V. Noreika sceną palieka iškelta galva

77 gyvenimo metai, iš kurių 55 praleisti scenoje, keturių tenorų koncertai šešiose didžiausiose Lietuvos arenose – tokia maestro Virgilijaus Noreikos atsisveikinimo turnė „Ačiū už meilę” statistika.

Maestro V. Noreika (dešinėje) su žmona L. Bartusevičiūte ir prodiuseriu E. Šalčiu gyvena koncertinės turnė rūpesčiais.<br>ELTA
Maestro V. Noreika (dešinėje) su žmona L. Bartusevičiūte ir prodiuseriu E. Šalčiu gyvena koncertinės turnė rūpesčiais.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė („Lietuvos rytas“)

Sep 7, 2012, 3:35 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:46 PM

Lietuvos balsų balsas V. Noreika, kuriam rugsėjį sukanka du septynetai, nusprendė atsisveikinti su didžiąja scena surengdamas pavyzdžio Lietuvoje neturinčią koncertinę kelionę.

Didžiausiose Lietuvos arenose skambės ne vienadieniai kūriniai, o laiko išbandymus atlaikiusi klasika, tenorų aukso fondo kūriniai.

Publikos laukia unikali muzikinė puota, kurią iškels V. Noreika su jaunaisiais kolegomis Vaidu Vyšniausku, Merūnu Vitulskiu ir Edmundu Seiliumi.

Nori pasitraukti gražiai

Dar pavasarį maestro V. Noreikos paviešinta žinia apie pasitraukimą iš didžiosios scenos jo talento gerbėjams buvo kiek netikėta. Kodėl dabar?

„Todėl, kad dar galiu šį bei tą padainuoti. Artisto pasitraukimas yra gražus tik tuomet, kai užlipęs ant scenos dar gali pasirodyti kaip tikras profesionalas.Manau, dar užteks jėgų atsisveikinti garbingai didžiosiose Lietuvos scenose. Man pats laikas pradėti baigti”, – apsisprendimo priežastis paaiškino maestro.

Žvaigždės lieka neįvertintos

Renginio idėjos autorius – melomanas ir verslininkas Eugenijus Šaltis. Savo sumanymo atsiradimą jis aiškina tuo, kad negalėjo susitaikyti, jog Lietuvoje tikrosios scenos žvaigždės per mažai gerbiamos.

„Reikia pradėti gerbti Lietuvos menininkus. Jeigu to nedaro Vyriausybė, ėmiausi pats. Tiesiog būtina surengti tikrą menininko atsisveikinimą su scena.

Pasakiau apie savo idėją Virgilijui, susitikome ir pradėjome ją rutulioti – jau nuo vasario tam ruošiamės. Šiame koncerte žmonės pamatys tai, ko dar nėra matę”, – intrigavo E. Šaltis.

Lėšų šiai koncertinei kelionei nei iš Vyriausybės, nei iš privačių rėmėjų negauta. Afišoje įrašyta: „Mecenatas – visi Lietuvos žmonės.”

Jų palaikymą V. Noreika sakė visada jautęs: „Lietuva mane visada palaiko. Nuvažiavus koncertuoti ir pamačius pilnas sales, kartais norisi dainuoti su ašaromis akyse.”

Ir čia pat pašmaikštavo apie tai, kaip suprasti, ar koncertas pavyko: „Einant iš scenos svarbu negirdėti savo batų kulnų kaukšėjimo. Jei negirdi, vadinasi, puiku, nes salė ploja.”

Tvyro išskirtinė nuotaika

Su V. Noreika progą padirbėti gavę tenorai M. Vitulskis, V. Vyšniauskas, E. Seilius džiaugėsi galimybe pabendrauti su viena iškiliausių Lietuvos muzikos asmenybių.

„Maestro repeticijose dalijasi prisiminimais apie kiekvieną kūrinį. Vien iš tų pasakojimų būtų galima parašyti knygą. Dirigentas išklauso visą istoriją, o tada jau pradedame dirbti”, – pasakojo M. Vitulskis.

„Tenorai turi itališko kraujo: sugeba visi vienu metu kalbėti ir sykiu girdėti, ką kas sako”, – scenos partneriui pritarė ir V. Vyšniauskas.

Orkestro vadovas Vytautas Lukočius prisipažino, kad repeticijos su keturiais tenorais nelengvos: „Turiu tris vaikus. Su jais, ko gero, būna lengviau. Bet vienoje scenoje turėti keturis tenorus – šimtmečio įvykis.”

Itin sudėtingą Otelo mirties scenos ariją atliksiantis V. Noreika pabrėžė, kad koncerto programa išskirtinė: „Programa sudaryta, sakyčiau, virtuoziškai. Per ją parodysime, kad esame superklasės profesionalai, kuriais visuomenė gali džiaugtis.”

Daugiau nei dvi valandas truksiančiame renginyje taip pat dalyvaus Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija”, specialiai suburtas orkestras „Vilnius sinfonietta”, diriguojamas V.Lukočiaus, skambės keturiems tenorams aranžuoti kūriniai ir net šiai progai kompozitoriaus Algimanto Raudonikio sukurtos dainos „Ačiū už meilę” premjera.

Koncertuose dalyvaus trimitininkas Vytautas Grubliauskas bei gitaros virtuozas Tomas Varnagiris. Įspūdį sustiprins scenografija, specialieji efektai ir kiekviename mieste publikos laukianti vis kita staigmena.

„Ačiū už meilę – Virgilijus Noreika” turnė per Lietuvą.

Rugsėjo 8 d. 19 val. Alytaus pramogų arena.

Rugsėjo 21 d. 19 val. Vilnius, „Siemens” arena.

Rugsėjo 30 d. 19 val. Kaunas, „Žalgirio” arena.

Spalio 13 d. 19 val. Šiaulių pramogų arena.

Spalio 19 d. 19 val. Klaipėda, „Švyturio” arena.

Spalio 27 d. 19 val. Panevėžys, „Cido” arena.

Karjera – įspūdinga

V. Noreikos sukurtiems vaidmenims (jų net 46) Lietuvos ir užsienio šalių teatrų uždangos kilo 900 kartų.

238 operų spektakliai buvo sudainuoti 49 užsienio šalių teatruose Europos, Azijos, Pietų ir Šiaurės Amerikos, Australijos žemynuose, tarp jų – Milano „La Scala”, Paryžiaus „Grand Opera”, Buenos Airių „Colon”, Berlyno „Staatsoper”, Maskvos Didžiajame teatre (net 43 spektakliai).

Maestro skaičiuoja per savo karjerą surengęs per 800 solinių koncertų.

Būdamas garsus vokalo pedagogas V. Noreika darbavosi ne tik Lietuvoje, bet ir Venesueloje bei Estijoje, tačiau ilgiausiai – nuo 1976 metų dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.