JAV gyvenančiai J. Meko dukrai Oonai buvo atkurta Lietuvos pilietybė

Žinomo filmų kūrėjo, avangardisto Jono Meko bei fotografės Hollis Melton duktės Oonos svajonė išsipildė. Amerikoje gimusi ir užaugusi režisierė ir aktorė pagaliau gali džiaugtis dviguba pilietybe – nuo šiol ji savo rankose laikys ne tik JAV, bet ir Lietuvos Respublikos pasą. Lietuviškų tėvo šaknų niekuomet nesikračiusi moteris dar anksčiau buvo užsiminusi apie norą turėti artimą ryšį su tėvo gimtine.

Oona Mekas labai didžiuojasi gavusi Lietuvos pilietybę.<br>R. Neverbickas
Oona Mekas labai didžiuojasi gavusi Lietuvos pilietybę.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2013-07-02 22:35, atnaujinta 2018-03-04 23:57

Ilgus metus trukę svarstymai galiausiai pasisuko jai palankia linkme – vidaus reikalų ministro įsakymu buvo atkurta Lietuvos pilietybė.

Pagal LR pilietybės įstatymą, pilietybė gali būti atkurta visiems asmenims ir jų palikuoniams, kurie turėjo Lietuvos pilietybę iki 1940 metų birželio 15 dienos, tačiau vėliau buvo ištremti. Taip pat tiems, kurie iki minėtų metų buvo Lietuvos piliečiai, tačiau vėliau patys pasitraukė iš Lietuvos ir jų nuolatinė gyvenamoji vieta 1990 metų kovo 11 dieną buvo ne Lietuvoje.

Šis punktas aktualus ir J. Meko dukrai Oonai. Biržų rajone, Semeniškių kaime, gimęs kino kūrėjas į JAV emigravo 1949 metais, tuomet apsistojo Niujorko Bruklino rajone. Ilgus metus už Atlanto gyvenantis menininkas iki 2007 metų Lietuvos pilietybės taip pat neturėjo, ją išimties tvarka suteikė tuometis prezidentas Valdas Adamkus.

Unos vardu JAV šaukiama Oona kūrė vaidmenis ne viename JAV filme, teatre, filmavosi daugybėje visoje Amerikoje rodytų reklamų. Pernai ji devynias savaites viešėjo Lietuvoje ir filmavosi režisieriaus Igno Jonyno filme „Lošėjas“. Per šią viešnagę ji gerokai patobulino savo lietuvių kalbos įgūdžius ir jau drąsiai taria lietuviškus žodžius.

Apskritai Oona Lietuvoje lankėsi keturis kartus. Pirmasis jų buvo tuomet, kai jai buvo vos treji – šeima atvyko į Lietuvą, nes J. Mekas ėmėsi kurti filmą apie gimtąjį kraštą. Tuomet dar jai Lietuva didelio įspūdžio nepadarė ir tik vėliau Oona suprato, koks brangus jai šis kraštas.

Praėjus kone trisdešimčiai metų Oona čia sugrįžo ir Lietuvą pamatė visiškai kitomis akimis. Tuomet aplankė šalį, susipažino su giminėmis.

Šių metų pavasarį Oona apsilankė festivalyje „Kino pavasaris“, kuriame pristatė savo pačios režisuotą filmą „Miegantis vyras“. Jame moteris suvaidino ir pagrindinį vaidmenį.

„Jausmas toks, tarsi būčiau grįžusi į antrus namus“, – tuomet sakė ji. Oona užsiminė su Lietuvoje gimusiu ir užaugusiu tėvu visuomet palaikanti labai artimą ryšį. Net ir dabar, kai ji gyvena Los Andžele, o jis — Niujorke.

„Tėvas man dažnai skambina, klausia, kaip laikausi. Manau, jis didžiuojasi manimi. Juk turiu garbę jo gimtojoje šalyje pristatyti savo filmą“, — dar prieš festivalį kalbėjo režisierė.

Per šiuos kelis apsilankymus Oona spėjo įsimylėti Vilnių. Ji neslėpė kartais pagalvojanti ir apie galimybę ilgesniam laikui atvykti į Lietuvą. „Man patinka vaikščioti Užupio gatvėmis, užsukti į restoranus ir kavines. Nemėgstu turistinių maršrutų, tai – neįdomu“, – yra sakiusi ji. Menininkė tvirtino nemėgstanti prisirišti prie vietų, todėl nežinanti, ką sumąstys rytoj.

Su pačia Oona portalui lrytas.lt kol kas susisiekti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.