Kamuolius renkantis M. Mikutavičius: „Saugau juos, glostau“

Marijaus Mikutavičiaus aistrą futbolui liudija ne tik kelių pamėgtų komandų marškinėliai ar apie šį sportą parašyta daina. Jis jau metus renka įdomią kolekciją.

Kiekvienam pasaulio čempionatui sukuriamas naujas kamuolys – unikalaus dizaino, pasitelkiant naujausias technologijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiekvienam pasaulio čempionatui sukuriamas naujas kamuolys – unikalaus dizaino, pasitelkiant naujausias technologijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2014-07-13 11:09, atnaujinta 2018-02-12 00:39

Kad Marijus mėgsta futbolą, žino visi, bent kiek besidomintys jo gyvenimu, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

43-ejų dainininkas bei TV laidų vedėjas futbolą žaidžia pats, o kadaise beprotišką meilę šiam sportui įamžino dainoje „Bliamba, juk aš tave myliu“.

Dabar jo namuose dulka kelios dešimtys futbolo kamuolių – dainininkas pasišovė surinkti kuo daugiau tokių, kokiais buvo žaidžiama pasaulio čempionatuose.

„Žmonės daug ką renka. Aš – futbolo kamuolius. Vidutinio amžiaus krizė? Nežinau, bet gali būti“, – kvatojosi Marijus.

Pomėgis atsirado netikėtai

Ši keista aistra Lietuvos dainininkui ramybės neduoti pradėjo pernai, kai jis nei iš šio, nei iš to panoro įsigyti kamuolį, kokiu 1986-aisiais buvo žaidžiama pasaulio čempionate Meksikoje.

„Ėmiau domėtis, ar tokie dar gaminami, o galbūt galima įsigyti ir kamuolį, pagamintą dar 1986-aisiais.

Pradėjau raustis internete, gilintis, taip ir užsikrėčiau. Vieną dieną sugalvojau, kad rinksiu kolekciją“, – pasakojo dainininkas.

Iš pradžių jis nuėjo gana paprastu keliu. Kompanija „Adidas“, nuo 1970-ųjų gaminanti kamuolius pasaulio čempionatams, kartais išleidžia suvenyrinius rinkinius, kuriuose yra tikslios daugelio kamuolių kopijos.

Tokį nusipirkusio Marijaus apetitas pradėjo augti – dabar jis stengiasi gauti tikra istorija kvepiančių kamuolių, pagamintų būtent tais metais, kai vyko čempionatai.

Siūlomi ir pigūs variantai

Kiekvienam pasaulio čempionatui sukuriamas naujas kamuolys – unikalaus dizaino, pasitelkiant naujausias technologijas. Dažnai – net kelios skirtingo dizaino versijos, skirtos įvairiems čempionato etapams.

Jų gali įsigyti ne tik žaidėjai – pavyzdžiui, šįmet galima internete užsisakyti ir kelis šimtus litų kainuojantį oficialų čempionato kamuolį „Brazuca“, ir kelis kartus pigesnį jo variantą, skirtą mėgėjams paspardyti. Brangesnis kamuolys – visiškai toks pat, kokiu žaidžia čempionato komandos.

Ankstesniems čempionatams išleisti kamuoliai yra brangesni. Galioja nerašyta taisyklė – kuo kamuolys senesnis, tuo brangesnis.

Nepalyginti brangiau kainuoja kamuoliai, kuriais iš tiesų buvo žaidžiama pasaulio čempionatų rungtynėse.

Norint rasti pageidaujamą kamuolį, reikia valandų valandas leisti prie interneto, naršyti kitų kolekcininkų pasiūlymus. Su kai kuriais iš jų Marijus jau kurį laiką susirašinėja, bet Lietuvoje sako žmogaus, turinčio panašių pomėgių, nepažįstantis.

Įsigijo kamuolį iš stadiono

„Viskas šiek tiek paprasčiau su kamuoliais, kurie išleisti nuo 1970-ųjų. Kaip sakiau, „Adidas“ vis išleidžia jų kopijų.

Iki tol kiekviena čempionatą rengusi šalis pati sprendė, kas gamins kamuolį.

Yra įspūdingų kainų – mačiau vieną 1950 metų čempionato kamuolį, kuris internete parduotas už dešimtis tūkstančių eurų“, – pasakojo Marijus.

Seniausias kamuolys jo kolekcijoje – pasaulio futbolo čempionato, kuris 1974-aisiais buvo surengtas Vokietijoje. Bene įdomiausias egzempliorius – šiuo metu pakeliui į M.Mikutavičiaus namus.

