Valdingos B. Lubio našlės bijo ir darbuotojai, ir artimieji (papildyta)

Neries krantinėje – naktį švytinčios stiklinės pėdos. Taip jonaviečiai kitąmet ketina įamžinti buvusio koncerno „Achemos grupė“ vadovo Bronislovo Lubio, kuris paliko ryškų pėdsaką jų miesto istorijoje ir širdyse, atminimą. Minėdami pirmąsias garsaus verslininko mirties metines, žmonės prisimena jo atvirą būdą ir stebisi milžiniškus turtus paveldėjusios antrosios jo žmonos Lydos Lubienės (54 m.) valdingu charakteriu.

B. Lubys su žmona Lyda ir dukterimi Viktorija.<br>B. Beinoravičius
B. Lubys su žmona Lyda ir dukterimi Viktorija.<br>B. Beinoravičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Oct 27, 2012, 10:52 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:08 PM

Milijardieriaus mirties dieną, spalio 23-iąją, Plungės kapinėse, kur jis palaidotas, buvo pašventintas daugiau nei pusantro metro aukščio granito paminklas, primenantis lūžtančią uolą.

Dar būdamas gyvas B. Lubys ir savo stotu, ir darbais iš tiesų priminė tvirtą uolą.

Pramonininkų konfederacijos prezidentas, verslininkas, Nepriklausomybės akto signataras, daugybės labdaros akcijų rėmėjas, kultūros mecenatas, mokslininkas.

Tai – tik dalis B. Lubio pareigų ir nuveiktų darbų per 73 jo gyvenimo metus. Verslininkas mielai bendraudavo su žmonėmis, pasakodavo apie savo idėjas, prisimindavo net jo būdą atskleidžiančių gyvenimo epizodų.

Tuo tarpu po vyro mirties turtingiausia Lietuvos moterimi tapusi L. Lubienė – visiška priešingybė velioniui sutuoktiniui.

Per 50 įmonių Lietuvoje ir užsienyje valdančios „Achemos grupės“ didžiausia akcininkė nemėgsta dalintis net artimiausiais verslo planais.

Baimė atviresniam žodžiui, atrodo, persismelkė ir į L. Lubienės pažįstamų ratą. Tai jautėsi šnekinant iš Jonavos kilusios verslininkės ilgamečius bendradarbius, buvusius mokslo draugus.

„Vis dar dirbu „Achemoje“, todėl nenoriu turėti nemalonumų. Net jei nerašysite mano pavardės, ji gali suprasti, kas čia toks kalba“, – purtė galvą vienas vyresnio amžiaus jonaviškis, paprašytas papasakoti apie L. Lubienės savybes ir pokyčius, kurie įvyko jai perėmus koncerno vairą.

Tad kuo pasižymi ši valdinga moteris, kurios turtas vertinamas šimtais milijonų litų? Kaip jos vadovavimas per 12 mėnesių paveikė B. Lubio pirmosios šeimos narius ir visą koncerną?

Ar giminaičiai išvengs tarpusavio rietenų ir suvaldys B. Lubio paliktą galingą verslo mašiną?

Kai verslo milžiną pakirto širdies liga, prie jo sukurtos gamyklų, viešbučių, žiniasklaidos priemonių imperijos vairo stojo moteris, kuriai anksčiau nebuvo tekę panirti į koncerno reikalus. Palikusi vadovų vykdytojų postuose senus B. Lubio bendražygius L. Lubienė koncerne ėmė stiprinti savo pozicijas. 50,3 proc. akcijų valdanti našlė pasistengė, kad „Achemos grupės” valdyboje, kurioje sprendžiami itin svarbūs verslo klausimai, neliktų žmogaus, galinčio su ja konkuruoti dėl įtakos koncerne – B. Lubio dukters iš pirmosios jo santuokos Jūratės Žadeikienės, valdančios 11 proc. akcijų, vyro Romualdo Žadeikos.

