Viešumo netrokštantys Zuokų vaikai kelia sparnus į užsienį

„Mūsų šeima nėra tipiška. Tėtis aktyviai dalyvauja politikoje, turi didelį pažinčių ratą. Kitiems atrodytų, kad vaikams lengva naudotis tėvų žinomumu, tačiau yra priešingai – jie nenori priimti siūlomos pagalbos. Vaikai stengiasi gyvenime viską pasiekti savo jėgomis“, – sakė Vilniaus mero Artūro Zuoko žmona Agnė Zuokienė (43 m.).

Zuokų vaikai Gabrielė ir Domantas jau kelia sparnus į užsienį. Netrukus namuose liks tik jaunėlė Emilija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Zuokų vaikai Gabrielė ir Domantas jau kelia sparnus į užsienį. Netrukus namuose liks tik jaunėlė Emilija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2014-02-11 11:12, atnaujinta 2018-02-16 11:17

Moteris įsitikinusi, kad jų atžaloms Lietuvoje būtų sunku dirbti samdomą darbą. Galbūt todėl jų vyriausia duktė Gabrielė jau antrus metus yra išvykusi į Angliją, ateities planus su šiuo kraštu sieja ir dvyliktokas sūnus Domantas.

„Gabrielė visuomet buvo labai savarankiška. Nuo keturiolikos ji savaitgaliais dirbo pardavėja. Baigusi mokyklą pati pasiėmė paskolą studijoms užsienyje, šiuo metu dirba keliose darbovietėse“, – apie netrukus 21-ąjį gimtadienį minėsiančią dukterį pasakojo A.Zuokienė.

Mergina prestižiniame Jorko universitete kremta filosofijos, ekonomikos ir politikos mokslus.

A.Zuokienė patikino, kad dukteriai sekasi puikiai, tačiau pabrėžė – Gabrielė nelinkusi pasakoti apie save, o tėvai gerbia jos privatumą: „Ji stengiasi atsisakyti viešumo. Tokia jos pozicija ir ji nesikeičia jau daugelį metų.“

Paskutinius metus mokykloje besimokantis Domantas taip pat ketina pakelti sparnus ir toliau žinias tobulinti Sautamptone. Nuo rudens ten jis mokysis laivo kapitono specialybės.

„Dar prieš stojant reikėjo susirasti, kur atlikti praktiką keltuose. Visai neseniai jo pasirinktoje akademijoje vyko atvirų durų dienos, drauge su tėčiu jie jau buvo ten nuvykę. Vyras grįžęs lengviau atsikvėpė – viskas ten gerai“, – šypsodamasi sakė A.Zuokienė.

Paklausta, ar nebijo išleisti sūnaus į plačiuosius vandenis plačiąja prasme, pašnekovė atsiduso: „O ką daryti? Džiaugiuosi, kad jis pasirinko konkrečią specialybę. Norėdamas tapti vadybininku tikrai galės juo būti ir turėdamas laivo kapitono diplomą.“

Senas jūreivystės tradicijas turinčioje šalyje laivybos mokytis tenka ne vienus metus. A.Zuokienė juokiasi sakydama, kad čia panašiai kaip medicinoje: iš pradžių treji metai studijų, po to – dar vieni, tuomet prasideda specializacijos.

„Tikrai bus ką veikti, tačiau Domantas apie laivybą svajoja jau kone metus. Iš pradžių maniau, kad visa tai hobis, paaugliškos užgaidos, tačiau pamažu supratau, kad jis į tai žiūri rimtai“, – pasakojo ji.

Daugiau nei prieš dvejus metus Domantas papuolė į sunkią avariją – važiuojantį motoroleriu jį partrenkė automobilis. Tuomet šešiolikmetis politikų sūnus atsidūrė reanimacijoje, jam buvo nustatyti septyni kojų kaulų lūžiai, du iš jų – atviri. Ir nors sunkiausi buvo pirmieji metai po nelaimės, reabilitacijos laikotarpis trunka iki šiol – vaikinui maždaug kartą per savaitę tenka apsilankyti medikų kabinete.

„Jaunas žmogus nori sportuoti, žaisti, užsiimti aktyvia veikla, o negali. Tai skaudina. Dabar Domantas laikosi jau geriau, tačiau trauma labai pakoregavo jo planus“, – sakė A.Zuokienė.

Nepaisant to, ji tikina esanti patenkinta sūnaus pasirinkimu.

„Nė sekundės nesuabejojau dėl jo pasirinkimo, nors kažin ar pati būčiau jam patarusi rinktis tokią specialybę“, – svarstė ji.

Zuokų šeima į studijas užsienyje žiūri kaip į galimybę tobulėti, pasisemti tarptautinės patirties, įgyti profesinių žinių, geriau išmokti kalbą. A.Zuokienė mano, kad artimiausius dešimt metų vaikai praleis užsienyje.

„Tiek Gabrielė, tiek Domantas – gabūs ir turintys tikslų vaikai. Kaip mama labai didžiuojuosi, kad jiems netrūksta ambicijų. O galvoti, ar grįš jie į Lietuvą, ar negrįš, kol kas neverta. Galės Domantas ir Baltijos jūra plaukioti, tačiau kol kas tegu pamato pasaulio“, – kalbėjo A.Zuokienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.