Buvusi leidėja E.Tombak: „Dėl jogos mano vyras turi naują žmoną“

Buvusios moterims skirtų žurnalų leidėjos Evos Tombak (54 m.) gyvenimas per keletą pastarųjų metų apsivertė ne kartą. Emigracija, nusivylimas, grįžimas namo. Gyvenimo posūkių nesibodinti moteris prisipažįsta, kad buvo ir ypač juodų akimirkų. Ir tuomet drąsos ir įkvėpimo ji ėmė semtis jogoje, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Stilius“.

Mokytis jogos Eva pradėjo Australijoje, į kurią Tombakų šeima buvo emigravusi 2011 metais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mokytis jogos Eva pradėjo Australijoje, į kurią Tombakų šeima buvo emigravusi 2011 metais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jan 31, 2014, 5:53 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:19 PM

Prieš interviu Eva pasiūlė apsilankyti vienoje jos vedamų jogos treniruočių. Jos prasidėjo nepadoriai anksti – pusę aštuonių ryto.

Užsimiegojusi su dar keturiomis merginomis išsitiesiau kilimėlį. Treniruotę pradėjome Vandenyno kvėpavimo pratimu, anot E.Tombak, padėsiančiu atsikratyti neigiamo krūvio.

Kadangi niekada nebuvau lankiusi jogos, maniau, pasėdėsiu ant kilimėlio, padūsausiu ir pamėginsiu pasiekti nirvaną. Vis dėlto čia nebuvo nei bandymų pasiekti aukščiausią palaimą, nei tingaus pasisėdėjimo. Intensyviems pratimams reikėjo besąlygiško susikaupimo – norėjosi ne tik suspėti juos atlikti, bet dar ir taisyklingai. Kaskart ne taip pastačius koją ar netinkamai iškėlus ranką prieidavo Eva ir padėdavo. O aš žiūrėjau į ją ir nesupratau, kaip į šeštąją dešimtį įkopusi moteris gali būti tokia jaunatviška ir tvirta. Mano iškeltos rankos virpėjo nuo įtampos, o Eva vis šypsojosi rodydama pavyzdį ir ragino: „Na, dar truputėlį! Ir nepamirškite šypsotis – bus puiki diena!“

Mokytis jogos Eva pradėjo Australijoje, į kurią Tombakų šeima buvo emigravusi 2011 metais. Eva išvažiavimą vadina didžiuliu nuotykiu ir kartu pavojinga avantiūra. Važiavimu ties praraja be stabdžių. Klaidžiojimu užrištomis akimis po minų lauką.

„Mums sekėsi pagal visus Merfio dėsnius – nesusipratimai buvo mūsų nuolatiniai palydovai. Pradėjau jausti, kad mano sriūbavimai bei išgąstis tampa vis didesne našta šeimai. Pamačiau, kaip vaikai vis labiau atsitraukia, šalinasi depresijos šaltinio. Supratau, kad turiu susiimti, privalau rasti stiprybės. Vaikams patiems nelengva svetimoje šalyje, o dar mama skystablauzdė...

Įtampa ir stresas – puiki terpė ligoms. Mano skydliaukė įsisiautėjo, jos mazgai išvešėjo, trukdė kvėpuoti. Pagalbos paieškos pas gydytojus – visur brangus ir abejotinas dalykas, o aš nenorėjau šeimai tapti finansine našta. Ačiū intuicijai, kuri pakuždėjo, kad turiu eiti į jogą. Suprantu, iš šalies toks praregėjimas skamba neįtikinamai. Bet iš dainos žodžio neišmesi“, – ironizavo E.Tombak.

Gana greitai Eva visa galva pasinėrė į jogos studijas – Australijoje praktikavo karštąją jogą, grįžusi į Lietuvą ėmė studijuoti jogos filosofijos knygas, susidomėjo kvėpavimo bei meditacijos technikomis, jogos pratimams kiekvieną dieną skirdavo po kelias valandas. Baigusi jogos mokytojų kursus San Fransiske E.Tombak tapo sertifikuota jogos mokytoja. Diplomo popierėlio Eva nesureikšmina – jogos reikia mokytis visą gyvenimą.

Iš pradžių šeima į E.Tombak entuziazmą užsiimti joga žiūrėjo nepatikliai. Tačiau atsargumas labai greitai virto dėkingumu.

„Jeigu klaustumėte mano vyro, jis pasakytų, kad dėl jogos jis turi naują žmoną. Man pačiai joga labai greitai įjungė kitą pavarą. Dėl to ją šiandien su džiaugsmu peršu kitiems. Kuo daugiau žmonių praktikuos jogą, tuo mūsų visuomenė bus sveikesnė, pasaulis gražesnis, o gyvenimas lengvesnis“, – įsitikinusi pašnekovė.

Tačiau joga nėra stebuklų lazdelė ir vieno mosto, atsitiktinės treniruotės čia negana. Eva prisimena dešimtį metų trukusias paieškas, padrikus užklydimus į jogos studijas ir nusivylimą.