„Naujoji šeimininkė norėjo, kad į valdybą įsilietų koncernui nepriklausantys žmonės”, – sakė J. Žadeikienė užsiminus apie „Achemos grupės” teisės reikalų direktoriaus R. Žadeikos išėjimą iš valdybos. B. Lubio duktė neslėpė: valdingo būdo L. Lubienei svarbiausia ne kitų, o jos pačios nuomonė. J. Žadeikienė neneigė, kad tarp jos tėvo antrosios ir pirmosios šeimų atstovų šiuo metu yra trintis, nesutampa požiūris į verslą, kad jai skaudu dėl akcijų padalijimo.

Pasiteiravus vaikų gydytojos J. Žadeikienės, ar tėvo puoselėtoje verslo imperijoje ji su vyru R. Žadeika ir 25 metų sūnumi, „Achemos grupės” Ekonomikos departamento direktoriaus pavaduotoju Adomu Žadeika nesijaučia nustumti į šalį, stojo tyla. Vos prieš tris savaites iš darbo Kauno klinikose pasitraukusi gydytoja „Achemos grupės” būstinėje pasirodo tik tada, kai vyksta akcininkų susirinkimai. J. Žadeikienė ir jos artimieji netryško džiaugsmu po akcijų perskirstymo mirus B. Lubiui, bet įstatymai gydytojos šeimai nebuvo palankūs.

„Kai žmogus prieš mirtį nesurašo testamento, jo turtas paveldimas pagal įstatymą. Viskas atiteko tėčio antrajai žmonai, jos nepilnametei dukteriai iš antrosios santuokos ir man tokiomis dalimis, kokios yra numatytos įstatyme”, – pasakojo J. Žadeikienė. L. Lubienė valdo ne tik savo 38,7 proc. akcijų. Jos rankose – ir 14 metų dukters 11,6 proc. akcijų, nes mergaitė dar nėra sulaukusi pilnametystės.

Pasakojama, kad L. Lubienę išgąsdino iškart po vyro netekties paviešintas jo noras, – 62 procentus „Achemos grupės” akcijų valdęs B. Lubys vylėsi, jog ateis diena, kai jį pakeis anūkas A. Žadeika. Savo vaikaitį jis išsiuntė mokytis į vieną geriausių privačių mokyklų Didžiojoje Britanijoje, kurią lanko Holivudo garsenybių ir žymiausių pasaulio politikų atžalos. „Po kokio dešimtmečio norėčiau anūkui Adomui perleisti savo vietą”, – yra sakęs B. Lubys, valdęs didžiausią koncerno akcijų paketą ir ėjęs jo prezidento pareigas. Tai buvo tik garsiai ištarti žodžiai, nesutvirtinti jokiu dokumentu. Todėl L. Lubienė pasistengė kuo greičiau perimti vadovavimą į savo rankas.

Po B. Lubio mirties našlė iškart pareiškė, kad įmonių grupė niekam nebus parduodama, ir susitiko su jų darbuotojais. Šių vizitų metu imperijos paveldėtoja kalbėjo taip tvirtai, kad niekam nekilo abejonių, kas yra tikroji jos šeimininkė. Tiesa, tėvas ir sūnus Žadeikos liko dirbti koncerne, bet svarbiausių sprendimų jie priimti negali. Oficialiai jokių pareigų „Achemos grupėje” neinanti L. Lubienė tvirtai laiko visas valdžios gijas. Jos vienos balsas gali nulemti ne tik 5,5 tūkst. samdomų darbuotojų, bet ir smulkiųjų akcininkų tolesnį gyvenimą.

Revoliucinių pokyčių koncerne nesiėmusi moteris pasikliauja ilgamečiais B. Lubio bendražygiais, kurie čia dirba nuo sovietinių laikų. Nors per viešus renginius L. Lubienė su žmonėmis bendrauja paprastai, nepabrėžia esanti reikšmingesnė už kitus, „Achemos grupės” darbuotojai atstumą pajunta peržengę koncerno būstinės Vilniuje slenkstį. „Tai galima pajusti iš jos žodžių, elgsenos, parodymo, į ką labiau kreipia dėmesį”, – pasakojo vienas koncerno darbuotojas.

