Talentingas pensininkas pinigus išleido kilniam tikslui

„Likau basas – išleidau visas santaupas“, - kaip bebūtų keista, bet telšiškis Alfredas Jonušas tai ištaria su įkvėpimu ir džiugesiu, kuris apima atlikus didingą darbą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rytė Kaika

Apr 29, 2013, 9:18 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:09 PM

Energija trykštantis 72-ejų juvelyras, tautodailininkas, kraštotyrininkas Alfredas Jonušas sukūrė masyvų pilių kompleksą iš gintaro. Kūrinys yra beveik pusmetrio ilgio ir panašaus pločio. Jame panaudotas 800 gramų gintaro gabalas, kuris kainuoja apie 13 tūkstančių litų. Vien jo neužteko – gintaro kūrėjas dar turėjo nusipirkti papildomai.

Alfredas Jonušas visą gyvenimą jautė silpnybę pilims – turi jų miniatiūrų pristatęs savo sode, kuris yra tarsi mažytis Rytų Azijos atspindys.

Gintarinį pilių kompleksą Alfredą kurti įkvėpė legenda apie Jūratę ir Kastytį. Be to, vasarą bus minimas žemaičių krikšto 600 jubiliejus. Štai šiam įvykiui menininkas ir dedikuoja savo kūrinį. Prie jo dirbdamas šiltai galvojo apie savo draugus iš Vokietijos, keliones po šią šalį ir matytas pilis – tai labai įkvėpė.

Nuo gegužės 15 dienos kūrinį bus galima išvysti Kretingos muziejuje. Dėl galimybės eksponuoti gintaro pilis telšiškį kalbino ir Nacionalinio dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

„Dar puoselėju mintį, kad galbūt kas nors mano sumanymą nupirks“, - neslėpė Alfredas.

Norinčių yra, tik štai ne visi pinigų turi. Visgi vieno Vokietijos gintaro muziejaus atstovai domisi labai rimtai, ketina dėl pirkinio atvykti rudenį.

Geros nuotaikos nestokojantis vyras yra sukūręs ir ne tokių kilnius tikslus simbolizuojančių kūrinių. Iš gintaro jis „pasiuvo“ ir liemenėlių, kelnaičių, pagamino aukštakulnius. Štai kelios merginos, susidomėjusios lietuvio kūryba, šiomis grožybėmis buvo pasidabinusios per garsųjį Rio de Žaneiro karnavalą Brazilijoje.

„Jos nežingsniavo pagrindinėse eisenose, kur rungiasi sambos mokyklos, bet sakė mano puošmenos labai pravertė per vadinamąjį tikrąjį karnalą, kurio metu į eiseną jungiasi kas tik netingi“, - perpasakojo įspūdžius lietuvis.

Diplomuotas juvelyras ir Telšiuose žinomas menininkas prieš kone dešimtmetį įkūrė Žemaitiškąją japonišką-kinišką sodybą, kuri gausiai lankoma ne tik lietuvių, bet ir užsienio svečių.

Jam nepatinka, kad šįmet vėluoja pavasaris – jis vėl turi naujų sumanymų ir idėjų savo sodui.

Ką šis entuziastas galėtų patarti žmonėms, besiskundžiantiems prasta nuotaika?

„Reikia mest gert ir nuotaika pati sugrįš, gyvenimas nebus toks pilkas“, - atvirai rėžė vyras.

Jis žino, ką sako. Žalingo įpročio atsisakė prieš 22 metus ir yra laimingas, nes anksčiau labai mėgęs „baliavoti“. Na, o tiems, kurie negeria – kaip smagiai kasdien nusiteikti?

„Mėgstamas darbas gelbsti nuo bėdų. Žmogus pavargsta, problemos savaime nutolsta. Tikrai – darbas yra viskas. Man diena sunki, kai negaliu ko nors nuveikti. Kartais juk turiu ir su žmona, pavyzdžiui, po Palangą ramiai pasivaikščioti“, - smagiai kalbėjo vyras.

A.Jonušas – diplomuotas juvelyras, Lietuvos tautodailinikų ir tautodailės kūrėjų asociacijos narys, aktyvus respublikinių ir tarptautinių parodų dalyvis, surengęs virš 17 autorinių kūrybos parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Jo darbai buvo eksponuoti JAV, Latvijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Bangladeše, Vokietijoje. Menininko darbai padovanoti Romos Popiežiui Jonui Pauliui II, Prezidentui Algirdui Brazauskui, Graikijos premjero žmonai. Virš 50 autoriaus sukurtų juvelyrikos dirbinių įsigijo Lietuvos Gintaro muziejus.

Juvelyras 1998 metais dalyvavo Vašingtone vykusiame „Smithsonian“ festivalyje, kur jo sukurti Baltųjų rūmų bei Kongreso (Kapitolijaus) gintaro bareljefai buvo perduoti saugoti į Baltuosius rūmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.