Kolekciją pristatęs ir užsienio spaudos dėmesio sulaukęs J. Statkevičius liūdi dėl Lietuvos likimo

Po nemažo atgarsio pasaulio spaudoje sulaukusio dizainerio Juozo Statkevičiaus (44 m.) naujausios aukštosios mados kolekcijos pristatymo drabužių kūrėjas neišlėkė ilsėtis į tolimus egzotiškus kraštus. Artimiausiu metu jis to ir neketina daryti – kūrėjo laukia darbai Maskvoje ir Paryžius. „Draugai sako, kad reiktų pailsėti, tačiau man atrodo, jog man viskas gerai. Gal nuvyksiu dienai į Druskininkus“, – nusišypsojo J. Statkevičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

Nov 9, 2012, 3:48 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:32 PM

Savaitės pradžioje J. Statkevičius pristatė Renesanso įkvėptą drabužių kolekciją. Šio šou pasiruošimas vyko ilgus mėnesius. Atrodė, kad dabar mados ir teatro kostiumų dailininko nematysime ilgai.

Ims ir išlėks kur nors atostogų į prabangią vilą palmių ir vandenyno apsuptyje.

Tačiau po kelių dienų Juozas vakarą leido Taikomosios dailės muziejuje, kuriame atidaryta mados istoriko ir kolekcionieriaus Aleksandro Vasiljevo paroda „Secesijos mada“.

Dizaineris patikino, kad gero bičiulio A. Vasiljevo parodos praleisti jis negalėtų. „Nors šią parodą jau esu matęs Rygoje, mes visada apsilankome vienas kito renginiuose. Jau beveik dvidešimt metų esame draugai. Jis man – kaip šeimos narys, gerai sutaria ir su mano mama“, – pasakojo J. Statkevičius.

Drabužių kūrėjas prisimena jausmą, kai po savo kurtos kolekcijos pristatymo išėjo nusilenkti publikai. „Pasijutau kaip ežiukas rūke“, – nusijuokė Juozas. Vilniaus „Siemens“ arenos lempos švietė taip ryškiai, kad dizaineris nieko negalėjo matyti. Girdėjo tik gausius plojimus.

J. Statkevičius atviravo – publikos ovacijos nenumalšino skausmo, kuris tūno jo širdyje neseniai netekus tėčio. „Kaip jaučiausi žengdamas į arenos vidurį? Prisipažinsiu – man buvo liūdna. Labai liūdna, nes tėtis negalėjo viso to matyti...“, – prisipažino dizaineris.

Kolekcijos pristatymas prasidėjo Barboros Radvilaitės išėjimu, tai – duoklė Lietuvos istorijai ir kultūrai. J. Statkevičius sakė, kad Barbora Radvilaitė anuomet buvo grožio ikona. Tuo laikotarpiu, kai ji gyveno, lietuviai pradėjo puoštis, domėtis mada ir kultūra, reikalavo operos ir teatro pasirodymų: „Tai parodo, kaip aš myliu Lietuvą. Gerai A. Vasiljevas pasakė, kad mūsų valdžia nesupranta, jog Statkevičius viską daro dėl Lietuvos. Prasideda finalas, išeina visi modeliai, o tu supranti, kad niekam ta kultūra nerūpi. O tu stengies stengies, žmogau...“, – kalbėjo J. Statkevičius.

Lietuvių kūrėjo pastangas įvertino ir pasaulio žiniasklaida. Didžiosios Britanijos dienraštis „Metro Daily“, JAV, Prancūzijos, Rusijos, Šveicarijos laikraščiai ir internetiniai portalai mirgėjo pranešimais apie mažos šalies menininką, kuris pristatė originalią drabužių kolekciją, o ją demonstravo ir vienas žymiausių šių dienų modelių Benjaminas Dukhanas. Prancūzas šiuo metu yra mados namų „Jean Paul Gaultier“ ir „John Galliano“ veidas.

