Vilniečio taksisto smuikai – pasaulio koncertų salėse

Sauliaus Urbiečio pagamintais smuikais griežiantys Varšuvos nacionalinės filharmonijos muzikantai giria puikiai skambančius meistro instrumentus, bet Lietuvoje jo apgautos moterys rauna sau plaukus nuo galvos ir per teismus bando susigrąžinti išviliotus pinigus.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 26, 2013, 1:47 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:21 AM

Save auka vadinantis vyriškis iš apkartino  ne vienos juo patikėjusios moters gyvenimą. Siūlė meilę trise Vilniaus policijos 6-sis policijos komisariatas šiuo metu atlieka du ikiteisminius tyrimus, kuriuose figūruoja S. Urbiečio pavardė. Vieną jų parašė pats smuikų meistras -taksistas, kaltindamas buvusį buto šeimininką Ernestą Matonį savivaldžiavimu ir vagyste. Praėjusių metų pabaigoje į tą patį komisariatą kreipėsi vilnietė Lina Paulauskaitė, pareikšdama, jog S. Urbietis skolingas jai 9 tūkst. Lt ir net neketina atiduoti, nors yra pasirašęs skolos raštelius. Paulauskaitė yra naujausia, bet anaiptol ne paskutinė širdžių ėdiko auka. Šiaulietė Irena Suslavičienė prarado 76 tūkst. litų – S. Urbietis esą įkalbėjo ją už tokią sumą paimti jam paskolą. Pinigus jis panaudojo padengti kitai, iš banko paimtai paskolai. Kai gyvenimo draugė pradėjo jį spausti, kad grąžintų skolą, S. Urbietis iš pasakų princo staiga tapo pabaisa, pradėjo su ja elgtis šiurkščiai. „Jis kartą pasiūlė pasimylėti trise, su manimi ir mano dukra. Manau, kad jis tyčia erzino, kad galėtų manimi atsikratyti“, – piktinosi I. Suslavičienė. 2009 m. Šiaulių apygardos teismas priteisė S. Urbiečiui I. Suslavičienės 76 tūkst. Lt skolos ieškinį, bet moteris vis mažiau turi vilties juos susigrąžinti. Iš Šiaulių vyriškis išsikėlė, apie 2010-sius atsirado Vilniuje, naujame vaidmenyje – kaip nelaimingai susidėjusių aplinkybių nuskriaustas meistras, vienišas tėvas, priverstas dirbti taksistu. Žlugo verslas, iširo šeima S. Urbietis – vienas iš nedaugelio įgudusių smuikų meistrų Lietuvoje. Jis baigė Deniso Jarovojaus smuikų meistrystės studiją Maskvoje, grįžęs į Lietuvą gamino ir taisė smuikus Gintaro Rinkevičiaus simfoniniame orkestre. Lietuvio smuikai keliavo į Austriją, Olandiją, Ispaniją. Vienu metu meistras dirbo net Varšuvos nacionalinėje filharmonijoje. Gerą darbą ir solidų užmokestį jis teigė palikęs, nes norėjęs šeimą sukurti Lietuvoje, lenkės jo nežavėjo. Bet pastarieji keleri metai smuikininkams buvo nedėkingi – Lietuvoje sumažėjo muzikuojančių studentų ir jų tėvų, galinčių įpirkti brangų instrumentą. Lietuvoje geras smuikas kainuoja 10-12 tūkst. Lt. Vakaruose – suma panaši, tik eurais. Dėl nesėkmingo verslo S. Urbietis linkęs kaltinti ir savo nerangumą. „Esu geras meistras, bet prastas vadybininkas“, – prisipažino vilnietis. Su žmona Ženeta jis išsiskyrė 2007 m., teismas vieno sūnaus globą skyrė jam, kito – žmonai. S. Urbietis prisipažino turintis dar dvi dukras nuo skirtingų moterų, nors jo apgauta I. Suslavičienė tikino išsiaiškinusi, jog S. Urbietis turi 5 vaikus.

Jos duomenimis, apgautų, pinigų ir vertingų daiktų netekusių moterų yra ne tik Šiauliuose ir Vilniuje, bet ir Alytaus, Širvintų rajonuose. „Ne visos drįsta kreiptis į teisėsaugą, joms gėda“, – tvirtino labiausiai finansiškai nukentėjusi nuo S. Urbiečio moteris. Pakeitė durų spyną Gali būti, kad painūs santykiai su dailiąja lytimi, alimentai vaikams ir įklampino smuikų meistrą į skolas, kurias padengti jis bando, pasinaudodamas patikliomis moterimis. Didieji vargai S. Urbiečiui prasidėjo praėjusių metų vasarą. Liepos 21 dieną buto sostinės Įsruties gatvėje savininkas Ernestas Matonis jam netikėtai paskambino ir pasakė, kad pakeista durų spyna. „Aš tuo metu buvau darbe, sūnus žaidė lauke. Nebeišmaniau, ką daryti. Likome be pastogės, tik su drabužiais, kuriuos tuo metu vilkėjome. Į mano skambučius E. Matonis daugiau neatsakė. Jis tik parašė, kad jei sumokėsiu 2,5 tūkst. Lt, į butą įleis“, – pasakojo S. Urbietis. Vyriškis dievagojosi, kad už nuomą mokėjo tvarkingai, įsiskolinęs šeimininkui nebuvo. Vis tik, „Lietuvos ryto“ žiniomis, buto savininkas neteko kantrybės sulaukti nuomos mokesčio iš nuomininko ir ėmėsi kraštutinių priemonių. Vilnietis teigė su mažamečiu sūnumi automobilyje praleidęs dvi naktis, kol rado vietą laikinai prisiglausti. Jis taip pat tvirtino, kad užrakintame bute liko 4 smuikai, vienas jų – garsaus smuikininko Jurgio Dvariono. Taip pat liko svarbūs dokumentai: sūnaus pasas, jo mokėjimo kortelė su užrašytu PIN kodu ir teismo nutartis, pagal kurią mažamečio globa skiriama tėvui. Vilniaus apylinkės prokuratūra ir policija tiria S. Urbiečio skundą dėl savavaldžiavimo ir vagystės, bet nieko doro iki šiol nepaaiškėjo. Prokuratūra portalo lrytas.lt žurnalistui atsakė įprasta biurokratine formule: ikiteisminio tyrimo medžiaga neviešinama, o civilinių E. Matonio ir S. Urbiečio santykių policija nesiaiškina. Giminystės ryšiai ar sutapimas? Smuikų meistrui kilo įtarimų, kad jam gyvenimą apkartinęs E. Matonis galimai giminystės ryšiais susijęs su policijos kriminalinio biuro viršininku Algirdu Matoniu. „Byla beveik nejuda iš vietos, o aš nežinau, kur mano didelius pinigus kainuojantys smuikai, dokumentai“, – guodėsi S. Urbietis. Tiesa, jo pateiktoje versijoje yra nemažai miglotų epizodų. Išmestas iš buto jis kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės 2-ąjį teismą. Jo ieškinys patenkintas, teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir įpareigojo E. Matonį netrukdyti S. Urbiečiui ir jo sūnui patekti į butą. Kartu su antstoliu ir šaltkalviu įėjęs į butą S. Urbietis teigė pakraupęs – jis esą išvydo po kambarius išmėtytus savo daiktus. Į klausimą, kodėl nesusirinko būtiniausių savo daiktų – brangių smuikų, dokumentų, S. Urbietis atsakė:

