P.Vanagas atsivėrė apie gyvenimą Rusijoje ir Ukrainos krizę

Čiuožėjas ant ledo Povilas Vanagas (43 m.) su žmona bei šokių partnere Margarita Drobiazko (41 m.) daug metų gyvena Maskvoje ir iš arti stebi Rusijos prezidento Vladimiro Putino politinius veiksmus bei šalies gyventojų nuotaikas. Tiek Povilas, tiek Margarita labai išgyvena dėl Ukrainą krečiančių įvykių.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

2014-04-13 13:10, atnaujinta 2018-02-14 16:56

„Žmonės, su kuriais bendraujame Rusijoje, supranta kaip viskas yra pavojinga, nes tai gali išsilieti į labai grėsmingus padarinius – trečią pasaulinį karą. Daug kas supranta, jog pasaulis stovi ant didžiulio politinio susidūrimo slenksčio. Tokios didelės įtampos, kaip dabar, nejaučiau daugiau kaip dvidešimt metų, kai Lietuva stengėsi atsiskirti nuo nuo Sovietų Sąjungos. Dabar lygiai tas pats vyksta Ukrainoje, tik ten viskas dar globaliau.

Tai, kad Rusijos spauda ir televizija skelbia, jog daugelis rusų palaiko V.Putino politiką ir žygius, deja, yra tiesa. Tik labai nedaug rusų situaciją vertina kiek kitaip.

Man daugiausia tenka bendrauti su čiuožėjais ant ledo, dvasininkais ir savo kaimynais. Toks tas mano ratas žmonių Rusijoje. Iš šių žmonių daugelis pasisako už politiką, kurią vykdo V.Putinas ir Kremlius.

Suprantama, kad mūsų nuomonės diskutuojant apie Rusijos invaziją į Ukrainą, skiriasi. Ginčijamės įnirtingai, bet taikiai. Kiekvieną dieną šia tema vyksta diskusijos. Visi bando surasti tiesą. Puikiai suprantu, kad šiuolaikiniame pasaulyje surasti tikrą tiesą yra labai sudėtinga, nes aplinkui vyksta daug dalykų apie kuriuos mes nieko nežinome. Todėl tiek Kremliaus pusė, tiek Vakarų pusė palaiko savo poziciją. Viskas mums tikrai nėra pasakoma. Visi suprantame, kad žinome nedaug apie tai, kas vyksta iš tikrųjų.

Turiu draugų ukrainiečių. Ne vieną mūsų su Margarita namą statė ukrainiečiai iš Vakarų Ukrainos. Su jais dabar neretai bendraujame telefonu. Jie labai išgyvena dėl įvykių savo šalyje.

Iš tiesų visas pasaulis jaučia didžiulę įtampą, bet niekas nežino, kuo tai baigsis. Kai pykstasi galingos valstybės ar blokai, turintys atominius ginklus, suprantama, jog tas karas gali būti paskutinis.

Mudu su Margarita daug apie tai kalbame. Drąsiai būtų galima sakyti, jog jau kokį mėnesį gyvename tik šiais klausimais. „Neišlipame“ iš interneto. Mudviejų nuomonės politiniais klausimais sutampa.

Apie grįžimą į Lietuvą artimiausiu metu nesvarstome. Jei kils kažkokia reali grėsmė, tada ir galvosime, ką daryti.

Dabar važinėjame po Rusiją su čiuožimo ant ledo programa. Mūsų turas aprėpia apie 50 Rusijos miestų. Dar liko aplankyti apie 20 miestų. Kasmet dalyvaujame tokiame ture, dėl to daug Rusijos platybių esame matę iš autobuso lango ar traukinio.

Dėl to, kad esu lietuvis, nesulaukiu nei užgauliojimų, nei priekaištų. Juk Rusija ne vienerius metus bando gyventi demokratiškai ir eilinių piliečių pasaulėžiūra irgi išsiplėtė. Dabar įmanoma apie daug ką diskutuoti be užgauliojimų, neigiamos įtampos. Žinoma, kiekvienas liekame prie savo nuomonės. Suprantu, kad sovietiniais laikais kitokia nuomonė galėtų sukelti liaudies priešo įvaizdį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.