„Žvaigždžių dieta“: L. Lapkauskaitė laikydamasi drastiškos dietos svėrė 45 kg

Scenos senbuvė iš Marijampolės, kultinio vaikų popchoro „Olialia“ įkūrėja ir vadovė, vaikų popchorų festivalio „Laumės juosta“ autorė, grupių „Mokinukės“ ir „Studentės“ vadybininkė, prodiuserė. Tiek ir dar daugiau titulų galima priskirti Laimai Lapkauskaitei. Negalima ginčytis dėl fakto, kad ši moteris yra lietuviškos vaikų popscenos pradininkė ir iki šiol puikiai vaikus ugdo dainuoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Tumosa

May 6, 2013, 3:14 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:43 AM

Laima visą save atiduoda scenai ir jos užkulisinei veiklai. Griežta, bet teisinga – taip ją apibūdina ne tik jos auklėtiniai, bet ir ne vienas žymus atlikėjas, dirbęs kartu. Pati ji tikina, kad per darbus nelieka daug laiko skirti sau. Bet kalbant apie jos mitybą, tai griežtumas ir čia jai padeda.

„Specialių dietų niekada nesilaikiau, tiesiog pradėjau derinti maistą ir atsisakiau riebalų. Naudoju tik alyvuogių arba kokoso aliejų, nevalgau kiaulienos. Tiesa, retkarčiais ją valgau, bet tik naminę. Stengiuosi nevalgyti nieko kepto ant keptuvės, labai mažais kiekiais ir retai valgau desertus. Jei valgau bulves, tai tik su kitomis daržovėmis, mėsą be bulvių ir netgi ryžių“, – atvirauja L. Lapkauskaitė.

Dainininkė ir muzikos prodiuserė visada stengiasi valgyti sveiką maistą, derinti produktus. „Tai man suteikia daugiau jėgų, žvalumo, energijos. Valgau labai daug vaisių ir daržovių. Be abejonės, tai stiprina ir mano imunitetą. Žiemą visai nesergu. Matyt, visus reikiamus vitaminus ir mineralus gaunu iš maisto, todėl imunitetas ir nenusilpsta“, – sveikos mitybos naudą vardija moteris.

Tačiau 2009-aisiais Laima bandė laikytis gana drastiškos dietos. Apsilankiusi pas Reinholdo Folio metodikos (elektropunktūrinė diagnostika) specialistą atlikėja sulaukė patarimo, kaip sustiprinti savo sveikatą. Laima pasakoja: „Tada atsisakiau daug ko – duonos gaminių, aštraus maisto, alkoholio, saldėsių. Valgyti galėjau tik šviežias daržoves, paukštieną iš ūkių, ežerų žuvį. Buvo be galo sunku. Svoris krito – svėriau 45 kg, bet suvokiau, kad sveriu per mažai. Pradėjau susigrąžinti prarastus kilogramus.“

Didelio svorio skirtumo Laima niekada neturėjo. Mažiausiai ji yra svėrusi 45 kg, o daugiausia – 53 kg. Idealų svorį ir nepriekaištingą figūrą dabar jai padeda išlaikyti ne tik suderinta mityba, bet ir sporto salė. „Sportuoju labai dažnai. Jei tik turiu galimybę neatsisakau sporto salės. Anksčiau sportuodavau kone kasdien. Dabar per darbus dažnai iki jos nenueinu.“

L. Lapkauskaitė tikina, kad priaugti papildomų kilogramų galima labai lengva. Tereikia „maisto kulto“. Ji sako: „Blogiausia, kai namuose įsigalioja maisto kultas ir kai maistas darosi pagrindinis gyvenimo prioritetas bei norisi pavalgyti labai skaniai ir daug. Tada ir iškyla pavojus įgyti antsvorio.“

Moteris įprastai valgo penkis kartus per dieną. Dažnai, bet po mažai. Rytais ji renkasi košę, priešpiet – vaisius, pietums – žuvį arba paukštienos krūtinėlę su daržovėmis. Priešvakariams Laima čiumpa kokį vaisių arba nekaloringą javainį, o vakarienei – dribsnių su sojos pienu arba labai mažais kiekiais to, kas liko nuo pietų. Neatsisako ji vakare ir daržovių.

