Vedybų sutartys: įžymybės klauso ir proto, ir širdies

Vestuves planuojantis milijonierius Antanas Guoga (39 m.) įsitikinęs: porai nereikėtų žengti prie altoriaus, jei jųdviejų pasitikėjimą vienas kitu reikia įrodinėti vedybų sutartimi. Tačiau ne visi turtingi jaunikiai ar nuotakos ryžtasi tuoktis be šio dokumento. Vis daugiau jų svarsto, kaip apsaugoti savo turtą.

Turtuolis A.Guoga, besiruošiantis vestuvėms su sužadėtine A.Šlapokaite, vedybų sutartį vadina nepasitikėjimo ženklu.<br>D.Umbraso nuotr.
Turtuolis A.Guoga, besiruošiantis vestuvėms su sužadėtine A.Šlapokaite, vedybų sutartį vadina nepasitikėjimo ženklu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Sep 27, 2013, 5:07 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:34 PM

Pasirašyti vedybų sutartį ar ne? Dėl to galvą suka ne vienas turtingas jaunikis ar nuotaka.

A.Guoga ir jo sužadėtinė, buvęs modelis Aistė Šlapokaitė (32 m.) kol kas vedybų sutarties detalių neaptarė. Vis dėlto Aistė neatmeta, kad tokį dokumentą juodu pasirašys.

Jauna moteris neprieštarautų, jei būsimasis sutuoktinis paprašytų parašo po tokia sutartimi. Aistei svarbiausia – vyro ramybė, užtikrintumas ir saugumo pojūtis.

„Man nekyla jokių neigiamų pojūčių šiuo klausimu. Antanas tikrai neįžeistų manęs”, – patikino A.Šlapokaitė.

Vis dėlto A.Guogos sužadėtinė įvertintų ir būsimo sutuoktinio sprendimą atsisakyti tokio dokumento. Nereikalaudamas šios sutarties vyras patvirtintų, kad savo išrinktąja visiškai pasitiki.

Aistė girdėjo sužadėtinio nuomonę apie vedybų sutartis.

„Jei prisieki vienas kitam bažnyčioje, turi matyti perspektyvą iki gyvenimo galo.

Tačiau kai pradėjome draugauti, o po kiek laiko prašnekome ir apie šeimą, vaikus, pati Antanui pasakiau: „Jauskis jaukiai siūlydamas man pasirašyti ikivedybinę sutartį. Tai manęs tikrai neįžeis – nesikėsinu į tavo finansus.” Man atrodo nepadoru pretenduoti į tai, ką susikūriau ne pati”, – apie pokalbį su mylimuoju pasakojo Aistė.

Modeliu dirbusi Aistė yra apsirūpinusi – pagrindą po savo kojomis susikūrė pati.

Australijoje su savo mylimąja Elle Martin (51 m.) pernai pavasarį susituokęs lietuvis Žilvinas Grigaitis (43 m.) anksčiau turėjo kitokią nuomonę apie vedybų sutartis. Tai jam atrodė nemaloni procedūra, reiškianti sutuoktinio nepasitikėjimą antrąja puse.

„Kai mūsų šeimoje buvo apie tai prabilta, pirmoji mano mintis buvo įsižeisti. Anksčiau nebuvau susidūręs su tokia situacija. Teko iš naujo įvertinti savo požiūrį.

Nurimęs pasvarsčiau ir supratau, kad šis dokumentas gali apsaugoti nuo nemalonaus bendravimo ne tik tarp sutuoktinių, bet ir tarp kitų šeimos narių”, – sakė Ž.Grigaitis.

Nepasitenkinimą tuo, kad juodu su Elle tuoksis nepasirašę vedybinės sutarties, reiškė turtingos Žilvino mylimosios 25 metų sūnus teisininkas. Anksčiau bene dešimtmetį Elle sūnų bičiuliu vadinęs Žilvinas suprato, kad jaunuolis nenori rizikuoti našlės motinos ir anapus iškeliavusio jo tėvo sukurta gerove.

