Į bendraminčių klubą gali suvienyti ir barzda

Šie vyrai kartu žaidžia krepšinį, pokerį, gainioja futbolo kamuolį, bare geria alų. Jie sulaukia kvietimų filmuotis reklamoms, papuošti kalendorių ir netgi daugiau moterų dėmesio. Į bendraminčių klubą juos suvedė noras puoselėti barzdą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ("Lietuvos rytas")

2013-03-09 15:25, atnaujinta 2018-03-10 07:11

Auginti barzdą gali būti daugybė priežasčių. Kai kurie vyrai ją puoselėja netgi dėl to, kad taptų Barzdų klubo nariais. Šio klubo sąraše – jau 200 barzdylų.

Klubui norėtų priklausyti ir daugiau vyrų, nors jie neaugina barzdos. Todėl socialiniame tinkle „Facebook” šio klubo draugais tapo apie 2 tūkstančius žmonių, prijaučiančių barzdočiams.

Stojant į Barzdų klubą nebūtina matuoti barzdos ilgio, demonstruoti įmantraus kirpimo stiliaus, pakanka turėti nors menką barzdelę.

„Nebalsuojame, ką priimti, o ko – ne, nes pagrindinis kriterijus – tiktai barzda.

Buvęs Kubos diktatorius Fidelis Castro, „ubagų” karaliumi vadinamas skandalingas Kauno politikas Vytautas Šustauskas ar stilistas Mantas Petruškevičius, nesvarbu, kaip juos vertintų kiti barzdočiai, galėtų tapti Barzdų klubo nariais”, – tikino vienas šio klubo aktyvistų Aivaras Ventis.

Viešųjų ryšių specialistas A.Ventis (26 m.), kurio veidą puošia vešli barzda, su barzdočiais randa daug bendrų pokalbio temų.

Auginti barzdą – tas pat, kas turėti šunį. Barzdų klubo nariai, kaip ir šunų augintojai, dalijasi savo rūpesčiais ir džiaugsmais.

Juk susitikę du keturkojų šeimininkai dažnai pasakoja, kokį ėdalą perka, kokiomis šukomis šukuoja kailį, kur vedžioja augintinį.

O barzdylos pasipasakoja, kur įsigijo gero vaško barzdai sutepti, kokiame salone dailina savo puošmeną, kokį balzamą naudoja plaudami barzdą.

„Tačiau mūsų pokalbiai nėra mergaitiški – nuolat nekalbame apie grožio receptus”, – tikino A.Ventis.

Lietuviškų filmų, renginių, reklamos prodiuseris Dmitrijus Radinas (27 m.) iš Barzdų klubo aktyvių narių išsiskiria kone ilgiausia ir vešliausia barzda.

Tačiau ši puošmena prieš kurį laiką sentikį D.Radiną buvo supriešinusi su gimine, kurioje nėra barzdočių.

„Skuskis tą barzdą, tu juk ne popas”, – vilniečiui replikavo jo močiutė. Bet vyras nepaklausė, todėl primygtinis reikalavimas atsisakyti puošmenos netrukus atslūgo.

D.Radinui svarbiausia, kad jo įvaizdis patinka sužadėtinei aktorei Aušrai Štukytei. Mylimoji kartais net pakerpa vyrui barzdą, nes Dmitrijui pačiam sudėtinga pasigražinti.

D.Radinui barzda prilygsta aksesuarui, nesusijusiam nei su religiniais, nei su politiniais įsitikinimais: „Juk tai pramoga. Ilgi plaukai arba barzda tampa išskirtiniu bruožu.”

Pustrečių metų barzdą auginančiam prodiuseriui vis dar įdomu ją puoselėti, nes per tą laiką jis surado įvairių jos kirpimo būdų ir juos išbandė.

Prodiuseris įsitikino, kad barzda jo nesendina: „Anksčiau ji buvo amžiaus rodiklis, dabar išvaizda dažnai yra apgaulinga.”

Į Barzdų klubą įstojęs D.Radinas tik paįvairino savo kasdienybę: „Tai erdvė netikėtiems susitikimams. Džiaugiuosi, kad nesu vienas, pamišęs dėl barzdos.”

