Švenčių rengėjai atpažįsta nekviestuosius iš kiaulės akių

Rasai Arlauskienei trūko kantrybė. Žinomai verslininkei bei renginių įmonės „Next Level“ įkūrėjai nusibodo šventės nuotaiką gadinantys asmenys, atvykę be kvietimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-18 18:35, atnaujinta 2018-02-15 07:46

„Esu ganėtinai miela, bet nesitaikstysiu su tokiu žemu lygiu ir pasakysiu, kad labai nedera ateiti į renginius nekviestam! Žinau, kas tai daro, todėl, prašau: norėdami išvengti viešo skandalo, susipraskite!“, - neseniai savo socialinėje paskyroje įrašė R.Arlauskienė.

Jos kolega, nuo 1996-ųjų renginius organizuojantis Jogaila Morkūnas, teigė, kad visuomenė jau daug ko išmoko per kelis dešimtmečius: nevaišinti pobūviuose pusiau sausu ar saldžiu vynu, kad svarbu maisto kokybė, o ne kiekybė, bet kokiu atveju atsakyti, jei kvietime nurodyta R.S.V.P, paisyti aprangos kodo, nevėluoti, žmonės – tiek rengiantys šventes, tiek į jas vaikštantys - perprato ir daugiau subtilybių.

„Savigarbos jausmas irgi atsirado, tačiau kai kurie asmenys dar turi jį išsiugdyti“, - diplomatiškai kalbėjo Jogaila.

Tiek renginio organizatorius, tiek šventės šeimininkus piktina ir tai, kai asmuo, kuriam skirtas kvietimas, perduoda jį kitam.

„Blogas tonas tiek ateiti nekviestam, tiek perduoti savo kvietimą. Taip pat – ir atsivesti daugiau asmenų nei nurodyta kvietime“, - sakė R.Arlauskienė.

Labiausiai ji griežia dantį ant kelių žmonių, kurie nuolat lankose šventėse nekviesti.

Kaip reaguoti į tą, kuris nemandagiai pasielgė – išvyti iš šventės ar nuduoti, kad nieko nenutiko?

„Pasisveikinu su tokiais. Kartą vienas žmogus pasiteisino, kad paskutinę akimirką gavo kvietima. Matyt, iš mano klausiamo žvilgsnio suprato, kad reikia pasiaiškinimo“, - prisiminė Rasa.

J.Morkūnas, išvydęs nekviestuosius, klausia šventės šeimininkų, ką daryti. Šie paprastai numoja ranka, nes nenori gadinti vakaro.

Rasa nusiteikusi ryžtingiau: ateityje ji ketina išprašyti iš šventės nekviestuosius, kaip jau kartą yra padariusi. Tuomet vakaro šeimininkas pažinojo visus kviestuosius, o įsibrovėlės – ne. Nekviestoji netgi nepasivargino apsirengti pagal kvietime nurodytą kodą.

Jogaila nemaloniai prisimena panašų atvejį, kai moteris, pasinaudojusi kito asmens kvietimu, atėjo išgėrusi ir netgi pradėjo kabinėtis prie susirinkusiųjų.

„Iki skausmo žinau kviestų asmenų sąrašą. Esu netgi daręs eksperimentą: skambinau prieš renginį nepakviestam, bet mėgstančiam šventes žmogui ir klausiau, ar gavo kvietimą. „Taip, tik primink, kur ir kada vyks renginys“, - meluoja jis.

Netrukus bus šventė, kurios metu apsauga turės sąrašą netgi su svečių nuotraukomis, tad prasprūsti nepavyks.

Be to, neįsivaizduoju, kaip galėčiau atiduoti kvietimą į renginį, į kurį neketinu eiti, kitam asmeniui. Šeimininkai nori matyti būtent mane, tad bus gėda tiek man, tiek manuoju kvietimu pasinaudojusiam asmeniui. Pastaruosius suprantu – juos kamuoja nesveikas dėmesio troškimas“, - kalbėjo Jogaila.

Kaip elgtis, kai bičiulis kviečia eiti kartu, tačiau, nežinodamas kvietimo teksto, nenori papulti į nepatogią situaciją?

„Būtina pasiteirauti, ar kvietimas skirtas dviems asmenims, ar jis nėra vardinis. Svarbu paklausti ir koks nurodytas aprangos kodas – juk nesmagu šventėje atrodyti lyg baltai varnai ir kvailai atsiprašinėti, kad nepasiruošei renginiui, nes...negavai asmeninio kvietimo“, - sakė R.Arlauskienė. Greičiausiai ji sulaukia prašymų išskirti kvietimą ar bent jau įleisti į šventę – kaip tuomet elgiasi?

„Tai natūralu, puiku, kad žmonės domisi, iš tiesų kartais gali ir pamiršti ką nors pakviesti. Tačiau jei renginys skirtas labai siauram publikos ratui, klientams, verslo partneriams, kvietimai įteikiami pagal skrupulingai sudarytą sąrašą. Kodėl, pavyzdžiui, dizaineris Egidijus Rainys turėtų kviesti į savo kolekcijos pristatymą asmenį, kuris nėra jo klientas ir neturi jokių bendradarbiavimo ryšių?“ - retoriškai klausė Rasa.

Renginių organizatoriai „etatinius“ nekviestus lankytojus puikiai pažįsta. O jei ne, tokie išsiduoda patys: jie atvyksta gerokai pavėlavę, nepasisveikina su vakaro šeimininkais ar jo organizatoriais, kas yra savaime suprantama.

R.Arlauskienė sakė, kad užtenka atsiminti keletą taisyklių, ir neteks atsidurti nepavydėtinoje situacijoje.

Jei kvietime parašytas jūsų vardas – vadinasi, esate kviečiamas tik jūs, ir negalima jo niekam perduoti.

Jei kvietime nurodyta, kad jis skirtas dviems asmenims, vadinasi – ne trims ir ne keturiems.

Jei turite klausimų ar norite pasielgti kitaip, nei nurodyta kvietime, paskambinkite ir paklauskite – pagelbėsite ir organizatoriams, ir sau, nes nepateksite į nemalonią situaciją.

Reaguoti į kvietime nurodytą prašymą atsakyti R.S.V.P (prancūziškai „répondez s'il vous plaît”) būtina.

„Tai tas pats, kaip pasakyti „laba diena“, - sakė J.Morkūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.