimti iš vaikų darželio sūnaus, laukia namų rūpesčiai.

Surengs jubiliejinį turą

Per savo 50-ąjį jubiliejų balandžio mėnesį Artūras su žmona išvyko į Ispanijai priklausančią Maljorkos salą.

„Pabėgome tyliai, visą savaitę keliavome po salą išnuomotu automobiliu, važinėjomės dviračiais, Artūras plaukiojo burlente. Į atostogų pabaigą ir dovaną jam išrinkau — marškinėlius su šviečiančia kaukole”, — juokėsi Edita.

Artūras užsiminė, kad jubiliejaus proga kartu su šiemet 50-metį mininčiu kolega Gintautu Kirkilu-Klarku gerbėjams ketina surengti šventinį turą po Lietuvą. Kartu keliaus ir R. Šilanskas, ir Raimondas Bingelis.

„Du po 50 — tai jau 100 metų. Būdami Anglijoje sužinojome, kad šimtamečiams asmeninius sveikinimus siunčia net pati karalienė. Juokavome, kad mes su Klarku irgi norėtume sulaukti žinutės iš mūsų prezidentės”, — su šypsena kalbėjo A. Orlauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?