Vyriškų drabužių kūrėjui vilniečiui Giedriui Paulauskui (34 m.) įkvėpimo auginti barzdą įpūtė mados vėjai.

Prieš dvejus metus ant mados podiumo pastebimai padaugėjo barzdotų modelių, pristačiusių garsiausių Europos dizainerių kūrinius.

Tad lietuvis dizaineris stengėsi nebūti balta varna mados pasaulyje – pats užsiaugino barzdą, ir šis įvaizdis sukėlė audringas ovacijas jam išėjus nusilenkti ant „Mados infekcijos” podiumo pristačius kolekciją.

„Kūriau darbus, susijusius su revoliucinėmis idėjomis.

Pats tapau vyriškos mados revoliucionieriumi. Tas metas mane privertė pakeisti savo įvaizdį.

Nebijau pokyčių – vienu metu turėjau ilgesnę barzdą, dabar ji trumpesnė, tačiau ūsai – ilgesni, riesti. Visai tai – stiliaus ir gyvenimo žaidimas”, – prisipažino dizaineris.

G.Paulauskas įsitikinęs, kad būtent mados pasaulis pastūmėjo auginti barzdą ir su drabužių kūrimu nieko bendra neturinčius vyrus.

Šis virusas labai išplito – net tapo smagiu žaidimu, paskatinusiu barzdylas ieškoti, kaip pasinaudoti savo įvaizdžiu.

Todėl nenuostabu, kad barzdoti vyrai Valentino dieną pristatė kalendorių, papuoštą jų nuotraukomis.

Jie jau sulaukė pasiūlymo įsiamžinti ir ateinančioms Kalėdoms.

Judėjimui įsisiūbavus susikūrė savotiška sistema, padedanti barzdyloms ne tik įgyvendinti sumanymus, bet ir puikiai atrodyti.

Plaukų stilistas Valerijus Gigevičius (30 m.), taip pat auginantis barzdą, kirpėjo kėdėje sulaukia nemažai panašaus įvaizdžio puoselėtojų.

„Susidūręs su barzdočiais pastebėjau, kad jie – nuoširdūs, atviri žmonės. Todėl mane sudomino klubo veikla.

Taip susiklostė, kad klubo nariai paprašė mano paslaugų prieš vaizdo klipo filmavimą”, – pažintį su naujais klientais, auginančiais barzdą, prisiminė V.Gigevičius.

Vilniaus senamiestyje įsikūrusiame salone dirbantis plaukų stilistas klubo nariams padeda sukurti barzdos formą ją patrumpindamas arba stilingai iškarpydamas.

„Barzda gali pakeisti veido formą, paslėpti kai kuriuos trūkumus arba paryškinti dailius bruožus.

Dabar labai madinga auginti barzdą”, – tikindamas, kad reta kirpykla aptarnauja barzdylas, naujais klientais džiaugėsi V.Gigevičius.

Meniškų profesijų atstovai siekia atrodyti išskirtinai, todėl lengviausia pakeisti įvaizdį auginant barzdą.

„Nuo pat vaikystės žavėjo barzdočiai. Man atrodė, kad barzda – lyg kūno dalis. Suaugęs nei mados vaikiausi, nei kitų nuomonės paisiau, todėl būdamas devyniolikmetis pradėjau auginti barzdą”, – apie įgyvendintą troškimą pasakojo grupės „Saulės broliai” lyderis Saulius Petreikis (28 m.).

Daugeliu pučiamųjų instrumentų grojančio S.Petreikio šeimoje taip pat daugiau nėra barzdočių. Tačiau artimieji Sauliaus neatkalbinėjo nuo sprendimo susikurti netipišką įvaizdį.

„Kiekvienas žmogus jaučia, kokius drabužius jis nori vilkėti. Išvaizda – vidinio balso šauksmas.

Niekada nieko nekopijavau, bet augindamas barzdą jaučiuosi savimi – lygiai taip pat, kaip žiemą apsirengęs paltą”, – tikino S.Petreikis.

Prižiūrėti barzdą jam tapo tokiu pat įpročiu kaip valyti dantis ar karpyti nagus.

Vyras įsitikinęs, kad būti barzdotam paprasčiau negu kas rytą skustis.