Norėdamas išvengti nesusipratimų ir perskaitęs sutartį dėl šventos ramybės lietuvis pasirašė dokumentą.

„Apsaugoti savo turtą norėjome abu – ir aš, ir Elle tuokėmės antrą kartą. Jeigu gyvenimas mus kada nors nuneš skirtingais vingiais, tai, ką pasieksime kartu, pasidalysime.

Tačiau mūsų laimėjimai iki santuokos telieka kiekvienam ir mūsų vaikams. Elle turi sūnų, aš – dukterį. Jie neturi nukentėti, turime juos aprūpinti.

Esu paveldėjęs turto iš tėvų, užsidirbęs. Pagal Australijos įstatymus sudėliota sutartis man tiko. O Elle buvo laiminga, kad nuramino sūnų”, – aiškino Žilvinas.

Vis dėlto šilto bendravimo tarp Ž.Grigaičio ir jo žmonos sūnaus nebeliko, nors sutartį sutuoktiniai ir pasirašė. Patys Elle ir Žilvinas šiandien jaučiasi tvirtai ir apie skyrybas, kurių metų reikėtų atsigręžti į vedybų sutartį, negalvoja.

Prieš penkerius metus susituokę verslininkai Daina (42 m.) ir Antanas (58 m.) Bosai vedybų sutartį tuomet pasirašė ilgai nesvarstydami. Moteris šiuo dokumentu buvo sutvirtinusi ir pirmąją savo santuoką.

„Pati Antanui pasiūliau ikivedybinę sutartį – užbėgau įvykiams už akių. Prieš tai dešimtmetį gyvenau užsienyje, kur tokie dalykai savaime suprantami. Antanas į mano pasiūlymą tuomet reagavo visiškai ramiai”, – prisiminė Daina.

Antrą kartą tekėjusi D.Bosas nebuvo plika nuotaka.

Pastaruoju metu garsenybės viešai samprotauja, kad vedybine sutartimi antrajai pusei reiškiamas nepasitikėjimas, net įžeidimas. Daina į tokias kalbas numoja ranka – jai šis dokumentas yra tarsi nematomas brūkšnys tarp praeities ir naujo balto gyvenimo lapo, kurį pradeda sutuoktiniai.

„Vedybų sutartis aktuali tik turtingiems žmonėms. Juk abu turėjome turto iki santuokos. Man atrodė sąžininga sutartimi apibrėžti, kad viskas, kas buvo iki vedybų, yra kiekvieno mūsų atskirai.

O tai, ką kuriame dviese nuo pradžių, tame baltame lape – mūsų abiejų. Stovime vienas prieš kitą lygiomis teisėmis, dirbame ir augame”, – kalbėjo D.Bosas.

Vedybų sutartis tampa aktuali tik tuomet, kai ją pasirašiusi pora skiriasi. Todėl Daina net pamiršo jos egzistavimą – pora puikiai sutaria ir ketina taip gyventi ilgai ir laimingai.

To tuokdamasi tikisi kiekviena pora. Vis dėlto gyvenimas rodo visai ką kita – skyrybų šiandien yra kur kas daugiau nei anksčiau. Vedybų sutartis apsaugo nuo karų teismuose, nepagrįstų lūkesčių.

„Kas bus, jeigu bus – tai yra sutarties esmė. Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus sudaryta sutartis yra sąžininga ir nieko neturėtų įžeisti. Absurdų tame dokumente nėra.

Vyras nepasitiki moterimi, jei siūlo jai sutartį? Tai primityvus savanaudiškas požiūris! Būkite sąžiningi, nežaiskite į vienus vartus ir tokių minčių nekils”, – svarstė moteris.

Daina besituokiantiems savo vaikams, jei jie tuoksis jauni, nesiūlys pasirašyti sutarties. Mat jaunų žmonių turtas dažniausiai nebūna didelis, tad jaunimui ji siūlo visą gyvenimą ir gerovę kurti kartu.

Verslininkei vedybų sutartis siejasi su dideliu turtu ir vyresnių žmonių santuokomis, o ne jausmų ar pasitikėjimo patikrinimu.