„Norėjau, kad apžiūroje dalyvautų pareigūnai, kad būtų užfiksuotas galimas vagystės faktas, bet policija atsisakė tai daryti.“ Savininkas kalbėti atsisakė E. Matonis atsisakė paaiškinti, kodėl staiga pakeitė buto spyną ir nuomininką su mažamečiu sūnumi paliko už durų, kas atsitiko jų daiktams. „Klauskite policijos, prokuratūros, Vaiko teisių apsaugos tarnybos“, – sakė su žiniasklaida griežtai nebendraujantis buto nuomotojas. Minėdamas faktą, kad bute dingo jam sūnaus globą priskyrusio teismo nutartis, S. Urbietis būgštavo, kad čia rankas galėjo prikišti ir buvusi jo žmona, neva norinti iš jo atimti vaiką. Kita medalio pusė Vis tik aiškėja, jog nagingas meistras nėra tik nesėkmingai susiklosčiusių aplinkybių ir piktavalių jį supusių žmonių auka. Jis anaiptol ne šventasis. „Jis yra tipiškas alfonsas, suvedžioja moteris, jomis pasinaudoja“, – pasipiktinusi kalbėjo buvusi S. Urbiečio draugė I. Suslavičienė. Po konflikto su E. Matoniu, netekęs būsto, S. Urbietis kurį laiką gyveno su moterimi Širvintose. Ji taip pat negalėjo gero žodžio pasakyti apie sugyventinį. „Iš pradžių jis buvo nors prie širdies dėk. Bet greitai išlindo ydos – Saulius beveik kiekvieną dieną išgerdavo, būdavo piktas. Turėjau išlaikyti jį ir jo sūnų, pinigų ne tik neduodavo, bet liko man skolingas 800 litų. Man grasino, iškrausčiau jį padedama policijos“, – kalbėjo širvintiškė. Rado apšnerkštą butą Moteris teigė labai abejojanti, ar iš tiesų S. Urbietis turėjo 4 smuikus, padėdama išsikraustyti iš buto Vilniuje ji matė tik vieną varganą smuikelį. Ji sakė tikinti šeimininku E. Matoniu, kuris spyną pakeitė netekęs kantrybės dėl nuomininko nevalyvumo ir skolos už butą. „Jis man pasakojo, kad butą Saulius pavertė kiaulide, jo neįleisdavo. Tikiu, nes pati įsitikinau, koks yra S. Urbietis. Jis manęs prašė melagingai liudyti, esą tarp jo daiktų E. Matonio bute mačiau vertingų, brangių daiktų. Bet ten buvo tik šlamštas. Ir J. Dvariono smuiką jis pats matyt kažkur nukišo ar pardavė, nes neatisliepdavo į muzikanto skambučius“, - tvirtino smuikų meistru nusivylusi moteris. Apšnerkštą butą, dar iki konflikto su E. Matoniu, matė ir L. Paulauskaitė. Ji tikino iki šiol iš apmaudo graužianti nagus, kad pasidavė S. Urbiečio vilionėms. „Mes susipažinome internetu. Jis man atrodė toks romantiškas, nuskriaustas gyvenimo. Ypač sugraudino faktas, kad vienas augina sūnų.

"Aš S. Urbiečiui nuolat skolindavau pinigų, paimdama skolos raštelius. Jo sūnui nupirkau kompiuterį. Kai supratau esanti mulkinama, jis ėmė slapstytis nuo manęs, užsirakindavo, neatsakydavo į skambučius. Supratau, kad tokia yra S. Urbiečio taktika, toks jo gyvenimo būdas“, – piktai kalbėjo 9 tūkst. litų ant jausmų aukuro paklojusi moteris. Smuikų meistras tvirtina, jog gausūs moterų skundai, kuriuos galima rasti ir internete – šmeižtas. S. Urbietis tačiau pripažįsta turėjęs ne vieną santuoką ir ne vieną skandalingai pasibaigusią meilės istoriją. Šių istorijų sumegztus siūlų galus turėtų išrišti Vilniaus policijos tyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.