„Mis Lietuva 2010” G.Maruškevičiūtė po grožio konkurso įkūrė estetikos mokyklą

Gritė Maruškevičiūtė, prieš tapdama „Mis Lietuva 2010”, jau dirbo modeliu, tačiau grožio konkursų nežiūrėdavo, specialiai nesidomėdavo, kas juos laimėjo. „Karalaite nežaisdavau. Mano kojos buvo nusėtos mėlynių. Lenktyniaudavau dviračiais. Pirmą kartą iššokau parašiutu būdama dvylikos, nors leidžiama nuo keturiolikos metų amžiaus“, – berniokišką ir smagią vaikystę, prabėgusią Šiauliuose, Prienuose ir Marijampolėje, prisimena G.Maruškevičiūtė. Iki šiol ją žavi ekstremalios pramogos.

G.Maruškevičiūtė neslepia - "Mis Lietuva" konkursas pakeitė jos gyvenimo tėkmę.<br>T.Bauro nuotr.
G.Maruškevičiūtė neslepia - "Mis Lietuva" konkursas pakeitė jos gyvenimo tėkmę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Goda Juocevičiūtė

Aug 31, 2013, 12:38 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:42 PM

Pastaruoju metu Gritė atsipalaiduoja, kai ją veža motociklu. „Tokie pojūčiai, kuriuos patiri važiuodamas motociklu, automobilyje neaplanko. Pavyzdžiui, jaučiasi įvairūs gamtos kvapai. Ypač dabar, vasaros gale, jie stiprūs“, – malonumą, patiriamą skriejant motociklu, atskleidžia G.Maruškevičiūtė.

Nei modelio darbas, nei grožio renginiai nuo vyriškais laikomų pomėgių Gritės neatmušė, tačiau padėjo išsilaisvinti moteriškai jos pusei. Dabar Vilniuje įkurtai Estetikos lavinimo mokyklai vadovaujanti ir mokymus apie stilių, etiketą organizauojanti G.Maruškevičiūtė neslepia: „Mis Lietuva“ konkursas pakeitė jos gyvenimo tėkmę.

„Svarbiausia, kad išmokau drąsiau imtis naujos veiklos ir nebijoti rizikuoti“, – svarsto grožio karūną prieš trejus metus pelniusi mergina. Tačiau ji neskuba aiškinti, kad modelio darbas, „misių“ konkursai padėjo išsivaduoti iš kokių nors kompleksų, kamavusių vaikystėje. „Veikiau atvirkščiai – kompleksai gali atsirasti patekus tarp daugybės gražuolių“, – nusišypso pašnekovė.

Gritė mielai dalijasi įspūdžiais ir išgyvenimais, tik vengia kalbų apie asmeninį gyvenimą. Užtat nė neskatinama mergina pati ima pasakoti, kaip pateko į jai lemtingą grožio konkursą – vis tiek žino, kad šio standartinio klausimo sulauks.

Triumfo akimirką – šokas ir nerimas

Nuo trylikos metų modeliu dirbusi G.Maruškevičiūtė 2010-iais buvo atrinkta į konkursą „Miss Europe“, ten turėjo vykti rudenį. Bet prieš tai modelių agentūros vadovė Gritei pasiūlė išbandyti jėgas ir atrankoje į „Mis Lietuva“.

„Anketą pildžiau su didele baime. Merginos rašė, kad moka šokti, dainuoti, siuvinėti... Aš pomėgių turiu daugybę, o talentų negalėčiau išskirti nei vieno. Todėl parašiau, kad mano talentas – prisidaryti problemų“, – prisipažįsta Gritė.

Vis dėlto po kelių dienų mergina, tuo metu jau gyvenusi Vilniuje, sulaukė skambučio iš „Lietuvos ryto Tv“ administracijos. Jai buvo pranešta, kad reikia atvykti į Belmontą pasirengus temai „Princesė ant žirnio“.

Užduočiai Gritė ėmė ruoštis uoliai: ir perskaitė Hanso Christiano Anderseno pasaką, ir pasirūpino teatrališku kostiumu, jį pasiuvo draugė dizainerė. Bet labiausiai pretendentes į grožio varžytuvių dalyves, kurių susirinko virš šimto, baugino tiesioginė akistata su komisijos nariais.

„Mačiau, kaip iš pokalbio merginos išeina apsiašarojusios, įsižeidusios dėl kandžių klausimų. Ir aš bijojau, kad man neįkąstų. Bet smagiai pabendravau su Jogaila Morkūnu, visai maloniai pakalbėjau ir su Benu Gudeliu“, – dabar jau su lengva šypsena veide pasakoja G.Maruškevičiūtė.

Paskutinį konkurso vakarą pirma staigmena Gritei buvo „Mis Publika“ titulas. „Tada apsidžiaugiau, kad nelikau be nieko. Buvo malonu žinant, kad nei aš, nei mano artimieji nedėjome jokių pastangų, kad žiūrovai už mane balsuotų, neraginau draugų per „Facebook“ mane palaikyti“, – sako daugiausia TV žiūrovų simpatijų pelniusi G.Maruškevičiūtė.