„Tai kamuolys, kuriuo iš tiesų buvo žaidžiama 2006-ųjų pasaulio čempionate Vokietijoje.

Jis buvo spardomas Japonijos ir Kroatijos rungtynėse – parduodamas su tai patvirtinančiais dokumentais.

Tokių kamuolių nelengva gauti. Kiekvienoms rungtynėms jų skiriama maždaug dvidešimt.

Kiekvienoje komandoje – per 20 žaidėjų, dar yra treneriai, asistentai, teisėjai.

Išsidalija tuos kamuolius mikliai, bet retsykiais jie patenka į kolekcininkų rankas.

Gerai pasirausus internete galima tokių surasti. Žinoma, pasitaiko ir klastočių, kopijų. Kuo giliau į mišką, tuo painiau. Kamuolių, kurios norėtųsi įsigyti, – daugybė“, – dėstė Marijus.

Renka ir figūrėles

Rimtu kolekcininku savęs jis dar nevadina – sako, kad jo namuose yra tik nedidelis kamuolių rinkinys. Kai kurie – išties vertingi, bet kainų pasakyti Marijus neskuba.

„Kiek kainavo brangiausias? Negaliu atskleisti, nes visa kolekcija nerimtai atrodys.

Jei rimtai, įdomus kamuolys gali kainuoti nuo kelių šimtų iki dvidešimties tūkstančių litų.

Ar pirkčiau kamuolį už keliasdešimt tūkstančių litų? Mano pajamos turėtų būti kitokios, nei yra. Arba turėčiau būti visiškas beprotis“, – kvatojosi dainininkas.

Smagi liga, atrodo, vis dėlto progresuoja – Marijus panūdo surinkti ir visų čempionatų talismanų figūrėles, kad galėtų sudėlioti greta atitinkamų kamuolių. Jos nebrangios, bet kai kurias surasti sunku.

Kai kurios tokius futbolo suvenyrus, kaip ir kamuolius, gaminusios įmonės jau bankrutavo.

Verslo daryti neketina

Kolekcijos jis nelaiko investicija – kol kas tikrai nesvarsto galimybės surinktus kamuolius parduoti. Nors pirkti norinčiųjų atsirastų.

„Interneto aukcionuose yra daug įvairių variantų. Žinoma, jei labai trūktų pinigų duonai, parduočiau.

Turbūt yra žmonių, kurie tuo verčiasi – internete spekuliuoja kamuoliais. Bet man verslas niekada nesisekė. Nemanau, kad investuoti į tai protinga. Yra kur kas patrauklesnių investicijų nei seni, nudėvėti, dulkėti kamuoliai“, – sakė M.Mikutavičius.

Kol kas kamuolius jis laiko sudėjęs kampe, bet ketina jiems užsakyti specialią dėžę – joje bus galima kolekciją eksponuoti ir paversti interjero dalimi.

Mintis apie kolekcinių kamuolių spardymą aikštelėje, žinoma, yra kiek šventvagiška.

„Saugau juos, glostau. Valysiu nuo jų dulkes, išpurkšiu dezodorantu, patrinsiu lašiniais ir skysčiais nuo bakterijų.

Jei rimtai – nuotraukose mačiau tokių kolekcijų, kad kvapią gniaužia. Žmonės įsirengia kamuoliams tokias sales, kad pusę Valdovų rūmų užimtų“, – kvatojosi Marijus.

Sėkmę prognozuoja Vokietijos rinktinei

Sekmadienį vyksiančio pasaulio futbolo čempionato finalo baigtis, M.Mikutavičiaus nuomone, yra nuspėjama.

„Manau, Vokietija nugalės Argentiną. Bent jau dabar taip atrodo pagal žaidimą. Bet futbolas, žinoma, nenuspėjamas. Maniau, kad olandai paties argentiniečius, bet taip neįvyko. Argentina žaidžia neįdomiai, bet pasiekia norimą rezultatą. Iš pinigų vis dėlto lažinčiausi už vokiečių pergalę“, – sakė M.Mikutavičius.

Jis pats tradiciškai sirgo už anglus, iškritusius dar pirmajame etape.

„Sirgti už tą komandą – lyg nepavykęs pasimatymas. Tikiesi kažko, bet grįžti nuleidęs galvą“, – juokėsi dainininkas.

Vokiečių pergalė jį pradžiugintų dar ir todėl, kad už šią komandą serga geras Marijaus bičiulis sporto komentatorius Linas Kunigėlis.

„Taip, kaip Linas, net milijonas vokiečių neserga. Reikia tai pamatyti. Ten kažkoks apsėdimas“, – paaiškino Marijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.