Tariamos garsenybių tragedijos nustebina juos pačius

„Monika Šalčiūtė pasitraukė iš gyvenimo (20 nuotraukų iš savižudybės vietos)“, „Dingo Marijonas Mikutavičius be žinios, daugiau info čia“ - tokiomis skambiomis „antraštėmis“ nuolat mirga socialinis tinklas „Facebook“.

Sukčiai ne kartą bandė pasinaudoti lrytas.lt ir kitų didžiųjų Lietuvos naujienų portalų vardais. Tuomet tokia nuoroda atrodo patikimesnė.
Sukčiai ne kartą bandė pasinaudoti lrytas.lt ir kitų didžiųjų Lietuvos naujienų portalų vardais. Tuomet tokia nuoroda atrodo patikimesnė.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2014-01-07 18:31, atnaujinta 2018-02-17 20:34

Ne, nesijaudinkite, M.Šalčiūtė yra gyva ir sveika, o M.Mikutavičius niekada nebuvo pradingęs. Šios netikros naujienos nustebino netgi juos pačius.

„Kaip diena, taip naujiena... Pasirodo aš mirusi... Ot jūsų „bajeriai“... Stiprios jūsų vertybės“, - pamačiusi nuorodą į „straipsnį“ apie savo mirtį piktinosi šokėja M.Šalčiūtė.

Ji ne vienintelė Lietuvos garsenybė, kurios neva nelaime bandė pasinaudoti internautai. Žymių žmonių vardai, susieti su skaudžiu įvykiu, tapo masalu patikliems socialinio tinklo „Facebook“ vartotojams. Paspaudę ant netikro straipsnio nuorodos jie, patys to nenorėdami, „pamėgsta“ tam tikrus reklaminius puslapius.

Pelnosi iš mirties

Faktą, kad nesąžiningi internautai sukuria „Facebook“ anketas, skirtas tam tikram įvykiui paminėti, ir paskui, surinkę daug patiktukų, jas parduoda, žino daugelis. Tiesa, šis supratimas lietuviams atėjo skaudžiuoju būdu.

Apie šią aferą daugelis sužinojo po aktoriaus Vytauto Šapranausko savižudybės. Iškart po to „Facebook“ tinkle pradėjo kurtis nauji puslapiai, kuriuose žinomo aktoriaus gerbėjai buvo raginami nelikti abejingais ir susivieniję drauge prisiminti gražiausias jo gyvenimo akimirkas.

Naujienų portalas lrytas.lt jau rašė, kad bene daugiausiai dėmesio sulaukė puslapis, pavadintas „Vytautui Šapranauskui pagerbti“. Per nepilną parą prie jo prisijungė daugiau nei 30 tūkst. gerbėjų. Pasklidus kalboms, kad šis puslapis nėra sukurtas kilniam tikslui, jo administratorius paviešino įrašą, kuriame skelbiama (kalba netaisyta. – Red.): „Mano galvoje uraganas.. nebe suprantu ką daryti. nusprendžiau, neuždaryti puslapio nors ir ką jūs sakysit. Taigi, nežinau sugrąžinkite visus gerbėjus, aišku dabar galvosit reikia man jūsų like, reikia, bet ne pasipelnymo tikslams. Atsiprašau visų kuriuos įžeidžiau ar kažkam pakenkiau su puslapiu, bet vakar buvo labai didelis stresas, šiandien jau aprimau, tai blaiviai pamasčiau.“

Jis taip pat pažadėjo, kad V.Šapranausko atminimui skirtas puslapis neturės jokių reklaminių tikslų ir gyvuos ilgai.

Tiesa, vėliau visi įrašai apie V.Šapranauską šiame puslapyje buvo ištrinti. Pažadai, regis, irgi. Šiuo metu čia aktyviai reklamuojami azartiniai žaidimai.

