Aktorė I.Balsytė: „Senti nebijau“

Vyrai dėl jos alpo, o moterys norėjo būti panašios. XX amžiaus pabaigoje mėlynakė aktorė Ilona Balsytė (49 m.) buvo vienas grožio etalonų. Savo išvaizdos moteris nesureikšmino nei prieš 20 metų, nei dabar, kai netrukus švęs 50-metį.

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Feb 25, 2014, 6:28 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:29 PM

Komplimentus aktorė ir šiandien priima santūriai, su šypsena – ji nemano, kad buvo ar yra išskirtinė lietuvaitė.

„Niekada savęs taip nevertinau, nejutau išskirtinio dėmesio. Gražios visos lietuvaitės. Mano gyvenimas susiklostė taip, kad buvau matoma scenoje. Buvau stebima pro didinamąjį stiklą“, – šypsojosi moteris.

Ji niekada nesijautė ypatinga gražuole ir nesistengė tokia būti. Tačiau pripažįsta, kad teatre sukurtas jos sceninis įvaizdis turėdavo atgarsį, todėl ir gerbėjų dėmesio ji sulaukė daugiau.

Vis dėlto žinoma moteris tiki, kad žmonėms labiau patikdavo jos vidinis žavesys, skleidžiama šviesa, o ne išvaizda. Juk charizma aktoriui būtina.

„Niekada neteikiau reikšmės fiziniam žmogaus grožiui. Ir dabar savo gyvenime nesusiduriu su grožio kultu, kuris veša populiariojoje scenoje.

Man atrodo, kad lengviau gyventi ne gražiam, o geram žmogui. Pyktis, pagieža vargina, tokiems žmonėms sunkiau“, – svarstė aktorė.

I.Balsytė retai mėgaujasi moteriškomis procedūromis, retai puošiasi. Kasdien ji net nesidažo.

„Et, pagalvoju sau, kokia jau esu, tokia esu! Moterys, būnančios scenoje, turi atrodyti gražiai. Tad dažausi spektakliams, renginiams.

Tačiau pusdienio tam neskiriu – susiruošiu per 10 minučių! O nuėjusi pas kirpėją prašau nukirpti taip, kad ryte užtektų išsitrinkti galvą“, – juokėsi Ilona.

Ji prisipažįsta, kad pasipuošusi ir apsiavusi aukštakulnius dažnai jaučiasi labiau pakylėta, moteriškesnė. Ir neslepia – vaizdas veidrodyje tuomet jai patinka kiek labiau nei kasdienis.

„Jausmas, kad atrodai gerai, yra darna tarp tavo vidinės savijautos, veiklos, į kurią eini, ir aprangos. Todėl keliaudama galiu jaustis be galo graži vilkėdama sportinį džemperį. Nebūtinai tik aukštakulniai sukelia jausmą, kad esi graži“, – kalbėjo moteris.

Savo amžiaus aktorė neslepia – taip, jai netrukus 50 metų. Ji nebijo senti, nes tai vadina ateinančia branda, išmintimi.

„Būdama 30-ies jaučiausi kur kas geriau nei 18-os. Man buvo smagu jaustis moterimi, turėti patirties, šeimą.

Visa įgyta patirtis ir išmintis man ir dabar, artėjant 50-mečiui, leidžia visai kitomis akimis žvelgti į gyvenimą, tarsi labiau juo mėgautis: nebeieškai, nesiblaškai, atrandi malonumą daryti tai, ką moki“, – kalbėjo I.Balsytė.

Paklausta, kokia ji yra žmona, Ilona pataria paklausti jos vyro Aurimo (I.Balsytė yra ištekėjusi už dešimt metų jaunesnio Keistuolių teatro aktoriaus A.Meliešiaus, su juo susilaukė sūnaus Martyno. Su pirmuoju vyru Giedriumi Sakalausku Ilona susilaukė dukrų Ievos ir Saulės. – Red.).

Tačiau ji tiki, kad svarbiausia santykiuose – suprasti vienam kitą ir savąjį žmogų priimti tokį, koks jis yra, nesistengti pakeisti.

„Ne tik iš vyro, bet ir iš šeimos, draugų, kolegų noriu suvokimo, kad mums nereikia vieniems kitų keisti, kad būtume priimami tokie, kokie esame.

Išgirsti, pažinti, gerbti – tai man vertingiausia žmonių santykiuose. Šiandien jau galiu pasidžiaugti, kad mes šeimoje puikiai pažįstame ir suprantame vienas kitą, išmokome tai daryti“, – kalbėjo garsi aktorė.

