Per viešnagę pas popiežių - stiliaus egzaminas premjero žmonai J.Butkevičienei

„Niekada nepamiršiu susitikimo su popiežiumi Pranciškumi. Tai – nepakartojama dovana mums su vyru”, – po

Janina ir Algirdas Butkevičiai viešėjo pas popiežių Pranciškų.<br>AP nuotr.
Janina ir Algirdas Butkevičiai viešėjo pas popiežių Pranciškų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Sep 24, 2013, 2:25 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:57 PM

viešnagės Vatikane „Stiliui” kalbėjo premjero Algirdo Butkevičiaus (54 m.) bendraamžė žmona Janina Butkevičienė. Šiai išvykai ji pasirūpino specialiu garderobu.

Kelionės į Italiją J.Butkevičienė laukė ne tik su džiaugsmu, bet ir su nerimu. Mat pasiruošti susitikimui su popiežiumi moterims sunkiau nei prašmatniam pokyliui.

Vatikano diplomatinis protokolas yra griežtas. Moterys privalo vilkėti juodai, galvą dengti kepuraite ar skarele, apsieiti be makiažo. Drauge atrodyti elegantiškai.

Elegantiškas juodos spalvos J.Butkevičienės kostiumėlis ir nedidelė juoda skrybėlaitė su vualiu puikiai atitiko Vatikano protokolą, rašo „Lietuvos ryto" priedas "Stilius".

Lietuvos premjero žmona aprangos stiliumi priminė šeštojo dešimtmečio grožio ir mados deivę, tuomečio Amerikos prezidento Johno Kennedy žmoną Jacqueline Kennedy.

J.Butkevičienė „Stiliui” papasakojo, kad šiuos elegantiškus apdarus sukūrė ne aukštosios mados kūrėjai, o jos ilgametė siuvėja vilnietė Irina.

„Ji parinko kostiumėliui audinį, patarė galvą pridengti nedidele skrybėlaite su lengvu vualiu, kad vaizdas būtų konservatyvus, bet ne gedulingas. Aš labai patenkinta jos darbu”, – džiaugėsi Janina.

A.Butkevičiaus žmona labai jaudinosi prieš vizitą.

„Tai išskirtinis mano gyvenimo įvykis. Viskas buvo įspūdinga ir didinga. Aš esu katalikė, todėl apsilankyti pas aukščiausią Katalikų bažnyčios vadovą man buvo ne tik įdomu. Tai buvo ir stipri dvasinė palaima.

Popiežius paliko nepaprastai malonaus, šilto, paprasto, intelektualaus žmogaus įspūdį”, – pasakojo J.Butkevičienė.

Premjerui teko ilgiau pabendrauti su popiežiumi Pranciškumi. Kol jie bendravo, J.Butkevičienė nenuobodžiavo. Per tą laiką viešnia iš Lietuvos rūpinosi Vatikano pareigūnai. Jai buvo surengta ekskursija po vienuolika menių, parodytos čia saugomos meno vertybės.

Po ekskursijos J.Butkevičienė buvo pakviesta susitikti su popiežiumi. Pasveikindama jį, kaip reikalauja protokolas, premjero žmona pabučiavo popiežiaus žiedą. Popiežius Pranciškus pasakė keletą mandagių frazių.

Lietuvos premjeras Šventąjį Tėvą nustebino išskirtine dovana – Vaido Bliūdžiaus sukurta ąžuoline Kuršių marių laivų kurėnų vėtrunge.

„Popiežiui labai patiko vėtrungė, nes joje atsispindi svarbiausi krikščioniškosios Lietuvos istorijos momentai.

Viskas prasideda nuo Vilniaus miesto įkūrimo – Geležiniu vilku ir Gedimino pilimi. Vėtrungėje galima pamatyti ir Arkikatedrą baziliką, Šiluvos bažnyčią su šv.Marijos skulptūra, prie Šiaulių esantį Kryžių kalną.

Mano vyras trumpai papasakojo apie visus vaizdinius. Taip pat jis pasakė, kad Lietuva yra vadinama Marijos žeme. Popiežius buvo maloniai nustebintas ir pasakė: „O, šito aš nežinojau”, – „Stiliui” pasakojo J.Butkevičienė.

Popiežius Pranciškus visiems delegacijos nariams įteikė po dovaną – medalį su popiežiaus atvaizdu.

Iš Vatikano Lietuvos premjeras su žmona išvyko į Slovėniją, kur kartu su Slovėnijos premjere Alenka Bratušek stebėjo Europos krepšinio čempionato kovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.