Naudojasi garsiais vardais ir autoritetu

Aukščiau aprašytas sukčiavimo būdas nebeefektyvus - „Facebook“ kūrėjai uždraudė pakeisti puslapio pavadinimą, jei jis turi daugiau nei 200 patiktukų. Tačiau apribojimai išradingiems sukčiams nėra kliūtis ir toliau sėkmingai veikti.

Jie sukuria „Facebook“ puslapį skandalingu pavadinimu, pavyzdžiui, mūsų minėtasis „Monika Šalčiūtė pasitraukė iš gyvenimo (20 nuotraukų iš savižudybės vietos)“, integruoja į „Facebook“ puslapį aplikaciją, kur neva yra pavadinime minimas straipsnis ir nuotraukos, įdedamas fiktyvus paveiksliukas – įžymybės nuotrauka arba fotografija „iš įvykio vietos“. To pilnai užtenka, kad „Facebook“ vartotojas nekantraudamas paspaustų savo socialinio tinklo sraute pasirodžiusią nuorodą.

Ją paspaudęs vartotojas yra peradresuojamas į suklastotą „Facebook“ puslapį, kur jam siūloma atlikti testą, patvirtinantį apie žmogaus, o ne automatinės programos, veikimą. Šie testai – raidžių, skaičių arba net tuščių langelių paspaudimas pelės žymekliu.

Šis testas iš tiesų yra paprasčiausia fikcija. Kiekvienas mygtukas, visai nesvarbu, tai raidė ar skaičius, yra gerai paslėptas „Facebook“ puslapio ar grupės įskiepis „patinka“. Vartotojas automatiškai susiejamas su tam tikra tinklalapio grupe ar puslapiu. Paspaudę 4 ar 6 mygtukus, patys to nežinodami imate „mėgti“ tiek pat internetinių parduotuvių, paslaugų tiekėjų ar kitų sukčiauti linkusių tinklapių „Facebook“ grupių ar puslapių.

Vartotojas, suklastotame puslapyje suspaudęs mygtukus, negali perskaityti žadėto straipsnio, nes jo tiesiog nėra. Tiesa, jei fiktyvi naujiena susijusi su garsenybe (dažnai manipuliuojama girtų merginų peštynių ar egzekucijų video įrašais), atsivers kurio nors naujienų portalo straipsnis, susijęs su šia įžymybe. Straipsniai su apgaulinga patiktų rinkimo aplikacija susiejami be naujienų portalų žinios. Dažnas vartotojas to nežino, tad jaučiasi apgautas ne kieno kito, o to konkretaus naujienų portalo.

Sukčiai ne kartą bandė pasinaudoti lrytas.lt ir kitų didžiųjų Lietuvos naujienų portalų vardais. Tuomet tokia nuoroda atrodo patikimesnė. Juk žinią, kad M.Mikutavičius pradingo, praneša lietuviškos žiniasklaidos gigantai! O iš tiesų nuoroda yra lrytas.mhost.lt. Gudrių sukčių „dėka“ ne tik gaunami taip trokštami patiktukai, bet ir suteršiamas konkretaus naujienų portalo vardas.

Maža to, atlikus visus savo „tapatybės“ įrodymo veiksmus apgaulinga nuoroda automatiškai pasirodo „Facebook“ vartotojo draugams, kurie neretai pakartoja visus šiuos žingsnius.

Kiek kainuoja patiktukai?

„Parduodame facebook.com „laikus“!!! „Laikai“ lietuviški ir labai kokybiški“, - internetinėse skelbimų svetainėse savo paslaugas siūlo sukčiai.

Patiktukai pardavinėjami iškart po 1 tūkst. Standartinė 1000 fanų kaina svyruoja nuo 30 iki 40 litų. Šias paslaugas tiekiantys asmenys nurodo, kad perkant patiktukus didesniais kiekiais taikoma nuolaida. Kitaip sakant, urmu visada pigiau.

Be to, patiktukų kaina priklauso ir nuo jų kilmės. Štai už 1000 naujų fanų iš Lietuvos teks susimokėti 30 litų, o iš užsienio – 40 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.