A. Mamontovo daryta nuotrauka pelnė tarptautinį pripažinimą

Prie Andriaus Mamontovo (45 m.) gyvenimo aprašymo interneto „Vikipedijos” enciklopedijoje atsirado įrašas „fotografas”. „Aš savęs taip nevadinu”, – šypsosi dainininkas, bet neneigia, kad fotografija jam tapo liga, kurią sunku išsigydyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas”)

Feb 11, 2013, 9:06 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:04 AM

Gruodžio mėnesį tarptautinės fotografijai skirtos interneto svetainės lomography.com lankytojai už juostiniu fotoaparatu darytas nuotraukas A. Mamontovą išrinko savaitės naujoku.

Šią savaitę Andrius sužinojo, kad jo nuotrauka pasauliniame konkurse „Sony World Photography Awards” pateko tarp 50-ies geriausių – kategorijoje, kurioje varžėsi architektūros temai skirtos nuotraukos.

„Taip, tai mano aistra. Dabar, kai su jumis kalbuosi, krepšyje turiu du fotoaparatus ir abiem šiandien jau fotografavau. Fotografija man – savotiška meditacijos forma. Kai turiu kišenėje fotoaparatą, kitaip žiūriu į aplinką”, – prisipažino A. Mamontovas.

„Sony World Photography Awards” keletą savo nuotraukų pateikęs Andrius nesitikėjo jokio įvertinimo. Tačiau dabar aišku, kad jo nuotrauka tikriausiai bus išspausdinta konkurso kataloge, o galbūt ir pristatyta parodoje Londone.

„Tai kasmetis konkursas. Dalyvavau ne dėl prizų ar pripažinimo. Bet kad mano nuotrauka pateko tarp 50 geriausių, kai buvo pateikta gal 50 tūkstančių fotografijų, paglosto savimeilę. Juolab kad aš – vienintelis lietuvis tame 50-uke”, – sakė dainininkas.

Konkurso komisijos dėmesį pelnė nespalvota fotografija, kurią Andrius padarė pernai spalį per gastroles Airijoje.

Dubline dainininkas turėjo keletą laisvų dienų. Vaikštinėdamas po miestą nusprendė nufotografuoti vadinamąjį Spyglį – didžiulę smailę, kuri stiebiasi į dangų.

„Rakursas, kuriuo fotografavau, man pasirodė įdomus, išėjo keista geometrinė figūra, trikampis. Kai kuriuos tai sudomino”, – džiaugėsi Andrius.

Andriaus grupės nariai kartais nepiktai pašiepia jo įprotį gastrolių metu „fotografuoti viską, ką mato, o su savimi tampytis šviesos matuoklį”. Net išėjęs į miestą su reikalais Andrius grįžta su keliomis nuotraukomis.

„Fotografija mane domina nuo vaikystės. Ji ne tik padeda fiksuoti akimirkas, bet ir lavinti estetinį suvokimą, mokytis žvelgti į daiktus kitomis akimis. Kartais daiktas tiesiog guli ant stalo, bet žiūrint pro objektyvą įgyja kitą reikšmę”, – sakė Andrius.

Dainininkas kartais pasvarsto, kad fotografijos jis mokėsi ilgiau nei muzikos. Mokykloje būsimoji roko žvaigždė lankė fotografijos būrelį.

Į Vilniaus universitetą įstojęs studijuoti žurnalistikos Andrius pasirinko fotografijos specialybę.

Šiandien jis fotografuoja penkiais juostiniais, vienu skaitmeniniu fotoaparatu ir išmaniuoju telefonu, kuriuo sugeba sukurti įdomių darbų.

Pernai Kaune fotografijos festivalio metu buvo pristatyta Andriaus išmaniuoju telefonu darytų nuotraukų paroda.

„Itin džiaugiausi tuo, kad mano nuotraukos kabėjo greta žinomo japonų tinklaraštininko, kurio darbus stebiu”, – pasakojo atlikėjas.

Kai užpernai Japoniją sukrėtė žemės drebėjimas, Andrius viešėjo toje šalyje. Grįžęs jis surengė nuotraukų parodą, kurios eksponatus buvo galima įsigyti. Visi gauti pinigai buvo skirti labdarai.

Pinigų, kuriuos išleidžia savo pomėgiui, Andrius nelinkęs skaičiuoti. Anot jo, yra dalykų, iš kurių neišaugama.

Andriaus svajonių fotoaparatas – „Leica Monochrome”. Tačiau polėkis irgi turi ribas.

„Tai pirmasis pasaulyje skaitmeninis fotoaparatas, skirtas tik nespalvotai fotografijai. Jei fotoaparatai būtų automobiliai, šis būtų „Porsche”.

Vieną šio gamintojo fotoaparatą turiu. Teko iš naujo mokytis žiūrėti į šviesą, kompoziciją, nes šiuo aparatu galima išgauti aukštos kokybės vaizdą.

Bet „Leica Monochrome” kainuoja pasakiškus pinigus. Keliolika tūkstančių, ir ne litų”, – nusijuokė Andrius.

Fotografijos prekių ir muzikos instrumentų parduotuvės – vietos, kuriose Andrius gali praleisti valandas vien tyrinėdamas prekių asortimentą ir tyliai svajodamas jų įsigyti.

„Jei galiu sau leisti, nusiperku. Bandau nuo to gydytis, bet kartais nepavyksta. Tai vyrų liga – pirkti žaislus, kurių nori.

Čia kaip su mergaitėmis – vaikystėje jos mėgsta rengti lėles, o užaugusios jomis tampa pačios arba rengia savo vaikus. Moteris traukia rūbų parduotuvės, vyrus – žaislų”, – dėstė Andrius.

Tūkstančiuose jo nuotraukų – peizažai, portretai, panoraminiai vaizdai, architektūros detalės, fotomontažai: „Mėgstu impresionizmo nuotaiką, kai nė nežinai, kas ten gražu, bet kone pasąmoningai pasuki fotoaparatą ir nuspaudi mygtuką.”

Ar jis galėtų, pavyzdžiui, fotografuoti aktus arba žurnalų viršeliams?

„Aktai – išskirtinis žanras, Lietuvoje jį ištobulino Rimantas Dichavičius. Niekada nebandžiau, todėl nežinau, gal pavyktų, gal ne.

Žurnalų viršeliai – specialus žanras, čia reikia studijos, apšvietimo, pasirengimo, tikrai ne kiekvienas gali tai daryti. Bet fotosesijoje įamžinti kokią grupę ar atlikėją būtų įdomu.

Kanadiečių dainininkas Bryanas Adamsas sėkmingai derina muzikanto ir fotografo karjerą. Jo nuotraukos eksponuojamos parodose, leidžiamos šių fotografijų knygos.

„Žinau, kad B.Adamsas tai daro. Bet į fotografavimą žiūriu tik kaip į pomėgį”, – sakė Andrius.

Spalį jo gerbėjų laukia koncertai – keturiuose šalies miestuose A.Mamontovas surengs savo karjeros 30-mečiui skirtus pasirodymus, kuriuose dalyvaus daugelis per visus šiuos metus su juo grojusių muzikantų. Tarp jų – ir buvę grupės „Foje” nariai.

Repeticijose Andrius ketina pasidarbuoti ne tik su muzikos instrumentais: „Žinoma, fotografuosiu. Ketinu ir filmuoti.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.