„Mis Lietuva 2002“ V.Grikšaitė-Česnauskienė – futbolo ambasadorė ir uoli šeimos archyvistė

„Tie, kurie mano, kad dalyvavimas grožio konkurse – tik pramoga, labai klysta. Scenos žmonės, pramogų pasaulio atstovai supranta, kad tai juodas darbas, ypač jei į jį žiūri rimtai. Aš konkursui „Mis Lietuva“ atidaviau visą save, visas savo jėgas“, – sako 2002-aisiais gražiausia šalies mergina pripažinta V.Grikšaitė-Česnauskienė. Vėl panirti į renginio užkulisiuose tvyrančias nuotaikas ją paskatino šių metų „Mis Lietuva“.

Daugiau nuotraukų (1)

Goda Juocevičiūtė

Aug 26, 2013, 6:01 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:51 PM

Komisijos nare buvusi Vaida daug bendravo su merginomis, stebėjo jų elgesį išsijungus filmavimo kameroms. Praėjus vienuolikai metų po triumfo gražuolių rinkimuose, „misė“ jau pati sau gali atsakyti, kokia moteris nusipelno karūnos. V.Grikšaitė-Česnauskienė ir atskleidžia jai asmeniškai sėkmę pritraukusius triukus bei savybes, apie kurias iki šiol viešai nepasakojo.

Guviai, energija trykštančiai Vaidai per pokalbį neprisieina rankioti žodžių, o pauzės su nutęsimais jai nereikalingos – mintis pašnekovė beria neužsikirsdama, užtikrintai. Jei taip sklandžiai, nė akimirkai nesusvyravusi V.Grikšaitė ir siekė „Mis Lietuva“ titulo, tuomet tikrai nebeturėtų stebinti, kad jį iškovojo.

Tačiau paauglystėje Vaida nebuvo tokia drąsi. „Labai kompleksavau dėl savo išvaizdos. Tik per grožio konkursus įgijau pasitikėjimo savimi. Esu dėkinga likimui, kad neteko pajusti pralaimėjimo kartėlio“, – atvirauja „Mis Klaipėda“ ir „Mis Lietuva“ tapusi V.Grikšaitė-Česnauskienė. Pokalbį pašnekovė ir pradeda pabrėždama, jog visiškai nesigaili dalyvavusi grožio konkursuose.

Pagrindinis gražuolės kriterijus – harmonija

Vaidą, kaip ir kitas „Mis Lietuva“ titulu pasipuošusias moteris, vis lydi pašaipus anoniminių komentatorių ir piktdžiugiškų pažįstamų klausimas – kiek kainavo karūna? „Man net juokinga. Pamėginkite įsivaizduoti, kokia suma reikėtų papirkti konkurso organizatorių Beną Gudelį – vieną turtingiausių šalies žmonių?“ – nusijuokia gražuolė.

Prisiminimais nusikėlusi į tą metą, kai užsidėjo grožio karūną, Vaida tikina, kad ir praėjus vienuolikai metų „Mis Lietuva“ konkursas iš esmės nepasikeitė. „Keičiasi tik renginio vedėjai, transliuotojai, vietos. Išliko tie patys organizatoriai, net ta pati choreografė Leokadija Dabužinskaitė. Tvyranti atmosfera irgi tokia pati: jaučiasi įtampa, nesąmoninga konkurencija. Tik dabar aktyvesnės merginos turi galimybę daugiau pritraukti publikos simpatijų reklamuodamosis internete, ragindamos per „Facebook“ draugus už jas balsuoti“, – skirtingu metu vykusias grožio varžytuves lygina V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Anot jos, skirtingu metu gali skirtis konkurso dalyvių apranga, šukuosena, makiažas dėl naujų mados vėjų, tačiau pagrindiniai kriterijai vis tie patys.

Du vaikus auginanti V.Grikšaitė-Česnauskienė išlikusi tokia pat smulkutė ir liekna, tinkanti modelio darbui. Tačiau moteris tikina, kad „Mis Lietuva“ laimėtojai nepakanka būti tik savotiškai patrauklia. Tai, anot jos, ne fotomodelių konkursas, kurį gali laimėti vien tam tikro tipažo reikalavimus atitinkanti mergina.

