Šokėjai M.Šalčiūtei draugo savižudybė – kaip antra motinos mirtis

Į vaizdo kameras besišypsanti 20-metė Monika Šalčiūtė savo širdyje slepia netekties ir vienatvės skausmą.

Šypsotis prieš kameras - Monikos darbas. Giliai širdyje ji patiria daug skausmo. M.Šalčiūtę likimas grūdina artimų žmonių netektimis. Prieš penkerius metus rugsėjį mirė motina, šiemet - draugas.<br>D.Umbraso nuotr.
Šypsotis prieš kameras - Monikos darbas. Giliai širdyje ji patiria daug skausmo. M.Šalčiūtę likimas grūdina artimų žmonių netektimis. Prieš penkerius metus rugsėjį mirė motina, šiemet - draugas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 18, 2013, 9:54 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:18 AM

15 metų ji liko be motinos. Vos 42-ejų sulaukusi moteris mirė nuo gimdos vėžio. Niekas nežinojo, kad ji serga. Tėvo šeima nematė seniai. 4 vaikus ėmė globoti vyresnė Monikos sesuo.

Šiemet rugsėjo pabaigoje M.Šalčiūtė prarado kitą artimą žmogų. Negyvą rado jos vaikiną. Pora draugavo metus ir 7 mėnesius.

„Jis atstojo mamą. Kai mama mirė, atrodė, kad nėra už ko įsitverti, dabar visiškai tas pats, dar blogiau negu buvo, kai mirė mama“, - guodėsi portalo lrytas.lt laidos „Monikos kokteilis“ herojė.

Trijų vaikų globėja – 20-metė sesuo

Mamos mirtis vaikams buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. „Rugpjūtį švenčiau gimtadienį, rugsėjį mirė mama. Viskas buvo gerai kol bam – kitą dieną jos nebėra. Padarė skrodimą ir sužinojo, kad buvo vėžys. Mamai nieko neskaudėjo. Jei būtume matę, kad kažkas ne taip, būtume ėmęsi gydymo“, - tikino jaunoji žvaigždė.

Pirmomis dienomis po motinos mirties Monikai nesinorėjo gyventi. Atrodė, kad atėjo pasaulio pabaiga. „Ašarų buvo marios. Nesuvokiau, kaip taip gali būti. Kai mažytė susimąstydavau, kas bus, kai mamos nebus, iš karto apsiverkdavau. Atrodė, kad mama niekada nemirs. Buvo keista grįžti namo ir nepasakyti: „Mama, man šiandien nutiko tas ir tas.“ Ji buvo geriausia mano draugė“, - prisiminė šokėja.

Apie tėvą ji nenori kalbėti. Jo šeimoje seniai nėra. Anksčiau su juo bendravo, tačiau dabar apie jį mergina nieko nežino.

Kai motina mirė, tris vaikus ėmė globoti vyriausia sesuo. Jai tuo metu buvo tiek, kiek Monikai dabar – 20.

Kol motina buvo gyva, šeimai netrūko pinigų. Daugiavaikė mama dirbo prancūzų kalbos specialiste, versdavo tekstus, mokydavo kalbos, dirbo pagal patentą. „Buvome pasiturinti šeima. Mama buvo protinga, mokėjo verslą padaryti iš beveik bet ko“, - motinos sugebėjimais žavėjosi Monika.

Po motinos mirties gerovės neliko. Ketveriukė ėmė paprasčiau maitintis, taupiau gyventi. Vyriausia sesuo rado darbą, kuris išlaikė brolius ir seseris. Be motinos likę vaikai taip pat gavo našlaičių pašalpas. Jie gyveno nuosavame bute.

„Pradžioje buvo sunku. Buvom visi lepūnėliai – gyvendami su mama gaudavome viską, ko norėdavome“, - prisiminė paauglystėje našlaite tapusi mergina.

Arbatpinigiai – daugiau nei tūkstantis litų

Sulaukusi pilnametystės Monika išsikraustė iš namų, ėmė nuomotis atskirą būstą. Dvyliktą klasę mokėsi nuotoliniu būdu. Įsidarbino padavėja-barmene.

Darbdaviai rėkdavo ant Monikos kaip ir ant kitų kolegų, reikalaudavo nepriekaištingai dirbti. „Man nepatiko, kad man vadovavo, kad turėjau dirbti kažkam“, - prisiminė Monika.

Prie minimalaus atlyginimo mergina prisidurdavo per tūkstantį litų arbatpinigių. 18-metė per mėnesį uždirbdavo apie 2 tūkst. litų. „Ypač daug arbatpinigių palikdavo vaikinai. Patikdavau jiems“, - šypsojosi mergina.

Po pusės metų ji išėjo – nepakėlė darbo sąlygų. „Dabar suprantu, kad tai buvo lengvas darbas. Viskas už mane buvo padaryta. Buvo klientų, buvo darbo vieta, tik eik ir dirbk. Jei man reikėtų pačiai atidaryti restoraną, gauti licencijas, pirkti maisto produktus, samdyti darbuotojus... Dabar pamąstau, kad tai buvo lengvas darbas“, - pasakojo jaunoji verslininkė.

Neatlaikiusi padavėjos-barmenės darbo, ji išbandė jėgas pažįstamų šokių studijoje. Netrukus atidarė nuosavą. Šokiai suvedė ją su būsimu vaikinu, dėl kurio mirties Monika iki šiol kenčia.

Miegamasis primena draugą

M.Šalčiūtė šoka nuo 6 metų. Iš pradžių mama leido į pramoginius-sportinius šokius. Paskui mergaitė išbandė modernius, gatvės šokius. Galiausiai ją patraukė go-go stilius. „Go-go labiausiai apsimoka šokti“, - tikino mergina.

Go-go ji šoko iki šių metų rugsėjo. Po draugo savižudybės negalėjo lipti ant scenos. „Po incidento man per daug sunku. Padėjau tai į šoną“, - aiškino mergina.

Monika su draugu susipažino, kai dar neturėjo 18-os. Vaikinas ją pamatė šokančią. Jis buvo 6-eriais metais už ją vyresnis. Vėliau jis užkalbino Moniką – jie turėjo bendrų pažįstamų. Keli pirmi susitikimai nieko nežadėjo. Tik kai pora susitiko akis į akį, Monika kaip išprotėjusi įsimylėjo naują pažįstamą.

Iki vaikino savižudybės pora draugavo metus ir 7 mėnesius. „Nebuvo rimtos priežasties, kodėl jis taip pasielgė. Nesitiki, kad jis taip padarė“, - apie vaikino mirtį kalbėjo Monika.

Jis buvo rastas negyvas rugsėjo 25 dieną. Neparašė jokio atsisveikinimo laiško, tačiau jo mirtis labiausiai primena savižudybę. „Ekspertizė dar nebaigta. Lietuvoje ekspertizės rezultatą po dviejų mėnesių pasako. Eilės kažkokios... baisu“, - nepasitenkinimą reiškė velionio mergina.

Savaitę prieš nelaimę vaikinas su Monika ėmė kalbėti apie santuoką. „Buvo ketvirtadienis. Apsidžiaugiau, kad jis pradėjo kalbą apie vestuves. Mes net nebuvom pradėję gyventi kartu. Jis norėjo dar šiek tiek palaukti. O paskui kitą trečiadienį įvyko tas dalykas“, - sakė iki šiol draugo gedinti mergina.

Ji vis dar jo laukia. „Netikiu, kad jis mirė. Tikrai stiprus buvo žmogus. Jei jis galėjo tai padaryti, tuomet gali kiekvienas“, - liūdesio ir pasimetimo neslėpė mergina.

Po draugo mirties ji beveik du mėnesius nešoko. Tik praėjusį šeštadienį bušido „Heroes“ turnyro žiūrovai vėl pamatė M.Šalčiūtę ant scenos. „Laidose bandau save suvaidinti, bet gyvai apsimesti, kad viskas smagu, dar sunku. Gal ateityje bus kiek lengviau“, - sakė šokėja ir laidos „Monikos kokteilis“ herojė.

Iki šiol ji nemiega savo miegamajame, kur leisdavo laiką kartu su mylimuoju. „Miegu svetainėje. Miegamajame yra visokių patalynių jo pridovanota. Netikiu, kad jo nėra. Neapsiverčia liežuvis pasakyti, kad jis mirė“, - aiškino ji.

Lapkričio 25 dieną bus 2 mėnesiai, kaip 26-erių vaikinas pasitraukė iš gyvenimo.

Ši savižudybė Monikai pasėjo didelę neviltį. „Man pačiai gyventi nesinori. Viską dariau dėl jo. Jis buvo vienintelis žmogus, kurio nuomonė man rūpėdavo. Brolių, sesės – taip, bet vaikino ypač rūpėjo. Kai būdavome apsipykę, man užtekdavo minties, kad jis gyvas. Draugas man atstojo mamytę. Pažinau iš kitos pusės tą stiprią meilę. Siejau ateitį su juo. Turėjau labai daug planų. Dabar atrodo – koks skirtumas?“ - kalbėjo jauna verslininkė.

Žiniasklaidai ji sakydavo, kad neturi draugo. „Nenorėjau į visa tai įkišti mylimojo. Mano draugai visi žinodavo – apsikabinę eidavom visur“, - kalbėjo M.Šalčiūtė.

Jis nebuvo pirmas jos vaikinas, tačiau su nė vienu anksčiau Monikos jausmai nebuvo tokie stiprūs.

Naktinius gerbėjus nuramino policija

Draugo gedinti M.Šalčiūtė toliau kuria savo šokių imperiją. Mergina džiaugėsi, kad per dvejus metus atsirado nuolatiniai klientai. „Po naujų metų atidarysiu studiją Ukmergėje arba Kaune – kad nereikėtų toli nuo Vilniaus važinėti“, - pasakojo šokių studijos savininkė.

Ji ne tik moko šokti, bet ir naktiniams klubams padeda rasti šokėjas, sudaro su jomis sutartis. „Siunčiu savo mergaites. Tai nebūtinai draugės. Kartais užtenka per „Facebook“ paieškoti“, - aiškino vadybininkė.

Paklausta, ar klubų savininkai neprašo šokėjų-prostitučių, ji tikino – tikrai ne. „Kas mane pažįsta, žino, kad prostitučių iš manęs negaus. Negaliu suvokti prostitucijos. Esu labai griežta. Ką tos merginos duos savo vyrams? Tai yra dovana vyrui, kurį myli. Nutraukiu bendravimą su draugėm, kurios, matau, kad barakudos“, - tvirtino verslininkė.

Jai nepatinka ir tos moterys, kurios tingi dirbti, o pinigų tikisi išmelžti iš vyrų. Dirbu taip, kad nereikėtų vyro dėl pinigų, kad man užtektų savų“, - aiškino M.Šalčiūtė.

Jos pajamos per mėnesį – tarp 5 ir 10 tūkst. litų. Mergina išlaiko save, duoda pinigų broliams, negaili pinigų gatvės elgetoms. „Daugiausia esu 100 litų davusi. Pinigai yra uždirbami. Jei dirbi, gali uždirbti. Ne visi gabūs. Gavau gabumus, ne visi gal tokie gabūs, dėl to man negaila duoti kitiems, kurie mažiau apdovanoti“, - sakė šokėja ir verslininkė.

Mergina kol kas nuomojasi butą, kaupia pinigus nuosavam.

Ypač jaunimo mėgstama laidos herojė nenorėjo sakyti, kuriame Vilniaus rajone gyvena. „Jau ir taip gerbėjai filmuoja, kai einu namo, seka. Būna, kad šaukia po langais vardu. Ne kartą naktį rėkavo po langais, skambinti į domofoną, akmenukus į langą mėtė. Man patinka dėmesys, bet čia per daug. Būna, kad antrą valandą nakties prisibeldžia“, - skundėsi M.Šalčiūtė.

Apsiginti nuo įkyrių gerbėjų jai padėjo policija. Kartą iškviesti pareigūnai neaptiko įkyruolių, tačiau savo apsilankymu juos išgąsdino. Dabar Monika gali ramiau miegoti.

Jaunimo mėgstama šokėja tikisi, kad anksčiau ar vėliau jos gyvenime ir vėl atsiras prasmės pojūtis, artimas žmogus ir noras eiti pirmyn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.