Balerina Birutė Monstavičiūtė pamišusi dėl levandų

Žodis „levanda“ vis dažniau kauniečiams skamba lyg koks burtažodis. Šiais augalais gražinamos palangės, sodai, terasos ir balkonai. Jų dvelksmas keičia prabangius kvepalus ir namų kvapus, o skonis braunasi į virtuvę. Nors Lietuvoje auginamos levandos įprastai pražysta maždaug liepos pradžioje, daugelio kauniečių namų ar sodo aplinką jau puošia violetiniais žiedais aplipusių šių gėlių kilimai.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

May 30, 2014, 7:41 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:17 AM

Žydinčias levandas tarsi naujus stabus garbinantys žmonės perka jas turguose ar gėlių parduotuvėse, į kurias jos vežamos iš užsienio.

Tie, kurie negali atsispirti jų grožiui ir dvelksmui, perka iškart po kelis ar keliolika levandų vazonėlių.

Ne išimtis ir Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto trupės artistė bei vaikų baleto ir šokio teatro „Žydintis sodas“ įkūrėja Birutė Monstavičiūtė, pamišusi dėl levandų.

„Levandų kvapas man patiko visada, o jų laukus ir turguose pardavinėjamas didžiules puokštes pirmą kartą išvydau prieš dešimtmetį keliaudama po Krymą. Tas vaizdas paliko neišdildomą įspūdį“, – prisiminė balerina.

Kol pražys prieš kelerius metus jos sode pasodintos levandos, B.Monstavičiūtė įsigijo keletą vazonėlių su jau žydinčiomis violetinėmis gėlėmis, atvežtomis iš Prancūzijos. Jomis moteris papuošė terasą.

Daugina prilenkusi šaką

Auginti levandas B.Monstavičiūtė pradėjo prieš kelerius metus. Pirmąjį krūmą vazonėlyje jai padovanojo į svečius užsukę bičiuliai. Kurį laiką moteris gėlėmis gėrėjosi balkone, vėliau jas pasodino į sodą. Kadangi levandos gražiausiai atrodo auginamos grupėmis, dar keletą krūmų balerina įsigijo iš šių gėlių augintojų.

„Auginti levandas lauke nėra sudėtinga. Joms patinka saulėta, šilta vieta, užuovėja ir šiek tiek kalkinga, lengva dirva. Levandoms netinka molinga ir nuolat drėgna žemė, tokioje šios gėlės nyksta“, – aiškino moteris.

Balerina tikino, jog levandas dauginti jai sekasi geriau, nei jas išauginti iš sėklų.

„Levandas galima dauginti kaip serbentus. Prilenki gėlės šakelę prie žemės ir apkasi. Jeigu ji prigyja ir išleidžia šaknis – turi naują krūmelį“, – pasakojo B.Monstavičiūtė.

Balerinos teigimu, išauginti levandas iš sėklų – sudėtinga. Ji ne kartą tai mėgino daryti, tačiau, kol iš šių gėlių augintojų sužinojo kelias paslaptis, sėklos neišdygdavo arba išdygsta tik kelios iš daugelio.

„Kad levandų sėklos sudygtų, reikia jas palaikyti šaltai. Esu šias gėles sėkmingai išauginusi dviem būdais. Pirmasis – sėklas maždaug savaitę laikiau šaldytuve ir tik paskui sėjau. Antrasis – kur kas patikimesnis, tačiau gana sudėtingas“, – intrigavo pašnekovė.

B.Monstavičiūtė ankstyvą pavasarį levandų sėklas subėrė į šlapią drobės skiautę ir įdėjo į plastikinę dėžutę. Užlenkusi audinio kampus taip, kad būtų apklotos visos sėklos, ji dėžutę uždengė, įdėjo į šaldytuvą ir laikė penkias paras. Per tą laiką moteris kelis kartus buvo atidariusi dėžutę, kad sėklos nepelytų, kartą papurškė audinį vandeniu.

Atšaldžiusi sėklas balerina subėrė jas į lovelį su drėgna žeme. Jį pastatė ant palangės, šalia šilto radiatoriaus ir uždengė ekologiška plėvele, kurią kartą per dieną nudengdavo, kad pravėdintų.

Levandos pradėjo dygti maždaug po dviejų savaičių. Po kelių dienų jas išpikiavo, nes gėlės sudygo tankiai.

B.Monstavičiūtė tikino, jog jos levandos žiemą nenušąla. Kai kurie krūmai pašąla, tačiau pavasarį ir vasarą vėl atželia.

Sode auginamų levandų moteris netręšia, todėl jas naudoja kaip prieskonius, jų deda į arbatą. Ypač balerinai patinka iš žydinčių levandų surištos ir išdžiovintos puokštės bei jomis kimštos pagalvėlės.

„Net žiemą, kai lauke šalta, galima mėgautis nuostabiu levandų aromatu. Reikia tik paliesti sausas levandas ranka, ir po namus pasklinda jų kvapas“, – sakė moteris.

Kad patalynė ir drabužiai dvelktų levandomis, B.Monstavičiūtė iš jų ruošia vandenį skalbiniams lyginti. Be to, levandų vandenį ji naudoja įkandus vabzdžiams, jis tinka net purkšti į nosį nuo slogos.

Restoranuose – levandomis gardinti valgiai ir gėrimai

Vis dažniau levandų dvelksmas juntamas net tuose kauniečių namuose, kur šios gėlės neauga. Vieni perka levandų namų kvapus, kiti eterinius aliejus, treti naudoja džiovintus šių augalų žiedus ir deda juos į vazeles, pagalvėles drabužiams kvėpinti.

Kvepalai su levandomis šįmet atsidūrė ne ant vieno vakarėlio lankytojo stalelio. Juos pamėgo naudoti net tie, kurie anksčiau dvelkė visai kitų natų kvepalais.

Einant į svečius ar gimtadienį nunešti vazonėlį su levandomis tampa gero skonio požymiu.

„Levandos mane išvaduoja nuo nemigos. Kas vakarą eteriniu aliejumi pamasažuoju smilkinius ir po pagalve pasikišu džiovintų levandų maišelį“, – neseniai prisipažino viena žinoma kaunietė, pernai apsilankiusi Provanse ir ten susižavėjusi levandomis.

Kai kurie Kauno restoranai savo valgiaraščius pastaruoju metu suskubo papildyti levandomis gardintais valgiais. Kauno ponios savo namuose pamėgo gurkšnoti levandų arbatą, mėgautis šiais augalais skanintais ledais ar kokteiliais. Gurmanai mėsai, žuviai ir padažams suteikia ypatingo levandų aromato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.