J.Statkevičius nepeikia einančių į teatrą tik dėl kostiumų

„Bus staigmenų. Ateikite ir pamatysite patys – aš negaliu išduoti. Labai įdomiai išėjo“, – intriguojamai kalbėjo dizaineris Juozas Statkevičius apie Onutės Narbutaitės operai „Kornetas“ kuriamus kostiumus.

J.Statkevičiui patinka, kad teatre kuriant kostiumą galima išlaisvinti fantaziją, žinoma, kartu paiso, kad rūbas būtų patogus. Nuotraukose – su soliste Laura Zigmantaite.<br>M.Aleksos nuotr.
J.Statkevičiui patinka, kad teatre kuriant kostiumą galima išlaisvinti fantaziją, žinoma, kartu paiso, kad rūbas būtų patogus. Nuotraukose – su soliste Laura Zigmantaite.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2014, 7:12 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:48 AM

Pasirengimo premjerai įkarštis šiuo metu juntamas ne tik Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatro scenoje, bet ir siuvykloje, kur auksarankės teatro siuvėjos įgyvendina pačias netikėčiausias dizainerio vizijas.

„Teatro kostiumai – tai pats didžiausias meistriškumas, nes viskas daroma rankomis. Čia dirba daugybė žmonių, – sakė Juozas. – Nemėgstu paprastų dalykų – pasiuvi suknelę, ir baigta. Tad gaminame ir galvos apdangalus, ir skrybėles – pačius sudėtingiausius įvaizdžio reikmenis.

Man teatras visada įdomu. Kuriant madą viskas turi būti atsargu, pritaikyta dėvėti, o teatre gali pasitaškyti fantazija, įgyvendinti ir nepraktiškus sumanymus. Nors... ir čia susiduri su praktiškumu: drabužiai turi būti ne tik gražūs, bet ir patogūs – juk artistai turi dainuoti, šokti.“

Operoje „Kornetas“ veiksmas vyksta dviem laikotarpiais – XX amžiaus pradžioje ir XVII amžiuje. Tad scenoje susilies du stiliai – secesija ir barokas.

Kaip Juozui pavyko juos suderinti?

„Aš radau raktą pasitelkęs spalvas, siluetus. Viskas atrodo ir labai šiuolaikiškai, ir kartu yra epochos ženklų, juntama tų laikų atmosfera“, – teigė kūrėjas.

Juozas atkreipė dėmesį, kad nemaža dalis atėjusių į operą žiūrovų ne itin gilinasi į muziką – tiesiog mėgaujasi reginiu.

„Dabar į operą vaikščioti yra prestižo ir mados reikalas. Labai džiaugiuosi, kad žmonės ateina kad ir dėl mados – gražaus vaizdo ir įspūdingų kostiumų. Taip jie gauna ir kultūros injekciją“, – Juozas nenuvertino bet kokio lygio žiūrovo – tiek muzikos ir teatro gurmano, tiek paprasto lankytojo.

J.Statkevičius jau yra sukūręs kostiumus daugiau nei 70-iai spektaklių. Tačiau jis prisipažįsta, kad kaskart susiduria su naujais iššūkiais, reikalaujančiais kūrybinio sprendimo.

„Didžiausias netikėtumas atėjus į teatrą – gauti didelę dozę estetikos. Būtent jos „Kornete“ bus labai daug – tai išskirtinis šio spektaklio bruožas“, – žadėjo Juozas, kurio kostiumus premjeroje bus galima išvysti vasario 21 ir 22 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.