A. Mamontovui pramogų pasaulio žvaigždžių vakarėliai kelia nuobodulį

Visą vasarą intensyviai koncertavęs Andrius Mamontovas (45 m.) netrukus dainuos Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Vokietijos, Danijos, Švedijos ir kitų šalių klausytojams.

Prieš 20 metų pusmetį gyvendamas Amerikoje muzikantas perėjo per visus Čikagos, Detroito muzikos klubus. Lietuvoje tuo metu panašių vietų nė nebuvo. “Pašėliojau su draugais, puikiai praleidau laiką, bet dabar manęs tai nebedomina. Juo labiau kad tie pramogų pasaulio žvaigždžių vakarėliai yra labai nuobodūs. Jie tarpusavyje kalba kažkokį šlamštą: “O, tavo gera daina”, “Oho, kaip tu apsirengęs!” ir panašiai. Eikit jūs šikt, man tai visiškai neįdomu”, — kalbėjo Andrius.<br>R. Neverbickas
Prieš 20 metų pusmetį gyvendamas Amerikoje muzikantas perėjo per visus Čikagos, Detroito muzikos klubus. Lietuvoje tuo metu panašių vietų nė nebuvo. “Pašėliojau su draugais, puikiai praleidau laiką, bet dabar manęs tai nebedomina. Juo labiau kad tie pramogų pasaulio žvaigždžių vakarėliai yra labai nuobodūs. Jie tarpusavyje kalba kažkokį šlamštą: “O, tavo gera daina”, “Oho, kaip tu apsirengęs!” ir panašiai. Eikit jūs šikt, man tai visiškai neįdomu”, — kalbėjo Andrius.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė ("TV Antena")

Sep 24, 2012, 8:42 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:13 PM

Dainų autorius ir atlikėjas A. Mamontovas su “Lietuvos ryto” televizijos laidos “Bobų vasara su Asta” vedėja A. Duduryte kalbėjosi sostinės Kalnų parke, kur daugiau nei prieš ketvirtį amžiaus sužibo jo žvaigždė.

1986 metais čia vyko grandiozinis roko koncertas, kuriame grojo “Antis”, “Foje”. Per renginį buvo kuriamas filmas “Kažkas atsitiko”.

Laisvės vėjas apsvaigino

“Buvau ką tik išleistas iš kariuomenės, laisvės oras man visiškai “nurovė stogą”. Jaučiau, kad tai, kas vyksta, dydžiu pranoksta mane patį. Antrąkart panašūs jausmai buvo užplūdę per paskutinį grupės “Foje” koncertą”, — pasakojo kitąmet sceninės veiklos 30-metį minėsiantis A. Mamontovas.

Ta proga muzikantas su grupe ketina surengti didelį koncertą. Panašų į tą, kuris nugriaudėjo 1997-aisiais, kai vienuolika metų gyvavusi “Foje” išsiskirstė.

“Galima buvo tęsti, bet norėjosi likti su aukšta nata. Tuo metu mūsų kaip grupės narių santykiai išsisėmė. Kartu nebuvo įmanoma sukurti ko nors naujo. O atgimimo laikotarpiu sukurtos ir tautą iš depresijos kėlusios dainos iki šiol gyvos. Aš jas groju ir dabar”, — kalbėjo buvęs grupės “Foje” lyderis.

Vaikų maištas džiugina

Vasarą muzikantas koncertuodavo kiekvieną savaitgalį. Netgi Kipro saloje su šeima lankydamasis Andrius poilsį derino su darbu — grojo ir dainavo ten gyvenantiems lietuviams.

Dabar jis laukia spalio, kai prasidės koncertų maratonas. A. Mamontovas gros Didžiosios Britanijos, Airijos, Norvegijos publikai. Tuomet vienai dienai grįš į Vilnių, kaip pats sako, “pasikeisti drabužių”. O tada su spektakliu “Hamletas” vyks į Italiją. Vėliau tęs gastroles po Vokietiją, Daniją, Švediją.

Muzikantas prisipažino, kad prie tokio jo gyvenimo ritmo šeima seniai pripratusi.

“Tada, kai gimė vaikai, aš jau taip gyvenau. Šis ritmas tapo kasdienis”, — sakė dainininkas, su žmona Inga turintis 17-metę dukterį Viktoriją, kuri yra abiturientė, ir 14-metį Andrių. Ar tokio amžiaus atžalos tėvui akių kartais nedrasko?

“Drasko. Ir teisingai daro. Jei vaikai nesipriešina tėvams, vadinasi, kažkas negerai. Juk jauni žmonės nori išsikovoti vietą po saule.

Man irgi tenka įsivelti į ginčus su vaikais, bet aš jų kovą suprantu, tai neišvengiama, — kalbėjo muzikantas. — Kaip juos auklėju? Ogi elgiuosi taip, kad galėčiau drąsiai sakyti — daryk taip, kaip aš. Vaikų auklėjimas — tai savęs auklėjimas.”

