A.Mamontovas prakalbo apie susidūrimą su savižudybe

Muzikantas ir dainų kūrėjas, grupės „Foje“ atlikėjas Andrius Mamontovas penktadienį Vyriausybėje susirinkusiems psichologams papasakojo apie pirmąjį savo susidūrimą su savižudybe. Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacijos organizuotoje tarptautinėje konferencijoje jis pristatė savižudybių prevencijos iniciatyvą „Nebijok kalbėti“, į kurios veiklą pats yra aktyviai įsitraukęs.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Sep 20, 2013, 7:19 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:30 PM

Konferencijoje mokslininkai iš viso pasaulio aptarė savižudybių prevencijos situaciją ir telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų vaidmenį mažinant savižudybių skaičių.

Atlikėjo teigimu, pirmasis jo susidūrimas su savižudybe buvo radijo stotyje, kai vienoje jo vedamoje laidoje paskambinęs klausytojas prakalbo apie ketinimą žudytis.

„1991–1992 metais dirbau pirmojoje nepriklausomoje lietuviškoje radijo stotyje, vedžiau naktinę laidą, kuri vadinosi „Nakties balsai“, žmonės skambindavo, dalydavosi savo išgyvenimais. Aš tapau tuo, kuris juos išklausydavo“, – prisiminė A.Mamontovas.

Atlikėjas papasakojo, kaip vieną naktį paskambinęs jaunas vaikinas pasakė, kad pasikalbėjęs eteryje su laidos vedėju jis nusižudys: „Pamenu, kai radijo stoties darbuotojai, ypač savininkas ir direktorius, pradėjo lakstyti po studiją susiėmę už galvų – kas dabar bus, kokia čia reklama mūsų radijo stočiai!?“

A.Mamontovo teigimu, vienintelis dalykas, padėjęs jam nepasimesti – psichologinės žinios, supratimas, kad su nusižudyti ketinančiu žmogumi reikia kalbėtis kuo ilgiau.

„Momentas, kai žmogus nori nusižudyti, būna pakankamai trumpas, todėl mėginau su žmogumi peržengti tą kritinę ribą. Mes su juo eteryje kalbėjomės pusantros valandos“, – pasakojo jis.

Kai ilgai trukęs pokalbis baigėsi, dainininkui buvo neramu dėl jo pašnekovo, kuris visai Lietuvai pareiškė ketinantis pakelti ranką prieš save, gyvybės: „Po dviejų ar trijų savaičių vaikinas paskambino man ir pasakė, kad jam naktinis pokalbis su manimi padėjo.“

„Mane apėmė labai geras jausmas. Pernai vasarą per socialinio tinko „Facebook“ paskyrą gavau žinią iš jo: „Labas, aš dar gyvas“, – prisiminė jis.

A.Mamontovas susirinkusiems konferencijos dalyviams samprotavo, kad galbūt vertėtų šviesti žmones, jog jie žinotų, kaip gali padėti artimam žmogui, kuris yra šalia.

„Jei mes galėtume žmonėms papasakoti, kaip jiems riekia elgtis su nusižudyti ketinančiu žmogumi: ko jam nesakyti, kaip pradėti pokalbį su juo, tuomet pati visuomenė galėtų prisidėti prie savižudybių skaičiaus mažinimo šalyje, padėtume psichologinės pagalbos tarnyboms“, – kalbėjo dainininkas. A.Mamontovas sakė, kad po radijo laidos, kai padėjo žmogui, norėjusiam pasitraukti iš gyvenimo, jis susipažino su psichologu Pauliumi Skruibiu ir su juo nutarė išleisti atviruką, informuojantį žmones apie pagalbą tokiems žmonėms.

Atviruke buvo pateiktos pagrindinės ir kiekvienam žmogui suprantamos mintys, kaip atpažinti savižudybės požymius, padėti žmogui, ketinančiam pakelti ranką prieš save.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.