Alfo Ivanausko kulinarijos žurnalas sužavėjo pasaulį

Lietuviai įspūdingų laimėjimų pasiekia ne tik krepšinio aikštelėje ar baseine. Per TV3 rodytos laidos „Virtuvės mitų griovėjai“ vedėjo Alfo Ivanausko (29 m.) leidžiamas kulinarijos žurnalas VMG pripažintas geriausiu pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Jun 22, 2014, 10:27 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:56 PM

Didžiausi pasaulyje kulinarijos leidybos apdovanojimai „Gourmand World Cookbook Awards“ vyksta Kinijos sostinėje Pekine.

Šiemet juose triumfavo „Virtuvės mitų griovėjų“ žurnalas-albumas VMG, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Leidinys nukonkuravo ne kartą geriausiu išrinktą britų žurnalą „Four Magazine“, ispanų „A picius“, prancūzų „180 C“ bei japonų „Harumi Kurihara Magazine“.

Apdovanojimą iškilmingoje ceremonijoje, kurioje dalyvavo ir Lietuvos ambasadorė Kinijoje Lina Antanavičienė, atsiėmė žurnalo vyriausiasis redaktorius A.Ivanauskas, fotografas Nerijus Paluckas, dizaineris Paulius Budrikis bei tekstų autorė Ieva Elvyra Kazakevičiūtė.

Tarp nominantų buvo ir tokie žinomi vardai kaip Jamie Oliveris, Alainas Ducasse’as, Hestonas Blumenthalis.

Nugalėtojus pasveikino apdovanojimų įkūrėjas ir komiteto pirmininkas, penkioliktos kartos Cointreau konjako gamintojų dinastijos palikuonis Edouard’as Cointreau.

„Ceremonijai pasibaigus jis pasikvietė mūsų komandą iškilmingos vakarienės, norėdamas pasikalbėti apie žurnalo leidimą užsienyje“, – džiaugėsi A.Ivanauskas.

Kulinarijos knygas „7 ingredientai“ ir „7 ingredientai draugams“ parašęs A.Ivanauskas jau baigia parengti trečiąją – „7 ingredientai vaikams“.

– Jūsų komanda pirmiausia susibūrė dėl televizijos laidos, bet netrukus vien tos veiklos pasirodė per mažai?

– „Virtuvės mitų griovėjai“ savo veiklą pradėjo nuo TV3 laidos, kuri išsiliejo į kitus projektus – renginių organizavimą, knygų leidybą ir galiausiai į mano seną svajonę – kulinarijos žurnalą.

Kulinarijos žurnalus įvairiomis kalbomis perku visose šalyse, kuriose lankausi. Namuose turiu sukaupęs jų didžiulę biblioteką.

Vartydamas tuos leidinius išstudijavau, ko dar nėra šios sferos rinkoje ir kuo dar galima nustebinti pasaulį.

Mano vizija buvo žurnalas-albumas, kurį vartydamas galėtum mėgautis, o ne tik studijuoti koldūnų ruošimo būdus.

Stengiamės, kad VMG prekių ženklas nereikštų vien kulinarijos projektų, o atspindėtų pasaulėžiūrą.

Vienas iš tokių žingsnių yra mūsų naujasis leidinys „VMG: tekėk už manęs 2015“, kuris yra didžiausias vestuvių mados žurnalas-albumas Europoje.

– Perkate žurnalus įvairiomis kalbomis ir keliaujate aplink pasaulį. Ar mokate daug kalbų?

– Apie kulinariją galiu skaityti ispaniškai, itališkai, prancūziškai, rusiškai, lenkiškai ir angliškai. Seniai žinoma tiesa, kad pokalbiai prie maisto ir apie maistą suvienija skirtingas kultūras ir tautas.

Tai, kad mūsų leidinys, leidžiamas lietuvių kalba, tapo geriausias pasaulyje, tik įrodo, jog šiuo atveju kalba nėra labai svarbi.

Kulinarijos pasaulį padeda suvokti ir iliustracijos. Todėl mes devynias iš dešimties fotosesijų rengiame patys.

– Kaip jus surado konkurso organizatoriai?

– Mūsų keliai susikirto praėjusiais metais Paryžiuje. Luvro muziejuje vykusiame konkurse mūsų knyga „7 ingredientai“ pelnė antrą vietą tarp Rytų Europos kulinarijos knygų. Todėl konkurso organizatoriai mus įsidėmėjo.

Šiame renginyje apdovanojami kulinarijos knygų, žurnalų leidėjai, tinklaraščių autoriai.

Kai konkurse apdovanojama knyga, smagu, bet kai nugalėtoju tampa periodinis leidinys, pasitenkinimo jausmas yra daug didesnis, nes tai titulas, kuris matysis ant kiekvieno žurnalo viršelio.

Susižavėjęs mūsų leidiniu ponas E.Cointreau tvirtino, kad mes sulaužėme kulinarijos žurnalo stereotipą. „Būdami iš tokios mažos šalies sugebėjote nustebinti didžiuosius“, – sakė jis.

– Kaip dažnai pasirodo jūsų leidžiamas žurnalas?

– VMG išeina keturis kartus per metus. Tai daugiau nei 300 puslapių leidinys, skirtas kiekvienam metų laikui. Kito tokios apimties žurnalo Europoje nėra. Kūrybinėje komandoje – devyni žmonės: fotografai, receptų ir tekstų autoriai.

