Atlikėjas Stano apie benamių „Spindulio“ chorą: „Pinigų neduosiu, tačiau bendrauti nevengsiu“

„Vertingiausia ką įmanoma pasiimti iš gyvenimo, tai geras ir nuoširdus bendravimas su žmonėmis. Kiekvienas susitikimas įprasmina ateitį. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę bendrauti su žmonėmis, kurių likimai yra labai sudėtingi - niekada anksčiau to nebuvau patyręs. Benamių choro dėka aš supratau, koks likimas yra neprognozuojamas. Taip pat supratau, kad žmogus yra labai stiprus. Nes kiek tenka įveikti išbandymų, iškęsti skausmo, žmogus geba išlikti žmogumi“, - kalbėjo žinomas dainininkas ir benamių „Spindulio“ choro generolas Stanislavas Stanickis-Stano (31 m.)

Stano nė kiek neišgyvena, kad jo vadovaujamas choras "Spindulys" pasitraukė iš tolesnės kovos.<br>J.Stacevičius
Stano nė kiek neišgyvena, kad jo vadovaujamas choras "Spindulys" pasitraukė iš tolesnės kovos.<br>J.Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Apr 16, 2013, 12:52 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:16 AM

Praėjusį sekmadienį šis choras, sudainavęs garsiąją 2000-ųjų „Eurovizijos“ nugalėtojų dainos „Fly on the Wings of Love“ melodiją, atsisveikino su televizijos projektu „Chorų karai“.

Anksčiau už benamių chorą aktyviai balsavę ir į aukščiausias pozicijas jį kėlę, šį kartą televizijos žiūrovai buvo pasyvesni. O gal tiesiog kiti chorai savo puikiais pasirodymais ėmė pelnyti vis daugiau žiūrovų dėmesio.

Stano nė kiek neišgyvena, kad jo vadovaujamas choras pasitraukė iš tolesnės kovos.

„Šis kolektyvas į „Chorų karus“ atėjo vedamas teigiamų emocijų. Žiūrovai už šį chorą balsavo, nes turėjo atjautos, supratimo, siekė padėti.

Mes patys jautėmės suglumę, nes nežinojome, ką reikės daryti, jei ir toliau žiūrovai taip aktyviai balsuos, o mes pateksime į finalą, gal net būsime pirmi“, - kalbėjo Stano, kuris objektyviai vertino „Spindulio“ choro dalyvių muzikinius sugebėjimus.

„Tai, kad žmonės mus palaikė, rodė dėmesį, jau yra didelis laimėjimas. O jei būtume laimėję projektą, kiti chorai būtų labai nelaimingi, pikti“, - sakė Stano.

Benamių choro dalyviai šiek tiek nuliūdo iškritę iš projekto. Tačiau ne dėl atimtos galimybės tęsti kovą dėl pergalės, o dėl pasibaigusio dalyvavimo įdomiame projekte. Choristai suprato, kad varžosi nelygioje kovoje ir kad kitų chorų atstovai yra daug labiau patyrę.

Benamių „Spindulio“ choras projekte praleido daugiau nei tris mėnesius. Esminių pokyčių šių, sudėtingo likimo žmonių gyvenimuose neįvyko, tačiau visi patyrė daug teigiamų emocijų, kai kurie sulaukė dovanų, vertingų pasiūlymų.

Televizijos žiūrovai skambindavo choro generolui ir siūlėsi padovanoti benamiams įvairių buitinių prietaisų.

O viena odontologė vienai iš chorisčių pasiūlė nemokamai sutaisyti dantis.

„Bet aš dovanų nesureikšminčiau, svarbiausia yra tai, jog choristai suprato, kad kokie jie bebūtų, yra žmonės, kuriais galima pasitikėti, kurie gali kažko siekti“, - pasakojo Stano.

Nors choro generolas gražiai atsiliepė apie savo auklėtinius, tuo pačiu neslėpė, jog dėl jų paaukojo nemažai nervų ląstelių.

Nelengva suvaldyti žmones, kurie turi kitokį gyvenimo būdą, nei visuomenėje įprasta.

Į repeticijas neretai ateidavo tik pusė choristų, o kai kurie būdavo neblaivūs. Tekdavo nerimauti ar į laidos filmavimą susirinks pakankamas skaičius atlikėjų, solo partijų atlikėjai išmoks dainos žodžius.

Stano papasakojo istoriją apie vieną moterį. Televizija parengė reportažą apie tai, jog viena choristė prisigėrė ir neatėjo į filmavimą. Po to atsitikimo moteris dievagojosi, supratusi savo klaidą ir pažadėjo kitą sekmadienį dalyvauti tiesioginėje transliacijoje. Projekto rengėjai susuko gražų reportažą, kaip choristė gailisi savo nuopolio.

Bet prieš filmavimą visus buvo sukausčiusios dvejonės, kad moteris ir vėl gali pasigerti. Tačiau viskas baigėsi gerai, choristė reikiamu metu pasirodė studijoje ir dainavo kartu su savo likimo draugais.

„Visko per tuos tris mėnesius pasitaikė. Bet žmonės labai stengėsi laikytis drausmės, tad tie paklydimai yra smulkmenos.

Jeigu žmogui yra 50 metų ar daugiau ir jis gyvena asocialiai, tai jis per tris mėnesius nepasikeis. Jis gali stengtis su savimi dirbti, bet juodieji praeities demonai jį karts nuo karto trauks į liūną. Aš tai gerai suprantu ir nesitikėjau stebuklo“, - ramiai kalbėjo žinomas dainininkas.

Stano sakė, kad bendravimas su benamiais vyko kultūringai. Choristai savo generolo neatakavo prašymais paskolinti pinigų, nereikalavo paguodos, patarimo, dėmesio.

Stano su „Spindulio“ choru oficialiai dar neatsisveikino. Jis planuoja dalyviams surengti atsisveikinimo vakarėlį. Vaišes finansuos iš asmeninių lėšų, rėmėjų neieškos. Dar nesugalvojo kur surengs vakarėlį.

Ar prie vaišių stalo bus alkoholio?

„Svarstau ar galima vakarėlį surengti su alkoholiu. Bet gal pavaišinsiu šampanu“, - svarstė Stano.

Ar ateityje jis palaikys bendravimą su benamiais? Ar nesipiktins, jie šie sugalvos paskambinti vidury nakties?

„Viskas gerai, tegu skambina. Žinoma, viskas turi būti proto ribose. Pinigų aš nesiruošiu jiems duoti, tačiau bendravimo nevengsiu. Tie žmonės nėra asocialūs, tik namų neturi. Gal man pačiam reikės prašyti jų kažkokios pagalbos?“ - kalbėjo Stano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo