Su kuo Lietuvos atstovei šiandien teks kautis dėl grožio karūnos?

Rūtos Elžbietos Mazurevičiūtės šį šeštadienį laukia valandos, apie kokias svajoja milijonai merginų. Indonezijos Balio saloje ji žengs į konkurso „Mis pasaulis” sceną. Kaip 22-ejų lietuvei seksis gražuolių iš viso pasaulio būryje, tiesiogiai 14 val. 30 min. galės stebėti ir „Lietuvos ryto” televizijos žiūrovai.

Šįmet Lietuvoje grožio karūna pasipuošusios R.E.Mazurevičiūtės kelionė į „Mis pasaulio” sceną pasiekė finišo tiesiąją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šįmet Lietuvoje grožio karūna pasipuošusios R.E.Mazurevičiūtės kelionė į „Mis pasaulio” sceną pasiekė finišo tiesiąją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 28, 2013, 9:58 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:06 PM

Tai renginys, kurį akies krašteliu stebi net ir abejingumą grožio konkursams deklaruojantys skeptikai. 63-ią kartą vykstantis konkursas „Mis pasaulis” – ryškus mūsų planetos popkultūros reiškinys, su kuriuo ilgaamžiškumu ir populiarumu mažai kas gali varžytis.

Kasmet gražiausios merginos iš visų pasaulio kampelių susirenka, kad prie televizorių ekranų priviliotų milijonus žiūrovų – jie gali neabejoti, kad pamatys ryškų ir spalvingą reginį, rašo „Lietuvos ryto" priedas „TV antena".

Laimėti – ne svarbiausia

Grožis – subjektyvus dalykas. Viena mergina „Mis pasaulis” varžybose kasmet pelno dvylika mėnesių dėmesio, pripažinimą ir daugybę su tuo ateinančių galimybių. Tačiau būtų klaidinga manyti, kad azartas dėl pergalės – svarbiausia šio vakaro dalis.

„Kiekviena šių merginų yra laimėtoja. Mėnuo, kurį jos praleidžia konkurso vietoje, kupinas įspūdžių, pažinčių ir polėkio. Tokios patirties nenusipirksi už jokius pinigus – prisiminimus, kuriuos parsiveža, merginos brangina visą gyvenimą”, – neabejoja Julia Morley.

1951-aisiais konkursą įsteigusio brito Erico Morley našlė šiuo renginiu rūpinasi iki šių dienų. Kai 2010-aisiais garsus TV prodiuseris Simonas Cowellas Holivude atsiėmė Metų humanitaro apdovanojimą, savo kalboje jis pabrėžė, kad ši garbė turėtų atitekti J.Morley.

Jos sumanymu svarbi „Mis pasaulis” dalis kasmet yra akcija „Grožis, turintis tikslą” – skiriama parama vienos iš konkursančių pasiūlytai misijai, susijusiai su opių socialinių problemų sprendimu.

Konkursas padeda didžiulių lėšų surinkti vaikų mokykloms skurdesnėse šalyse, sveikatos priežiūrai ir kitiems geriems tikslams. Tai – argumentas, nutildantis visus skeptikus, kritikuojančius „Mis pasaulis” idėją.

Supykdė musulmonus

Šis „Mis pasaulis” sezonas – švelniai tariant, gana audringas. Pastaruoju metu jau tampa nerašyta tradicija, kad dėl teisės organizuoti renginį įnirtingai kovoja Azijos šalys ir Pietų Afrikos Respublika. Nuo 2003-iųjų konkursas tik du sykius vyko Europoje. Ypač šią grožio šventę pamėgo kinai – per pastaruosius dešimt metų ją rengė net šešis kartus.

Niekam ne paslaptis – konkursas reikalauja nemažai jį rengiančios šalies investicijų, tačiau jos atsiperka valstybės reklama. Tai puiki proga šalies grožį parodyti TV žiūrovams daugiau nei šimte valstybių – ir pritraukti turistų, o gal ir investuotojų.

Ilgai apie tokią galimybę mąsčiusi Indonezijos valdžia šįmet prisiviliojo konkursą į savo šalį, tačiau, regis, neįvertino savo gyventojų musulmonų požiūrio.

Pagal sumanymą konkurso renginiai turėjo vykti dviejose vietose – turistų pamėgtoje Balio saloje ir Sentulo miestelyje visai netoli Indonezijos sostinės Džakartos.

Tačiau kiek netikėtai kilo gana aršios protesto demonstracijos – musulmonai reikalavo atšaukti grožio varžytuves, vadino jas amoraliu renginiu, kuris prieštarauja tikinčiųjų vertybėms.

Vakarų Javos provincija, kurioje yra Sentulas, garsėja radikalių musulmonų grupių gausa, taip pat – išpuoliais prieš kito tikėjimo žmones.

Dėl šventos ramybės Indonezijos vyriausybė likus trims savaitėms iki finalo paskelbė, kad visi konkurso renginiai perkeliami į Balį.

„Tai labai netikėtas sprendimas”, – suglumęs pripažino konkurso atstovas spaudai Ariefas Suditomo.

Paplūdimyje – pridengti kūnai

Į Balį atvykusi „Mis Lietuva” konkurso laimėtoja R.E.Mazurevičiūtė žavėjosi nuostabia Indonezijos gamta ir „Mis pasaulis” rengėjų svetingumu. Tačiau pripažino ir tai, kad kartais pasijunta nejaukiai.

Mat ir Balyje 127 konkurso dalyvės sulaukia kreivų žvilgsnių dėl pernelyg atvirų apdarų.

Ne vieną savaitę trunkančiame grožio maratone svarbi kiekviena smulkmena. Kai šeštadienį gražuolės eis į sceną, teisėjai jau bus apsisprendę dėl nemažos dalies galutinių rezultatų.

Taškų dalyvės pelnė per šias tris savaites dalyvaudamos septyniose specialiose rungtyse – tarp jų ir paplūdimio mados, sporto, talentų, modelio įgūdžių.

Rengiant šį straipsnį jau buvo aiškūs kai kurių rungčių favoričių dešimtukai, penketukai ar net laimėtojos – lietuvės pavardės šiuose sąrašuose nėra.

Nepavyko tarp lyderių prasibrauti talentų konkurse, kuriame Rūta Elžbieta demonstravo Rytų kovos menų įgūdžius, čia ji nusileido muzikiniais ir šokio talentais žavėjusioms merginoms. Komisija neatrinko tarp geriausių lietuvės, kuri parengė specialų šou tapdama „Mis slaptąja agente”. Kita vertus, graužtis neverta – konkurencija, kaip visi žino, yra milžiniška.

Beje, šių tradicinių konkursų eigą taip pat pakoregavo vietos gyventojų nuomonė. Paprastai „Mis pasaulis” žiūrovai gali pasigrožėti merginomis, vilkinčiomis maudymosi kostiumėlius.

Konkurso Indonezijoje rengėjai nenorėjo pykdyti musulmonų, todėl merginos rungėsi vilkėdamos sarongą – tradicinį apdarą, kuris kiek labiau pridengia kūną.

Turi net 60 suknelių

Gražuolė iš Garliavos Indonezijoje jaučiasi puikiai. Ir dėl įspūdingos konkurso rengėjų parengtos programos, kurioje yra visko – nuo ugnies šou iki apsilankymų šventyklose bei tradicinės vėžlių šventės. Ir dėl to, kad nereikia sukti galvos, kuo pasipuošti.

Į konkursą ji atsigabeno net 60 suknelių. Visas sukneles, išskyrus finalinę, mergina susirado pati Kauno salonuose, kelias gavo iš jaunos dizainerės. Konkurso finale Rūta Elžbieta pasipuoš dizainerio Juozo Statkevičiaus kūriniu.

Su daugeliu konkurso dalyvių jau susibičiuliavusi lietuvė tikina, kad jų bendravimo netemdo konkurencija. Visos puikiai supranta, kad galimybė laimėti yra mažesnė nei viena iš šimto, tad tiesiog puikiai leidžia laiką.

Pergalė keičia kasdienybę

Vienos jų gyvenimas šį šeštadienį vis dėlto apvirs aukštyn kojomis. Kaip nutiko praėjusių metų konkurso laimėtojai – 24-erių kinei Yu Wenxiai.

Savo šalyje surengtas grožio varžybas laimėjusi mergina per šiuos metus daug keliavo po pasaulį skleisdama labdaros idėjas. Žavesiu ir puikiais dainavimo sugebėjimais komisiją pakerėjusi kinė aplankė Didžiąją Britaniją, Italiją, Prancūziją, Pietų Afrikos Respubliką, Indiją, Australiją, Filipinus, Tailandą, Indoneziją, Rusiją, JAV, Braziliją, Turkiją, Ganą ir daugelį kitų šalių.

Tačiau net ir nepakilusi ant prizininkių pakylos kiekviena „Mis pasaulis” dalyvė galės drąsiai pasakyti – ji buvo ten, kur atsidurti yra tikra likimo dovana.

Daugiausia laimėtojų – iš Venesuelos

Jei tikėsime „Mis pasaulio” komisijos skoniu, gražiausios pasaulio merginos gyvena Venesueloje. Šios šalies atstovės konkursą laimėjo net šešis kartus. Pastarąjį kartą – 2011-aisiais, kai titulą pelnė Ivian Sarcos.

Antrąją vietą lentelėje dalijasi Didžiosios Britanijos ir Indijos atstovės. Šios šalys pergale konkurse „Mis pasaulis” džiaugėsi po 5 kartus.

Keturių šalių atstovės konkursą „Mis pasaulis” laimėjo po tris kartus. Tai – JAV, Islandija, Jamaika ir Švedija.

Grožio konkursas – su užmoju

„Mis pasaulio” žiūrovai kasmet yra džiuginami ne tik žavių konkursančių paradu, bet ir muzikos žvaigždžių pasirodymais bei renginį vedančiomis TV žvaigždėmis.

Nors konkurso programa kartais pasikeičia paskutinę akimirką, jau pranešta, kad šiais metais renginyje dainuos žavūs vyrai iš Didžiosios Britanijos – popmuzikos grupė „Blue” ir britų TV šou „X Faktorius” septintojo sezono laimėtojas Mattas Cardle’as.

Vesti renginį, kaip ir prieš metus, patikėta britų ekrano ir muzikos žvaigždei, buvusiai grupės „Hear’Say” narei Myleene Klass.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.