Sostinės meras Vilnių reklamuoja įkūnijęs „The Beatles“ lyderį J. Lennoną

Pusilgiai, vėjyje besidraikantys plaukai, ant krūtinės sukryžiuotos rankos ir savimi pasitikinčio vyro laikysena. Berankoviai, į džinsus sukišti marškinėliai, ant kurių puikuojasi užrašas „Vilnius City“. Jeigu šiam vyrui ant nosies pakabintume išdavikiškus apvalius akinių rėmelius, būtų nesunku supainioti, jog tai – viena ryškiausių asmenybių muzikos pasaulyje. „The Beatles“ gerbėjai net nemirktelėję pasakytų – šis atvaizdas yra redaguota legendinės britų grupės lyderio Johno Lennono nuotrauka. Skirtumas tik tas, kad joje – ne garsusis atlikėjas, o Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Idėjos autorius Martynas Ivinskas atvirutę, kurioje Artūras Zuokas it du vandens lašai panašus į Johną Lennoną, pavadino "Goodbye, New York City - Hallo, Vilnius City".<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Idėjos autorius Martynas Ivinskas atvirutę, kurioje Artūras Zuokas it du vandens lašai panašus į Johną Lennoną, pavadino "Goodbye, New York City - Hallo, Vilnius City".<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Jan 16, 2013, 1:04 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:20 PM

„Taip „fluxus“ stiliumi A. Zuokas reklamuoja Vilnių. O kodėl gi ne?“ – portalui lrytas.lt pasakojo atvirlaiškius su mero veidu išleidęs idėjos autorius Martynas Ivinskas.

Remdamasis praėjusio amžiaus 7 dešimtmetyje daryta nuotrauka jis sukūrė montažą, pakeisdamas tik tam tikras esmines detales: užrašas „New York City“ virto „Vilnius City“, A. Zuokui nuo kaklo buvo nukabintas kryželis, nuimti akiniai.

Šiuo metu sostinėje yra vos dvi vietos, kuriose jau kelias savaites galima įsigyti šių, gana neįprastų, atvirlaiškių: „Rūdninkų“ knygynas Senamiestyje ir „Visokių daiktų krautuvėlė“ Užupyje. Vieno atviruko kaina siekia simbolinius 2 litus. Atvirlaiškių tiražas – juokingai mažas, jų išleista vos 50 vnt.

Kaip ir daugelis „fluxus“ judėjimo šalininkų, M. Ivinskis teigia, kad retušuodamas nuotrauką, jis nežiūrėjo į tai, kaip į verslą ir negalvojo nei apie kiekį, nei apie pelną – čia svarbiausia buvo pati idėja. „Kaina buvo nustatyta tik dėl to, kad atsipirktų leidybai skirtos išlaidos. Juk niekas mūsų nefinansuoja“, – sakė M. Ivinskis.

Pasiteiravus, kaip į šią idėją reagavo A. Zuokas, jis teigė, kad meras specialiai fotografuotis nesutiko, tačiau neprieštaravo, kad sena nuotrauka būtų paredaguota ir joje būtų įmontuotas jo veidas.

Jo teigimu, apskritai į „fluxus“ reiktų žiūrėti su humoru. „Tai – lyg pokštas, lyg žaidimas ir nereikėtų į tai žiūrėti pernelyg rimtai.  Visa tai yra padaryta po ženklu „Pofick“, – juokėsi idėjos iniciatorius ir užsiminė, kad jeigu jo idėjos sulauks susidomėjimo, tuomet pasvarstys ir apie didesnį tiražą.   Šiuo atveju „Pofick“ (tariasi – pofik. – Red.) – ne negražus transformuotas rusiškas keiksmažodis, o pogrindyje egzistuojanti organizacija, judėjimas, prekinis ženklas. Socialiniame tinkle „Facebook“ galima rasti specialiai šiam ženklui sukurtą paskyrą, kurioje aprašomos ir organizacijos susikūrimo aplinkybės.

Puslapio administratoriai teigia, kad mintis įkurti „Pofick“ kilo 2003 metais perskaičius Jono Meko knygą „Trys draugai“. Joje pasakojama apie tris bendraminčius – muzikantą J. Lennoną, japonų menininkę, jo žmoną Yoko Ono ir lietuvių kilmės avangardistą Jurgį Mačiūną. J. Mekas visuomet gyveno kurdamas – taip atsirado ir „fluxus“, lotyniškai reiškiantis „tekėjimą“. „Jei gali būti „fuxus“, tai kodėl negali būti „pofick“?“, – savęs klausė judėjimo šalininkai. Taip atsirado ženklas „Pofick“ ir jį lydinti mintis: „Dar nenusprendžiau, ką darysiu, bet svarbiausia jau yra. Yra pofick“.

„Fluxus“ visuomet siekė eksperimentuoti, provokuoti, apjungti įvairias meno technikas bei disciplinas. Ne išimtis ir šis darbas. „Panaudojau vieną žymiausių J. Lennono nuotraukų. Joje, pasipuošęs sportiniais marškinėliais, jis pozuoja Niujorko fone. Pagalvojau, kad tokiu pat būdu save pareklamuoti gali ir Vilnius, ir jo meras A. Zuokas. Truputį pakoregavau. Išėjo kas išėjo“, – linksmai pasakojo M. Ivinskas.

Pasak jo, šis atvirukas turėtų atkreipti tiek „The Beatles“, tiek A. Zuoko gerbėjų dėmesį. Jis taip pat galėtų būti šmaikštus suvenyras siunčiat sveikinimą draugams už Atlanto. „Kodėl Lietuva savęs negali pateikti tokiu būdu?“, – retoriškai klausė idėjos autorius.

Savo draugo J. Lennono garbei tokią pačią nuotrauką jau yra padaręs JAV puikiai žinomas menininkas, „fluxus“ judėjimo tėvu dažnai vadinamas J. Mačiūnas.

Ne paslaptis, kad A. Zuokas taip pat palaiko „fluxus“ idėjas – jo dėka sostinėje įsikūrė kultūros ir meno erdvė „Fluxus Ministerija“, vėliau – aktyvaus laisvalaikio centras „Kablys“, mieste buvo surengtas ne vienas performansas. Todėl M. Ivinskas nusprendė, kad dažnai drąsias, šmaikščias ir novatoriškas iniciatyvas palaikantis sostinės vadovas puikiai tiks įkūnyti charizmatiškąjį J. Lennoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.