„Protinga moteris visada ras būdų užsidirbti pati ir neliks plika basa. O kvailė neprivalo tapti turtinga tik dėl to, kad kažkada jai pasisekė ištekėti už turtingo vyro”, – mano Daina.

Prieš beveik dvejus metus tolimajame Tailande aukso žiedus sumainę verslininkai Egmontas (39 m.) ir Reda (31 m.) Bžeskai nesvarstė galimybės pasirašyti vedybų sutartį.

E.Bžeskas tiki, kad jam su žmona nereikės turto dalytis teismuose. Pora augina kelių mėnesių dukrelę Ameliją, todėl prodiuseris negailėtų nė cento, paliekamo mažylei.

„Gyvename puikiai ir neketiname sukti skirtingais keliais. Mūsų su Reda situacija labai aiški – tiksliai žinome, kas kur investavo daugiau ar mažiau.

Vedybų sutarties nepasirašėme, blogiausiu atveju galėčiau išeiti iš namų su kuprine. Juk yra Amelija, tad žinočiau, kam viską palieku.

Tačiau neabejoju, kad Reda taip nepasielgtų – ji taip nepasielgė ir su pirmuoju vyru. Ja galiu pasitikėti”, – neslėpė Egmontas.

Neseniai vedęs vyras įsitikinęs, kad jei sutuoktiniai tikisi sąžiningo ir darnaus gyvenimo, neturi piniginių interesų, vedybų sutartis neturėtų įžeisti nė vienos pusės.

Jeigu šeimoje viskas gerai, sutarties net neprireiks. Tačiau jei pora skiriasi, vedybų sutartis ir profesionalai viską sudėlioja į savo vietas.

„Žinoma, niekam nelinkiu aiškintis teismuose. Pasirašyti vedybų sutartį patarčiau tiems turtingiems vyrams, kurių žmonos – barakudinio tipo. Jei moteris labiau myli tavo piniginę, nei patį tave, sutartis nepakenktų.

Kaip sužinoti, kad tavo moteris neabejinga pinigams? Tokios išsiduoda labai greitai. Tik kai kurie vyrai bando apgauti save ir užmerkia akis. Juk šiuolaikiniame gyvenime būna daug nesąžiningų atvejų. O tai, kas parašyta popieriuje, nepajudinama”, – kalbėjo E.Bžeskas.

Krepšininkas Simas Jasaitis (31 m.), neseniai susituokęs su dainininke Oksana Pikul-Jasaitiene (29 m.), yra sakęs apie savo ketinimus pasirašyti vedybų sutartį.

Po pirmosios santuokos griūties S.Jasaitis prasitarė, kad jei tuoksis antrąkart, turtinius dalykus apibrėš teisiniame dokumente.

„Prieš vestuves niekada negalvoji, kad skirsiesi, tačiau atsargumas gėdos nedaro. Tai įrodo ir manoji skyrybų patirtis.

Apsidraudus būna lengviau, nebereikia kariauti teismuose. Vesdamas pirmą kartą nepasirašiau vedybų sutarties, bet iš to pasimokiau. Dabar žinau, kaip elgtis.

Pradėjęs bendrauti, gyventi, matai, ko žmogus siekia ir nori. Jei kalbėsime apie vedybas, geriausia apsauga yra vedybų sutartis.

Prarastų pinigų man negaila – juos galima vėl uždirbti. Vieną dieną jų gali būti daugiau, kitą – mažiau”, – „Stiliui” yra kalbėjęs Simas.

Oksana pritarė vyro nuomonei. Juolab kad ir ji pati nesijaučia varguolė – iki vedybų su krepšininku moteris įsigijo butą, prabangų automobilį, turi santaupų. Dėl to vyro prašymas pasirašyti vedybų sutartį jos neįžeidė.

„Man lygiai taip pat yra ką saugoti. Būsimajam vyrui ir pati galiu paduoti vedybų sutartį. Nesu basa mergaitė, ateinanti pas turtingą vyrą”, – dar iki vestuvių svarstė O.Pikul-Jasaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.