Žmogus-orkestras

Tekstų autorius, dainų atlikėjas, aktorius ir prodiuseris A.Mamontovas dažnai sulaukia klausimų, kaip jį reikėtų pristatyti.

“Sakau, aš — Andrius Mamontovas. Bet didžiausias mano pašaukimas — rašyti dainas. Dar esu atlikėjas. O toliau rikiuojasi kiti darbai.

Dar vienas mėgstamas muzikanto užsiėmimas — fotografuoti. Andriaus tėvas buvo rentgenologas. Jis nuo vaikystės sūnų mokė daryti nuotraukas rentgeno aparatu.

Vėliau Andrius lankė jaunųjų technikų, fotografijos būrelius, buvo įstojęs į Žurnalistikos institutą studijuoti fotografijos.

Savo darbus muzikantas pirmą kartą pristatė neseniai vykusiame Kauno fotografijos festivalyje.

Didžiuojasi savo žmona

A. Mamontovas džiaugiasi galėdamas pragyventi iš muzikos, tačiau teigia, kad rašydamas dainą niekada negalvoja, kiek uždirbs.

“Jeigu protingai išsidėlioji pajamas ir neišleidi daugiau, nei uždirbi, užtenka viskam. Kartais uždirbu gerai, o kitąsyk pusę metų negaunu pajamų.

Todėl esu labai dėkingas žmonai, kuri prižiūri namų ūkį ir yra profesionali finansininkė. Jei ne ji, turbūt vaikščiočiau nuogas”, — gyvenimo draugę gyrė Andrius ir pridūrė kartu sudarantys puikią komandą.

Kariuomenėje mušė būgnus

Dirbti pagal aiškų dienos grafiką Andrius niekada nenorėjo. “Muzikanto gyvenimo ritmas nesutampa su normalių žmonių, — juokiasi A. Mamontovas. — Visiems pirmadienis yra streso diena. O man savaitės pradžia — nuostabi poilsio diena. Tačiau turi būti ir tokių žmonių kaip aš.”

A. Mamontovas metus lankė Balio Dvariono muzikos mokyklą, ten išmoko groti klasikine gitara, vėliau įgūdžius tobulino savarankiškai. O patekęs į armiją pusantrų metų kariniame orkestre mušė būgnus. Būtent kariuomenėje Andrius parašė “Geltonus krantus” ir daug kitų vėliau išpopuliarėjusių dainų.

Tėvas bandė atvesti į protą

Andriaus tėvas — medicinos mokslų daktaras, tad tikėjosi, kad ir sūnus paseks jo pėdomis. “Mūsų namuose buvo didžiulė spinta literatūros apie mediciną, kurią man būtų reikėję perskaityti. Aš atsisakiau.

Tėvas bandė mane atvesti į protą. Tik dėl jo mėginau studijuoti statybos ekonomiką, vėliau — žurnalistiką, bet supratau, kad taip tik apgaudinėju save”, — apie gyvenimo kelio paieškas pasakojo Andrius.

Kol kas nė vienas muzikanto vaikų tėvo keliu eiti nesirengia. O Andrius to daryti jų neragina. “Dukrai labai patinka astronomija. Nupirkau jai teleskopą. Ji žiūri, studijuoja, internete ieško informacijos, kur kokia planeta pasirodys. Ji turi savo interesų. O sūnus dar nėra apsisprendęs”, — pasakojo A. Mamontovas, kuris būdamas sūnaus amžiaus taip pat nežinojo, kuo nori tapti.

Elito vakarėliuose — nuobodu

Muzikantas dukrai ir sūnui nuo vaikystės aiškino, kad jie neturi viešai pasakoti, kas vyksta šeimoje.

“Jei kas nors nufotografuotų mano namus ir žiūrovai pamatytų, kaip aš gyvenu, kitą dieną perstatyčiau baldus, perdažyčiau sienas, — laidoje “Bobų vasara su Asta” teigė A. Mamontovas. — Savo gyvenimą afišuoti linkę tie, kurie kūryba neišgali pasisekti populiarumo.

Tada rodai savo automobilį, apatinius, nusimauni kelnes, ieškai, kuo galėtum sudominti. Aš norėčiau, kad mane pažintų iš kūrybos.”

Nelimpa prie A. Mamontovo ir dirbtiniai skandalai. Jis retai dalyvauja vakarėliuose, rengiamuose po koncertų.

Prieš 20 metų pusmetį gyvendamas Amerikoje muzikantas perėjo per visus Čikagos, Detroito muzikos klubus. Lietuvoje tuo metu panašių vietų nė nebuvo.

“Pašėliojau su draugais, puikiai praleidau laiką, bet dabar manęs tai nebedomina. Juo labiau kad tie pramogų pasaulio žvaigždžių vakarėliai yra labai nuobodūs.

Jie tarpusavyje kalba kažkokį šlamštą: “O, tavo gera daina”, “Oho, kaip tu apsirengęs!” ir panašiai. Eikit jūs šikt, man tai visiškai neįdomu”, — kalbėjo Andrius ir prisipažino su kolegomis bendrauti mėgstantis prie kavos puodelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.