Savanoriauti į Tanzaniją išvykstantys B.Nicholson ir G.Savickas: „Po tokių kelionių imi labiau vertinti gyvenimą“

Ankstyvą sekmadienio rytą komanda iš Lietuvos dešimčiai pakels sparnus ir dienų atsidurs skurdžioje Rytų Afrikos valstybėje. Televizijos laidų vedėja Beata Nicholson, aktorius Giedrius Savickas ir UNICEF Geros valios ambasadore Virginija Kochanskyte pasuks į Tanzaniją – ten jie tradiciškai stengsis susipažinti su šalies gyvenimu ir padėti ten vargstantiems vaikams.

Renginio akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Aug 9, 2013, 12:31 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:17 AM

Trečius metus iš eilės organizuojama misija raginama visus atkreipti dėmesį į vargingiausių pasaulio šalių vaikus, padėti jiems ne tik pasveikti, bet ir išgyventi. Ir nors apie būsimos kelionės įspūdžius kalbėti kol kas dar sunku, savo viltis ir lūkesčius jie aptarė specialiai surengtoje spaudos konferencijoje.

„Norime parodyti pasauliui, kad galime ir duoti, ne tik prašyti. Duoti yra lengviau nei prašyti“, – kalbą pradėjo misijos UNICEF Lietuva vykdomoji direktore Jovita Majauskaitė. Pasak jos, pamatyti viską savo akimis – neįkainojam patirtis.

Kambodžoje savanorystės idėjai atsidavė televizijos laidų vedėjai Marijonas Mikutavičius ir Jurgita Jurkutė, pernai Siera Leonėje apsilankė boksinininkas Evaldas Petraukas ir kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, drauge su jais keliavo ir žurnalistė Renata Šakalytė-Jakovleva. J.Majauskaitė džiaugėsi, kad kasmet žinomus žmones tampa vis lengviau prikalbinti pasiryžti ne pačiam lengviausiam gyvenimo iššūkiui: čia jiems prireikia net tik geros sveikatos, bet ir itin stipraus psichologinio pasirengimo.

Ne išimtis ir šiemet Tanzanijoje apsilankysiantys atstovai. Į spaudos konferenciją atvykęs G.Savickas pradžioje nedaugžodžiavo – neva apie įspūdžius kalbėti dar sunku, reikia juos išgyventi. Apie kelionę į Afriką aktorius tikino svarstęs jau seniai, tačiau išskristi vis neprisiruošdavo. „Ne kartą draugei sakiau, kad norėčiau išvykti į Afriką savanoriauti. Ji man sako – savanoriauk čia. Tuomet susimąsčiau ar labiau noriu į savanoriauti, ar tiesiog į Afriką. Kai man paskambino su pasiūlymu vykti į Tanzaniją – iškart pasakiau „taip“, – juokėsi jis.

Aktoriaus teigimu, kuo kelionė sunkesnė – tuo ji geresnė. Taip yra todėl, kad žmogus, atsisakęs kai kurių savo poreikių ima vertinti paprastus dalykus ir iš naujo išmoksta džiaugtis gyvenimu. „Tai sumažina mūsų „išpindėjimą“. Padėti – pats geriausias ir nieko nekainuojantis dalykas. O grąža labai didelė“, – spaudos konferencijoje kalbėjo G.Savickas. B.Nicholson apie savo dalyvavimą turėjo progą pagalvoti beveik metus. Praėjusiais metais į Sierą Leoną vykti kalbinta televizijos laidų vedėja tuomet kelionės turėjo atsisakyti dėl olimpiečių vizito, todėl šiemet, vos gavusi pasiūlymą, ji nesvarsčiusi sutiko. „Važiuojame papasakoti kitiems. Kad jie pamatytų tai per mūsų akis. Dažnai, apsukti patogaus gyvenimo nesusimąstome apie tai, kaip žmonės gyvena kitose šalyse“, – sakė ji.

Tokį sprendimą palaikė ir visa jos šeima, ypač vyras Thomas. B.Nicholson juokėsi, kad laikas be jos jam neprailgs – vyras išvyksta į Rytų Angliją aplankyti tėvų, drauge vežasi ir judviejų atžalas. Misija Tanzanijoje televizijos laidų vedėjai tapo dar ypatingesnė vie dėl to, kad ji pati augina vaikus. „Manau, kad kai jie paaugs, supras, kad tai – lyg tam tikrai jų auklėjimo priemonė“, – apie savanorystės idėją svečioje šalyje svarstė B.Nicholson.

Prie misijos į Tanzaniją prisijungs ir UNICEF Geros valios ambasadore Virginija Kochanskyte. Pasak jos, kiekvienam reikėtų susimąstyti apie tai, kaip gyvename ir nesiskųsti dėl įvairiausių smulkmenų.

Į Tanzaniją vykstantys lietuviai jau spėjo pasiskiepyti nuo visų įmanomų ligų. Jie neslepia, kad rizika susirgti juos truputį gąsdina, tačiau patikino daug labiau besibaiminantys psichologinių iššūkių. J.Majauskaitės teigimu, kaskart pradžioje dalyviai pratrūksta, jų veide pasirodo ašaros, norisi viską mesti. „Žiūrėti, kaip tavo akyse miršta vaikai – nėra lengva“, – tikino ji. Tačiau jau po kelių dienų misijos dalyviai supranta – verkšlenimai čia niekam neįdomūs, reikia veikti.

TV3 programų direktorius Jurgis Jefremovas džiaugėsi, jog misija metams bėgant palaipsniui jau tampa tradicija. „Norėjome įrodyti, kad Lietuva nėra Trečiojo pasaulio šalis, kad ji gyvena geriau. Todėl sutikome prisidėti“, – sakė jis.   Ir iš tiesų Lietuvoje situacija kur kas geresnė: 14 kartų už Lietuvą savo plotu didesnė Tanzanija turi 14 kartų daugiau gyventojų. Tačiau jų pajamos – tuos pačius 14 kartų mažesnės.

Kad būtų lengviau suvokti mastą, J.Jefremovas pasiūlė visiems įsivaizduoti didžiulę vaikų stovyklą, kurios per penkerius metus tiesiog nelieka. „Tai – baisi statistika. Juk kiekvienas gali paaukoti kelis litus ir taip prisidėti prie tos stovyklos išgelbėjimo“, –sakė jis.

Kelionės įspūdžius ir gyvus jos dalyvių pasakojimus TV3 televizija transliuos nuo spalio 11 d.

Misijos dalyvių dienoraščius nuo kitos savaitės publikuos portalas lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.