Tačiau vien to Ilona nevadina gerų santykių puoselėjimo receptu. Ji įsitikinusi, kad nėra vienodų situacijų, žmonių, likimų, todėl nedrįsta patarti kitoms poroms. Juk kiekviena šeima pati turi atrasti savo receptus. Svarbiausia – savo keliu eiti vedamam meilės ir pagarbos.

„Mūsų pačių receptas paprastas – stengiamės, kad namuose būtų linksma, kad skambėtų juokas“, – kalbėjo moteris.

Laisvą laiką aktorė atiduoda ne sau, savo grožiui, o šeimai. Todėl ir atostogas ji visada planuoja su artimaisiais. Idealios jos būna tik tuomet, kai kartu – visa šeima. Ilona norėtų apkeliauti visas pasaulio šalis, paragauti visų patiekalų ir išsimaudyti visose pasaulio jūrose.

„Jei galėčiau, keliaučiau daug daugiau. Norėčiau pamatyti ir Australiją, pakeliauti majų keliais. Kai Martynas buvo mažas, lankėmės ir Turkijoje, prabangiame viešbutyje. Yra laikas, kai vilioja ir tokios kelionės“, – kalbėjo moteris.

Daug savęs I.Balsytė atiduoda ir buičiai – ruošia kokybišką maistą, tam skiria daug laiko. Negana to, vaikai mėgsta skirtingus patiekalus, kiekvienam jų Ilona ruošia atskirai.

Ji juokauja, kad sriubą moka išvirti net iš kirvio. Kurti, improvizuoti virtuvėje I.Balsytei patinka.

„Moku ir vinį įkalti. Jei vyro nėra namuose, taip ir padarau. Bet nemėgstu galąsti peilių! Dėl darbų su vyru susitariame, juk buitis gula ant mūsų abiejų pečių“, – sakė pašnekovė.

Aktorė dažnai girdi, kad ji – stipri moteris. Vaikystėje, paauglystėje stengėsi tokia būti, tačiau šiandien sunku pačiai vertinti, kaip tai pavyko.

Ji ypač nemėgsta erzelio, nervingos aplinkos. Tuomet moteriai pasidaro silpna – turi atsisėsti ar net kuo greičiau išeiti. Aktorė negali pakęsti veidmainystės – su tokiais žmonėmis ji tiesiog nebendrauja.

Pro drabužių, batų ar rankinių parduotuvių vitrinas Ilona praeina ramių ramiausiai. Apsipirkinėti jai – kančia.

Aktorės aistra – maisto parduotuvės. Vaikščiodama tarp lentynų moteris ekspromtu gali kurti receptus, svarstyti, ką šiandien paruoš šeimai. Maisto prekių parduotuvėje ji gali praleisti valandą ir neskaičiuoti, kiek pinigų išleis.

Savo vaikams – 22-ejų Ievai, 18-metei Saulei ir šešerių Martynui I.Balsytė stengiasi būti labiau draugė nei griežta mama. Jos mama taip pat tokia buvo.

„Martynui dažnai sakau: „Susitarkime, būkime draugai.“ Toks bendravimas su vaikais man priimtiniausias, kitokio nė neįsivaizduoju“, – pasakojo aktorė.

Šiuo metu daugiausia laiko Ilona skiria pedagoginei veiklai – veda pamokas savo vaikų mokyklėlėje, dėsto studentams, užsiima ugdomąja muzikos terapija. Todėl aktorystei lieka kiek mažiau laiko, tačiau scena moteriai – ne mažiau svarbi.

Viena Keistuolių teatro įkūrėjų rūpinasi ir strateginiu planavimu, mat teatras šiandien – jau galinga užvesta mašina, švenčianti 25-ąjį gimtadienį.

Kelią ir į vaikų, ir į suaugusiųjų širdis suradę „keistuoliai“ iki šiol sugeba įžvelgti stebuklus paprastuose dalykuose. Kovo mėnesį 25-ojo teatro gimtadienio proga Ilona su bendražygiais keliaus po Lietuvą ir džiugins gražiausiais pasirodymais. Tam visi ruošiasi jau dabar.

„Mano pedagoginė veikla – labai meniška ir kūrybinga, todėl nesu ir nebuvau atitolusi nuo meno. Aktorystei, scenai gal ir norėčiau skirti kiek daugiau laiko, bet nesusikuriu priežasčių liūdėti.

Man patinka tai, ką šiandien darau. Noriu, kad viskas būtų taip, kaip šiandien ir yra“, – šypsojosi I.Balsytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.