Apdovanota vienu titulu, ji pasidavė euforijai ir nė neįsivaizdavo savęs karūnuotos. „Buvau įpratusi prie modelių konkursų, todėl pagal savo vertinimus laimėjimus išdalijau kitoms merginoms, sau titulų nepasilikau“, – nusijuokia pašnekovė.

Ji tikina, kad organizatoriai po konkurso patarė visiems sakyti, jog karūnos siekė ir tikėjosi. „Bet iki šiol sunku žmonėms įrodyti, kad iš tikrųjų nesitikėjau. Kai mane paskelbė „Mis Lietuva“, patyriau juodą šoką“, – įprastą gražuolių rinkimų nugalėtojoms būseną atskleidžia Gritė.

Pirmiausia ją užplūdo ne džiaugsmas, o nerimas „kas dabar bus?“. Nugalėtojai prieš akis iškilo visi jos veiklos planai ir grafikai, sudaryti pusmečiui į priekį, ir mergina suprato, kad daug kas keisis.

Konkurso žvaigžde tapusi G.Maruškevičiūtė po filmavimo vakarėlyje su šeima neužsibuvo. Ji iki šiol pamena, kad ramybės nedavė mintis, jog kitą dieną turės darbe būti 8 val., tad reikėjo pailsėti. Grįžusi namo Gritė su tėvais ir broliu pavakarieniavo, išgėrė taurę šampano ir nuėjo miegoti.

Pasaulio gražuolių konkurse – staigmenos

„Iškart kitą dieną pasipylė skambučiai, ryte prie namų prisistatė televizija su pirmuoju interviu. Po to susitikau su Benu ir Izolda Gudeliais. Jie pranešė naujieną, kuri man sukėlė dar vieną šoką: į „Miss World“ konkursą reikės vykti po mėnesio!“, – pasakoja staigių permainų po konkurso „Mis Lietuva“ patyrusi G.Maruškevičiūtė.

Paaiškėjo, kad pasaulio gražuolių rinkimų metas kertasi su „Miss Europe“ data. Tad į grožio varžytuves Europoje Gritė vykti nebegalėjo, vietoj jos buvo išsiųsta kita lietuvaitė. Karūnuotai šalies merginai reikėjo atiduoti visas savo jėgas ruošiantis „Miss World“ renginiui.

„Kitos „Mis Lietuva“ nugalėtojos turėjo bent tris mėnesius. Man buvo likusios vos keturios savaitės. Per tą laiką reikėjo spėti parengti tautinio šokio numerį. Su choreografe Leokadija Dabužinskaite repetuodavome dieną naktį. Reikėjo ir pačiai rasti rėmėjų, kad galėčiau įsigyti ir pasisiūdinti būtiniausius apdarus iš ilgo organizatorių atsiųsto sąrašo. Livijos Daugirdaitės sumodeliuotą, rankomis siuvinėtą suknelę gavau vieną dieną prieš skrydį“, – staiga užpuolusius rūpesčius vardija Gritė.

Vis dėlto ji – viena iš nedaugelio lietuvaičių per visą „Mis Lietuva“ istoriją, kurios pasaulio „misių“ varžytuvėse buvo bent pastebėtos. Sušokusi energija trykštančią pasiutpolkę, G.Maruškevičiūtė buvo įtraukta į geriausiai tautinius šokius atlikusių gražuolių dvidešimtuką iš 119. O paplūdimio konkurse Gritė pateko į „Bikini top 40”.

Į Kiniją, Hainanio salą, ji vyko viena. Lietuvaitės visada į „Miss World“ konkursą išleidžiamos vienos. Tad ir G. Maruškevičiūtei reikėjo visomis smulkmenomis pasirūpinti pačiai. Vizažistės ar stilistės ji neturėjo, todėl pati darėsi makiažą ir šukuosenas.

„Turtingesnės valstybės sau gali leisti į pasaulio grožio konkursus vykstančias merginas remti, kad jos kuo įspūdingiau reprezentuotų savo šalį. Paprastai išsiunčiama visa komanda – dalyvę lydi įvaizdžio ir viešųjų ryšių specialistai, prodiuseriai, kurie viso konkurso metu savo atstovę reklamuoja, derasi su komisija dėl tam tikros vietos ar titulo“, – pastebi pasaulio grožio konkurso užkulisius pažinusi G.Maruškevičiūtė.

Anot jos, nugalėtoja buvo žinoma iš anksto. „Kinijoje viešėdamos antrą savaitę supratome, kad laimės „Mis Amerika“ Alexandria Mills, nes su jos atvaizdu jau buvo padaryti lankstinukai“, – už scenos ir filmavimo kamerų likusią staigmeną vis prisimena Gritė.