„Mane erzino, kodėl nesuprantu, ko žmonės vaikšto į jogą, kodėl ji madinga. Ką žmonės daro ant kilimėlio, kad už jogos kaip už kokio narkotiko užkimba?“ – prisimena E.Tombak. Ji prisipažino, kad tiesiog nebuvo pasiruošusi pokyčiams.

Eva įsitikinusi – trumparegiška jogą sieti vien su kūno linijų dailinimu. Joga pirmiausia yra filosofija ir mokslas, kuris padeda suvokti savo tikrąją prigimtį, nuima kaukes, ramina neramaus proto virpesius, padeda tvarkytis su įvairiais negalavimais. Ir, kad ir kaip banaliai skambėtų, padeda tapti geresniu žmogumi.

„Nuo vaikystės girdime, kad negalima meluoti. Tačiau aš melavau mokytojams, tėvams... reklamos užsakovams ir pernelyg dėl to savęs negrauždavau. Juk visi taip daro. Dangstosi balto melo dorovingumu... Pradėjus praktikuoti jogą kažkas nutinka, kažkas suskamba ir liežuvis jau nesiverčia tuščiažodžiauti. Pradedi savęs klausti, ar tavo žodžiai nesužeis, gal geriau, užuot sakius nemalonią tiesą, nutylėti. Ir meluodama, ir sakydama tai, kas gali pakenkti kitam, vienodai naikini save“, – dėstė E.Tombak.

Eva medituodama siekia ne naikinti mintis, bet jas stebėti tarsi iš šalies, kaip kino filmo juostą žiūrėti: „Ateina mintis, pasakyk jai „labas, sveika atvykusi“, paklausyk jos kuždesių, gal kaip nors juos įvardyk, užklijuok etiketę. Ir paleisk. Praeities nepakeisi – nėra ko laikytis jos įsikibus. Ateities niekas nežino... Gyvenkime dabartimi, pasinerkime į dabartį – štai ko moko joga.“

Anot jos, troškimas lenktyniauti – dar viena klaidų, gana dažnai pasitaikančių jogoje. Ji pataria nepanikuoti, jei šiandien kūnas ne toks lankstus, koks buvo vakar.

„Tai, koks esi šiandien, nulemta to, ką darei vakar, su kuo bendravai, ką valgei, gėrei, kokiomis emocijomis gyvenai... Savęs lyginimas su kitais – tai akivaizdus didelio ego pasireiškimas. Aš klausausi savęs ir negaliu patikėti, kad čia aš. Tik vakar pati buvau iš tų, kurie amžinai varžėsi su kitais. Perfekcionistė, naikinanti save ir kitus dėl tobulo žurnalo, tobulų straipsnių ir nuotraukų... O dabar sėdžiu čia ir kalbu, kad taip nereikia daryti. Nereikia susireikšminti, pasaulyje viskas tobula – tiesūs ir kreivi medžiai, lygumos ir kalnai, pakilimai ir nusileidimai, diena ir naktis. Nenudailinta įvairovė formuoja pasaulio grožį bei tobulumą“, – šypsojosi E.Tombak.

E.Tombak patarimai norintiems užsiimti joga

Jogai nereikia fizinio pasirengimo ir lankstaus kūno. Yra daugybė pratimų, pritaikytų ne itin lankstiems ar stipriems žmonėms. Kiekvienas gali pradėti praktikuoti jogą nepaisydamas amžiaus, fizinių pranašumų ar apribojimų.

Be abejonės, būtų gerai jogą pradėti nuo individualių ar bent jau grupinių pratybų. Tačiau tai prabanga. O ir savo mokytoją surasti nėra lengva. Tačiau skaitmeniniame amžiuje kiekvienas gali rasti kokybiškos ir nemokamos informacijos apie jogą. Namie praktikuodami jogą ir meditaciją neišleisite nė cento.

Jogai nesiekia rekordų, tačiau ilgai trunkanti treniruotė gali ne juokais išvarginti kūną. Tad atvykę į pirmąją jogos pamoką neišeikvokite visos energijos. Kitaip kitą dieną neišvengsite viso kūno maudulio. Ir turėkite omenyje, kad užsiimant joga, kaip ir kiekviena fizine veikla, įmanoma susižeisti. Joga gydo, bet gali ir traumuoti.

Pradėkite nuo penkių minučių, kurias skirkite, sakykime, Vandenyno kvėpavimui. Pro burną giliai įkvėpkite lyg tartumėte garsą a ir iškvėpkite tardami cha. Giliai kvėpuodami plaučiais paleiskite metų metais kauptas neigiamas emocijas, liūdesį, nusivylimus. Kvėpuodami atverkite širdį, išsilaisvinkite iš to, kas trukdo būti dabartyje, kas neleidžia judėti pirmyn. Šį kvėpavimo pratimą atlikdami nuolat jau po mėnesio pastebėsite, kad ne tik plaučių tūris padidės, bet ir laikysena pagerės, mintys taps skaidresnės ir lankstesnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.