Mūsų žurnale įdomus ir kitas dalykas – reklamą meniškai prideriname prie leidinio stiliaus. Reklamos užsakovų, kurie nesutinka su mūsų sumanymu, atsisakome.

Dėl to mums buvo pranašaujamas nelinksmas galas. Tačiau dabar daugelis klientų mumis pasitiki. Dideli dalykai susideda iš smulkmenų.

Buvome principingi, todėl ir pasiekėme gerą rezultatą. Nebijome būti išrankūs, nes visi esame estetai. Ir prekių ženklai, kurie renkasi reklamą mūsų žurnale, neabejotinai yra arba siekia tokie būti.

Gautu pelnu prisidedame prie kulinarijos klasių Lietuvos mokyklose steigimo.

– Ar tai yra atskiros kulinarijos mokyklos?

– Ne. Projekto „VMG mokykla“ tikslas – atkreipti dėmesį į vaikų maitinimą ir kulinarinį ugdymą. Būdamas moksleivis svajojau turėti puikias sąlygas kulinarijos pamokoms.

Prieš kelis mėnesius atidarėme pirmą modernią kulinarijos klasę Pabradės „Ryto“ gimnazijoje.

Antroji klasė bus įrengta Klaipėdos klausos negalią turinčių moksleivių mokykloje „Litorina“.

Bendradarbiaudamas su Švietimo ir mokslo ministerija ir pedagogais baigiu parengti kulinarijos vadovėlį, skirtą mokykloms.

Stebėtina, kad per nepriklausomybės laikotarpį tokio vadovėlio neatsirado. Tad jau rudenį visoms Lietuvos mokykloms jį padovanosime nemokamai.

– Jūsų gyvenimą galima palyginti su daugiasluoksniu sumuštiniu – tiek daug įvairios veiklos. Kaip viską aprėpiate?

– Pirmiausia turiu padėkoti šauniai ir supratingai komandai, nes šiuo atveju galioja taisyklė, kad vienas lauke – ne karys.

Esame ryžtingi, atkaklūs ir nejaučiame baimės. Visi dirbame netausodami savęs dieną ir naktį, nes žinome, kad čia yra ta vieta, kur galima įgyvendinti savo svajones. O juk svajonės dažniausiai mus įkvepia ir skatina eiti pirmyn.

– Kad ir kaip skaičiuotume, para vis tiek turi 24 valandas.

– Tai tiesa, bet yra žmonių, kurie grįžta namo 19 val., įsijungia televizorių ir jau apie 22 valandą sliūkina lovos link. Esame iš tų, kurie dirba, skaito, rašo, kuria, gamina ir ilsisi tiesiog dirbdami.

Tai suderinama tik tuomet, kai darbas sutampa su pomėgiu.

Esu pasakęs sau ir savo šeimai, kad gyvenime darysiu tik tai, kas man patinka, ką suprantu ir kas man teikia džiaugsmą, nors dažniausiai tenka miegoti vos keturias valandas per parą. Pamiegu lėktuvuose, keliaudamas po pasaulį. (Šypsosi.)

– Daug keliaujate?

– Stengiuosi, kad kelionės teiktų naudą – renku medžiagą laidoms, rašausi receptus, gaminu, imu interviu.

– Esate aplankęs daugybę įdomių kraštų ir ragavęs neįprastų valgių. Ką esate nurijęs egzotiškiausio?

– Beždžionės smegenys, plakanti gyvatės širdis ar inkstai, skrudinti tarakonai ar vabzdžių lervos – visa tai masalas turistams.

Neseniai buvau Kinijoje, kur dauguma šių išvardytų dalykų parduodama, nors patys kinai jų ir nevalgo. Neragavau tų patiekalų ir aš. Tačiau galiu TV laidoje suvalgyti kokią nors šlykštynę.

Reikia tik įveikti psichologinį barjerą. O jeigu klausiate, ar man tai skanu, tikrai ne.

Kas buvo baisiausia? Turbūt plakanti gyvatės širdis, kuri buvo įmesta į degtinę, ją ir nurijau. Nors ji nebuvo tokia sprangi kaip kepti svirpliai ar tarakonai. Šie stringa gerklėje.

– Ko reikia norint būti geru kulinaru ir laidų vedėju?

– Pirmiausia reikia būti labai smalsiam. Būtent šis bruožas veda į priekį ir moko nebijoti nei savęs, nei kitų žmonių. O kai nejauti socialinės baimės, gali turėti visą pasaulį.

Paklaustas, koks jo mėgstamiausias patiekalas, A.Ivanauskas pritrenkė paprastumu. „Bulviniai blynai“, – pareiškė jis.

„Nejaugi juos kepate iš paprasčiausių bulvių, kurias tarkuojate paprasčiausia tarka?“ – niekaip negalėjau patikėti.

„Taip. Tiesa, bulves tarkuoju stambesne tarka. Visa paslaptis – padažas. Kartais tai būna avokadų, kartais mėtų ar dar kitoks“, – juokėsi A.Ivanauskas ir pasidalijo avokadų padažo paslaptimis.

Produktai: 1 gerai prinokęs avokadas, 3 šaukštai varškės kremo, keli lapeliai šviežių bazilikų, 1/3 citrinos žievelės ir sultys, žiupsnelis juodųjų pipirų ir druskos.

Avokado minkštimą sutrinkite su varške, citrinos sultimis, bazilikų lapeliais, pasūdykite ir paskaninkite grūstais juodaisiais pipirais.

Į kepamus bulvinius blynus galima įpjaustyti smulkintų šviežių rozmarinų lapelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.