Būta tokių konkurso dalyvių, kurių problemos nuo planetos akių buvo nuslėptos. „Vienos šalies atstovė sirgo bulimija. Ją neapsikentusi įskundė kambariokė. Tuomet buvo pasamdytas lydintis asmuo, kuris merginą nuolat stebėjo ir pavalgius jai neleisdavo eiti į tualetą vemti“, – atvirai pasakoja „Miss World“ dalyvavusi G.Maruškevičiūtė.

Lietuvaitė pirmą sykį ant pakylos matė tokią daugybę jaunų dirbtinio grožio moterų. Priauginti plaukai, priklijuotos blakstienos, botokso prileistos lūpos atrodė kaip menkniekis. „Misė“ teigia, kad kai kurios konkurso dalyvės buvo skirtingas kūno vietas pasikoregavusios plastikos chirurgo skalpeliu. „O brazilė buvo ką tik išsiėmusi apatinius šonkaulius ir per repeticijas dar vaikščiojo su po operacijos likusiais tvarsčiais ant liemens“, – apie vieną iš įsimintiniausių varžovių pasakoja mergina.

Gritė džiaugiasi, kad kol kas Lietuvoje, kaip ir daugumoje Vakarų Europos šalių, gražiausios merginos konkurse dalyvauti neleidžiama pasidariusioms plastines operacijas. „Pas mus dar išlikęs natūralaus grožio standartas. Tačiau visai neseniai buvo kalbėta apie galimybę tą klausimą persvarstyti“, – į grožio pasaulį besiskverbiančiam farmacijos ir plastinės chirurgijos bizniui svarbią temą paliečia pašnekovė.

Po grožio konkursų – permainos

Natūralus ir sveikas grožis – viena iš vertybių, kurias Gritė siekia perduoti per paskaitas moterims ir mergaitėms. Jau dvejus metus ji vadovauja Estetikos lavinimo mokyklai ir organizuoja kursus stiliaus ir makiažo, etiketo, darbo protokolo, sveikos gyvensenos temomis.

G. Maruškevičiūtei sumanymas įkurti įmonę ir rengti mokymus dailiosios lyties atstovėms rūpimais išvaizdos ir įvaizdžio klausimais gimė po grožio konkursų. Mykolo Romerio universitete teisę ir valdymą studijavusi mergina modelių agentūroje, kuriai dirbo, užsiėmė organizacine veikla, tačiau iš šio darbo išėjo.

Po pasirodymo „Mis Lietuva“ konkurse Gritę M.Romerio universiteto dėstytojai pakvietė lankyti retorikos paskaitas. Per jas „misė“ susipažino su psichologe, kuri padėjo jai parengti prisistatymus viešumoje.

„Paskui susitikome prieš Kalėdas ir ji man pasiūlė išmėginti darbą Vadybos ir psichologijos institute. Dirbau ten dvejus metus su paaugliais. Tikslas buvo mokyti juos visuomeniškumo, pagalbos kitiems. Lankėme senukus, gyvūnų globos namus, rengėme labdaros projektus. Vėliau perėjau prie su estetika susijusių mokymų. Paaiškėjo, kad man labai patinka dirbti su vaikais ir moterimis“, – apie tai, kaip priartėjo prie idėjos atidaryti Estetikos lavinimo mokyklą, pasakoja G.Maruškevičiūtė.

Ji save vadina degtuku, kuris apsiima daug darbų ir galiausiai perdega – pavargsta. Tačiau aktyvios veiklos į nuolatinį poilsį ir ramią namų aplinką Gritė neiškeistų.

„Po grožio konkurso iš Kinijos grįžau pasigavusi kažkokį mikrobą, kurio mūsų gydytojai ilgai negalėjo nustatyti. Todėl du mėnesius beveik nieko nedariau. Tada įsitikinau, kad vegetuoti žmogui tikrai nėra gerai“, – mintimis dalijasi savo verslą kurianti „misė“.

Kalbėdamosis nejučia grįžtame į tą metą, kai Gritė pradėjo dirbti modeliu. „Merginos modeliais dirba nuo dvylikos trylikos metų. Joms tenka daug keliauti, taip išmoksta būti savarankiškomis, anksti subręsta. Bet jei kokia pažįstama graži panelė teirautųsi, ar verta siekti modelio karjeros, pasiūlyčiau gerai pagalvoti“, – sako šiuo metu jokiai modelių agentūrai nepriklausanti G. Maruškevičiūtė.

Ji patvirtina, kad bulimija, anoreksija – tipinės iš prigimties lieknų manekenių ir fotomodelių ligos. „Liemens standartas yra 60 cm, bet geriau, jei dar mažiau. Merginos pasiduoda spaudimui būti kūdesnėmis. Jos nuolat matuojasi ir išgyvena“, – atvirai kalba Gritė.

Pašnekovė tikina pati dėl savo apimčių ir svorio rimtų dramų nepatyrusi, nes jai kilogramai greitai tirpsta savaime, nuo streso. „Bręstančioms mergaitėms, kurios badauja, kad taptų tokios kaulėtos kaip manekenės, per seminarus noriu paaiškinti, kad laimė – ne centimetruose“, – priduria tituluota gražuolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.