Atrodo, kad nauja koncerno šeimininkė yra užsisklendusi netgi nuo savo darbuotojų. „Achemos grupės” atstovė spaudai Virginija Dunauskienė nežinojo net L. Lubienės gimtadienio datos. Jonaviškių rusų sentikių šeimoje užaugusi Lyda Fiodorovaitė buvo jauniausia iš penkių vaikų. Jos tėvas, paprastas darbininkas, nevengė taurelės, tad visus kampus namuose laikė motina.

Baigusi tuometį Kauno politechnikos institutą jauna inžinierė 1981 metais pradėjo dirbti Jonavos „Azoto” gamykloje pamainos viršininke. „Azoto” vyriausiuoju inžinieriumi, o vėliau – generaliniu direktoriumi dirbo pirmosios žmonos Irenos paliktas B. Lubys. Išsiskyręs vadovas turėjo didelį pasisekimą tarp moterų. Su 19 metų jaunesne savo pavaldine L. Fiodorovaite jis artimiau susipažino 1989 metais ekstremaliomis sąlygomis, kai gamykloje įvyko ekologinė katastrofa. Užsimezgus draugystei vyriškis jai nupirko automobilį, o 1992 metais tapęs premjeru vedė. B. Lubys pasipiršo mylimajai įteikdamas didžiulę puokštę gėlių. Tuoktuvės Jonavoje sukėlė apkalbų audrą. „Na, ir pasisekė Lydočkai”, – aptarinėjo šio miesto gyventojai, sužinoję, kad B. Lubys sukūrė naują šeimą.

Verslininko vyresnioji duktė Jūratė už antrąją žmoną jaunesnė vos ketveriais metais. Kai 1998-aisiais Lubių šeimynai gandrai atnešė dukrelę, visuomenėje kilo dar viena apkalbų banga. 59 metų vyras šėlo iš laimės sužinojęs, kad susilauks atžalos. Mylimą mergaitę jis vadino mažąja princese. Iš Jonavos šeima persikėlė gyventi į nuosavą namą Kaune, o prieš penkerius metus įsikūrė prabangiame būste Vilniuje.

Pirmoji B. Lubio šeima skilo verslininkui kopiant karjeros laiptais Jonavos azotinių trąšų gamykloje. Sunkus vyro darbas, vėlyvi pasirodymai namuose atšaldė Irenos jausmus. Ji pamilo kitą vyrą. Po skyrybų B. Lubys vienas augino dukterį Jūratę, rūpinosi jos mokslais, o besilaukiančią kūdikio pats vežė iš Jonavos į Kauno ligoninę, kur verslininkui gimė vaikaitis. B. Lubys puikiai sutarė ir su savo žentu, buvusiu Kauno prokuroru R. Žadeika, kurį vėliau įdarbino savo koncerne.

Paveldėjo pasakiškus turtus

B. Lubio turtas siekė apie 1,2 milijardo litų. Verslininko valdytai „Achemos grupei” priklauso gamybos, krovos, prekybos, logistikos, leidybos įmonės, viešbučiai, sveikatingumo kompleksai, reklamos kompanijos, žiniasklaidos priemonės, geležinkelių, draudimo, jūrų krovinių bendrovės. Turtingiausia Lietuvos moterimi tapusiai L. Lubienei po vyro mirties atiteko 38,75 procento akcijų, dar 11,625 proc. akcijų – jos 14 metų dukteriai. L. Lubienės, jos dukters ir J. Žadeikienės akcijų vertė siekia 930 mln. litų. Kadangi L. Lubienė valdo pusę „Achemos grupės” akcijų, jos turtas sudaro apie 465 mln. litų. Koncernas pernai gavo daugiau nei keturis milijardus litų pajamų, o šįmet pelnas siekė 277 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.