„Nepakanka būti kokiu nors kaimo gūdumoje atrastu deimančiuku, kurį paskui galima bus ilgai šlifuoti. Mergina į „misių“ konkursą turi ateiti jau būdama pakankamai stipri, nes laimėjus gimtojoje šalyje, pasaulio gražuolių rinkimams pasiruošti, savęs tobulinimui laiko nebebus daug“, – pastebi V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Moteris pamena, kaip per atranką į „Mis Lietuva“ konkursą ji, „Mis Klaipėda“ titulą pelniusi aštuoniolikametė, iš komisijos nario B.Gudelio sulaukė provokuojančių klausimų, tačiau nepasimetė. Vaida dabar merginoms patartų, kad nežinant atsakymo geriau ir sakyti „nežinau“.

„Išorinis grožis „Mis Lietuva“ konkurse nėra viskas. Į atrankas ateina labai patrauklių merginų, bet kai kada jų kalbėjimo manieros, elgsena visiškai kertasi su išvaizda. Turi būti visa harmoninga, tavyje turi derėti išorinis patrauklumas ir vidinė inteligencija. Juk titulas gaunamas ne tik tiems metams, o visam gyvenimui. Kai kurios gražuolės, net ir prabėgus daug metų, iš viešumos nepasitraukia“, – mintimis dalijasi ir pati iki šiol objektyvų, TV kamerų nevengianti V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Ji priduria, kad per pasiruošimą konkursui atrinktas pretendentes į karūną kūrybinė komanda stebi nuolat. Vaida išduoda, kad apie gražuoles savo nuomonę išreiškia ir tie su jomis dirbantys specialistai, kurie komisijai nepriklauso. „Todėl niekad negali būti atsipalaidavusi. Į užsiėmimus turi eiti palikusi nuovargį, nepasitenkinimą tarp keturių sienų“, – remdamasi asmenine patirtimi pataria V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Ji įsitikinusi, kad ypač svarbu, kokią nuotaiką mergina kuria grimo kambaryje, repeticijų salėse. „Kai buvau komisijos narė, specialiai ėjau į užkulisius. Viena, kai gražuolę matai nuotraukoje ir ant scenos, o kas kita – kokia ji per užsiėmimus, už kamerų“, – paaiškina Vaida.

Ji didžiausiu išbandymu laiko „Mis pasaulis“ konkursą. „Daug kam atrodo, kad dalyvės iš viso pasaulio per tą mėnesį prieš tiesioginę transliaciją nieko nedaro, tik linksminasi. Iš tiesų reikia daug ruoštis, o tobula atrodyti turi visą parą. Nuo pat ankstyvo ryto iki vėlumos turi spinduliuoti gaivą. Net į pusryčius negali ateiti apsimiegojusi“, – dar vieną egzamino „misėms“ pavyzdį pateikia Kinijoje, Hainanio saloje, pasaulio grožio konkurse dalyvavusi V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Sėkmei pritraukti – išskirtinumas

Vaida dabar neslepia: 2002-aisiais viso konkurso metu ji siekė būti pastebėta ir išlikti išskirtine. Merginos tuomet į savo varžovę šnairavo, stebėdavosi, kodėl jos makiažas visiškai kitoks, nei visų kitų. V.Grikšaitė vienintelė nepagailėjo papildomų išlaidų ir pasisamdė asmeninę vizažistę.

„Norėjau, kad būtų žmogus, kuris dirbtų tik su manimi. Mergaitės, dirbusios su visomis konkurso dalyvėmis, nebūtų spėjusios paslėpti kiekvienos trūkumų, išryškinti privalumus. Mano vizažistė pasirūpindavo, kad, pavyzdžiui, ant mano kojos nesimatytų randelių“, – atskleidžia „Mis Lietuva“ nugalėtoja tapusi V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Išskirtinė ji norėjo būti ir konkurse „Mis pasaulis“. Per vieną labdaringą vakarienę lietuvaitės galvą puošė didelė skrybėlė. „Po vakarienės prie manęs priėjo pagrindinė konkurso organizatorė ir maloniai paaiškino, kad iš merginų per daug išsiskiriu. Labai įvertinau, kad ji mane pastebėjo tarp 106 dalyvių, suvažiavusių iš visos planetos“, – žvaliai pasakoja Vaida.