Beveik dešimt metų barzdą auginantis muzikantas įprato pats kartą per savaitę šiek tiek padailinti barzdos formą. Jam niekuomet nekilo minties, kad barzda jį daro vyresnį nei yra iš tiesų: „Mano veidas atrodo angeliškas.”

Užsienyje meno istoriją studijuojanti S.Petreikio draugė Ugnė prieš tokį įvaizdį nėra nusistačiusi. Vyras mano, kad jeigu moteriai labai nepatiktų barzda, jos šalia ir nebūtų.

„Ne dėl barzdos moteris myli vyrą, o dėl to, kas slypi jo dvasioje.

Barzda – skonio reikalas, tačiau žmonės ne dėl išorės sueina į porą”, – įsitikinęs vilnietis muzikantas.

Ožio barzdele vadinama menka puošmena kompiuterinių žaidimų testuotojui Kęstučiui Baltaduoniui (28 m.) prišaukė sėkmę. Šiuo metu daug vešlesnę barzdą turintis vyras ne kartą patraukė fotografų ir reklamos užsakovų dėmesį.

Jaunas barzdyla tapo vienos telekomunikacijų bendrovės veidu, reklamuojančiu paslaugas.

K.Baltaduonis įsitikinęs, jog kaip modelis buvo pasirinktas dėl to, kad jo jaunatviška šukuosena ir barzda – stiliaus ir išminties derinys, galintis labiau patraukti jaunimą naudotis telekomunikacijų paslaugomis.

Reklaminės fotosesijos vilniečiui tėra laisvalaikio pramoga, o kasdien jam tenka žingsniuoti į darbą biure. Tačiau darbovietėje nėra reikalavimų laikytis oficialaus įvaizdžio.

„Koks žmogus ateina į darbą, toks ir priimamas. Jokių aprangos ar įvaizdžio kodų įmonėje netaikoma.

Svarbu išmanyti savo darbo sritį”, – tvirtino spalvingais drabužiais ir vešlia barzda darbe išsiskiriantis K.Baltaduonis.

Kaip rengtis ir kokio ilgio barzdą auginti, dėl to sau galvos nesuka vieno sostinės baro didžėjus Tomas Survila-Boo (38 m.).

Bohemiškam gyvenimo būdui prijaučiantis vyras nesureikšmina savo įvaizdžio: „Barzda netikėtai užaugo vieną vasarą Kuršių mariose plaukiojant burlente. Tingėjau skustis, be to, buvau pasinėręs į sportą.”

Barzdų klubo narys T.Survila-Boo patikino, jog daugelis vyrų į klubą pateko tik dėl to, kad jiems sparčiai auga barzda.

„Lietuvoje barzdos kulto nėra, tačiau susibūrus į klubą apie ją ir jos priežiūrą daug kalbama.

Vieniems ją lemta turėti, o kitiems – ne. Dėl to nei verta pernelyg džiūgauti, nei per daug liūdėti”, – patikino didžėjus.

200

Tiek barzdylų jau vienija bendraminčių įkurtas Barzdų klubas.

Barzdočių įvaizdis prarado svorį

Lietuvos dainius Maironis eilėraštyje „Milžinų kapai” apdainavo barzdotus vyrus pavaizduodamas juos kaip narsius karvedžius: „Kur lygūs laukai, snaudžia tamsūs miškai, lietuviai barzdočiai dūmoja; galanda kirvius, kalavijus aštrius ir juodbėrį žirgą balnoja.”

Šiais laikais barzdotų vyrų įvaizdis gerokai susilpnėjęs – barzdočiai dažniausiai pasitelkiami kaip modeliai įvairiai reklamai. Susidaro įspūdis, kad tik barzdas auginantys vyrai gali įtikinti naudotis kai kuriomis paslaugomis. Barzdoti vyrai pasirenkami ir festivalio „Mados infekcija” podiumui.

Barzdų klubui gali priklausyti tik barzdoti. Norint tapti klubo nariu tereikia atsiųsti nuotrauką, tuomet bus suteiktas prisijungimo prie interneto puslapio kodas.

Barzda – ne senolių, o gerokai jaunesnių vyrų puošmena. Tai įrodo ir Barzdų klubo narių amžius. Jis svyruoja nuo 20 iki 65 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.