„Gėrybėms“ iš už Atlanto Laima taip pat sako „ne“ ir į greitojo maisto restoranuose siūlomus mėsainius žiūri nepatikimai. „Privengiu visų tų „bandelinių“ patiekalų iš už vandenyno. Manau, kad labai didelis nuodas bandelėje majonezas, kečupas, kažkokia neaiški mėsa... Kitaip sakant, aš labai nusistačiusi prieš mėsainius.“

„Neišsižadu lietuviškos virtuvės gardėsių. Tiesiog neįsivaizduoju savo gyvenimo be cepelinų ir vėdarų. Šiuo maistu lepinuosi kas mėnesį“, – atvirauja Laima. Tačiau ji cepelinus vis tiek stengiasi daryti kuo mažiau riebius – vietoj įprastos kiaulienos ji renkasi kalakutieną.

L. Lapkauskaitė visiems išduoda ne tik, kaip sveikai maitintis, bet ir kaip gražiai, jaunatviškai atrodyti. Visų pirma, sako ji, reikia pradėti mylėti save ir viską aplink. „Bet vien to tikrai neužteks, – šypsosi ji. – Labai svarbu atsisakyti žalingų įpročių. Rūkymas ir alkoholis labai kenkia odai, plaukams, nagams. Svarbu, kaip atrodo jūsų apranga. Jei moterys apsirengia dalykinį kostiumėlį, tai atrodo dešimčia metų senesnė.“

„Kiekvienai moteriai labai padeda SPA procedūros. Jei negalite dažnai sau to leisti, paprašykite savo antrųjų pusių, kad jums padarytų atpalaiduojantį masažą. Tas tikrai veikia! Stenkitės kartais pakeisti aplinką – išvykti trumpų atostogų.“

Taip pat L. Lapkauskaitė atskleidė, kad norint būti jaunatviškiems, reikia nuolat bendrauti su jaunimu. Tikra tiesa, kad Laima tai daro kone kasdien. Ji dirba su vaikais ir jaunimu. Moteris sako, kad iš jų daug ko pasisemia – svarbiausia jaunatviško polėkio.

- Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

- Neturiu noro pietauti su įžymybe. Maloniausia man papietauti su artimiausiais žmonėmis.

Skaitytojams L. Lapkauskaitė rekomenduoja šį receptą: 

Kalakutienos krūtinėlės faršą sumaišome su paprastu kalakutienos faršu. Įmušame 1 kiaušinį, kad masė suminkštėtų. Įtarkuojame morką ar kopūsto. Galima įtarkuoti ir vieną bulvę. Įberiame cukraus pagal skonį, natūralių prieskonių. Į masę įberiame razinų arba džiovintų slyvų. Viską gerai išmaišome ir išminkome. Suformuojame pailgą ovalų netikrą zuikį. Įdedame į indą, įpilame obuolių arba kriaušių sulčių ir kepame orkaitėje 220 laipsnių temperatūroje. Kepame, kol parunda.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras

Nesubalansuota mityba lemia papildomus kilogramus. L. Lapkauskaitė turi puikiai išugdytą disciplinos jausmą. Kas yra bandęs valgyti pagal griežtą rėžimą – penki kartai per dieną, žino, kad tai nėra lengva. Reikia nuolat save sekti. Tyrimai rodo, kad žmonių, valgančių mažomis porcijomis, organizme išsiskiria mažiau insulino, palyginti su tais, kurie valgo daug vieno valgymo metu. Insulinas skatina kauptis riebalus, kuo daugiau jo išsiskiria, tuo labiau kūnas linkęs kaupti riebalus. Keptas mastas nėra geriausias pasirinkimas. Pakeisti kepimą galima virimu arba gaminimu garuose. Žinoma, skaniausia yra apskrudęs maistas. Daugelis iš mūsų mėgsta apskrudusį vištos sparnelį, keptas bulves ir pan. Tačiau apskrudusiose vietose susidaro kancerogenų – vėžį sukeliančių medžiagų. Kuo tamsesnė kepto maisto spalva, tuo daugiau jose kancerogeninių medžiagų. Užtenka, kad patiekalai lengvai pagelstų. Dažnai vartojant degėsius galima sau pakenkti. Piktnaudžiaujant keptu maistu būtina suvalgyti daržovių ar vaisių, tai apsaugos nuo neigiamo kepto maisto poveikio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.