E.Vaitkevičė apie C.Wurst mylimąjį: „Jis yra tikras menininkas“

„Noriu įspėti tuos, kuriems labai nepriimtini tokie žmonės kaip Conchita Wurst ir kiti laisvamaniai. Šis interviu – tik šaltų nervų skaitytojams“, - patikino verslininkė ir burleskos šokėja Eglija Vaitkevičė.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

May 26, 2014, 12:08 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:46 PM

Garsiausia Lietuvos burleskos šokėja naujienų portalui lrytas.lt sutiko papasakoti apie „boileską“ - meną, kuriuo užsiima „Eurovizijos“ nugalėtojos Conchitos Wurst vyras Jacques’as Patriaque’as.

Eglija pasakojo, kad Conchitos mylimuoju ji domėjosi dar prieš „Eurovizijos“ finalinius šou.

„Jacques'as yra tikras menininkas, norintis nešti žinią, sukūręs ryškų įvaizdį ir labai ekstravagantiškus personažus. Jis labai išsilavinęs ir meniškas žmogus, siekiantis save išreikšti įvairiais būdais“, - įsitikinusi Eglija.

Prancūzo šokama „boileska“ – tai burleskos pasirodymas, atliekamas vyro. Europoje „boileskos“ atlikėjų yra labai mažai, daugiau jų veikia JAV. Populiariausi jų yra Tigger iš Niujorko, Grantas Philipo iš Las Vegaso, „The Luminous Pariah“ iš Sietlo.

„Kadangi domėjausi burleska jau daug metų ir propagavau ją Lietuvoje, visur kur keliauju, apsilankau burleskos pasirodymuose. Esu lankiusis burleskos teatruose ir šou Amsterdame, Berlyne, Londone, Paryžiuje, Las Vegase ir ne po vieną kartą. „Boileskos“ pasirodymus stebėjau Amsterdame, Berlyne, Ciuriche ir Hagoje“, - savo kompetenciją pabrėžė E.Vaitkevičė.

Vis dėlto moteris prisipažino, kad „boileskos“ pasirodymai jos visai nesužavėjo.

„Man asmeniškai vyrų pasirodymai nelabai patinka, juolab, „boileska“ dažnai atliekama gėjų baruose.

Mane labiau žavi neoburleska, kurią atlieka Dita Von Teese“, - sakė Eglija.

Pasak jos, dažniausiai „boileską“ atlieka homoseksualus arba transseksualus vyras su ypač ryškiu grimu. Beveik visada jis dėvi neįtikėtinų konstrukcijų arba neįprastų medžiagų kostiumus.

„Boileskos“ atlikėjas, kaip ir burleskos atlikėja, mėgaujasi rampos šviesomis, su malonumu rodo save publikai, kurios šūkavimai ir palaikymas yra burleskos arba „boileskos“ atlikėjų varomoji jėga“, - amatą romantizavo Eglija.

Dažnai klaidingai burleska ir „boileska“ prilyginami priešingos lyties viliojimui. Vis dėlto E.Vaitkevičė pabrėžė, kad vilioti gali striptizo, bet ne burleskos ar „boileskos“ šokėjai. Burleska ir striptizas - tai viliojimo menai, bet burleskoje viliojimas nėra pagrindinis dalykas.

Burleskoje niekada neišvysi pilnai nuogo kūno. Galioja etikos taisyklė: uždengti tiek moterų, tiek vyrų spenelius specialiais puošniais papuošimais. Taip pat šiame šokyje niekada neparodomi lytiniai organai. Be to, moteriškoje ir burleskoje daugiausiai nuogo kūno parodoma tik pačioje pasirodymo pabaigoje. Iki tol artistas pridengia savo kūną vėduoklėmis, skrybėlėmis ir kitais aksesuarais. 

Pagrindinis skirtumas tarp striptizo šokėjų ir „boileskos“ atlikėjų yra personažo charakteringumas, labai ryškus išsiskiriantis įvaizdis, kuris išlieka ir atlikėjų privačiame gyvenime.

„Jų su niekuo nesupainiosi. Tuo tarpu striptizo šokėjai dažniausiai yra panašūs, jų kostiumai standartiškai pasiūti ir jų judesiai yra nuspėjami“, - įsitikinusi Eglija.

Burleskos ir „boileskos“ šokėjams būdingas ekstravagantiškas elgesys scenoje, mokėjimas išskirtinai pateikti kostiumus: dažnai su fetišo elementais, vėduoklėmis, pirštinėmis ir įvairiais blizgučiais. Artistas privalo spindėti scenoje.

Eglija pabrėžė, kad tiek vyrų, tiek moterų pasirodymams būdingas begalinis humoras, groteskas.

„Be linksmumo ar grotesko nėra burleskos“, - patikino E.Vaitkevičė.

Dar ji atkreipė dėmesį į tai, kad burleskos ir „boileskos“ pasirodymų negalima vertinti skoningumo, stilingumo kriterijais. Šioje srityje viskas galima ir tai, kas yra per ryšku ir netradiciško, yra sveikintina.

„Man, kaip burleskos atlikėjai, Lietuvoje neatsirado konkurenčių. Buvo keli bandymai šokti burleską, bet jie labai greitai užgeso.

To priežastis – neatsirado ryški drąsi asmenybė, kuri save reklamuotų kaip burleskos atlikėją ir kryptingai kurtų savo įvaizdį žiniasklaidoje ir scenoje. Neatsirado artistė, kuri sugebėtų įdomiai ir ekstravagantiškai save pateikti, nebijodama kitų nuomonės ar net išpuolių.

Tačiau nereikia manyti, kad Lietuva yra atsilikęs kraštas. Lietuvoje visko yra tik ne visiems tai yra rodoma. Tiems, kuriems tai įdomu, žino kur susirinkti“, - įsitikinusi Eglija.

Štai užsienyje burleska tokia populiari, kad Eglija, šiuo metu gyvenanti Anglijoje, nesijaučia kažkuo ypatinga ar išskirtinė. Pasak jos, jei nori Didžiojoje Britanijoje išgarsėti kaip burleskos atlikėja, reikia į tai investuoti daug laiko ir pinigų: sukurti ekstravagantišką koncepciją, išskirtinį stilių ir įvaizdį. E.Vaitkevičė patikino, kad tam ji kol kas neturi laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.