„Džiugu, kad Benjaminas pamatė, kokio lygio madų šou gali būti Lietuvoje. Jis labai norėjo pristatyti mano kolekcijos modelius. Vaikinas labai draugiškas, jam čia patiko. Girdėjau kalbų, kad kai kurie lietuviai sakė, jog Benjaminas atgrasios išvaizdos. Jie net nesuprato, kodėl jis žengė podiumu vilkėdamas raumenis imituojančiu kostiumu.

Tokie žmonės, nieko nesupranta apie Renesansą. Juk Bažnyčia buvo uždraudusi XV a. nagrinėti žmogaus kūną, o jau XVI a. menininkas Leonardas da Vinci pradėjo žmogaus studijas. Pažvelkime, kad ir į Rembrandto kūrinius. Kodėl modeliai pristatė sportinio stiliaus drabužius? Todėl, kad būtent Renesanso amžiuje leista žmonėms sportuoti“, – kalbėjo dizaineris.

J. Statkevičių atvyko pagerbti nusipelnę žmonės iš Latvijos, Londono, Paryžiaus ir Maskvos. Dizainerio jau ne vienerius metus iš eilės atvyksta pasveikinti buvęs Latvijos prezidentas Valdis Zatleras su žmona Lilita. Daugelio šių žmonių nepamatysi kasdieniuose vakarėliuose ar kitų mūsų šalies drabužių kūrėjų madų šou. Kvietimai buvo išsiųsti tik svarbiems asmenims, kurie išties domisi menu ir mada. Tiesa, kolekcijos pristatyme nebuvo matyti Lietuvos politikų.

„O mūsų politikai nuolat kalba apie kultūros lygio kėlimą mūsų šalyje, bet nieko apie ją neišmano. Jie tik kalba, bet nieko nedaro. Gali nežinia ką sugalvoti, kad ir žvaigždes nuo dangaus nukabinti... Visada sakau, darbais mylėkime Lietuvą, o ne žodžiais“, – sakė ordiną „Už nuopelnus Lietuvai“ iš prezidentės rankų praėjusiais metais gavęs J. Statkevičius.

Dizainerio bičiuliui A. Vasiljevui kilo idėja – kodėl nepadarius Lietuvos kunigaikštyste? Juozas pritaria šiai idėjai: „Juk turime daug Gediminaičių dinastijos palikuonių, Sapiegų ir Radvilų. Būtų fantastiškas dalykas, jeigu tai virstų realybe. Gal tada galų gale baigtųsi sovietiniai laikai, nes kultūra Lietuvoje – tik skambūs žodžiai.“

J. Statkevičius dėkingas savo gerbėjams iš visos Lietuvos, kurie pirko bilietus ir veržėsi į jo kolekcijos pristatymą. „Žmonės manimi tikėjo, nes žinojo, kad aš jų nenuvilsiu. Aš norėjau, kad ir tie, kurie nėra mano klientai, galėtų pamatyti, ką aš sukūriau. Nenorėjau jų nuskriausti“, – kalbėjo drabužių kūrėjas.

Retas kuris įsivaizduoja, kiek kainuoja surengti tokį kolekcijos pristatymą. Žmonės, kurie nėra su tuo susidūrę, net neįsivaizduoja, kiek kainuoja audiniai, sagos, batai, arenos nuoma, apšvietimas ir kiti dalykai.

Tarkime, Paryžiuje dirbantiems dizaineriams viskas kur kas paprasčiau, jie pasisamdo organizatorius, kurie viskuo pasirūpina, o čia, kaip J. Statkevičius sako, turi penkis kartus daugiau dirbti, kad viską pavyktų įgyvendinti.

„O daugiausia kalba ir kritikuoja tie, kurie nemoka siūlo į adatą įverti. Neturi išlavinto skonio, bet save labai myli. Dabar madinga būti dizaineriu, bet nematau nė vieno dizainerio, kuris dirbtų dvidešimt metų. Buvusi Latvijos pirmoji ponia Lilita Zatler sakė, kad nei pas juos, nei Estijoje nėra tokio lygio dizainerio, kuris turėtų tokį klientų ratą, kaip aš. Džiugu, aišku, nes aš atiduodu visą širdį“, – kalbėjo J. Statkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.