Žurnalistė A. Stonytė: „Niekada nebuvau abejinga prašantiesiems“

Maltos ordinas septintus metus iš eilės rengia labdaros akciją “Maltiečių sriuba”. Per šventinį koncertą bus kviečiama aukoti vienišiems bei bedaliams ir siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į jų bėdas.

A.Stonytė-Budzinauskienė: “Tapkime geresni bent vienam vakarui.”
A.Stonytė-Budzinauskienė: “Tapkime geresni bent vienam vakarui.”
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė ("TV antena")

Dec 24, 2012, 5:09 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:42 AM

Nuo dvylikos metų skautams priklausanti žurnalistė Aistė Stonytė-Budzinauskienė (34 m.) tvirtina, kad šiai organizacijai nesvetimos labdaros idėjos. Todėl ji entuziastingai sutiko pirmąją Kalėdų dieną kartu su Marijumi Žiedu vesti akcijos “Maltiečių sriuba” koncertą, kurį transliuos LRT televizija.

“Kai galvojame apie senatvę, tikrai nesusimąstome, kad ji gali būti kaip šių likimo nuskriaustų žmonių”, — sako žurnalistė.

— Aiste, ar kaip skautė dažnai dalyvaujate labdaros renginiuose?

— Skautai — pirmiausia jaunimą ugdantis judėjimas. Tai nėra labdaros organizacija, nors skautai rengia labdaros akcijas ir jose dalyvauja. Pagalbos artimui idėja yra ir mūsų šūkyje “Dievui, tėvynei ir artimui”. Skautams priklausau nuo 12 metų. Ir visada priklausysiu, nes esu davusi tokį žodį. Bet čia jau mūsų reikalai. (Juokiasi.)

Skautų organizacijos įkūrėjas Robertas Badenas-Powellis yra pasakęs: “Stenkis palikti pasaulį truputį geresnį, nei jį radai.” Todėl tapdamas skautu vaikas įsipareigoja kasdien padaryti gerą darbą. Pastaruoju metu nesu aktyvi skautė, bet gerus darbus vis tiek galiu daryti.

— Ar pati dosniai aukojate?

— Niekada nebuvau abejinga prašantiesiems. Visada maniau, kad aukos labiau reikia ne tam, kuris prašo, o tam, kuris aukoja. Maltos ordino koncertas per tiesioginį eterį mums dovanoja galimybę bent vakarui tapti geresniems.

— Ar domėjotės Maltos ordino misija? Kokia ji?

— Maltos ordinas — seniausia pasaulyje humanitarinės pagalbos organizacija, ne tik skurstančiose, bet ir Vakarų šalyse išlaikanti vaikų bei senelių namus, ligonines, turinti gerai organizuotą greitosios pagalbos tarnybą. Maltos ordino ir Lietuvos diplomatiniai santykiai oficialiai buvo įtvirtinti lygiai prieš dvidešimt metų.

Tada prie labdaringos maltiečių veiklos — padėti ligotiems, vienišiems, sunkiai besiverčiantiems, likimo nuskriaustiems žmonėms — prisidėjo lietuvių savanoriai.

Neturėdami socialinių paramos projektų įgyvendinimo patirties, jie prie ordino dėjosi tik iš altruistinių paskatų — pagelbėti nepažįstamam bedaliui.

Šiuo metu Maltos ordino pagalbos tarnyboje savanoriauja per 700 lietuvių, kurie ne tik globoja vienišus ligotus senolius, kasdien atveža jiems šilto maisto ir vaistų, bet ir rūpinasi socialiai remtinais ar negalią turinčiais vaikais.

— Ar neatrodo, kad Lietuvoje labdaros renginių ir taip beprotiškai daug, todėl žmonėms sunku atsirinkti, kam aukoti?

— Kalbant apie televizijos kanalų transliuojamas paramos akcijas pirmiausia reikėtų kalbėti apie jų daromą poveikį. Televizija — vienas įtaigiausių informacijos kanalų.

Tokios akcijos kaip “Maltiečių sriuba” rengiamos ne tik dėl galimybės surinkti aukų. Žmonės skatinami įsitraukti į socialinę veiklą, prisidėti prie paramos projektų, kurie aktyviai įgyvendinami ištisus metus, ne tik per didžiąsias metų šventes.

Todėl nemanau, kad akcijų, kurios skatina padėti likimo nuskriaustiesiems, gali būti per daug. Man labai patinka maltiečių mintis, kad ne tik valdžia, bet ir mes esame atsakingi už visuomenės gerovę, todėl turime padėti tiems, kuriems pagalbos labiausiai reikia. Juk patys galime kurti geresnį pasaulį.

— Ar buvo labdaros akcijų arba istorijų, kurios jus pačią labai sukrėtė, sujaudino?

— Mane lengva sugraudinti bet kokio nelaimingo žmogaus istorija. Ar tai būtų sergantis vaikas, ar pamirštas senukas, ar benamis — palūžęs ir nesugebantis atsitiesti. Žiūrint siužetus apie Maltos ordino globojamus senolius kiekvieną kartą ašaros užspaudžia gerklę.

Beveik visos graudžios gyvenimo istorijos turi tą pačią priešistorę: gyveno žmogus, dirbo, kūrė šeimą, augino vaikus, puoselėjo svajones.

Šiuo metu jis — garbaus amžiaus, bet ligotas, vienišas, likęs be artimųjų, negalios įkalintas lovoje arba ankštame kambaryje, kurio sieną puošia tik jaunystę menančios nuotraukos. Taip jis leidžia kiauras dienas metų metus.

Šiltas žodis ir maistas atkeliauja su dažnai vieninteliu šiame gyvenime jam likusiu draugu — Maltos ordino savanoriu. Kai galvoju apie senatvę, neįsivaizduoju, kad manęs, mano artimųjų ar draugų lauktų kas nors panašaus.

Bet juk tie stiprūs, jauni ir gražūs žmonės, besišypsantys iš senų nuotraukų, galvą guldau, irgi ne apie tokią senatvę svajojo. Apie tai, matyt, visiems kartais reikėtų susimąstyti.

Skambės akcijos himnas

■ Paramos koncerte dalyvaus Vaida Genytė, Ovidijus Vyšniauskas,

Rytis Cicinas, Neda Malūnavičiūtė, Stano, kiti atlikėjai.

■ Evelina Sašenko atliks specialiai šiai akcijai sukurtą himną.

■ Žiūrovai taip pat išvys ledo šokėjų Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago pasirodymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.