Londone gyvenanti laidos „Svečių ekspresas“ vedėja V. Anusaitė: „Apie grįžimą į Lietuvą negalvoju“

LRT televizijos laida „Svečių ekspresas“ į lietuvišką eterį grąžina Vilmą Anusaitę. Dvylika metų Londone gyvenanti ir dirbanti žurnalistė kartu su Vytaru Radzevičiumi kiekvieną šeštadienį lygins, kaip Lietuva atrodo užsieniečiams ir kokį įspūdį Europos šalys palieka lietuviams.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2013-04-23 17:38, atnaujinta 2018-03-07 20:28

Vytaras Lietuvoje ganys į mūsų šalį užsukusius užsieniečius, o Vilma keliaus po Europos Sąjungos šalis ir bandys jas lyginti su Lietuva.

Pagal tokią formulę kuriama laida 35-erių V. Anusaitei — iššūkis, mat su įvairiomis britų TV kompanijomis daugiau nei dešimtmetį dirbanti moteris prieš kameras vėl prabils gimtąja kalba.

„Mėgstu keliauti, todėl kvietimą priėmiau su džiaugsmu. Bet seniai nesirodžiau TV ekrane, esu pripratusi slėptis operatoriui už nugaros. Su kirčiavimu nelengva, lietuviškai gražiai šneka tik kalbininkai, anglų kalboje kitokios sakinių konstrukcijos, net miestų ir šalių pavadinimai kartais kitaip kirčiuojami.

Bet, duok Dieve, viskas bus normaliai. Save paspausti kartais naudinga“, — juokėsi televizijos NBC vyriausiąja tarptautinių žinių redaktore Londone dirbanti Vilma.

Turime kuo didžiuotis

Pirmoje laidoje V. Radzevičius po Vilnių vedžioja italą Ricardo ir supažindina su Erica ir Jurgiu Didžiuliais, o Vilma Taline susipažįsta su dviem šios šalies atlikėjais, taip pat dalyvavusiais „Eurovizijos“ konkurse.

„Bandysime palyginti tam tikrus aspektus Lietuvoje ir kitose šalyse. Pavyzdžiui, siužetai apie turizmą, susijusį su sovietiniu palikimu, filmuoti Berlyne ir Lietuvoje.

Arba maistas. Lietuvišką sunkiai sektųsi lyginti su itališku, todėl dėl šio reportažo keliavau į Škotiją — šios šalies gyventojai, kaip ir lietuviai, mėgsta sočius patiekalus“, — pasakojo Vilma.

Žurnalistė tikisi, kad laida padės patiems lietuviams palankesniu žvilgsniu įvertinti savo šalį. Vilma yra lietuvių kalba išleidusi gidą apie Londoną, tačiau sako, kad per 12 emigracijos metų jau spėjo susidaryti įspūdį, kokiomis akimis Lietuvą pamato į ją užsukę užsieniečiai.

Vilmos nuomone, Lietuva tikrai turi kuo didžiuotis, tačiau mes turėtume suvokti, kad mūsų didmiesčiai niekada neprilygs Paryžiui ar Londonui.

„Užsieniečiams reikia rodyti ežerus, upes, plaukimą baidarėmis, kaimo turizmą, žvejojimą, lietuvišką teatrą. Siūlyti poilsį mažesniuose miesteliuose.

Vienas mano kolega iš NBC neseniai buvo Lietuvoje ir susižavėjęs pasakojo, kad ne tik pažiūrėjo operą, bet ir susirado Vievyje esantį Kelių muziejų, jam tai buvo labai įdomu. Arba Grūto parkas — visi, kas apie jį išgirsta, iškart užsimano apsilankyti.

Esame jauki, maža šalis. Užsieniečiams pas mus įdomūs tokie dalykai, nuo kurių lietuviai susiraukę žiūri. Kad ir paprastas lietuviško alaus gėrimas ar pasivažinėjimas troleibusu“, — svarstė Vilma.

Filmavo vaiduoklių pilyje

Kartą ji dešimčiai mėnesių atsisveikino su darboviete ir iškeliavo pasiblaškyti po pasaulį. Aplankė daug egzotiškų šalių, bet, likimo ironija, tik su „Svečių ekspresu“ neseniai paviešėjo Jūrmaloje ir Taline.

Šešiolikos laipsnių šaltyje filmuoti gal ir nebuvo smagu, bet Vilma vis tiek prisirinko gerų įspūdžių — prie Jūrmalos aplankė slidinėjimo trasą, o Estijoje susižavėjo miestiečiais, kurie tokiu oru nekompleksuoja ir į gatvę eina vilkėdami slidininko kostiumą.

Filmuojant Škotijoje Vilma apsistojo 850 metų senumo pilyje, kurioje, įspėjo šeimininkai, vaidenasi.

„Man regis, girdėjau kosėjančius vaiduoklius, nors gal tai tik mano fantazijos vaisius. Bet kuriuo atveju įdomių istorijų susirinkome nemažai“, — šypsojosi Vilma.

Svarbesniu laidoje ji vadina Vytaro vaidmenį, tačiau džiaugėsi, kad turi progą paįvairinti projektą vaizdais iš užsienio.

„Kelionės — mano aistra. Nenustygstu vietoje. Ar neketinu rašyti knygų apie keliones? Manau, tam reikėtų šalyje pabūti ilgiau nei kelias dienas ar net savaites. Kitaip jautiesi kaip turistas, nors ir tai nėra blogai.

Kiekviename miestų, kuriuos aplankiau su „Svečių ekspresu“, mielai pabūčiau bent mėnesį, bet tai nerealios svajonės“, — kalbėjo V. Anusaitė.

Grįžti į gimtinę neketina

Ar naujas TV projektas nepažadins noro į gimtąją šalį, kurią kadaise Vilma paliko dėl studijų užsienyje, grįžti visam laikui? Neseniai kraustytis atgal į Lietuvą apsisprendė Vilmos bičiulė žurnalistė ir kulinarė Beata Nicholson.

„Tėvai tikrai labai nori, kad grįžčiau, bet aš pamilau Londoną, man gerai šiame mieste.

Kita vertus, mano darbo specializacija tokia, kad sunku surasti veiklos Lietuvoje. Rengiu tarptautinių žinių programas, štai ir dabar po pokalbio lėksiu pasirūpinti Saudo Arabijos vizomis savo žurnalistams, nes jau pasklido kalbos, kad maratono Bostone sprogdintojai gali būti susiję su šia šalimi.

Lietuva — maža, originalių reportažų iš užsienio čia nedaug rengiama. Nežinau, kur galėčiau panaudoti savo įgūdžius. Beatai lengviau — ji ir išvykusi į Londoną visada dirbo su Lietuvos kompanijomis. Aš apie grįžimą negalvoju“, — pripažino Vilma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.