Ji buvo sumaniusi Lietuvą reklamuoti subtiliais būdais. Vienas iš pavyzdžių: dizainerė Livija Daugirdaitė V.Grikšaitei sumodeliavo suknelę su išsiuvinėtu šalies vardu. Iki generalinės repeticijos Vaida apdarą slėpė, specialiai su juo nesirodė, todėl išėjusi į sceną lietuvaitė organizatoriams sukėlė nuostabą.

Tais metais „Mis pasaulis“ nugalėtoja tapo dainininko Chriso de Burgho dukra Rosanna Davison. V.Grikšaitei-Česnauskienei įsirėžė atmintin, kad airė buvo atsivežusi daugybę lagaminų, jie nuolat keitėsi. „Bet lietuvaitės tokios galimybės neturi. Lagaminų svoris – ribotas. Todėl verčiau pasiimti mažiau, bet kokybiškų drabužių ir tokių, kuriuos galima būtų transformuoti“, – sako neįprastos patirties pasaulio grožio konkurse pasisėmusi V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Su šeima gyvena futbolu

Vaida nedrįsta kategoriškai išskirti gyvenimo posūkių, kuriuos jai galėjo lemti grožio karūna. „Tam tikri svarbūs gyvenimo įvykiai duoti likimo“, – svarsto šeimą su šalies futbolo nacionalinės rinktinės žaidėju Deividu Česnauskiu sukūrusi tituluota gražuolė.

Šiandien didžiąją savo laiko dalį ji atiduoda sūnums penkiamečiam Deividui ir dvejų metukų Rojui. V.Grikšaitė-Česnauskienė nori pajusti motinystės džiaugsmo pilnatvę, todėl neskuba grįžti į įprastų darbų rutiną. Tačiau Mykolo Romerio universitete teisę ir valdymą studijavusi ir investavimo paslaugų srityje dirbusi Vaida savęs tik namų moterimi neįsivaizduoja.

„Man mano darbas patinka. Išvykau dirbti į Edinburgą, kai jau draugavau su būsimu vyru. Jam tada pasakiau, kad nebūsiu ta, kuri ištisai sėdės namie. Aš apskritai esu aktyvi, negaliu nustygti vietoje. Aktyviai laiką leidžiu ir su vaikais, ir juos palikusi seneliams“, – apie dabartinį gyvenimą džiaugsmingai kalba V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Mūsų pašnekesys neišvengiamai nuslysta į temas apie futbolą. Vaida prisipažįsta, kad tik susidraugavusi su Lietuvos rinktinės žaidėju D.Česnauskiu, ji paniro į savo vyro sporto šaką. Futbolu gyvena visa Česnauskių šeima. „Mūsų namuose – daug futbolo atributikos. Net vaikų pižamos su kamuoliais. Sūnums jau dabar labai patinka žaisti futbolą. Nuo pat jų kūdikystės einame į stadioną palaikyti tėčio“, – ugningai apie šeimą vienijantį pomėgį pasakoja Vaida.

Tačiau ji – ne tik sirgalė varžybose, kuriose žaidžia vyras Deividas. V.Grikšaitė-Česnauskienė organizuoja futbolo renginius šeimoms, miestų gyventojams, reklamuoja moterų futbolą. Šiemet Vaida buvo pakviesta tapti Europos U-19 futbolo čempionato ambasadore. „Visų bendras tikslas – populiarinti futbolą. Tai reiškia aktyvią veiklą viešajame gyvenime pristatant futbolą ir patį čempionatą“, – paaiškina futbolo aistruole tapusi moteris.

Pati ji kamuolio nuolat nespardo, tačiau į futbolininkės vaidmenį keletą sykių buvo įsijautusi. Vaida žaidė rungtynėse su LRT darbuotojais prieš futbolo sezono atidarymą. „Vyrai stipriai smūgiavo kaip tikri profesionalai. Vieną įvartį įmušti ir man pavyko. Bet po varžybų iš vyresniojo sūnaus sulaukiau pastabų dėl padarytų klaidų“, – nusišypso „Mis Lietuva“ titulą pelniusi moteris.

Ji rūpinasi ir savo, ir vyro archyvais. „Kruopščiai renku, kolekcionuoju medžiagą apie savo šeimą. Po daug metų bus įdomu prisiminti, ką tada veikėme, kaip atrodėme. Esu didžioji archyvistė“, – paaiškina V.Grikšaitė-Česnauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.